szklanka mleka serek topiony tzw. "kiełbaska" 3 łyżeczki musztardy francuskiej 2 ząbki czosnku pieprz ziołowy czosnek granulowany 300g sera żółtego w kawałku- zetrzeć na tarce o grubych oczkach Wykonanie:Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Brokuły również gotujemy al dente z odrobiną soli i łyżeczką cukru.Mój sposób na gotowanie brokułów: gotuję wodę w większym garnku(...)dodajemy serek i mieszamy, następnie dodajemy musztardę oraz pieprz, czosnek granulowany i przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku. Wszystko razem mieszamy.Układamy na blasze lub w naczyniu żaroodpornym warstwowo: makaron sos ser żółty szynka z cebulką brokuły sos ser żółty suszone pomidory makaron sos Pieczemy pod przykryciem 40 minut w 180 stopniach. Następnie zdejmujemy przykrycie posypujemy żółtym serem
Czerwona Porzeczkadzień lub wyjeżdża to w mojej kuchni królują makarony. A najczęściej najszybsze w przygotowaniu ich warianty. Pierwsza propozycja to makaron w sosie serowym, który przyrządza się naprawdę błyskawicznie. Ulubiony makaron, sos beszamelowy z dodatkiem ulubionych serów i gotowe! Druga propozycja to moja ukochana carbonara, chrupiący boczek, parmezan, śmietanka i żółtka i można zajadać! Trzecia propozycja to makaron(...)się podgrzała, ja natomiast kroję ją na plasterki i przesmażam na chrupko na oleju kokosowym. Część wrzucam do sosu, a częścią posypuję już gotowe danie. Wierzcie lub nie, ale smakuje to fantastycznie! I to jest kolejne danie z makaronu, któremu nie potrafię się oprzeć i zawsze biorę dokładkę. :) To już chyba wszystkie moje propozycje na szybkie obiady, gdy brakuje
Cooking Monsterdzień lub wyjeżdża to w mojej kuchni królują makarony. A najczęściej najszybsze w przygotowaniu ich warianty. Pierwsza propozycja to makaron w sosie serowym, który przyrządza się naprawdę błyskawicznie. Ulubiony makaron, sos beszamelowy z dodatkiem ulubionych serów i gotowe! Druga propozycja to moja ukochana carbonara, chrupiący boczek, parmezan, śmietanka i żółtka i można zajadać! Trzecia propozycja to makaron(...)się podgrzała, ja natomiast kroję ją na plasterki i przesmażam na chrupko na oleju kokosowym. Część wrzucam do sosu, a częścią posypuję już gotowe danie. Wierzcie lub nie, ale smakuje to fantastycznie! I to jest kolejne danie z makaronu, któremu nie potrafię się oprzeć i zawsze biorę dokładkę. :) To już chyba wszystkie moje propozycje na szybkie obiady, gdy brakuje
Cooking Monsterzapiekanka to nic innego w smaku jak wszystkim dobrze znana lasagne. Od tradycyjnej lasagne różni ją sposób przygotowania i rodzaj użytego makaronu. Nie przekładamy warstw makaronu sosem, tylko mieszamy go z sosem serowym a sos boloński układamy na samym wierzchu zaraz pod serem. Jest dużo łatwiej, dlatego w nawiasie zaznaczyłam, że to lasagne dla leniwych ;-). Smak pozostaje naprawdę taki(...)Całość gotować na małej mocy palnika około 15 minut, tak by odparować część soków. Wyjąć z sosu liść laurowy. Sos boloński ułożyć na makaron. Jest to ważne by makaron przykryć sosem dokładnie, inaczej zrobi się w tych miejscach twardy. Na całą zapiekankę zetrzeć pozostały żółty ser i wstawić ją na środkową półkę do piekarnika na 30 minut ( temperatura 170 stopni
Poezja Smaków - blog kulinarnyPodaję Wam składniki na dużą porcję, z której możecie przygotować zarówno 4 burrito i zostanie Wam jeszcze sos do makaronu. Ja tak właśnie zrobiłam. Nie chciałam wyrzucać sosu po burrito, postanowiłam podać go z makaronem i wyszło pyszne połączenie. Czyli sos do burrito to obiad na kilka osób lub dla dwóch na kilka dni. Źródło przepisu: Kwestia Smaku. Składniki(...)dusiłam kilkanaście minut.Kiedy marchewka i papryka były już miękkie dodałam pomidory i ketchup. Wszystko wymieszałam i dusiłam chwilę, potem zdjęłam pokrywkę i zredukowałam sobie nadmiar wytworzonego płynu. Podczas przygotowywania sosu makaron ugotowałam w osolonej wodzie.SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :) /*post zawiera lokowanie produktu - Wok Salento White Stone włoskiej firmy Ballarini
Blondynka Gotujedopraw solą i pieprzem. Lazania: 1 kostka naturalnego tofu 5 szklanek świeżego szpinaku 4 ząbki czosnku 1 łyżka oregano 1 łyżka bazylii ½ łyżeczki soli morskiej 4 szklanki sosu marinara 250 g makaronu lzania Piekarnik rozgrzej do 180°C. Przygotuj prostokątne naczynie o wymiarach 20cm x 30cm. Tofu, szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek, oregano, bazylię i sól zmiksuj za pomocą(...)blendera na gładką masę. Na dnie naczynia rozprowadź ½ szklanki sosu marinara. Nałóż warstwę makaronu, a następnie połowę sosu szpinakowego i 1 szklankę sosu marinara. Przykryj kolejną warstwą makaronu, pozostałą połową sosu szpinakowego i kolejną warstwą sosu marinara. Zakryj trzecią warstwą makaronu, a na wierzchu równomiernie rozprowadź pozostały sos. Przykryj naczynie folią aluminiową i piecz przez 1godzinę. Przed podaniem
Roślinna - blog wegańskiMakaron z tuńczykiem i nutką cynamonu...Sos pomidorowy z kawałkami tuńczyka.O delikatnym aromacie cynamonu i bazylii.Z dodatkiem ostrej papryczki chili.W nim zatopione rurki makaronu.A całość oprószona startym parmzeanem.Aromatyczny, inny, pyszny!Polecam!Składniki:250 g makaronu penne;Puszka krojonych pomidorów (waga 400 g);Puszka tuńczyka w kawałkach w oleju (waga netto, po odcedzeniu 130 g);1 średnia, czerwona cebula(...)Wymieszać, posolić i dusić na małym ogniu przez około 20 minut.Sos przyprawić solą i pieprzem.Gotowy sos wymieszać z gorącym, odcedzonym makaronem. Dodać sok z cytryny i ponownie wymieszać.Makaron z sosem podawać gorący, oprószony drobno startym parmezanem i (ewentualnie) przyozdobiony listkami bazylii.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Przyjmuje się, że 100g makaronu surowego to po ugotowaniu przeciętnej wielkości porcja dla osoby dorosłej
Gospodyni MiejskaApulii? Ja też nie, dopóki nie przeczytałam wspaniałej książki Marleny de Blasi "Smaki południowej Italii". W dzisiejszym poście zapraszam was więc na zaskakujący, ale jakże udany przepis na makaron muszelki z sosem z botwinką, kalafiorem, oliwkami i anchois, okraszony chrupiącymi grzankami... mniam!Cime di rapa czyli włoska rzepaJak już wspomniałam, przepis na Orecchiette con Rape e Cavolfiore wywodzi się(...)wodzie ugotuj makaron al dente, odcedź zachowując 1/2 szklanki wody. Przełóż makaron do dużej miski. Rozcieńcz sos kilkoma łyżkami wody spod makaronu i wsyp do niego pecorino. Polej makaron sosem i wymieszaj dokładnie. Makaron posyp grzankami i podaj z cierpkim czerwonym winem, jak radzi autorka. Od razu poczujesz się jak w Apulii
Chilli Czosnek i Oliwapomidorowy z mięsem mielonym oraz sos beszamelowy. Jest to idealna kombinacja smaków i z czystym sercem polecam ten przepis każdemu fascynatowi włoskiej kuchni.Lasagne z Mięsem, Sosem Pomidorowym i Beszamelowym - Składniki:ok. 350 g makaronu lasagne ok. 140 g żółtego sera sos pomidorowy z mięsem:500 g mięsa mielonegocebula2 duże ząbki czosnkupomidory(...)kolorowym pieprzem. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie z dodatkiem 3 łyżek oleju lub oliwy.Formę do lasagne smarujemy tłuszczem i układamy warstwy: makaron, sos pomidorowy, sos beszamelowy, makaron itd. w zależności ile warstw chcemy uzyskać.Na górze powinien znaleźć się makaron. Całość posypujemy tartym żółtym serem. Zapiekamy
Słodka StronaSemi dry red). Zostało ono szczególnie docenione przez mojego męża (rodowitego Włocha), za doskonałą harmonię i delikatny owocowy bukiet. Zapiekanka z makaronu Paccheri jak lasagne Składniki na sos bloński: 900 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 100 g boczku wędzonego pokrojonego w kostkę 1 marchewka ½ łodygi selera naciowego ½ cebuli ½ szklanki czerwonego wina- u mnie(...)gałkę, dobrze mieszać od spodu i po bokach, bo lubi się przypalać. Doprowadzić do wrzenia, gotować 4 min. Ugotować makaron bardzo al dente( musi byc twardawy), odcedzić, nadziewać makaron sosem bolońskim, układać rurki w żaroodpornym naczyniu. Powinno wyjsć dwie warstwy makaronu. Na pierwszej warstwie makaronu rozprowadzić beszamel z 3 łyzkami sosu bolońskiego i posypać parmezanem, na niej ułożyć
Mia Cucina Sofietasmak. Jednocześnie jest to potrawa, którą robi sie dosłownie 15 minut i zawsze wychodzi! A to przecież bardzo ważne, gdy wieczorem wracamy z pracy, chcemy zjeść coś pysznego. Ten makaron jest do tego idealny.Potrzebne nam będą (na 3 porcje)5 małych sardeli (anchovis) w oliwie z oliwek2 ząbki czosnku1 łyżka kaparówspora szczypta płatków chili (wg upodobania)2 puszki pomidorówspora garść(...)spore, trzeba je trochę przesiekać. Po dosłownie 2 minutach anchovis sie rozpadają i tworzą pyszną bazę smakową do sosu. Wtedy dodajemy pomidory i oliwki. Dusimy do momentu ugotowania makaronu. Sos się trochę zredukuje.Makaron polewamy sosem i posypujemy startym parmezanem.Kolacja/obiad w 15 minut. Można się zrelaksować, napić kieliszek wina (polecam do tego dania włoskie Chianti) i miły wieczór gwarantowany.Smacznego
Kulinarna rozmowapietruszki i wszystko dokładnie wymieszać.Sos przyprawić papryką i majerankiem oraz solą i pieprzem do smaku. Chwilę pogotować i zdjąć z ognia.Gotowy sos wymieszać z odcedzonym makaronem lub makaron polać sosem (bez mieszania).Podawać oprószone startym parmezanem.SMACZNEGO! Uwagi do przepisu:Śmietanę można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim, a czerwoną cebulę - białą.Najlepszą śmietaną jest śmietana(...)Piątnicy o zawartości tłuszczu 18%. Śmietana ta nie waży się w sosach czy zupach.Przyjmuje się, że 100g makaronu surowego to po ugotowaniu przeciętnej wielkości porcja dla osoby dorosłej. Z podanego przepisu wychodzi porcja dla 3 dorosłych osób.Można użyć makaronu o dowolnym kształcie np. rurki, świderki, muszelki, kolanka itp.Parmezan można zastąpić startym, żółtym serem.Sos ma wyrazisty, kwaśny, śmieatnowy smak.Podczas smażenia
Gospodyni Miejskaczosnkiem, przyprawić curry i chwilkę razem podsmażać.Do podsmażonej masy czosnkowo-tuńczykowej dodać śmietanę, wymieszać i chwilę jeszcze wszystko razem podsmażać.Sos przyprawić solą i pieprzem.Do ugotowanego makaronu dodać sos tuńczykowy i dokładnie wymieszać.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Ja dodaję tuńczyka w kawałkach, ale może być także rozdrobniony.Śmietanę można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim.Najlepszą śmietaną jest(...)śmietana do zup z Piątnicy o zawartości tłuszczu 18%. Opakowania o pojemności 330 g dostępne są w sieci sklepów Biedronka. Śmietana ta nie waży się w sosach czy zupach.Przyjmuje się, że 100g makaronu surowego to po ugotowaniu przeciętnej wielkości porcja dla osoby dorosłej. Z podanego przepisu wychodzi porcja dla 2 dorosłych i 1 małego dziecka.Danie można dodatkowo posypać posiekaną natką
Gospodyni Miejskabardzo lubię makaron o takim kształcie. Dziś na obiad proponuję danie, które robię już od dawna, a to dlatego, że jest proste i szybkie i jakie smaczne. Makaron z sosem pomidorowo-śmietanowym Do jego przygotowania będziemy potrzebować: 2 piersi z kurczaka 2 spore pomidory 1 cebulę 200 g koncentratu pomidorowego 500 ml płynnej śmietanki 18% 1 płaska łyżeczka cukru przyprawy(...)sól, pieprz, po 1 łyżeczce bazylii i oregano, 0,5 łyżeczki granulowanego czosnku drobno posiekaną garść natki pietruszki (opcjonalnie) olej do smażenia mąkę do zagęszczenia sosu (niekoniecznie) 500 g makaronu Cebulkę kroimy w drobną kostkę i szklimy na odrobinie oleju. Dodajemy do niej pokrojonego również w kostkę kurczaka i chwilę obsmażamy, ale tylko tyle, żeby zrobił się z wierzchu biały
Ratunku obiadpleśniowy chodził za mną od tygodnia. No i wychodził...bardzo dobry makaron z sosem z sera gorgonzola. Danie dla wielbicieli tego gatunku sera, bo zapach i smak jest bardzo intensywny. Makaron najlepszy zaraz po przygotowaniu, świeży najlepiej jeszcze w garnku podany na stół do jedzenia. Dla 4 osób Potrzebujemy: 400g makaronu np.taglierini (cienkie wstążki) 225g(...)pieprzymy do smaku. Makaron powinien być gotowy, odcedzamy zostawiając trochę wody. Makaron zostawiamy w garnku w którym się gotował i wlewamy jeszcze ciepły sos. Mieszamy. W przypadku gdy makaron z sosem jest zbyt gęsty, dolewamy trochę wody która nam została po makaronie. Wymieszać. Przełożyć do miski lub na talerze i posypać grubo pozostałym serem. Smacznego
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/