Składniki: Makaron penne 0,5 kg mięsa mielonego Kawałek żółtego sera Sos boloński, słodko kwaśny lub do spaghetti (ja używam często gotowego sosu ze słoiczka) 1 duża cebula Natka pietruszki Przyprawa do mięsa mielonego Sól i pieprz Łyżka oleju do smażenia 1-2 ząbki czosnku Przygotowanie: Makaron ugotować i odcedzić. Mięso mielone podsmażyć na oleju. Doprawić przyprawą do mięsa mielonego(...)Dodać sos i smażyć jeszcze chwilę. Połowę makaronu ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego, polać go połową sosu, posypać startym żółtym serem, przykryć drugą częścią makaronu, polać resztą sosu i posypać serem. Zapiec w piekarniku w temperaturze ok. 180*C do momentu kiedy ser ładnie się przypiecze
The Sweet Damselpłatki chilli. Po chwili dodajemy masło. Gdy masło się rozpuści dodajemy krewetki, skórkę cytrynową, sól, i pieprz. Chwilę smażymy. Odcedzamy makaron. Do krewetek wlewamy wino. Redukujemy sos i wrzucamy na patelnię makaron. Skrapiamy olejem sezamowym, posypujemy natką pietruszki i suszoną natką kolendry – mieszamy. Podajemy natychmiast. Kolorowe spaghetti z krewetkami to danie(...)które działa na zmysły, a jego przygotowanie nie zajmie więcej, jak 30 minut (z obieraniem, wyparzaniem i krojeniem). Dodatek krewetek to już „wisienka na torcie”, bo już sam makaron z sosem jest bardzo aromatyczny. Jeśli ktoś nie przepada za krewetkami może zamiast nich użyć, np. wędzonego łososia. Danie można przygotować z użyciem każdego makaronu. Ja miałam resztkę czarnego spaghetti, dlatego
mojewypiekiinietylkoSkładniki: płaty makaronu lasagne 1 cukinia 6 pomidorów 100 g czarnych oliwiek 2 łyżki kaparów kilka ząbków czosnu sos beszamelowy: 4 łyżki mąki pszennej 1 litr mleka roślinnego (sojowego) 4 łyżki masła roślinnego ser wegański (około 200 g)- można pomiąć, bo i tak się sklei gałka muszkatołowa, sok z cytryny, sól, pieprz, oliwa z oliwek Przygotowanie: Oliwki, czosnek i kapary(...)plastry. Układamy warstwy lasagne zaczynając od wysmarowania oliwą naczynia, na to kładziemy makaron (surowy/nieugotowany). Makaron/cukinia Makaron/cukinia+sos pomidorowy Makaron/cukinia/sos pomidorowy + beszamel + odrobina sera wegańskiego 1 warstwa to makaron+cukinia+sos pomidorowy+beszamel+ser+pomidory i na to kolejne warstwy aż nam towaru bądź też miejsca wystarczy. Pieczemy około 30 minut w temp
greenscarfDziś tak po prostu: Lasagne bolognese SKŁADNIKI: 200 g makaronu lasagne (bez wcześniejszego gotowania) 500 mięsa mielonego ( wieprzowo- wołowego) 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 marchewka puszka pomidorów krojonych 100 g oliwy z oliwek sól, pieprz, suszone oregano , bazylia suszona, papryczka chilli Sos beszamelowy: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 500 ml mleka tarty ser gałka(...)układamy w brytfance lub naczyniu żaroodpornym posmarowanym oliwą, na makaron kładziemy trochę sera, potem sos bolognese, ser, ponownie układamy płaty makaronu itd. do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę makaronu przykrywamy sosem beszamelowym i posypujemy obficie tartym serem. Lasagne wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180-200ºC, pieczemy ok 40 minut. SMACZNEGO
MarciochaKucharzyDanie z pewnością zadowoli wytrawnych mięsożerców gustujących w konkretnych smakach. Ostrość sosu połączyliśmy z lekkim makaronem i treściwymi pulpecikami, w których przemyciliśmy trochę warzyw. Składniki 300 g makaronu pagliaccetti 250 g łopatki wieprzowej 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 marchewka 1 mały seler 1 jajko 3/4 szklanki otrębów pszennych 250 ml bulionu warzywnego 300 ml sosu madziarów 1 łyżeczka mąki(...)zmniejszamy płomień i wrzucamy uprzednio przygotowane pulpety. Gotujemy do miękkości mięsa. Mąkę ziemniaczaną mieszamy rozpuszczamy w niewielkiej ilości zimnej wody, dodajemy do sosu, dokładnie mieszamy i zagotowujemy. Do sosu wrzucamy makaron, chwilę podgotowujemy, wrzucamy posiekaną natkę, ponownie mieszamy. Podajemy zaraz po przygotowaniu. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size
R'n'G Kitchenoliwek WYKONANIE Nastawiamy wodę na makaron. Pomidory z puszki przekładamy do miski i rozdrabniamy blenderem. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy czosnek pokrojony w plasterki, gałązki rozmarynu, chilli posiekane wraz z pestkami oraz fileciki anchois. Na koniec smażenia dorzucamy połowę posiekanej natki pietruszki. Dodajemy zmiksowane pomidory, doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Redukujemy sos, aż stanie się gęsty. Gdy woda się zagotuje(...)makaron. Ugotowany al dente makaron przekładamy bezpośrednio z garnka na patelnię z sosem. Gdy sos pomidorowy będzie za gęsty dodajemy łyżkę wody z gotowania makaronu. Mieszamy dokładanie, by sos pokrył cały makaron. Dodajemy pozostałą natkę pietruszki i mieszamy. Przekładamy makaron na talerze, posypujemy startym parmezanem i układamy połówki pomidorków koktajlowych. Błyskawiczny makaron z pomidorami jest gotowy! Smacznego
OstryKęsWitajcie ! Dziś mam coś pysznego dla wszystkich fanów pasty – makaron penne zapiekany z cukinią i mozzarellą w domowym sosie pomidorowym. Danie szybkie w wykonaniu i obłędne w smaku. Idealne na wieczór z przyjaciółmi Składniki (4 małe porcje): 350 – 300 g makaronu penne 1 mała cukinia 150 – 200 g startej mozzarelli 1 mała czerwona cebula – pokrojona(...)następnie zblenduj. Ugotuj makaron chwilkę krócej niż al dente. Cukinię umyj i pokrój na małe kawałki. Ja pokroiłam plasterki na ćwiartki. Na dnie formy żaroodpornej rozsmaruj niewielką ilość sosu pomidorowego. Wyłóż makaron, dodaj resztę sosu, 1/2 mozzarelli i cukinię. Całość wymieszaj. Dodaj resztę mozzarelli. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 C przez około 20 minut. Wyłóż na talerze. Smacznego
Moja pasja smakusłodko-musztardowe smaki. Udka z kurczaka z sosem miodowo-musztardowym 2015-06-17 14:21:01 Łatwe do przygotowania nawet dla początkujących udka z kurczaka z sosem miodowo-musztardowym i makaronem – gdy mamy ochotę na słodko-musztardowe smaki. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 3 średnie nogi / 3 udka + 3 podudzia z kurczaka (900g) Marynata 4 łyżki płynnego miodu(...)osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżki oliwy, raczej normale niż al dente i tak, aby był gotowy mniej więcej równo z mięsem. Kurczaka podajemy od razu z makaronem i sosem. Warto dodatkowo dla smaku i wyglądu posypać potrawę świeżym tymiankiem. Przez Dominik Kulinarna Pokusa/div> #gallery-123 {margin: auto;} #gallery-123 .gallery-item {float: left;margin-top: 10px;text-align: center
Kulinarna Pokusaskładniki* 1/2 paczki makaronu spagetti* 40 dag siekanego mięsa wieprzowego (może być mielone)* 25 dag pieczarek* natka pietruszki* 20 dag żółtego sera* sól, pieprz** 1 mała marchewka ** 1/2 pietruszki** kawałek nieduży selera** mała cebulka** koncentrat pomidorowy** ketchup** łyżeczka cukru** zamiast produktów oznaczonych 2 gwiazdkami można użyć sosu bolońskiego ze słoikaSposób wykonaniaMakaron ugotować według przepisu na opakowaniu(...)łyżki startego sera, natkę pietruszki i wymieszać.W naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwę z 1/2 makaronu,, posypać 1/4 sera, wylać 1/2 sosu, posypać 1/4 sera.Następnie ułożyć resztę makaronu, polać pozostałym sosem i posypać resztą sera. Przykryć naczynie pokrywą i zapiekać w piekarniku ok. 25 min, a w kuchence mikrofalowej na pełnej mocy ok. 5 min czyli do rozpuszczenia się
Mix smakunamoczyłam, by zrobić hummusa, który chodził za mną już x czasu, a jak dobrze zużyć go (pomijając oczywiście wyjadanie go ze świeżymi warzywami/lub palcem z miseczki) można zrobić makaron w "sosie" z hummsa,z brokułem, marchewką i tahini ciągnąc ten ciecierzycowy szał możecie zrobić orientalny* makaron z w sosie dyniowym, z podsmażaną cebulką, marchewką i zielonym groszkiem *z kminkiem
More food, love and dreamszakwitły pod naszą nieobecność. Gruchy skończą w cieście a grzyb niestety na nic się nie zda- ślimaki były pierwsze. Cukinie! Oczywiście plony trzeba było zużyć, dlatego przygotowałam eksperymentalny sos do wspomnieniowego makaronu- bo smakiem nawiązywał trochę do naszych wakacji. Był też prosty- w sam raz na pourlopową zamułę i remontowaną kuchnię. SOS POMIDOROWY Z TUŃCZYKIEM I CUKINIĄ DO MAKARONU(...)czasu do czasu mieszamy, żeby nie przypalił się od spodu. Przyprawiamy solą, pieprzem, oregano i, jeśli to konieczne, sokiem z cytryny lub odrobiną cukru. Podajemy z ulubionym makaronem na ciepło- sos nadaje się też do ponownego podgrzewania- gwarantuję, że drugiego dnia jest równie pyszny. Jeśli ktoś woli rzadszy sos, można nie odcedzać cukinii. Ja pomidorowy najbardziej lubię bardzo gęsty, taki
les mirabellesCannelloni - danie kuchni wloskiej tak popularne we Wloszech jak u nas schabowy,a zarazem jeden z najsmaczniejszych sposobow wykorzystania sosu bolongnese.Zamiast podawac makaron z sosem mozna zrobic jedna,duza zapiekanke,nadziewajac makaronowe rurki cannelloni miesnym farszem z sosem bolognese i zapiec pod beszamelem.Danie jest przepyszne i bardzo podzielne.Pracy przy nim sporo,ale smak wynagrodzi poniesiony trud.Prace mozna rozlozyc(...)ciemnego sosu balsamicznego-Aceto Balsamico di Modenaoregano - swieze lub suszone 2 lyzki masla gheeSkladniki na sos beszamelowy:30 g masla-2 plaskie lyzki30 g maki-2 plaskie lyzki500 ml mlekasol,pieprz,galka muszkatalowa600-700 g mielonego miesa wolowego1 cebula1 jajko2 zabki czosnku paczka makaronu cannelloni ,starty parmezan PRZYGOTOWANIE : obrac cebule i czosnek,pokroic.Zeszklic na rozgrzanym masle gheeobrac marchew
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!najgorszym wypadku można się wspomóc jakimś Fixem. Podsmażyć mieszając delikatnie, tak by klopsiki pokryły się sosem. Dodać odrobinę śmietany to zagęszczenia. Podsmażyć. Makaron wyłożyć na talerz, na makaron wyłożyć kilka klopsików, polać sosem. Dekorujemy listkami świeżej bazylii, ewentualnie mięty. Można także posypać tartym parmezanem. Podobne przepisy Makaron z owocami morza Pasta seppia z grzybami i sosem śmietanowym czyli ... Fasola Gigantes(...)transform: scale(1.2); transform: scale(1.2); } jQuery(document).ready(function( $ ){ //jQuery('.yuzo_related_post').equalizer({ overflow : 'relatedthumb' }); jQuery('.yuzo_related_post .yuzo_wraps').equalizer({ columns : '> div' }); }); Post Makaron z klopsikami w sosie włoskim pojawił się poraz pierwszy w Pociąg Do Kuchni
Pociąg Do KuchniPonieważ sezon jesienno - dyniowy nadal jest w pełni, postanowiłam przygotować kolejne danie z wykorzystaniem tego wspanialego warzywa. Tym razem jest to makaron z sosem z dyni z rodzynkami i chrupiącym bekonem, aby uzyskać równie smaczną wersję wegetariańską tego dania wystarczy pominąć bekon, który nie jest tu konieczny, ale stanowi ciekawe urozmaicenie dla miękkiego makaronu i lepkiego sosu. Danie jest
Codzienne Gotowanie