szklanek mleka. Doprawić do smaku – solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Można dodać 1 łyżeczkę soku z cytryny. Mieszając i podgrzewając sos doprowadzamy do jego zgęstnienia. Nie należy dopuścić do całkowitego wystudzenia, ponieważ stygnąc, robi się coraz bardziej gęsty. Makaron włoski lasagne. Płaty makaronu wkładać do osolonej i gotującej się wody, po kilka sztuk ( uważać żeby się nie sklejały ). Gotować(...)Papier powinien trochę wystawać. Płat lasagne skleić ( zrobić coś na kształt walca) i włożyć do muffinek. Do każdego walca włożyć 2-3 łyżki grzybów, na grzyby 1 łyżkę sosu beszamelowego i nakryć krążkiem wyciętym z płata lasagne. Całość powtórzyć jeszcze dwa razy. Wierzch posypać startym żółtym serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 – 190 st.C
Kulinarny karnet ChristopheraPrzechadzając się dziś po wrocławskiej Hali Targowej, udało mi się natrafić na świeże kwiaty karczochów, pyszniące się fioletem ze straganu. Zmotywowało mnie to do wykorzystania ich
Food Squareobiad mięso w sosie. Co by do niego podać? Tłuczone ziemniaki, puree, kluski śląskie, kopytka, ryż, makaron… Wybór niby spory, a jednak często jest kłopot, gdy preferencje w rodzinie są różne. Ja parę lat temu na duży, rodzinny obiad zdecydowałam, że podam coś innego – puddingi yorkshire, czyli pieczone czarki z ciasta naleśnikowego. Wywodzą się z Anglii (podobno(...)hrabstwa Yorkshire – stąd nazwa). Są bardzo proste do wykonania i dość tanie. Potrzebujemy tylko blachy na muffinki. Po upieczeniu zapadają się na środku, tworząc miejsce na sos. Chrupiące na wierzchu – miękkie w środku. Bałam się tylko jak zareaguje konserwatywna kulinarnie rodzina na taki wymysł (czytaj: a gdzie ziemniaki?). Okazało się, że puddingi zniknęły jako pierwsze. W dodatku najbardziej
Poezja smakułyżki zielonego curry (pasta) 1,5 limonki 4 łyżki słodkiego sosu sojowego 2-3 łyżki sosu rybnego szczypiorek garść kolendry 2 ząbki czosnku świeży imbir (kawałek wielkości kciuka) algi (ja wykorzystałam takie do sushi, na jeden talerz - 1 arkusz) makaron soba (1 garstka na 2 talerze) odrobina chili Do garnka wlewamy bulion i mleczko kokosowe. Stawiamy na ogniu. Dodajemy(...)Oczyszczamy pierś z kurczaka, kroimy w kostkę, opruszamy solą i pieprzem, dorzucamy do zupy. Dodajemy sos sojowy i rybny, posiekany drobno czosnek, garść kolendry, 1/3 pęczka szczypiorku. Ścieramy do zupy imbir, wyciskamy limonkę, połówkę wyciśniętej limonki wrzucamy do garnka. Gotujemy przez 15min. Podajemy z makaronem, pokrojonym szczypiorkiem i algami. Posypujemy odrobiną chili. Smacznego
Brzuszki Łakomczuszkigotować pod przykryciem 6 minut, wyjąć i odstawić w ciepłe miejsce. Zamknięte muszle wyrzucić. Spaghetti ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Do sosu dodać obrane ze skórki i posiekane pomidory oraz spaghetti. Dokładnie wymieszać. Makaron wyjąć na talerz, na wierzchu ułożyć mule. Posypać natką pietruszki lub kolendrą. zastawa
królestwo garówpodobnego w domu - sugerując się głównie zdjęciem i składnikami, które miałam w domu... Składniki: 250 g makaronu chińskiego papryka czerwona 1/2 papryki zielonej 1/2 papryczki chilli nieduża cukinia kilka małych pieczarek 2 średniej wielkości marchewki średnia cebula 1/2 pęczka kolendry 5 łyżek sosu sojowego jasnego czubata łyżka miodu sok i skórka z jednej limonki świeży imbir (kawałek(...)który na dnie powstanie powinny być dość słone i ostre. W razie potrzeby można dodać odrobinę miodu, albo sosu sojowego. Na tym etapie można także skontrolować ostrość - jeśli jest za mało pikantne proponuję dodać odrobinę sambal oelek. Makaron przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu (ja wrzuciłam do wrzątku na 5 minut) i wrzucić na patelnię. Wszystko dobrze wymieszać
Kulinarne Inspiracjeposiekanej 2-3 łyżki świeżo startego parmezanu świeżo zmielony pieprz 500 g makaronu - najlepiej pasuje cienki i długi: spaghetti, linguine, papardele Przygotowanie: Makaron wrzuć do garnka z dużą ilością posolonego wrzątku. Gdy się będzie gotował, przygotuj sos. Pieczarki wyszoruj i pokrój w cienkie plasterki (do tego dania wybieram świeże pieczarki o białych kapeluszach i ich nie obieram, tylko dobrze czyszczę
Chilli Czosnek i Oliwamakaron pełnoziarnisty- dostarczy Wam niezbędnej energii na resztę dnia, węglowodany będą uwalniały się z niego znaczniej wolniej niż z tradycyjnego białego makaronu, co spowoduje, że siły wystarczy Wam do końca dnia pracy; - indyjski sos marchwiowo- dyniowy; bogaty w takie składniki jak imbir- poprawiający koncentrację, polepsza krążenie krwi , cynamon - wzmacniający odporność i ułatwiający trawienie , marchew bogata w witaminę A, ma wiele(...)bóle brzucha i idealnie odżywia skórę, co jest zbawienne gdy pracujemy w klimatyzowanych pomieszczeniach "Indyjski marchwiowo-dyniowy słoik zdrowia"- lunch do pracy SKŁADNIKI: -świeży sok Marwit marchewkowy - garść makaronu pełnoziarnistego - puree z dyni - imbir, kurkuma, cynamon, odrobina soli - świeże figi - seler naciowy - pomidorki koktajlowe - orzechy laskowe - sok z limonki - olej kokosowy Makaron wrzuć na gotującą się wodę, gotujemy
SMYKWKUCHNIwszechstronne zastosowanie, bo takie właśnie jest jej zadanie. Pizze na ostro można z nią przygotować, wystarczy ciasto przed pieczeniem pastą posmarować. Do zup, do sosów można jej dodawać, czy z nachosami podawać, a gdy gorący makaron z pastą wymieszamy, ser starty dodamy, to szybkie, ostre danie w kilka mamy. Składniki: 500 g pomidorków koktajlowych, 3 łyżki oleju rzepakowego, 2 czerwone
Moniki SmakołykiNietypowe danie z makaronu spaghetti i frankfurterek. Nitki makaronu przechodząc przez kiełbaski tworzą ciekawą kompozycję wizualną, a smaku dopełnia sos pomidorowy. Jeśli chcemy spróbować czegoś z kuchni niemieckiej to polecam właśnie coś tak nietypowego
Milion Smakówprzygotowana masa nie potrzebuje już wielu dodatków. Jeżeli chcecie przygotować obiad, który nie tylko będzie smaczny i zdrowy ale również będzie cieszył oko przygotujcie makaron muszle nadziewany pyszną masą szpinakowo-serową z dodatkiem pomidorowego sosu. Dodatkowym atutem tego dania jest możliwość przygotowania do wcześniej - przed podaniem wystarczy włożyć do piekarnika i chwilę zapiekać
Milion Smakówsali. Całość utrzymana w tonacji beżowo brązowej, wystrój stonowany. Ogólnie przyjemne wrażenie. Navona to restauracja włoska a więc w menu oczywiście jest pizza, risotto, makarony... oraz przystawki w stylu włoskim: vitello tonatto (plastry cielęciny w sosie z tuńczyka), bruschetta, carpaccio, sałaty.... Karta win jest krótka. Znajdziemy w niej między innymi kilkanaście win w cenie do 100 zł za butelkę
królestwo garówSuszone, rozdrobnione ziele bazylii dodaje charakteu i wyrazistości potrawą z pomidorów lub z dodatkiem pomidorów, sałatką z ryżem, zapiekanką z kasz i makaronów, potrawą z fasoli, ale przede wszystkim jest wspaniałym dodatkiem do sosu bolońskiego. Bazylia nie lubi towarzystwa innych przypraw, poza odrobiną soli lub czosnku, zarówno świeżego, doskonale rozdrobnionego, jak i suszonego. W połączoniu z bazylią
Klaudynkowa kuchniachwilę mieszać, wlać pół szklanki białego wina i odparowac alkohol.Dodać 400 g przecieru pomidorowego, sól do smaku i gotować przez 15 minut.Ugotować makaron według przepisu na opakowaniu, odcedzić i od razu połączyć z sosem pomidorowym. Podawać na gorąco posypujac świeżo pokrojoną natką pietruszki.SMACZNEGO
zielonacukinkawlać wodę, zamknąć szybkowar i od chwili zagotowania zmniejszyć ogień na minimum i gotować z 25 minut spuścić ciśnienie z szybkowara i wyjąć roladę - sos co pozostał można zmrozić i np. użyć do kopytek, kaszy, makaronu, bigosu itp. z zimnej rolady usunąć sznurek i można kroić cienkie plastry do pieczywa rolada jest smaczna, delikatna, krucha i domowa.............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubię