sosy do makaronu - 2500 przepisów (strona:91/167)

Wołowina po chińsku - obiad w 15 minut 232

imbir i podlać niewielką ilością wody. żeby się nie przypaliło. Jak wszystko będzie miękkie zagęścić 1 łyżką mąki ziemniaczanej wymieszanej z 1-2 łyżkami sosu sojowego i niewielką ilością wody (około 1/2 szklanki). Podawać z makaronem ryżowym, ryżem lub warzywami (dobrze komponuje się z brokułami) Uwaga - znacznie łatwiej pokroić cienko mięso, kiedy jest lekko zamrożone.  Nie dodaję do tego

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Makaron z kurczakiem, kukurydzą i fetą 199

Świetny pomysł na wykorzystanie makaronu, którego ugotowało się nam za dużo. Do tego sos z kurczakiem, serem feta, czerwoną papryką i słodką kukurydzą. Szybki i smaczny obiad w kilka minut. 1 filet z piersi kurczaka Przyprawa do mięsa 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 czerwona papryka 4 łyżki słodkiej kukurydzy 100 g sera feta 50 g serka topionego o smaku(...)szczypiorku Sól Pieprz Zioła prowansalskie 0,5 szklanki wody 5 gniazdek makaronowych Olej do smażenia Makaron gotujemy do miękkości w delikatnie osolonej wodzie. Odcedzamy. Cebulę kroimy w kosteczkę, szklimy na patelni. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojoną w kosteczkę czerwoną paprykę. Filet z piersi kurczaka kroimy na małe kawałki. Doprawiamy przyprawą do mięsa, dodajemy na patelnię. Gdy mięso zmięknie

VioletoweKucharzenie
Chińska zupa ostro-kwaśna 295

kurczaka 2 łyżki mąki ziemniaczanej kilka grzybów mun 50 g bambusa z zalewy jajko mała cebula 2 łyżki oleju sezamowego 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki octu ryżowego szczypta (lub więcej) chilli sól dodatkowo: makaron sojowy                     szczypior Cebulę posiekać, kurczaka i pędy bambusa pokroić w paseczki, grzyby mun namoczyć(...)minut. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z 2 łyżkami wody, sosem sojowym i octem w małej miseczce. Wlać mieszankę do zupy i gotować na małym ogniu, aż zgęstnieje. Doprawić szczyptą chilli i ewentualnie solą. Jajko roztrzepać i wlać wolnym strumyczkiem do zupy, aby się ścięło we włókna. Zupę podajemy z makaronem sojowym, posypaną posiekanym szczypiorem

wyzwania kuchenne
Razowy makaron z marchewką i rukolą - 666 kcal 180

Dziś megaprosty obiad. Nie ma sosu, bo jego funkcję pełni tutaj olej (którego swoją drogą nie należy się bać - nawet na redukcji). W ramach dodatków marchewka i trochę zieleniny. Niby coś z niczego, ale smakuje rewelacyjnie. To dobre danie, kiedy nie macie za wiele w lodówce, a nie chcecie się rzucać na fast-food. Ostrzegam - bardzo ostre, więc wrażliwcy powinni(...)zredukować ilość papryki.  SKŁADNIKI (2 porcje): 200 g makaronu razowego penne (pióra) 3 średnie marchewki 2 garście liści rukoli 1/2 cebuli 3 łyżki oleju/oliwy z oliwek 2 strąki suszonej papryki (można zastąpić sproszkowaną) 1 łyżka łuskanych, niesolonych ziaren słonecznika sól, pieprz 1. Makaron ugotuj al dente 2. Marchew umyj, następnie zetrzyj obieraczką na cienkie paski 4. Cebulę pokrój

Powiedz dietom nie
Makaronowe muszle z mięsem mielonym 369

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Dziś proponuję wspaniałe muszle Conchiglioni, które można faszerować na różne sposoby. U mnie z mięsem mielonym z dodatkiem

Marta Gotuje
Bezglutenowy makaron z tuńczykiem, groszkiem i pomidorkami cherry 265

Składniki (na dwie porcje):130 gram makaronu bezglutenowego tj. z mąki kukurydzianej, jaglanej, gryczanej- ja użyłam makaronu z mąki kukurydzianej 1/2 puszki groszku bądź groszek mrożony10 pomidorków cherry 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1 czerwona cebula2 ząbki czosnkułyżka oliwy z oliweksólpieprzoreganoMakaron gotujemy według przepisu na opakowaniu al. dente. Na oliwie smażymy posiekaną drobno cebulkę oraz czosnek, doprawiamy oregano, solą

Mango Papaja
Kurczak w sosie śmietanowo-ziołowym 276

Tymczasem dzisiaj znowu kurczak - w sosie śmietanowo ziołowym. Jest to jedno z ulubionych dań mojego chłopaka. Najbardziej lubi jak podaję je z makaronem świderki, ale oczywiście można użyć ryżu, kaszy czy ziemniaków, co kto lubi :) KURCZAK W SOSIE ŚMIETANOWO-ZIOŁOWYM (4 porcje) Składniki: - 500 gram piersi z kurczaka - 1 duża cebula - 1 czerwona papryka - 200 gram śmietany (ja użyłam

Zgrabne Gotowanie
Makaron z dynią, mięsem mielonym i szpinakiem 210

Zalewamy szklanką bulionu. Dodajemy koncentrat pomidorowy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem. słodką papryką i oregano. Całość  gotujemy na małym ogniu jeszcze ok. 5 minut. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Polewamy gorącym sosem. Ilość porcji: 4 Koszt wykonania:  ok. 18 zł Czas wykonania: 45 min. Źródło: przepis własny Przepis dodaję do akcji

Pobite gary Barbary
No i klops! Prosto z Kalifornii 332

przypominają polskie klopsy, znane również pod nazwą pulpetów. Jestem wielkim miłośnikiem wszelkiego rodzaju meatballs. Postanowiłam stworzyć własną wersję, nieco inspirowaną włoskimi smakami. Są bez żadnego sosu, lekkie, aromatyczne, podane z warzywami a nie makaronem… Polecam serdecznie! Klopsy a’la Food Polka Składniki (na 4 osoby): 25 kg mielonej wołowiny 1/2 kg mielonej wieprzowiny 8 świeżych pomidorów Roma (jeśli

Jem więc Jestem
Sos pomidorowy podstawowy 173

Pyszny mocno pomidorowy sos z dodatkiem smażonej cebulki i ziół. Wykorzystuję go jako bazowy sos do pizzy, ale również do dań z makaronem

Milion Smaków
Łosoś gotowany na parze z zielonymi szparagami 178

Lekki i zdrowy wiosenny obiadek Łosoś gotowany na parze z zielonymi szparagami SKŁADNIKI: pęczek zielonych szparagów 2 filety z łososia ze skórką sos serowy (z serków topionych, śmietany) korbacz (oscypek - makaron) sól, pieprz, cytryna Szparagi umyć i odciąć zdrewniałe końcówki. Gotować na parze około 10 minut. Zahartować w zimnej wodzie.Łososia podobnie umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. skropić sokiem

MarciochaKucharzy
Kasztanowo-kawowe roladki, Kuchnia filmowa 183

piękne zdjęcia. W pierwszej kolejności pojawią się u mnie niebieska zupa porowa Bridget Jones (w 100% jadalna!), pudding z Shire i lembasy z Władcy Pierścieni , sos czekoladowy z Charli'ego i Fabryki Czekolady , makaron z żółtym serem z filmu Kevin sam w domu i amerykańskie naleśniki z Matyldy .  Kuchnia filmowa , Paulina Wnuk, Wydawnictwo Otwarte, 224 strony. Źródło zdjęcia: znak.com.pl

Qlinarnie i Qlinarnie
Makaron razowy BARTOLINI z tuńczykiem 226

g/100 g, pamiętajmy, że dzienna dawka dla osoby dorosłej wynosi od 27g do 40g. Makaron razowy z tuńczykiem (dwie porcje) Składniki: 150 g makaronu Bartolini świderek (przed ugotowaniem); 200g fasolki szparagowej (mrożonej); puszka tuńczyka w sosie własnym; 5 sztuk suszonych pomidorów; cebula; kilka kropel soku z cytryny; tymianek świeży; szczypta pieprzu cayenne; 1 łyżka oliwy (z pomidorów). Zaczynamy

Życie na widelcu

Proponowane wyszukiwania