Spaghetti Napoli... Cienkie i długie nitki makaronu oblepione domowym sosem pomidorowym. Towarzystwo czosnku, cebuli i przypraw. Całość posypana parmezanem. Klasyka gatunku. Zapraszam do spróbowania! Składniki: 300 g makaronu spaghetti; Puszka pomidorów (około 400 g z zalewą); 1 średnia cebula; 2 ząbki czosnku; 1 łyżka octu balsamicznego; 1 łyżeczka bazylii; 1 łyżeczka oregano; 1 łyżeczka cukru; Sól; Pieprz Oliwa/olej do smażenia(...)przeciśnięty przez praskę czosnek i całość podsmażać przez około 1 minutę. Po tym czasie dodać zmiksowane pomidory i całość gotować przez około 15 minut, aż do zgęstnienia sosu. Następnie dodać ocet balsamiczny, cukier, bazylię, oregano, sól i pieprz do smaku i gotować jeszcze przez około 5 minut. Gotowy sos wymieszać z makaronem. Spaghetti podawać natychmiast po przygotowaniu, posypane startym serem
Gospodyni Miejskaładnego surowego boczku 4 cebule główkę czosnku jedno jabłko nieobrane jedną papryczkę chilli 2 łyżeczki kminku całego 2 łyżki musztardy (sarepska, dijon, jaką lubicie) łyżeczkę miodu łyżkę sosu sojowego łyżeczkę octu balsamicznego sól, pieprz naczynie do zapiekania Piekarnik nagrzewamy do maksymalnej temperatury. Dno naczynia smarujemy lekko olejem, układamy obrane: cebulę, jabłko, papryczkę i poprzecinane, nieobrane ząbki czosnku. Z musztardy, miodu
ladykitchenDałam nieco więcej żelatyny, żeby mi bez problemu wyskoczyła z foremki, jeżeli planujecie przygotować deser w szklankach, wystarczą dwie łyżeczki. Mocno waniliowa, pachniała cudownie. Do tego sos truskawkowy - kwaskowy, wyraźny za sprawą octu balsamicznego. C. bardzo zasmakował, ja to połączenie uwielbiam od dawna. Prosty, szybki, zostawia więcej czasu na inne przyjemności. Spróbujcie koniecznie, nie tylko z okazji Walentynek. Waniliowa panna(...)Wstawić do lodówki na minimum 3-4 godziny. Truskawki (mrożone rozmrozić na papierowym ręczniku) zmiksować blenderem na gładką masę z cukrem pudrem i octem balsamicznym. Delikatnie wyjąć desery z foremek na talerze, udekorować sosem. Smacznego! Mam nadzieję, że nikt nie poczuł się urażony - wyraziłam bowiem tylko moje zdanie. Nikt nie musi się ze mną zgadzać, możecie nawet spróbować przekonać
Pożeraczka, czyli raz adobrzeniecodzienne danie, ktorego warto sprobowac. skladnki dla 2 osob: kilka lisci salaty salami po 3 plasterki na osobe truskawki okolo 10 sztuk parmezan pieprz czarny, swiezo mielony sos: 1 lyzka octu balsamicznego 1 lyzka miodu 3 lyzki oliwy sol Salate rwiemy na kawalki, salami kroimy na paseczki, a truskawki w plasterki. Ulkadamy skladniki na talerzach zaczynajac od salaty, na ktorej
Przysmaki Karolkisteki. Dzisiaj proponuję alternatywny sposób przygotowania surowego mięsa - carpaccio z rukolą, parmezanem, pomidorkami koktajlowymi, kaparami i sosem balsamicznym. Do przygotowania dania użyłem: 250 gram polędwicy wołowej, rukoli, 15 pomidorków koktajlowych (po 5 czerwonych, żółtych i tygrysich), 20 kaparów, 10 gram parmezanu, oliwy, octu balsamicznego, soku z 1/2 cytryny, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu. Kluczem do dobrego carpaccio(...)łyżkami oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia i bardzo dokładnie wymieszałem. Mięso obficie posypałem czarnym świeżo mielonym pieprzem i delikatnie posoliłem, a następnie równomiernie polałem je sosem z cytryny, oliwy i octu balsamicznego. Następnie odstawiłem mięso do lodówki na pół godziny, aby zamarynowało się w sosie. Po tym czasie ułożyłem na środku półmiska z mięsem dokładnie umyte i osuszone listki
Wyprawy kulinarnesałata czerwone pomidory koktajlowe Marynata: 3 łyżki oliwy z oliwek 3 gałązki świeżego tymianku 1 mała młotkowanego pieprzu z kolendrą 1 łyżka sosu sojowego 2 łyżki sosu sweet chilli 1 łyżeczka octu balsamicznego Sól ziołowa do smaku Przygotowanie Wszystkie składniki marynaty dokładnie łączymy. Oczyszczoną i osuszoną polędwicę wieprzową wkładamy do podłużnego, szklanego naczynia i smarujemy marynatą, a następnie pozostawiamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięByło bardzo wyraziste, kwaskowaty smak octu balsamicznego mocno wyczuwalny. To samo dotyczy sosu. Jeżeli nie przepadacie za dodatkiem octu, może być dla Was zbyt kwaśne. Dla mnie było w sam raz. Szkoda tylko, że tak mało ! składniki ok 1000 g wołowiny - ligawa marynata 200 ml octu balsamicznego 100 ml oliwy 100 ml czerwonego wina 6 ząbków czosnku, zgniecionego(...)stopni C. W trakcie pieczenia podlewać co jakiś czas pozostałą marynatą. Po upieczeniu mięso wyjąć, z ostawić na chwilę, aby wchłonęło soki, następnie pokroić w plastry . Sos przetrzeć przez sito. Doprawić solą i pieprzem. Smacznego! kradzieje
Stare GarySałatka z kozią bródką. Składniki. 3 kromki białego chleba 150 g koziego sera 2 garście endywii 4 pomidorki koktajlowe Sos. 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka oliwki z orzechów ziemnych 1 łyżka soku z pomarańczy pieprz, sól Wykonanie. Z chleba wykroić 6 kwadratów i grillować grzanki około 6minut. Na grzance ułożyć plaster sera koziego i piec na rozgrzanym grillu(...)polać nim sałatkę. Posypać pieprzem. Sałatka francuska z groszku śnieżnego. Składniki. 100 g groszku śnieżnego 1 grapefruit 6 rzodkiewek 4 liście sałaty masłowej 1 łyżeczka sezamu czarnego Sos. 1 łyżka octu truskawkowego 1 łyżka soku z grapefruita 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka cukru brązowego drobnego Wykonanie. Groszek oczyścić z szypułek i włókien. Blanszować, przelać do zimnej wody
Kulinarny karnet Christopheraghee 1 lyzka brazowego cukru 2-3 lyzki przyprawy curry puszka krojonych pomidorow-400 g 200 g ketchupu-dalam Heinza 50 ml bulionu 2 lyzki ciemnego octu balsamicznego 1 lyzeczka Sambal Oelek (sos chili) 1 lyzeczka soli 500 g Rostbratwurst-5 sztuk Wykonanie: cebule obrac,pokroic w drobna kostke,zeszklic na masle ghee.Dodac lyzke cukru i lekko skarmelizowac dodac(...)curry i przesmazyc razem wlac pomidory z puszki.Mieszajac od czasu do czasu gotowac okolo 20 minut dodac ketchup,wlac bulion,ocet balsamiczny,Sambal Oelek i sol.Sambal Oelek dalam bardzo plaska lyzeczke,a sos byl jak dla mnie dosc ostry.Najlepiej skosztuj i dodaj wiecej przyprawy gdy lubisz bardzo ostre sosy kielbaski ponacinac i podgrzac na patelni grilowej.Powinny byc tylko lekko zrumienione
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Składniki: arbuz (około 1 kg) 1 słoik suszonych pomidorów 1 pęczek rzodkiewek pęczek natki pietruszki 1 cebula czerwona Sos: 6 łyżek octu balsamicznego 2 łyżeczki cukru brązowego sól, pieprz Przygotowanie: Miąższ arbuza kroimy w kostkę, usuwamy pestki. Rzodkiewki kroimy w plasterki, cebulę, suszone pomidory i natkę pietruszki drobno siekamy. Mieszamy wszystkie składniki. Ocet mieszamy z solą, cukrem i pieprzem. Mieszamy
Smakowity Blog Kulinarnystarań poniżej:) Składniki: 30 dkg truskawek 1/2 małego serka mascarpone 10 ml śmietany 30% 1/2 paczki herbatników pełnoziarnistych 2 łyżki miękkiego masła 3 łyżki cukru 2 łyżki sosu balsamicznego na bazie octu balsamicznego garść bazylii garść melisy Przygotowanie: Herbatniki połamałam na małe kwałki, przełożyłam do woreczka i pokruszyłam dodatkowo tłuczkiem do mięsa (tak aby pozostały niewielkie kawałki). Potłuczone herbatniki przełożyłam(...)której wmiksowałam serek mascarpone. Na końcu dodałam łyżkę cukru oraz posiekana melisę i bazylię. Powstałą masę wyłożyłam na podpieczone i przestudzone herbatniki. Na górę poukładałam pokrojone na ćwiartki truskawek. Sos balsamiczny (u mnie o smaku cytrynowym) wymieszałam z łyżka wody i dwoma łyżkami cukru, podgrzałam do całkowitego rozpuszczenia cukru. Przestudziłam i powstałym sosem polałam truskawki. Całość wsadziłam na 30 minut
Magiczna kuchnia Dariigramów * masło – 1 łyżka * żółtko – 1 szt * białko – 1 sztuka * szczypiorek – 1 pęczek * sól – 1 szczypta SOS: * wino musujące – 100 ml * słodka śmietana 30% – 100 ml * ocet balsamiczny – 1 łyżeczka * szalotka – 2 sztuki * musztarda stołowa – 1 łyżeczka * cukier – 1 szczypta * olej – 3 łyżki * pieprz kolorowy – 1 szczypta(...)folii, aby się zrumieniło. SOS: Szalotki bardzo drobno kroimy. Złocimy na oleju rzepakowym na głębokiej patelni. Dolewamy wino musujące i słodką śmietankę. Gotujemy na wolnym ogniu aż zredukujemy ilość płynów mniej więcej o połowę. Powstały sos przecedzamy przez gęste sito, tak by uzyskać aksamitny, gładki sos bez cebulki. Sos doprawiamy sokiem z cytryny i octem balsamicznym. Dodajemy musztardę, szczyptę soli
Ostra na Słodkobrązowego cukru 2-3 łyżki przyprawy curry 400 g - 1 puszka krojonych pomidorów 200 g ketchupu - dalam Heinza 50 ml bulionu 2 łyżki ciemnego octu balsamicznego 1 łyżeczka Sambal Oelek (sos chili) 1 łyżeczka soli 5 sztuk białych kiełbas - u mnie domowej roboty przygotowanie Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, zeszklić na maśle. Dodać łyżkę(...)Mieszając od czasu do czasu gotować około 20 minut Następnie dodać ketchup, wlać bulion, ocet balsamiczny, Sambal Oelek i posolić. Sambal Oelek dodawać po trochu, sprawdzając ostrość naszego sosu - doprawić wg naszego smaku. Kiełbaski ponacinać i podgrzać na patelni grillowej. Powinny być tylko lekko zrumienione
Stare Garyzrumienić z każdej strony (ma mieć przypalone ciemne plamy). SOS CZERWONY PIKANTNY 2 puszki/słoiki dobrego koncentratu pomidorowego (2×70 g) 2 łyżeczki tabasco 2 łyżeczki sosu worcestershire 2 łyżeczki octu balsamicznego 2 łyżeczki cukru 1/2 chilli sól pieprz WYKONANIE Składniki dokładnie mieszamy. SOS BIAŁY CZOSNKOWY 200 ml majonezu 200 gram śmietany 18% 1/3 główki czosnku (przeciśnięty przez praskę
OstryKęs