sosy do makaronu - 2500 przepisów (strona:18/167)

Jak jeść po włosku, to tylko w La Traviata - recenzja 232

daniu i dbał, by talerze pozostały puste.Po przystawkach nadeszła pora na włoskie klasyki, czyli makarony.Jako pierwsze otrzymałyśmy dwa sztandarowe dania kuchni włoskiej:* TAGLIATELLE CON IL RAGU ALLA BOLOGNESE - makaron wstążki z sosem bolońskim ( porcja 23zł ) - bardzo dobry, jajeczny makaron z mięsno-pomidorowym sosem. *  PENNE AL SALMONE - makaron z łososiem w sosie pomidorowo-śmietanowym ( porcja 21zł ) - proste danie, które powinno(...)każdego, może nawet tego, który za łososiem nie przepada ? Warto spróbować ! Jako ostatnie danie, zjadłyśmy makaron z małżami, szparagami, pomidorkami koktajlowymi i owczym serem. Jedna Ania zrezygnowała z owoców morza i zamiennie otrzymała talerz z poduszeczkami wypełnionymi truflami i kozim serkiem podane z sosem z serka mascarpone. Po skosztowaniu jej dania żałowałam, że nie poszłam w jej ślady.Małże jednak

kolorowotorcikowo
Steki z tuńczyka podane z makaronem z warzywami w sosie serowym + kilka słów o zakupach we Frisco.pl 180

Dzisiejszy przepis powstał w ramach współpracy z Frisco.pl , dzięki której wybrałam na spróbowanie steki z tuńczyka. Podałam je z makaronem w sosie z serka śmietankowego z dodatkiem warzyw (sos w takiej wersji często przygotowuję w wersji z kurczakiem, ale tym razem postanowiłam zestawić go z tuńczykiem). Ten delikatny sos nie zabija smaku ryby, a nawet z nim współgra, tworząc(...)cukinię. Podsmażyć do miękkości. Dodać serek śmietankowy, wszystko dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cząbrem. Gdy sos będzie za gęsty dodać kilka łyżek wody. Tak przygotowany sos wymieszać z makaronem. Na talerz nakładać porcję makaronu wymieszanego z sosem, który możecie posypać startym parmezanem, a na wierzch ułożyć stek z tuńczyka. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
Spaghetti bolognese 237

Spaghetti – charakterystyczna włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę. Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino). Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej(...)podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron ze swoimi racjami wojskowymi. Carbonarę sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy. Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese) To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia. Sporządza się go z mięsa mielonego, boczku,marchewki, oliwy, pomidorów

Luźna Kuchnia
Makaron w sosie grzybowo-winnym 177

lasach chocianowskich wróciliśmy z 6 podgrzybkami :D Delikatnie ususzyliśmy grzybki w promieniach weekendowego słońca. Nic prócz sosiku dla dwóch osób nie da się zrobić z tą ilością...   Makaron w sosie grzybowo-winnym SKŁADNIKI: makaron np. typu penne lub najlepiej tagliatelle 6 z trudem zebranych podgrzybków 1 cebula 100-150 ml białego wina masło, sól, pieprz, świeża pietruszka, parmezan Grzybki(...)Dodać do cebuli wraz z wywarem. Dusić kolejne 10 minut. Doprawić solą pieprzem. Na koniec dołożyć garść posiekanej świeżej pietruszki. Dodać wcześniej ugotowany makaron i dobrze wymieszać, by sos dobrze pokrył makaron. Podawać z tartym parmezanem. Cudownie smaczny finał sobotniego spacerku :D  Smacznego

MarciochaKucharzy
Dania z makaronem 188

przypomnieć kilka dań. MAKARON ZE SZPINAKIEM I KAWAŁKAMI KURCZAKA MAKARON Z BROKUŁAMI I KURCZAKIEM SOS CARBONARE Z MAKARONEM MAKARON WEDŁUG OKRASY SPAGHETTI BOLOGNESE MAKARON Z TUŃCZYKIEM TAGLIATELLA Z SOSEM GRZYBOWYM MAKARON MUSZLE ZE SZPINAKIEM SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić

W kuchennym oknie Ewy
Zapiekanka makaronowa - podsumowanie współpracy z mantini24.pl 173

jajek i dużej ilości tuńczyka. Dodatkowo można dodać startą na tarce rzodkiewkę. Całość przykrywamy serem i zapiekamy. Spróbujcie i nie bójcie się odważnego połączenia smaków.Składniki :* 250g makaronu Rigatoni* puszka tuńczyka w sosie własnym* 2 jajka ugotowane na twardo* cebula* ząbek czosnku* 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany * łyżka oliwy z oliwek* opcjonalnie rzodkiewki* kilka plasterków żółtego sera* świeże zioła* sól(...)ugotować al dente. Jajka zetrzeć na tarce, wymieszać z tuńczykiem i śmietaną. Na oliwie przesmażyć drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Wymieszać całość z tuńczykiem. W formie do zapiekania ułożyć makaron, sos z tuńczyka, przykryć całość plasterkami sera i zapiekać około 20 minut, aż ser sie rozpuści. Danie posypać świeżymi ziołami. Najlepiej smakuje na ciepło. Tym wpisem kończę moją współpracę

Magiczne Życie Marty
Spaghetti z sosem pomidorowo-ziołowym i mielonym mięsem 229

makaron, do której dodajemy 2 łyżki oliwy oraz nieco soli. Makaron gotujemy zgodnie z zaleceniami producenta al dente lub normale, co pewien czas mieszając. Jednocześnie z przygotowaniem makaronu dokonujemy redukcji sosu – na początek zdejmujemy pokrywkę z garnka. Woda powinna odparowywać z sosu powoli, przez 10-15 minut. Zawartość naczynia należy na tym etapie często mieszać, z upływem czasu coraz częściej(...)ilość soli lub pieprzu. Sos można połączyć z makaronem na co najmniej 2 sposoby. Albo wymieszać je ze sobą w garnku, albo tak jak na zdjęciach podać warstwowo – sos na makaronie. Potrawę dekorujemy listkami bazylii. Uwagi Zwolennicy mocno pikantnych smaków mogą dodać do sosu 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne (mielonego chili). Dobrym dodatkiem do tej potrawy będzie wino ze szczepu pinot

Kulinarna Pokusa
Penne w sosie serowym z krewetkami 269

Kochani zapraszam na propozycję obiadowa dla miłośników sosów, makaronów a przede wszystkim seraaaa... Składniki na 2 porcje 400 gram penne 250 gram krewetek koktajlowych  4 ząbki czosnku kawałek chilli 30 ml. wina bialego 1 łyżka natki z pietruszki 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy  z oliwek po 20 gram serów: żółty, gorgonzola, brie, mozzarella, rokpol 100 ml. wody(...)śmietanę, dodajemy pokruszone sery mieszamy az wszystko sie rozpuści ( bardzo małym ogniu) jesli jest taka konieczność gdy sos jest zbyt gesty dolewamy wodę. krewetki dodajemy do sosu chwilę gotujemy. Następnie całość mieszamy z makaronem..Posypujemy pestkami dyni

NaKońcuJęzyka
Penne ze szpinakiem w sosie śmietanowym 409

najlepiej przygotować sobie wcześniej, bo przy samym gotowaniu nie ma już czasu na krojenie, siekanie i zastanawianie się nad składnikami. Penne ze szpinakiem w sosie śmietanowymPRZEPIS(dla 3-4 osób)Składniki 250 g dowolnego makaronu, np. penne (ja preferuję makarony pełnoziarniste ze względu na ich bardziej zdecydowany i ciekawszy smak) 1 duża cebula 250 g pieczarek 3-4 połówki suszonych(...)należy wstawić makaron. Gotowanie makaronu trwa zazwyczaj 8-10 minut. Przygotowanie sosu to ok. 10-12 minut. Obie części powinno zakończyć się jednocześnie, czyli po wyłączeniu patelni z sosem odlewamy makaron i gotowe ;) Makaron wrzucam do wrzącej, osolonej wody i ustawiam na małym ogniu. Do wody przed wrzuceniem makaronu można wlać 2 łyżki oliwy z oliwek. Dużą patelnię postawić

coolinarnastrefa.blogspot.com
Spaghetti ze szpinakiem i fetą 262

zalewy (jak ktoś lubi może być więcej) 130g sera feta (pól opakowania kostki) przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylia, tymianek 3 łyżki pestek słonecznika PrzygotowanieNastawić wodę na makaron i od razu przystąpić do przygotowania sosu. Na patelni zeszklić cebulę, pokrojoną w talarki (można wykorzystać olej z zalewy z pomidorków). Dodać drobno posiekany lub wyciśnięty przez praskę czosnek (pamiętając o wstawionej wodzie(...)fetę. Lubię jak feta nieco się rozpuści, ale kiedy poszczególne jej kawałki są widoczne w potrawie. Kiedy sos mamy już gotowy to są dwa warianty podania. Albo wrzucamy makaron do sosu, całość mieszamy i podajemy. Albo wykładamy na talerz najpierw makaron, a następnie sos (tak tym razem zrobiłam). Wierzch posypujemy pestkami słonecznika.Smacznego

coolinarnastrefa.blogspot.com
Makaron z brzoskwiniami w sosie makowo-waniliowym 182

okazji zbliżającej się kolacji wigilijnej chciałam Wam zaproponować pyszny i łatwy do wykonania deser. Jest to makaronsosie makowo-waniliowym z brzoskwiniami. Danie w sam raz na zwieńczenie kolacji wigilijnej. Obłędnie pachnie wanilią i cytryną, nie jest zbyt słodki, chociaż wielbiciele cukru mogą sobie go dosłodzić. Sos można sobie przygotować wcześniej(...)koniec dodać brandy. – W międzyczasie w lekko posolonej wodzie ugotować makaron al dente – ok. 5-6 minut, i odcedzić. – Do gorącego makaronu wlać sos makowo-waniliowy i wymieszać razem z brzoskwiniami pokrojonymi na ósemki. – Podawać deser na ciepło

To co kocham
Lasagne z dynia 228

ogniu i cierpliwie mieszamy az sos stanie sie aksamitny. Dodajemy parmezan oraz doprawiamy do samku sola i pieprzem.Blaszke do zapiekania smarujemy maslem. Na dno wylewamy odrobine sosu beszamelowego, a nastepnie ukladamy warstwe makaronu. Na makaron nakladamy warstwe farszu(...)dyniowego, na to kruszymy polowe wysmazonego boczku, na ktory wykladamy sos beszamelowy. Nastepnie ukladamy kolejna warstwe makaronu, farszu z dyni, boczku i sosu. Na gore kladziemy ostatnia warstwe makaronu, pokrywamy reszta sosu beszamelowego i posypujemy startym parmezanem.Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 25 minut.Smacznego

Przysmaki Karolki
Makaron z Pesto di Cantarella 289

momentu aż kurki będą miękkie a sos ciepły.Doprawiamy odrobiną soli i pieprzu.Przekładamy do osobnego garnka.Na tej samej ( nie czyszczonej ) patelni prażymy chwilkę posiekane orzechy nerkowca.Przygotowany sos delikatnie mieszamy z makaronem , tak by wszędzie był obtoczony.Chwilę podgrzewamy.Podajemy gorący posypanymi prażonymi orzeszkami i posiekaną świeżą bazylią

Ostra na Słodko
Czas zmian i Ragu z dlugo pieczona wieprzowina 236

Powstało niebywale aromatyczne i pełne smaku, gęste i sycące danie.  Tak naprawdę smakowało całkiem rożnie w zależności od dodatków jakie do nich zaserwowałam. Dwa dni było idealnie pokrywającym makaron sosem a kolejnego pysznym dodatkiem do pieczonych ziemniaków, marchewek oraz sałatki z mięsistych pomidorów .   Do czego podacie ten mięsny pachnący sos zależy od Was.  Ragu z długo pieczona(...)resztę wina. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dusimy ok 45 minut. Mięso dzielimy na kawałki i przekładamy do gotowego sosu. Dusimy razem kolejne 10 minut. Sos mięsny mieszamy z ugotowanym makaronem i parmezanem ale idealnie pasuje również do pieczonych ziemniaków i warzyw

Dzieje kuchennej Wiewióry
Makaron penne w sosie śmietanowym ze szpinakiem i oliwkami 249

pokrojone pomidory suszone i połówki zielonych oliwek. Wsypujemy słonecznik, podsmażamy chwilkę. Wlewamy kremówkę. Podgrzewamy, aż do zgęstnienia sosu. Przyprawiamy solą i pieprzem.  Makaron osobno gotujemy al dente. Polewamy makaron sosem i posypujemy startym żółtym serem przed podaniem

Aga w kuchni

Proponowane wyszukiwania