garści listków bazylii, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka soku z cytryny, 60 ml oleju rzepakowego, 2 łyżki ziaren słonecznika. sos czekoladowy: 50 g czekolady gorzkiej, 2 łyżki sosu octowego z octem balsamicznym z Modeny, ½ papryczki chili. Przygotowanie: Babeczki W garnku gotujemy ziemniaki do miękkości, rozgniatamy na puree i studzimy. Groszek zalewamy wrzątkiem, po 4 min. odcedzamy. Jajka roztrzepujemy trzepaczką(...)którym smażymy polędwiczki do uzyskania złotawego koloru. Pod koniec smażenia dodajemy otartą skórkę z cytryny. Sos czekoladowy Czekoladę dzielimy na kostki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy sosu octowego z octem balsamicznym i posiekaną w bardzo drobną papryczkę chili. Całość dokładnie mieszamy. Babeczki podajemy z pesto i cytrynowymi polędwiczkami na sosie czekoladowym
Moniki Smakołykioryginalnych naleśników się rozkoszować. Składniki (ok. 7 naleśników): 100 g kaszy gryczanej niepalonej, woda, olej rzepakowy, 50 g kaszy gryczanej palonej, pomarańcza, dżem brzoskwiniowy Łowicz, sosu octowego z octem balsamicznym z Modeny. Przygotowanie: Kaszę zalewamy zimną wodą (300 ml wody na 100 g kaszy) i odstawiamy na 24 godziny. Po namoczeniu odlewamy wodę i przepłukujemy ją ponieważ może(...)papierowy ręcznik, aby odsączyć z nadmiaru oleju. Naleśniki smarujemy dżemem brzoskwiniowym i zwijamy, kroimy na 4 części. Na talerzu układamy naleśniki z dżemem, polewamy sosem octowym z octem balsamicznym, posypujemy popcornem i oddajemy plasterki pomarańczy. Rada: Usmażone naleśniki układamy jeden na drugim i przykrywamy talerzem, dzięki temu staja się elastyczne i miękkie
Moniki Smakołykiodsączonych z zalewy ok. pół szklanki startego lub pociętego sera twardego dojrzewającego (u mnie) lub 3/4 sera feta pokrojonego w kostkę 4 łyżki sosu sojowego 1,5 mała łyżeczka octu balsamicznego odrobina cukru oliwa z oliwek do smażenia oraz 1 łyżka do ugotowanego makaronu (lub innego preferowanego oleju do sałatek: u mnie z orzechów włoskich(...)rozgrzanej oliwy aż do zarumienienia z dwóch stron. Patelnię zestawiamy z ognia. Na oddzielnej patelni na niewielkiej ilości rozgrzanej oliwy zarumieniamy drobno posiekany czosnek. Na patelnię wlewamy sos sojowy, ocet balsamiczny, cukier oraz suszone zioła i całość doprowadzamy do wrzenia dokładnie mieszając aż do dokładnego połączenia. Patelnię zestawiamy z ognia. Gdy nasz "dressing" ostygnie dodajemy
Symfonia Smakówgrapefruit liście szpinaku 1 łyżeczka sok z cytryny przyprawa do potraw Kucharek pieprz 1 łyżeczka sos sojowy chilli 2 łyżeczki oliwa z oliwek 2 łyżeczki ocet balsamiczny Wykonanie. Sos sojowy, chilli, przyprawę do potraw Kucharek, pieprz i oliwę z oliwek wymieszać i zamarynować krewetki, około 30 minut. Listki szpinaku umyć, osuszyć, rozłożyć na talerzu, skropić octem balsamicznym. Ryż
Kulinarny karnet Christopheramię ładnie zsiadła. Kiedy jest gotowa delikatnie ją koimy i podajemy z ulubionym rodzajem sałaty i sosem posypaną kiełkami lub świeżą rzeżuchą. U mnie sałata lodowa z sosem z octu balsamicznego i malinami. Do tego malinowy sos. Połączenie tych smaków jest naprawdę świetne
Malinowe Pocałunkizrobić sałatkę na ich bazie. Do tego dodałam ser brie. Zamiast robić tradycyjny sos winegret, postanowiłam wykorzystać pozostałe truskawki. Zagrały skojarzenia: jak truskawki to chilli, pieprz, ocet balsamiczny (gęsty ocet z Modeny), sos worcestershire. SKŁADNIKI 10 cienkich szparagów 4 garście rukoli kilkanaście plastrów sera brie ok. 10 truskawek sól cukier Sos truskawkowy: kilkanaście truskawek kilka listków mięty 4-5 centymetrów(...)chilli łyżeczka octu balsamicznego z Modeny łyżeczka sosu worcestershire 1 czubata łyżeczka cukru sól pieprz WYKONANIE Sos truskawkowy: przy użyciu blendera przygotowujemy sos z truskawek. Doprawiamy wszystkimi przyprawami. Szparagi gotujemy w wodzie z dodatkiem 1/2 łyżeczki soli i 1/2 łyżeczki cukru. Szparagi mają być ugotowane co najwyżej al dente. Lepiej gdy będą za twarde niż za miękkie. W dużej misce
OstryKęszrobić sałatkę na ich bazie. Do tego dodałam ser brie. Zamiast robić tradycyjny sos winegret, postanowiłam wykorzystać pozostałe truskawki. Zagrały skojarzenia: jak truskawki to chilli, pieprz, ocet balsamiczny (gęsty ocet z Modeny), sos worcestershire. SKŁADNIKI 10 cienkich szparagów 4 garście rukoli kilkanaście plastrów sera brie ok. 10 truskawek sól cukier Sos truskawkowy: kilkanaście truskawek kilka listków mięty 4-5 centymetrów(...)chilli łyżeczka octu balsamicznego z Modeny łyżeczka sosu worcestershire 1 czubata łyżeczka cukru sól pieprz WYKONANIE Sos truskawkowy: przy użyciu blendera przygotowujemy sos z truskawek. Doprawiamy wszystkimi przyprawami. Szparagi gotujemy w wodzie z dodatkiem 1/2 łyżeczki soli i 1/2 łyżeczki cukru. Szparagi mają być ugotowane co najwyżej al dente. Lepiej gdy będą za twarde niż za miękkie. W dużej misce
OstryKęssmakiem czosnek sos malinowy: 1/4 szklanki przecieru z malin 2 łyżki octu balsamicznego przygotowanie Przygotować malinowy sos. Maliny zmiksować, przetrzeć przez sito, wymieszać z octem balsamicznym. W misce ułożyć sałatę, dodać maliny, posypać pokruszoną fetą, polać olejem i sosem malinowym. Posolić i popieprzyć do smaku
Stare Garywątróbkę i zaczęłam ją jeść, to teraz ją uwielbiam. I eksperymentuję – a to ze smażonymi gruszkami, a to z sosem z chilli. Tym razem postawiłam na sos z truskawek, chilli, octu balsamicznego i cukru. Ten sos to totalna improwizacja – pyszna, przepyszna. Polecam! SKŁADNIKI (porcja na 4 osoby) 800 gram wątróbek drobiowych 50 gram rukoli 8 małych pomidorów (jeśli(...)talerz. Do patelni po smażeniu wątróbek dokładamy masło. Wrzucamy chilli i truskawki pokrojone w cienkie plasterki. Podsmażamy. Na patelnię wlewamy 3 duże łyżki octu balsamicznego i 3 łyżki czerwonego wytrawnego wina. Przykrywamy i podduszamy. Gdy sos zrobi się gęsty dodajemy cukier. Polewamy wątróbki (na sałatce) sosem truskawkowym. Smacznego
OstryKęsmłodych ziemniaków 1 łyżeczka suszonego rozmarynu 3 łyżki oliwy z oliwek plasterek masła sól Marynata: 2 łyżki oleju 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka suszonej szałwii sól pieprz Sos balsamiczny: 1/3 szklanki octu balsamicznego 1,5 łyżki miodu Przygotowanie: Marynata: Do miseczki wrzucamy bardzo drobno posiekany czosnek (lub przeciśnięty przez praskę), szałwię, olej, sól i pieprz. Mieszamy. Przygotowaną marynatą dokładnie nacieramy(...)parze lub w małej ilości lekko osolonej wody przez około 4 minuty. Nie dłużej, bo mają być lekko chrupiące. Odcedzamy, dodajemy plasterek masła i delikatnie mieszamy. Sos balsamiczny: Do małego rondelka wlewamy ocet balsamiczny i dodajemy miód. Gotujemy na małym ogniu, mieszając, aż sos będzie miał konsystencję syropu. Na talerzu układamy szparagi, kotlety jagnięce i polewamy sosem balsamicznym. Podajemy
Oryginalny smakjuż ugotowanych i zapakowanych w folię) ½ główki czerwonej cykorii (radicchio di Chioggia) ½ główki czerwonej kapusty ½ główki innej czerwonej cykorii-opcjonalnie (u mnie radicchio tardivo –późne z Treviso) sos: sól/pieprz ocet balsamiczny olej ¼ łyżeczki musztardy(opcjonalnie) Surowe buraki myjemy, gotujemy w łupinkach i kroimy na cienkie paseczki. Te już ugotowane, tylko kroimy. Sałaty kroimy na cienkie paski, szybko płuczemy(...)zimnej wodzie i odsączamy w wirówce. Z kapusty zdejmujemy wierzchnie liście i kroimy w paseczki. Sałaty fantazyjnie układamy na talerzach. Przygotowujemy sos vinaigrette: do słoiczka wlewamy ocet balsamiczny, olej, dodajemy musztardę i przyprawy. Słoiczek zakręcamy, energicznie wstrząsamy, aby składniki dobrze się wymieszały. Sosem skrapiamy surówkę i zajadamy
Mia Cucina Sofietawyciskamy dwa ząbki czosnku. Solimy, pieprzymy, wsypujemy bazylię i szczyptę pieprzu cayenne. Gotujemy do czasu aż sos zgęstnieje. Na koniec dodajemy łyżkę masła. 4. W drugim rondelku przygotowujemy sos balsamiczny. Wlewamy ocet, oliwę z oliwek(...)miód. Włączmy nawiew nad kuchnią - ocet ma bardzo intensywny zapach, ale sos wart jest jego przygotowania. Gotujemy ok 10 minut - aż zgęstnieje. Na koniec dodajemy odrobinę soli i pieprzu. 5. W naczynie żaroodporne wylewamy 3/4 naszego sosu pomidorowego. Muszle nadziewamy szpinakiem i układamy na sosie pomidorowym. Następnie polewamy resztą sosu pomidorowego. Zapiekamy w piekarniku w temp. 180 stopni
Mój Smak na Życieprzekąskę do piwa (nie jest to tradycyjne połączenie, ale jakże udane;) Jeszcze lepiej będą smakować, gdy podacie je z sosem z pieczonych pomidorów - subtelna gra smaku słonego, kwaśnego (ocet balsamiczny z sosu) oraz pikantnego - dla mnie to najlepsze połączenie z możliwych. Böreği można smażyć, ja wybrałam zdrowszą metodę, czyli pieczenie. Sigara Böreği są przepyszne i myślę, że na stałe zagoszczą
Chilli Czosnek i Oliwaząbki czosnku kolendra świeża lub suszona trawa cytrynowa ( nie jest niezbędna) przygotowanie piekarnik nagrzać do 170 stopni marynata Do garnka wlewać miód, dodać sos sojowy. Dorzucić drobno posiekane ząbki czosnku, ocet balsamiczny, 1 łyżeczkę kolendry, 1 łyżeczkę pokrojonej papryczki, suszone śliwki , odrobinę wody, gotujemy. Dodać sok z 1 cytryny. Jeszcze przez chwilę podgotowujemy(...)gęsty dodać jeszcze odrobinę marynaty i ocet balsamiczny. Doprawić do smaku. Kaczkę przybrać świeżą kolendrą, podawać z ryżem lub chińskim makaronem, sos podać w osobnej miseczce. Śliwki i powstały sos po pieczeniu kaczki przekładamy do miski blendera, miksujemy. Jeśli sos jest zbyt gęsty dodajemy jeszcze odrobinę marynaty i ocet balsamiczny
Stare Garykażdemu taki wypoczynek jest dany. U mnie dzisiaj namiastka grillowania. Zamiast tradycyjnego grilla , patelnia grillowa :) Ale też było smacznie. Ps. uciekam do pracy. SKŁADNIKI: 3 piersi z kurczaka sos sojowy ocet balsamiczny pieprz A jak to zrobić: Piersi umyć i oczyścić z błonek. Jeśli są duże to pokroić na mniejsze kawałki. Z sosu sojowego, octu i pieprzu przygotować marynatę. Przełożyć
Kuchnia w opałach