sosy do makaronów - 5147 przepisów (strona:34/344)

Przepis na Przygotowanie Makaronu Domowego 223

pyszny i szybki w przygotowaniu makaron domowy . Na pewno jest smaczniejszy niż sklepowy a wcale nie jest trudny do przygotowania . Możemy go użyć do zup , przygotowania lasagne lub makaronu z sosem . Będziemy potrzebować : 300 g mąki pszennej (użyłam poznańskiej) 3 jajka (około 170 g) 1/2 łyżki oleju lub oliwy ( 7 g) 1/3 łyżeczki soli Link do filmu z przygotowaniem : Makaron(...)minut żeby delikatnie obeschło . Po 20 minutach – krojenie makaronu : Lekko przesuszone płaty rozwałkowanego ciasta kroję za pomocą noża lub maszynki do makaronu na mniejsze kawałki – jeżeli chcę użyć makaronu do sosu to kroję w dłuższe cienkie paseczki , jeżeli przygotowuję lasagne to kroję na wielkość naczynia w którym przygotuję danie a jak do zupy to w szersze krótkie paseczki (krajankę

Uwaga Babcia Gotuje
Makarony 213

Penne z pieczonym kalafiorem Spaghetti po maltańsku Makaron z sosem a'la ratatouille Speghetti po genueńsku Penne z kiełbasą i cukinią Makaron z cytryną i pieczarkami Spaghetti z krewetkami Lasagne wegetariańska Makaron z suszonymi pomidorami Z sosem z tuńczyka i anchois Makaron z czosnkiem i cieciorką Muszelki z kalafiorem i botwinką Z prostym sosem pomidorowym Spaghetti z pesto szparagowym

Chilli Czosnek i Oliwa
Mule w sosie pomidorowym 239

nigdy nie przygotowywałam ich sama w domu. Ostatnio trafiłam na dobrą ofertę i możliwość zakupu świeżych muli. Oczami wyobraźni widziałam już pięknie otwarte muszle, pomidorowy sos, makaron i kieliszek białego wina... Jednak najwięcej roboty jest z odpowiednim przygotowaniem muli do obróbki termicznej. Należy się do tego przyłożyć, jeśli nie chcemy małych rewolucji żołądkowych. U nas obyło się bez nich(...)dodać pomidory i przyprawy - smażyć przez 3 minuty. Na koniec wlać wino i jeszcze kilka minut gotować. Na tak przygotowany sos wrzucić mule, przykryć pokrywką i dusić przez 5 minut, aż się otworzą.  Mule można podawać z makaronem np. spaghetti czy pappardelle, lub z bagietką

Pasja Smaku
Penne z zielonym groszkiem i oliwkami. 185

gotujemy jak zawsze al dente. My nie przelewamy wodą, jedynie odcedzamy, przelewamy oliwą z oliwek i dobrze mieszamy makaron, aby pokrył się oliwą. W trakcie kiedy gotuje się makaron przygotowujemy sos. Kroimy szalotkę i kalarepę. Szalotkę w kosteczkę, a kalarepę w słupki. Na dużej patelni rozgrzewamy nieco oliwy z oliwek i wrzucamy na nią szalotkę i kalarepę. Smażymy chwilę, dodajemy(...)dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, oregano, pieprz i pokrojone na połówki czarne oliwki. Ile ich dodacie to zależy czy je lubicie. My uwielbiamy, więc dodajemy dużo :) Sos przelewamy do garnka z odcedzonym makaronem i dobrze ze sobą mieszamy, aby dokładnie oblepił makaron. Danie jest gotowe :) Nie solimy sosu, ponieważ ser jest wystarczająco słony, a makaron też był gotowany w osolonej

vegetanie
Kaczka po tajsku 361

makaronu chińskiego Mie od DeCare.pl 500 g mieszanki chińskiej mrożonej (możecie użyć świerzych warzyw-dymka, marchew, papryka, groszek cukrowy, do tego kiełki fasoli Mung, pędy bambusa, grzyby Mun) 1 czubata łyżka startego świeżego imbiru 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka brązowego cukru pół łyżeczki papryki ostrej w proszku lub mała papryczka chili sok z połowy limonki 4 łyżki sosu sojowego jasnego(...)osobnym garnku gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdy kaczka jest gotowa, kroimy ją w plasterki i dorzucamy do warzyw, Smażymy razem przez 2-3 minuty. Dodajemy ugotowany makaron, sos ostrygowy i smażymy przez kolejne 2 minuty mieszając, aby wszystkie składniki ładnie się połączyły. Na koniec dodajemy sok z limonki. Podajemy posypane listkami kolendry lub natką pietruszki

Zawsze głodna!
Kolorowa pasta i basta. Na poniedziałkowy obiad antykryzysowy mini - roladki drobiowe na penne brokułowym :) 187

jest miękki odsączamy i blendujemy na gładką masę wraz ze startym ząbkiem czosnku i łyżką serka topionego. Na koniec gotujemy makaron. Masę brokułową podgrzewamy. Podlewamy wodą z gotowania makaronu by sos trochę rozrzedzić. Dodajemy odrobinę masła dla smaku. Roladki podpiekamy bez przykrycia w piekarniku. Podajemy na makaronie pokrytym sosem brokułowym. Posypujemy odrobiną startego drobno sera Mi i Mężowi bardzo smakuje

Kuchnia po mojemu
S.o.S na obiad - Puttanesca 168

Pisklaki już krzyczą i dzioby otwierają, popiskując "mamo jeść" "mamo jeść", a ja biegam w panice co by tu pożywnego szybko wyczarować. Nic prostszego wystarczy sos, makaron i w 15 minut mam obiad. I nie było by w tym nic nadzwyczajnego( takich sosów jest ci u nas dostatek) gdybym ostatnio nie spróbowała nowych sosów Łowicz . Znów

Farmażony
Lasagne 220

Klasyczna włoska lasagne z sosem bolognese, sosem beszamelowym i mnóstwem żółtego sera. Mniam <3 Zapraszam do przygotowań! Składniki na lasagne: 200-300 g makaronu do lasagne 2 duże cebule, drobno posiekane 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 6 średniej wielkości pomidorów, obranych ze skórki, pokrojonych w kostkę 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka suszonego(...)żółtym serem, Wykładamy połowę mięsa, polewamy sosem beszamelowym, ponownie posypujemy warstwą sera. Układamy makaron, znowu posypujemy serem, wykładamy resztę mięsa, polewamy sosem, posypujemy serem. Wykładamy ostatnią warstwę makaronu, obficie polewamy pozostałym sosem beszamelowym i posypujemy pozostałym serem. Wkładamy do piekarnika i zapiekamy przez około 40 minut. Lasagne, jak większość zapiekanek, najlepiej smakuje odgrzewana :) Smacznego

My Culinary Art
DOMOWY MAKARON ORKISZOWY 292

orkiszowej i wyszedł cudowny, o delikatnym orzechowym aromacie, idealny do domowego rosołu (cienki) lub do sosów (gruby) np. pomidorowego. Ale rewelacyjnie smakuje również sam z niewielkim dodatkiem masła. Ja przygotowywałam od razu z podwójnej porcji (składniki podaję na jedną), moja rodzinka uwielbia wszelakie makarony więc jedna porcja byłaby dla nas za mała. Makaron po ugotowaniu można przechowywać w lodówce.Składniki(...)dwa.Te same czynności powtórzyć z pozostałymi porcjami ciasta. Następnie uzyskane "szaliczki" pociąć na mniejsze kawałki i przepuścić przez nakładkę do robienia makaronu (cienszą do rosołowego, grubszą do makaronu do sosów). Otrzymany makaron podsypujemyw misce mąką (cienki dość obficie) i rozdzielamy na pojedyncze kawałki. Przed gotowaniem nadmiar mąki usunąć np.przesiewając makaron na sicie.Można również makaron rozwałkować ręcznie wałkiem

Smaczne Zdrowe
Zapiekanka makaronowa na szybko 133

woda odparuje dodać pokrojoną szynkę/kiełbasę. Chwilę podsmażyć i wyłożyć na makaron i wymieszać . Przecier pomidorowy rozcieńczyć w połowie szklanki wody z przyprawami i 2/3 startego sera. Zalać sosem makaron, posypać resztą sera i piec w temperaturze 180 stopni przez 25 minut

Tradycyjna Kuchnia
Putanesca - drugie podejście. 214

pisałam tutaj) 2 łyżki małych kaparów grana padano sól i pieprz do smaku Wstawiamy wodę na makaron, gdy zacznie się gotować solimy i wrzucamy makaron (gotując zgodnie z instrukcją na opakowaniu). W tym czasie przygotowujemy sos. Na patelnię wlewamy 3 łyżki oliwy, gdy ta się nagrzeje dorzucamy drobno pokrojone anchois (mieszamy cały czas drewnianą łyżką ok 3 min). Następnie dodajemy(...)pomidory, oliwki (przekrojone na pół), kapary i gotujemy ok 10 min (ja na tym etapie odlewałam już makaron i musiałam mocno redukować sos). Można zachować trochę wody z makaronu, gdyby sos był zbyt gęsty - u mnie nie było takiej potrzeby. Na koniec posypujemy startym grana padano. I tyle. Smacznego

Brzuszki Łakomczuszki
Spaghetti carbonara 223

Spaghetti carbonara...Ciągnący się makaron oblepiony śmietanowo-jajecznym sosem.W towarzystwie złocistej cebulki i chrupiącego boczku.Delikatnie oprószony potartym, twardym serem.Aksamitny i wyrazisty w smaku.Zapraszam do stołu!Składniki:250g makaronu spaghetti;1 duża cebula;100g wędzonego boczku;2 ząbki czosnku;oliwa;200ml śmietany o zawartości tłuszczu 30 lub 36%;1 jajo;2 łyżki startego, twardego, dojrzewającego sera np. parmezanu + odrobina do posypania(...)boczku się wytopi i będzie delikatnie chrupiący.W międzyczasie ugotować makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu.Podsmażoną cebulę, czosnek i boczek zdjąć z ognia i dodać do nich sos. Dokładnie wymieszać.Makaron odcedzić i gorący dodać do sosu. Całość wymieszać.Spaghetti podawać posypane po wierzchu startym serem.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Przyjmuje się, że 100g makaronu surowego to po ugotowaniu przeciętna

Gospodyni Miejska
Makaron w sosie truskawkowym 326

tylko pojawią się pierwsze polskie truskawki to od razu przygotowuje makaron w sosie truskawkowym. Danie idealne dla osób zabieganych jak i wegetarian. Do poniższego przepisu możecie użyć makaronu typu rurki, świderek jak i spaghetti :) Jeżeli chcecie bardziej sycący obiad to przygotujcie makaron z twarogiem i sosem truskawkowym (przepis tutaj ). Składniki na 2 porcje: 0,5 kg truskawek (z szypułkami) makaron(...)wodą. Truskawki umyć, pozbawić szypułek (kilka sztuk odłożyć do dekoracji) i wsypać do blendera. Na sam koniec truskawki posypać zwykłym cukrem i cukrem wanilinowym. Całość zmiksować. Makaron przełożyć na talerze, polać go sosem truskawkowym i udekorować świeżymi truskawkami. Prawda, że danie szybkie i banalne do przygotowania

Ugotować
Makaron z czosnkowymi klopsikami oraz warzywami z masłem orzechowym 229

Coś wspaniałego! Niby zwykły makaron, a jednak w całkowicie niezwykłej odsłonie. Mój ulubiony makaron farfalle, do tego pyszny warzywny sos, który z klasycznym sosem ma de facto niewiele wspólnego oraz sprawdzone i wielokrotnie przeze mnie przygotowywane czosnkowe mini klopsiki. Całość - palce lizać! SKŁADNIKI: Sos warzywny: 2 małe cukinie 4 marchewki 1 cebula 1 mały por 20 dag pieczarek garść fasolki(...)wszystkie smaki się połączą. W razie potrzeby dosolić do smaku. 5. Na talerz wyłożyć jeszcze gorący makaron i nałożyć na niego porcję sosu lub po prostu wymieszać ugotowany makaron z sosem.  Esencję do warzyw duszonych dostałam niedawno od firmy Knorr do wypróbowania wraz z Esencją do duszonych mięs oraz cudownym, spersonalizowanym przepiśnikiem

Kto ugości moich gości?
Makaron z kurkami 185

Sezon na kurki trwa. O tej porze te fantastyczne grzybki smakują świetnie. Proponuję je dziś z makaronem w sosie śmietanowym. Bardzo prosty przepis. Składniki: Makaron, Kurki 200 gr, Śmietana, Masło, Sól, Pieprz, Trochę koperku, jako dekoracja.  Wykonanie: Makaron gotujemy wg przepisu producenta.  Sos:   Rozgrzewamy masło na patelni i rzucamy na nie kurki. Można je wcześniej trochę pokroić(...)się nie zważył. Rozmieszaną zawiesinę dodajemy do patelni z kurkami i jeszcze raz mieszamy, chwilę gotujemy i gotowe. Prawda, że łatwe.  Wykładamy makaron do miski, na wierzch nakładamy kurkowy sos i oprószamy wszystko koprem. Można też przyprawić pieprzem, jeśli ktoś lubi

Smaki Przyprawy i Kolory

Proponowane wyszukiwania