mąż zjadł i poprosił o dokładkę, więc śmiem twierdzić, że warte jest uwagi. Spaghetti z sosem parówkowym SKŁADNIKI: 1 cebula 4 parówki 1/2 papryki czerwonej 4-5 pieczarki oliwa 4 łyżki pomidorów krojonych 1/3 natki pietruszki sól i pieprz do smaku 25 dag makaronu spaghetti durum PRZYGOTOWANIE: Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Natkę pietruszki siekamy. Paprykę(...)pomidory. Dodajemy natkę pietruszki - mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem - gotujemy razem 5 minut. Makron gotujemy 8 minut w lekko osolonej wodzie - odcedzamy. Na talerze nakładamy makaron, a następnie sos - podajemy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkidominuje on w potrawie ale dodaje smaczku a dodatek w postaci papryczki chilli nadaje całości subtelnej pikanterii. Przepis pochodzi z mojej ulubionej książki "Złota księga makaronów".SKŁADNIKI500 g makaronu spaghetti*2 łyżki oliwy z oliwek6 zmiażdżonych ząbków czosnku1 pokrojona czerwona cebula2 płaty piersi z kurczaka, grubo pokrojone2 puszki całych pomidorów z sokiem¼ łyżeczki soli1 mała, suszona papryczka chilli, pokruszonapół pęczka(...)przez połowę czasu podanego na opakowaniu.Ułożyć makaron w naczyniu żaroodpornym, na niego położyć równomiernie liście szpinaku a następnie polać sosem mięsno-pomidorowym. Delikatnie wymieszać łyżką aby makaron połączył się z sosem. Posypać pozostałym serem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C. Zapiekać 20-25 minut, aż wierzch się zrumieni. Podawać od razu.*Zamiennie można użyć makaronu
Złote przepisyDzisiaj "Światowy Dzień Makaronu", z tej okazji przygotowałam szybki, pyszny makaron z kurczakiem i sosem Alfredo. Danie popularne, mało składnikowe, a sos jest na tyle pyszny że można go zjeść z samym makaronem bez żadnych mięsnych czy warzywnych dodatków. Sos Alfredo to połączenie masła, śmietany i parmezanu. Klasyka. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikłyżki przecieru pomidorowego2 łyżki startego żółtego sera1 łyżeczka oregano (suszone)1 łyżeczka bazylii (otarta)Sól, pieprz do smakuOlej do smażeniaPrzepis:Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu w osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny oleju. W tym czasie przygotowujemy sos:1. Cebulę oraz pieczarki obieramy i kroimy w drobną kostkę. 2. Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy cebulę oraz pieczarki.3(...)minut. 4. Dodajemy na patelnię krojone pomidory i koncentrat. Całość często mieszamy i trzymamy na średnim ogniu ok. 10 minut.5. Do sosu dodajemy ulubione przyprawy i doprawiamy go do smaku. 6. Po odcedzeniu makaronu nakładamy go na talerz, wierzch posypujemy oregano i bazylią.7. Na tak przygotowany makaron nakładamy sos.8. Wierzch posypujemy startym żółtym serem
Emcia PichciMakaron podany z sosem serowym papryką i chrupiącym boczkiem. Bardzo smaczne danie i bardzo szybkie. Na jego przygotowanie potrzebujemy dosłownie tyle czasu, no może paru minutek więcej, ile gotuje się makaron :) Więc możemy się zasycić w kilka minut. Polecam :) Składniki ( dla 4 osób ) - makaron u mnie świderki ok. 35-40 dkg - papryka czerwona - boczek wędzony 25 dkg. - sól(...)wlewam na patelnię z boczkiem i papryką, doprawiam gałką muszkatołową i wegetą. Mieszam. Jeśli jest za gęsty to dodaje troszkę przegotowanej, gorącej wody. Gorący makaron wykładam na talerze i polewam aromatycznym, również gorącym sosem. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródBoczniak to mój ulubiony grzyb, prawie zawsze przygotowywałam go jak kotlet schabowy albo flaczki. Tym razem postanowiłam przygotowując sos do makaronu kierując się wyłącznie instynktem. Wyszedł absolutnie fantastyczny sos, daję mu pięć gwiazdek i zaliczam do ulubionych. Porcja dla 3 osób: 300 g boczniaków 1 cebula 3 ząbki czosnku 3/4 szklanki słodkiej śmietany 1 łyża mąki(...)dodać boczniaki, przyprawy i dusić do miękkości grzybów. Następnie wlać śmietankę, rozgnieciony czosnek i posiekaną natkę pietruszki. Zagęścić łyżką mąki rozmieszaną w 1/3 szklance zimniej wody. Podawać z makaronem
Jadło i czytadłosezamowego 1 łyżeczka mielonego imbiru Przygotowanie: Składniki sosu ze sobą połączyć, pierś kurczaka umyć i pokroić na paseczki i zamarynować - marynować w sosie prze 2h. Makaron gotujemy we wrzątku przez 2-3 minuty i przecedzamy przez cedzak płucząc zimną wodą. Rozgrzewamy wok z olejem, i podsmażamy kurczaka, dodajemy czosnek posiekany(...)drobno z cebulą. Podsmażamy przez 2-3 minuty i dodajemy makaron z warzywami. Wlewamy sos z 1/3 szklanki wody i dusimy 2-3 minuty. Smacznego
Niezły MłynekSzybki obiad z makaronem i sosem z kurczakiem w roli głównej. Kaloryczny, ale pyszny! U nas dzisiaj w przerwie między przygotowaniami do świąt a wizytą gości :) Składniki dla 2 osób: 150-170 g makaronu casarecce (u mnie Barilla) ok 300 g piersi z kurczaka po 1/2 łyżeczki kurkumy, czerwonej papryki i granulowanego czosnku 100 g tartej mozzarelli 50 g startego
Ze smakiem i z pasjąwysokiej patelni wlać śmietankę, wrzucić pokruszony ser - podgrzewać aż składniki się połączą, a sos delikatnie zgęstnieje. Ale uwaga - nie może być bardzo gęsty.Do sosu dodać bób - wymieszać.Makaron połączyć z sosem - od razu podawać. Smacznego
kolorowotorcikoworozmieszać do uzyskania sosu. Doprawić do smaku solą, pieprzem ziołowym i chili. Dodać makaron i posiekany tymianek i wymieszać. Chorizo i oliwki pokroić w plasterki. Podsmażyć na tłuszczu. Makaron z sosem wyłożyć na talerze, dodać podpieczone chorizo i oliwki. Udekorować gałązką tymianku
Pasja Smakufusilli (świderki) 1 opakowanie passaty 3 świeże duże pomidory, 2 czerwone i jeden żółty czarne oliwki bez pestek kukurydza konserwowa 1 średnia cebula oregano, bazylia pieprz oliwa z oliwek Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Cebulę kroimy w kostkę, pomidory również. Pomidory możemy sparzyć wrzątkiem, aby pozbyć się skórek, ale nie jest to konieczne. Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę(...)łyżki stołowe. Wszystko doprawiamy pieprzem i ziołami, nie solimy ponieważ passata zazwyczaj jest dosalana. Sos dusimy jeszcze ok. 3-4 min. i wyłączamy ogień. Do ugotowanego makaronu dodajemy sos i polewamy jeszcze oliwą z oliwek ok. 2 łyżki, teraz wszystko razem mieszamy. Gotowe :) Wspaniałe i smaczne danie, które przygotujecie w czasie nie dłuższym niż gotuje się makaron. Polecamy to danie
vegetanieoliwie z pestkami dyni 2 łodygi selera naciowego 1 puszka pomidorów jeden mały por 2 ząbki czosnku oliwa z oliwek oregano, bazylia, pieprz, ostra papryka, sos sojowy Zaczynamy oczywiście od nastawienia wody na makaron i gotujemy go al dente. Odcedzamy i przelewamy oliwą extra vigrin. W trakcie, gdy gotuje się makaron, kroimy w kostkę seler, por i suszone pomidory razem(...)lekko przesmażamy. Dodajemy puszkę pomidorów z sokiem pomidorowym i dusimy do miękkości. Pod koniec dodajemy przyprawy i czosnek. Jeszcze chwilę razem dusimy i wrzucamy do garnka z makaronem dokładnie mieszając, aby sos dobrze okleił nitki makaronu. Gotowe :) Przekładamy na talerze i posypujemy startym serem w typie parmezanu. To kolejna propozycja na obiad w 30 min., na pewno będzie Wam smakował
vegetaniepodsmażamy drugą połówkę pokrojonej w kostkę cebuli i pomidory z puszki i przyprawy: sól, oregano. Podlewamy wodą i dusimy.Całość łączymy na jednej patelni i sos jest już gotowy!Teraz czas na ugotowanie makaronu: w tym przypadku kolorowy makaron wstążki :) Czyli nie takie zwykłe spaghetti :)Ser żółty ścieramy na tarce.Makaron polewamy sosem, posypujemy serem i ziołami dalmatyńskimi. Obiad - palce
Lawendowe Niebożeby się nie zlepiły) i gotować je około 3 minut, po czym wyciągnąć i rozłożyć na talerzu. Układanie warstw: Na spodzie naczynia żaroodpornego ułożyć 3 płaty makaronu, posmarować je warstwą sosu beszamelowego, nałożyć warstwę mięsa mielonego. Na mięso mielone ponownie nałożyć 3 płaty makaronu, posmarować je beszamelem, nałożyć warstwę szpinaku (całość) i ponownie ułożyć 3 płaty makaronu. Makaron posmarować beszamelem(...)nałożyć pozostałe mięso mielone i ponownie 3 płaty makaronu. Górę posmarować pozostałym sosem beszamelowym i posypać serem. Na koniec górę lasagne i boki polać sosem pomidorowym, nałożyć pokrywę naczynia żaroodpornego, włożyć do nagrzanego piekarnika i zapiekać 40-50 minut. Gotowe mięso mielone. Gotowy szpinak. Gotowy sos beszamelowy i potarty ser. Wyciągnięta prosto z piekarnika lasagne. Smacznego
Passions hobbies lifeCoś PYSZNEGO. SKŁADNIKI:- cebulki, małe, czerwone.- oliwki zielone,- oliwki czarne,- indyk/wędlina z indyka,- papryka marynowana,- papryka czerwona,- grzybki shitake (kup tutaj - SKWORCU),- kiełki fasoli Mung,- makaron ryżowy (nitki/wstążki),- sos sojowy (bezglutenowcy pomijają),- czosnek (NIE chiński),- przyprawy: czarny pieprz, papryka słodka, papryka ostra.- odrobina serka (może być topiony, kanapkowy itd)/ilość składników zależy od Was. My dodawałyśmy(...)odrobinę oliwy. Mieszamy. Jeśli zostanie Wam makaron - nie martwcie się, na drugi dzień jest tylko lepszy.- ścieramy ser, może być zwykły żółty bez wyjątków. Możecie podawać: makaron, na niego "sos" i na górę serek, ale równie pyszne będzie po wymieszaniu. GRZYBKI SHITAKE - Co to takiego?Twardnik Japoński nazywany po polsku "uchem brzozy". Jego "naturalnym środowiskiem" są tereny Azji
Wypisz Wymaluj