sosy do makaronu - 2500 przepisów (strona:79/167)

Makaron z kurczakiem, szpinakiem i suszonymi pomidorami 404

TymianekSólPieprz1 łyżka oleju200-250 g makaronuPrzygotowanie:Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu.Pierś z kurczaka pokroić w kostkę. Posolić i popieprzyć. Podsmażyć na oleju. Pod koniec dodać posiekany ząbek czosnku i szpinak i pastę z suszonych pomidorów. Podsmażyć chwilę do rozmrożenia brykietu i połączenia się smaków. Doprawić tymiankiem. Następnie połączyć ze śmietaną. Sos wymieszać z ugotowanym i odcedzonym makaronem.Smacznego

Fabryka pomysłów
Sezamowe noodle na ostro 230

łyżka czarnego sezamu 2cm imbiru 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki kolendry 1 łyżeczka pasty z trawy cytrynowej 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka oleju z prażonego sezamu 1 łyżka oleju arachidowego 1. Makaron gotujemy o minutę krócej niż podano na opakowaniu (ja miałam takie, które powinno się gotować 5 minut), przelewamy zimną wodą i odstawiamy(...)całkowitego rozpuszczenia cukru). 3. Patelnię mocno rozgrzewamy. Wrzucamy sezam i prażymy przez minutę. Dodajemy przygotowaną pastę i cały czas mieszając smażymy kolejną minutę. Wrzucamy makaron i papryczkę pokrojoną w krążki (bez pestek!), wlewamy sos sojowy i mieszamy, cały czas smażąc, przez ostatnie dwie minuty. Gotowe

Tajskie smaki
Pappardelle z brokułami 235

sami lub skorzystać z gotowego. Skorzystałam z gotowego pappardelle – długich, szerokich, karbowanych wstążek do przygotowania smacznego, prostego i szybkiego dania – pappardelle z brokułami. Składniki:                            - ok. 300 g makaronu- 2 brokuły- 2 szalotki bananowe- 3 ząbki czosnku- koperek- 400 ml śmietany kremówki- 200 ml kwaśnej śmietany- sól, cukier, biały pieprz, czosnek suszony- olej kokosowy Brokuły podzieliłam na różyczki(...)koperek, doprawiłam białym pieprzem i czosnkiem. Gotowałam do chwili, aż sos się zredukuje i będzie gęsty (pod koniec gotowania dodałam pozostałe brokuły).  W międzyczasie ugotowałam makaron (al dente), odcedziłam. Gorący przełożyłam na talerz, polałam sosem z brokułami.Wbrew pozorom  mimo, że danie jest bezmięsne stanowi smaczny i pełnowartościowy posiłek – na obiad, czy wczesną kolację. Smacznego. Wydrukuj przepisThe post Pappardelle

mojewypiekiinietylko
Makaron chow mein po tajsku 186

czosnku, posiekane4 łyżki posiekanych orzeszków ziemnych4 jajkasok z 1 limonkiłyżka otartego imbiru4 łyżki tajskiego sosu rybnego lub ostrygowego4 łyżki sosu sojowego2 łyżki pasty tamaryndowej2 łyżki cukru trzcinowego1 łyżka oleju kokosowegogarść kolendry, posiekanej (można użyć również zielonej pietruszki)pęczek drobnego szczypiorkuPrzygotowanie:Makaron chow mein przygotować według przepisu na opakowaniu (zazwyczaj należy go zalać wrzątkiem na 5-7 minut, a następnie ostudzić(...)następnie dodać groszek i kiełki fasoli mung. Wszystko dokładnie wymieszać.W osobnej miseczce przyrządzić sos z soku z limonki, pasty tamaryndowej, imbiru, sosu rybnego oraz sojowego i cukru. Wlać go do woka i wszystko wymieszać. Następnie makaron odgarnąć na bok, a na środek wbić jajka. Pozwolić im się nieco ściąć, a po chwili dokładnie wymieszać z makaronem.  Smażyć wszystko

Food Square
Smażony makaron z wieprzowiną i pędami bambusa na ostro 170

czerwona* 1/2 niedużego brokuła* 1 średnia marchewka* kilka plasterków papryczki marynowanej jalapeno (ewentualnie jedna papryczka chili)* 8 łyżek sosu sojowego* czosnek granulowany* kminek mielony* imbir mielony* oregano* papryka ostra mielona* mieszanka suszonych warzyw lub vegeta* sól* skrobia kukurydziana lub mąka pszenna* makaron typu chow meinSposób wykonaniaMięso umyć, osuszyć i pokroić w cienkie dosyć szerokie paseczki, wrzucić na rozgrzany olej(...)dodać jeszcze skrobi kukurydzianej) skrobi kukurydzianej lub maki pszennej (skrobia kukurydziana powoduje że sos nie jest mętny, ale szklisty)  rozrobić z niewielką ilością wody, dodać do mięsa, wymieszać, zagotować, doprawić do smaku sola w razie potrzeby i zestawić z ognia.Makaron przygotować według przepisu na opakowaniu.Przygotowany makaron rozłożyć na talerze i podawać z przygotowaną wieprzowiną

Mix smaku
Kremowe tagliatelle z łososiem. 149

gotujemy na niej łososia po przykryciem 15-20 minut. SOS PRZYGOTOWANIE: Jogurt i żółtko dokładnie mieszamy z bazylią i odrobiną papryki słodkiej mielonej. Kiedy makaron ugotujemy według przepisu na opakowaniu dokładnie mieszamy go z sosem i podajemy razem z łososiem. Najlepiej zjeść zaraz po wymieszaniu z sosem. Smacznego

Moje-pitraszenie
Sajgonki pieczone w piekarniku 365

świeżego imbiru 250 g drobno zmielonego mięsa (używam wołowiny np. udźca) 2 łyżki sosu sojowego jasnego 1 łyżka sosu sojowego ciemnego 1 łyżka oleju sezamowego ½ łyżeczki przyprawy 5 smaków 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego 1 cebulka dymka (zielona część) 100 g ugotowanego makaronu chińskiego (może być chow main, sojowy lub ryżowy) 5 suszonych grzybów mun 1 jajko 50 g pędów bambusa(...)miodu 2 łyżki octu ryżowego 1 łyżka ciemnego sosu sojowego 2 łyżki jasnego sosu sojowego 2 łyżki cukru brązowego 1/5 szklanki   wody Dodatkowo: 2 opakowania papieru ryżowego Przygotowanie: Grzyby mun moczymy w gorącej wodzie przez 20 minut.  Gdy zmiękną kroimy w drobną kosteczkę. Makaron chiński przygotowujemy według przepisu na opakowaniu.  Następnie kroimy go w krótkie kawałeczki. Marchew

Mania Gotowania
Chiński makaron w wersji wegetariańskiej 158

zielona 3 mandarynki makaron chiński Chow Mein szczypta soli Sposób przygotowania: Papryczki chilli, czosnek, imbir drobno posiekaj. Dodaj miód i ocet i gotuj na wolnym ogniu do momentu zagotowania. Mąkę wymieszaj z sokiem z  mandarynek i ananasa- dodaj do reszty. Następnie podsmaż papryki pokrojone w cienkie plastry i razem z pokrojonym ananasem dodaj do sosu. Dopraw do smaku(...)szczyptą soli. Newellę pokrój w ładną kostkę i dodaj do sosu. dobrze było by zrobić to na kilka godzin wcześniej wówczas Newella nabierze cudownego smaku naszego sosu z chilli. Podawaj z gorącym makaronem Chow Mein. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt
Pyszne minestrone 197

cebule szalotki, 100 g fasoli szparagowej, 3 łyżki oliwy z oliwek,   400 g pomidorów krojonych w sosie (1 puszka), 1 łyżeczka sosu chili, 700 g bulionu, 1 łyżeczka cukru, 100 g bardzo drobnego makaronu np. literki, świeża bazylia, świeża szałwia, pieprz do smaku, ½ łyżeczki papryki słodkiej w proszku, parmezan, sól do smaku. Przygotowanie: Marchew, pietruszką, cebulę, kroimy w dużą(...)często mieszamy. Do warzyw wlewamy pomidory z puszki, mieszamy i dusimy 3 min. na małym ogniu. Następnie wlewamy gorącego bulionu, dodajemy, fasolkę, sos chili i słodką paprykę. Gotujemy na bardzo małym ogniu ok. 20 min. Dodajemy makaron i gotujemy jeszcze kilka min. makaron ma być al dente. Pod koniec doprawiamy cukrem, solą i pieprzem do smaku. Zupę podajemy z dużą

Moniki Smakołyki
Wspaniałe łazanki babuni :) #wegetariańskie 242

duża cebula 1/2 szklanki pestek dyni 1 łyżka koncentratu pomidorowego oliwa z oliwek majeranek, pieprz, ostra papryka, kminek, sos sojowy Łazanki gotujemy w osolonej wodzie al dente, po ugotowaniu odcedzamy i przelewamy oliwą z oliwek. W trakcie kiedy gotujemy makaron kroimy cebulę w kostkę, pieczarki w półplasterki. Rozgrzewamy 3-4 łyżki oliwy na patelni i wrzucamy na nią cebulę(...)jakieś 5 min. Teraz dodajemy pieczarki, dużo majeranku, pieprz, ostrą paprykę i kminek według uznania. Dusimy wszystko jeszcze ok. 5 min i na koniec skrapiamy sosem sojowym. Mieszamy i wrzucamy do garnka z makaronem wcześniej przelanym oliwą z oliwek. Wszystko dokładnie mieszamy w garze i podajemy na talerze :) Będziecie zachwyceni smakiem. Ważna sprawa to kupcie dobre łazanki. Na pewno macie

vegetanie
Makaron po azjatycku 195

trochę przeze mnie zmieniony) pochodzi z recenzowanej przeze mnie wcześniej na blogu książki "Łatwe makarony". Zapraszam na trochę słońca. Źródło: Łatwe makarony, Warszawa 2012, 96 s. Składniki:  pierś z kurczaka 1/2 łyżeczki chili  3 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka przyprawy "5 smaków" - nie miałam więc dałam pół łyżeczki(...)cynamonu i kilka goździków, które wcześniej trochę roztarłam por pół główki kalafiora 3 marchewki papryczka chili 2 łyżki oleju roślinnego sól, pieprz makaron chiński Wykonanie: 1.  Mięso pokroić w paseczki i przełożyć do miski. Dodać chili, sos sojowy i przyprawę 5 smaków. Wymieszać i odstawić do zamarynowania. 2. Pora i marchewkę pokroić w paseczki. Kalafiora podzielić na różyczki

Pasja Smaku
Bakłażan z Newellą, grzybami mun i sezamem 192

gorącej wodzie przez 15 minut. Zmienić wodę i gotować przez około 10 minut. Odcedzić i pokroić w cieniutkie paseczki. Newellę pokroić w cieniutkie paseczki podobne do makaronu i przełożyć do miseczki. Dodać sos sojowy, imbir, kurkumę, drobno pokrojony kawałeczek chili i łyżeczkę soku z limonki. Dokładnie wymieszać i odstawić na 30 minut. Bakłażana umyć, osuszyć i pokroić w plastry (około

Oryginalny smak
Chrupiące kulki mięsne z carry i kurkumą 203

kolendry 1 łyżka sosu ostrygowego 2 łyżki bułki tartej 1 duża czerwona cebula 2 łyżeczki carry 2 łyżeczki kurkumy 1 jajko 1-20 dag cienkiego makaronu olej do głębokiego smażenia sól świeżo zmielony pieprz sos chili, sojowy, czosnkowy, wg. upodobań i dostępności 1. Mielone mięso włóż do salaterki, dodaj czosnek, posiekaną kolendrę, sos ostrygowy, bułkę tartą, jajko, carry i kurkumę

Apetyczna babeczka
Wieprzowina z warzywami i makaronem chińskim 250

ustalić proporcje stosownie do własnych upodobań. W przepisie używamy również słonego sosu sojowego, dlatego ostrożnie obchodźmy się z dodatkową solą. Przyprawy użyte do sporządzenia marynaty, która razem z mięsem w całości trafia na patelnię, wystarczą ilościowo zarówno do samego mięsa jak i dodanych na koniec warzyw oraz makaronu. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą w woku. Zgodnie z poniższym przepisem(...)kminu rzymskiego 2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka soli 5 łyżek sosu sojowego 5 łyżek oliwy Warzywa 1 duża cebula (150g) 125g pędów bambusa (odsączonych) 75g kiełków soi lub fasoli mun 2 średnie marchewki (250g) 1/2 żółtej papryki (125g) 1/2 zielonej papryki (125g) 15g suszonych grzybów mun 100g makaronu chińskiego (vermicelli) Instrukcje Z mięsa usuwamy wszelkie ewentualne łykowate części, chrząstki

Kulinarna Pokusa
Pesto bazyliowo migdałowe 176

Pesto jest to sos, którego głównym składnikiem jest bazylia (pesto alla genovese), a ojczyzną są Włochy. Tradycyjnie wytwarzany w marmurowych moździerzach z oliwy, bazylii, parmezanu lub innego drobno startego twardego sera, orzeszków piniowych i soli. Serwowany do chleba, makaronu, sałaty, sera i innych dań. Pesto nie należy podgrzewać, ponieważ w wysokiej temperaturze bazylia nabiera gorzkiego smaku. W moim przepisie odbiegłam(...)obrotach, na gładką masę (można dodać czosnek, u mnie – tym razem – bez). Dodałam również resztkę płatków migdałowych. Na końcu, w razie potrzeby, doprawiamy solą. Sos musi być gęsty.Do klusek śląskich, makaronów, kanapek… i nie tylko. Przygotowanie pesto bazyliowo migdałowego trwa zaledwie chwilę. Można zrobić więcej i przechowywać w słoiczku w lodówce. Mając gotowe pod ręką, przygotujemy kolejny

mojewypiekiinietylko

Proponowane wyszukiwania