czosnkuok. 5 łyżek oliwy z oliwek100 g sera najlepiej parmezanu albo Grana Padano sól do smakuSkładniki na biały sos:100 ml śmietanki kremówki- 2 śmietankowe serki topione (kwadraciki)pieprzDodatkowo:2 piersi z kurczakaulubiony makaron (u mnie świeży z dodatkiem chili zakupiony w lidlu)olej do smażeniaPesto: Na łyżce oliwy zrumienić orzeszki i nasiona, następnie(...)ponownie smarujemy kurczaka pesto. Sos: śmietankę podgrzewamy o dodajemy serki topione, mieszamy aż serki się roztopią doprawiamy pieprzem. Całość: Na talerzu układamy ugotowany makaron al dente, polewamy białym sosem, układamy piersi oraz ponownie polewamy całość pesto.domowe pesto
Bon Appetit Małgorzatyprzepisami". To był mój "włoski" debiut kulinarny; bardzo, bardzo dawno temu... Wszystkim bardzo smakuje, więc często do niego wracam. Dziś z okazji Święta Makaronu przedstawiam gwiazdę w mojej kuchni: Spaghetti w pomidorowym (mediolańskim) sosie. :) Mediolański - jeśli użyjemy boczku. :) Sos pomidorowy mediolański. Składniki: 150 g wędzonego boczku lub 300 g mięsa np. łopatki; duża cebula; 2 ząbki czosnku; łyżka oliwy(...)tylko troszkę soli, pieprzu (najlepiej świeżo zmielonego), zgnieciony ząbek czosnku i odrobinę cukru. Ugotowany makaron posypujemy startym serem i wylewamy na niego sos. Ja najczęściej wrzucam ugotowany makaron na patelnie z sosem mieszam i gotowe. Ewentualnie na talerzu posypuję startym serem, a najlepiej parmezanem. Smacznego
Miksturownikkolację w wersji wegetariańskiej. Bardzo smaczna i bardzo sycąca. Sos beszamelowy jest genialny! Całość smakuje wybornie, choć może nie wygląda najlepiej... Już się nie mogę doczekać kiedy upiekę kolejną taką zapiekankę. Bardzo polecam! Lasagne ze szpinakiem Temperatura pieczenia: 190oC | Czas pieczenia: ~45 min | Składniki 10 płatów makaronu (u mnie były po 3 płaty na wasrtwę) 2 średnie cebule(...)zrobimy makaron nam się sklei).2. Dno naczynia żaroodpornego smarujemy masłem. Wylewamy sos beszamelowy tak by przykrył dno. Na to wykładamy plastry makaronu lekko zatapiając je w sosie. Na pierwszą warstwę makarony wykładamy połowę nadzienia szpinakowego, następnie starty ser Gouda. I kolejno warstwy: makaron, szpinak, ser Gouda, beszamel, makaron i na końcu ser Gouda i ew. jak nam jeszcze został
coolinarnastrefa.blogspot.comSzpinak i ser z niebieską pleśnią to doskonałe połączenie! Odpowiednio doprawione może stanowić przepyszny sos do makaronu. Danie proste i szybkie do przygotowania, idealne gdy chcemy zjeść coś ciepłego, a nie mamy czasu na gotowanie! Ilość porcji: 2 małe Czas przygotowania: 15 minut Składniki: Cebula 2 ząbki czosnku Ok. 200 gram mrożonego szpinaku (jeśli ma dużo wody można zwiększyć(...)kawałki i dodajemy do szpinaku. Mieszamy na średnim ogniu póki ser się nie rozpuści. Jeśli sos zrobi się zbyt gęsty można dodać kapkę śmietany 12%. Makaron wykładamy na talerz i polewamy sosem. Osoby, które nie przepadają za smakiem szpinaku, mogą spróbować wariant na bazie pomidorów
Kolizje Smakówniedawna coraz częściej gości w mojej kuchni. Najczęściej dodaje go do koktajli, ale sprawdza się też świetnie w daniach obiadowych. Dobrze przyprawiony smakuje wyśmienicie. Dzisiejsza propozycja to makaron penne zapieczony w sosie śmietanowo-szpinakowym, pod warstwą mozzarelli i pomidorów. Składniki na 2 porcje: 200 g makaronu penne 100 g szpinaku 180 g śmietany 18% 1 kulka mozzarelli 1 pomidor(...)Makaron ugotować al dente. Szpinak umyć, osuszyć. Wrzucić na patelnię, zalać śmietaną. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Dusić kilka minut. Do naczynia żaroodpornego włożyć ugotowany makaron, polać sosem śmietanowo-szpinakowym. Przykryć plasterkami mozzarelli i pomidorów. Spryskać oliwą. Posypać solą i pieprzem. Piec 15 minut w 190 stopniach. Po tym czasie wyjąć, przyozdobić bazylią. Smacznego! Inspiracja
Moja Galeria Smakunajbardziej klasycznych, a zarazem najszybszych sposobów na pyszne spaghetti - jego przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę. Z rzeczy ważnych - po pierwsze, zważając na to, że tego sosu się nie gotuje (chyba że chcecie mieć jajecznicę z makaronem), polecam sparzyć jajka przed oddzieleniem źółtek. Po drugie - nie uznaję carbonary bez śmietany. Ok, jest to bomba kaloryczna, cholesterol i wiem, że niektórzy(...)czasie kroimy boczek i cebulę w kostkę, a z żółtek, śmietany, sporej ilości pieprzu i większości sera (musimy wszak zostawić trochę do posypania z wierzchu) robimy sos. Gdy makaron zbliża się do uzyskania pożądanej przez nas twardości, na patelnię wlewamy oliwę, a na niej lądują cebula i boczek. Podsmażamy do zrumienienia. Ugotowany makaron odcedzamy i wrzucamy na patelnię z boczkiem
Kulinarne zapędy Kokosapieprze. W między czasie gotujemy makaron ok. 7-8 min. Do sosu pomidorowego dodajemy świeżo posiekaną bazylię i odrobinę parmezanu. Sos gotujemy, do momentu zgęstnienia.Na ugotowany makaron wykładamy sos, posypujemy świeżą bazylią i parmezanem
kulinarnyJapodsmażyć mięso mielone, gdy mięso zmieni kolor dodać krojone pomidory z puszki oraz przyprawę Kamis. Wszystko razem dusić ok 10 minut. Makaron ugotować, wyłożyć na talerze i polać sosem (można też makaron wrzucić do sosu i razem wymieszać). Posypać startym serem i podawać
Monia miesza i gotujejest wiosennie i kolorowo, że nie mogłam się oprzeć cudownie żółtym kwiatom cukinii. Kupiłam je wraz z młodziutką cukinią z myślą o przygotowaniu przepysznego sosu do makaronu. W zeszłą sobotę były już u nas smażone cukinie i ich kwiaty, a dzisiaj dla odmiany lekko duszone. Kwiaty cukinii są bardzo delikatne, nie można ich przetrzymywać zbyt długo, bo po prostu zwiędną
Mia Cucina SofietaSpaghetti kojarzy mi się przede wszystkim z sosem pomidorowym. U nas w domu było to takie danie na leniwą niedzielę. Mama prawie co tydzień gotowała makaron z sosem pomidorowym. Można powiedzieć, że była to jej weekendowa specjalność:) Ja tym razem do spaghetti zrobiłem sos śmietanowy. No może prawie śmietanowy – zawsze zastępuję śmietanę jogurtem naturalnym. Dodałem też starte jabłko i odrobinę
Gotuj z MisiemMakaron w sosie pomidorowym to najprostsza klasyka jaka znam. Oczywiście jest wiele odmian tego pysznego dania :) Można je wzbogacić o mielone mięso, warzywa, boczek, żółty ser i wiele innych składników. Ale ja lubię czasami przygotować bardzo prostą wersję tylko z kiełbaską. Bo smak tkwi w prostocie ... Składniki: 250g makaronu wstążki 1 cebula 5 kiełbasek z szynki koncentrat(...)ogniu 10-15 minut po czym doprawiamy sola, pieprzem, bazylią, i papryką.Sos zaciągamy łyżką mąki rozrobioną w odrobinie wody, dodajemy śmietanę i posypujemy natką pietruszki. Sosem obficie polewamy ugotowany wcześniej makaron
Walijskie Pichceniekolendry 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy 500ml bulionu warzywnego lub drobiowego 150ml śmietanki kokosowej – coconut cream (użyłam gęstego mleczka kokosowego) sos rybny do smaku (użyłam sosu sojowego) sól morska, świeżo mielony pieprz 150g makaronu ryżowego vermicelli liście kolendry do ozdoby (dałam natkę pietruszki) Przygotowanie: Rozgrzać rondel na średnim ogniu. Wlać trochę oliwy. Smażyć cebulę przez 3-4 minuty(...)rybnym. Zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj przez 10-15 minut (danie ma lekko bulgotać), aż sos stanie się gęstszy i nabierze aromatu i smaku. Jeśli potrzeba dopraw jeszcze sosem rybnym. Ugotuj makaron vermicelli wg instrukcji na opakowaniu. Odcedź i przelej zimną wodą. Wyłóż makaron do talerzy i następnie polewając dookoła, wlej porcję sosu (zostawiając liście kaffiru oraz trawę cytrynową). Udekoruj
Moja Delicjapapryczkę. Jak tylko zaczną się rumienić dodajemy posiekane listki bazylii ( lub suszoną). Czas na pomidory i ocet balsamiczny. Gotujemy i doprawiamy do smaku. Zostawiamy na małym ogniu. Klopsiki, makaron i sos: Nastawiamy wodę na makaron i gotujemy w osolonej wodzie. Rozgrzewamy olej na patelni. Wrzucamy klopsiki. Smażymy 10 min. aż zrobią się złociste z każdej strony. Kiedy klopsiki są gotowe
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/stosujemy metodę dość znacznego rozcieńczenia sosu pomidorowego bulionem, sytuację ratuje też spora zawartość tłuszczu w farszu (ser!). Przypilnujcie tylko, aby na dnie brytfanny do której zaczynacie wkładać makaron było już trochę sosu – dzięki temu dokładnie otoczy on cannelloni. Między poszczególnymi rurkami powinny być też wprawdzie niewielkie, ale jednak przerwy. Cannelloni ze szpinakiem i ricottą(...)rozmiarze z grubsza odpowiadającym ilości użytego cannelloni. Suche rurki cannelloni nadziewamy farszem serowo-szpinakowym. Warto wspomóc się w tym np. narzędziem do dekorowania ciast. Nadziany makaron układamy w jednej warstwie w sosie na dnie brytfanny; dość ściśle, ale z niewielką przerwą między rurkami. Zawartość brytfanny przykrywamy starannie resztą sosu, a samo naczynie zamykamy wieczkiem lub folią aluminiową. Wkładamy do piekarnika
Kulinarna PokusaDoprawiamy do smaku solą, pieprzem, gałką i dodajemy część parmezanu. Domowy makaron gotujemy bardzo krótko – 2-3 minuty. Zostawiamy trochę wody z odlania makaronu. Na talerzach układamy makaron i sos kurkowy. Każdą porcję posypujemy parmezanem, świeżo mielonym pieprzem i estragonem
OstryKęs