sos z octu balsamicznego - 375 przepisów (strona:8/25)

Roladki z szynki parmeńskiej 399

idealne jako szybka przekąska lub przystawka przed daniem głównym. Składniki: szynka parmeńska ser z niebieską pleśnią suszone pomidory roszponka lub rukola na sos: 2 łyżki oliwy z oliwek            1 łyżka octu balsamicznego            1 łyżeczka miodu            sól, pieprz Ser pleśniowy pokroić w grubsze(...)pomidorów. Zwinąć całość tworząc roladki, a następnie każdą z nich przekroić na pół. Przygotować sos: wymieszać ocet z miodem i oliwą, przyprawiając go do smaku solą i pieprzem. Roladki ułożyć na talerzu i udekorować listkami roszponki. Podawać lekko schłodzone z sosem miodowo-balsamicznym

wyzwania kuchenne
Pierś gęsi z suską sechlońską w sosie z czerwonego wina i ziemniakami pieczonymi z czosnkiem 189

piersi gęsi 8 ziaren jałowca 1 łyżeczka majeranku sól pieprz Ziemniaki: 1/2 kg małych ziemniaków 5 ząbków czosnku 2 łyżki oleju sól Sos winny: 7 susek sechlońskich (bez pestek) 3/4 szklanki czerwonego wytrawnego wina 2 łyżki octu balsamicznego 1 płaska łyżka miodu 2 liście laurowe sól Przygotowanie: Gęś: Piersi gęsi myjemy i osuszamy. Skórę nacinamy w kratkę, uważając(...)któreś nacięcie. Ziemniaki solimy i układamy na blaszce do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160ºC (termoobieg) przez około 55 minut. Sos winny: Na patelnię z tłuszczem, na której smażyliśmy piersi wlewamy wino, ocet balsamiczny i miód. Dodajemy liście laurowe i przekrojone wzdłuż śliwki. Mieszamy. Gotujemy na małym ogniu, aż sos się zredukuje i będzie miał konsystencję syropu. Doprawiamy solą

Oryginalny smak
Nadziewana dynia makaronowa / Stuffed spaghetti squash 543

łyżka oleju 1 cebula, pokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 1/2 łyżeczki płatków chilli 400 ml sosu marinara lub passaty 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka suszonego oregano 1 liść laurowy 1/2 łyżeczki wędzonej papryki 1 łyżka octu balsamicznego sól i pieprz do smaku 1 łyżka posiekanej bazylii Składniki na nadziewaną dynię: 200 g serka naturalnego (np. Apetina(...)dodaj cebulę i smaż do miękkości, około 5-7 minut. Dodaj czosnek i chilli, po czym podsmaż przez kolejną minutę. Włóż do patelni mięso, sos marinara albo passatę, koncentrat pomidorowy, oregano, liść laurowy, paprykę, ocet balsamiczny, dopraw solą i pieprzem i doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień i gotuj gotuj sos na małym ogniu do momentu upieczenia się dyni

karmelowy
Marchewka w sosie śmietanowym 226

dużych  marchewek  1 duży ząbek czosnku lub 2 mniejsze 2 różyczki brokułu 2 łyżki masła 1/3 szklanki śmietany 18% 1/3 szklanki wody 1 łyżka sosu sojowego ciemnego  2 łyżeczki octu balsamicznego 2 łyżki ciepłej wody sól, pieprz, zioła prowansalskie  Sposób wykonania: Marchewkę myjemy, obieramy i kroimy w plasterki ( ja to zrobiłam specjalnym radełkiem). Przekładamy do rondla(...)mały ogień. Cały czas mieszamy do wchłonięcia masła. Kiedy marchew zacznie przywierać do dna podlewamy wodą i przykrywamy. Dusimy do momentu wyparowania wody. W międzyczasie mieszamy śmietanę z sosem sojowym, octem , przyprawami i ciepłą wodą. Następnie zalewamy sosem marchewkę i zostawiamy na ogniu bez przykrycia do momentu zagotowania ciągle mieszając. Tak przyrządzoną marchew można podawać z kurczakiem grillowanym i różnego

pieprzny smaczek
Sałatka z wędzonym łososiem i przepiórczymi jajkami 190

również kroimy w ćwiartki. Garść roszponki Fit&Easy skrapiamy sosem przygotowanym z rozgniecionego ziarenka anyżu Kamis, szczypty chilli, 1/2 łyżeczki oliwy z oliwek, 1/2 łyżeczki octu balsamicznego z Modeny Kamis, 1/2 łyżeczki sosu ostrygowego. Roszponkę kładziemy na środku talerza. Łososia układamy na środku talerza i po bokach, obok układamy ćwiartki jajek przepiórczych, ćwiartki pomidorów koktajlowych, na wierzchu układamy wachlarze

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
SAŁATKA Z FIG Z MOZZARELLĄ I BAZYLIĄ 238

komponuje się z całością. Składniki na 2 porcje: - 6 świeżych fig - 4 garście rukoli - 2 kulki mozzarelli (po 125g każda) - duża garść świeżych listków bazylii Sos : - 1/2 łyżeczki musztardy Dijon - 2 łyżki octu balsamicznego - 8 łyżek oliwy z oliwek - 1/2 łyżeczki ksylitolu (lub pudru) Składniki sosu dokładnie wymieszać, konsystencja ma być jednolita. Na talerze wyłożyć ruccolę, z fig odciąć zdrewniałe

Smaczne Zdrowe
Sałatka z granatem i rukolą 480

posypać pieprzem czarnym i papryką, usmażyć Wszystkie składniki połączyć i polać sosem, wymieszać. Składniki na sos : 2-3 łyżki miodu sok z połowy cytryny ewentualnie ocet balsamiczny 2-3 łyżki oleju z pestek dyni Sos powinien mieć smak lekko kwaśny, ale również i słodki od miodu

Proste Potrawy
Sałatka z krewetkami, mozzarellą i oliwkami 196

oliwek firmy Serpis (które nadziane są cytryną i smakują znakomicie) oraz suszonych pomidorów (firmy Ponti), które są bardzo smaczne i aromatyczne. Całość polałam sosem przygotowanym z cukru trzcinowego, octu balsamicznego i oliwy z oliwek. Taka sałatka idealna jest jako przekąska w ciągu dnia. Niedawno podjęłam współpracę z firmą Index Food, która

Marta Gotuje
Sos winegret /vinaigrette/ 239

mała modyfikacja. Dodatek miodu sprawia, że sos jest słodko-kwaśny, łagodny i wyraźny w smaku jednocześnie. Najczęściej używam oleju rzepakowego, czasami mieszam pół na pół olej z oliwą z oliwek. Samej oliwy nie używam, bo nie przepadam za jej charakterystycznym posmakiem.  Dodaję sok z cytryny, ale lubię również ocet jabłkowy albo ocet balsamiczny. W przypadku tego drugiego sos nabiera

bistro mama
Glazurowany filet indyczy z ostrym sosem czekoladowym na bazie czerwonego wina 187

łyżeczka - letnia woda – 1 łyżka SOS : - cebula – 2 szt - koncentrat pomidorowy – 1 łyżka - papryczka piri – piri – 1 szt - bulion drobiowy – 100 ml - czerwone wytrawne wino – 125 ml - czekolada( 70% ) – 50 g - olej Kujawski Smakowy – 3 łyżki - zimne masło – 1 łyżeczka - ocet balsamiczny – 1 łyżka - sól – 1 szczypta - cukier(...)bardzo wolnym ogniu redukujemy ( ok. 15 minut ). Czekoladę drobno siekamy i dodajemy do zredukowanego sosu. ( jeśli chcemy by sos był całkowicie gładki możemy go wcześniej przecedzić! ). Mieszamy do momentu aż czekolada się rozpuści , uważając , by sos się nie przypalił! Odstawiamy z ognia i dodajemy ocet balsamiczny. Dokładnie mieszamy , doprawiamy solą i pieprzem. Zagęszczamy bardzo zimnym masłem! Podajemy gorące z dodatkiem

Ostra na Słodko
Dietetycznie: pieczone pierogi z boczniakami 241

szklanki ciepłego mleko 10g drożdży 1 łyżka oliwy sól   farsz: 250g boczniaków 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 pęczek natki 50g orzechów włoskich 2 łyżeczki octu balsamicznego 1 łyżeczka masła sól, pieprz sos: 1 jogurt nisko tłuszczowy 1 gałązka tymianku sól i pieprz   Drożdże rozrabiamy z ciepłym mlekiem (uwaga nie może być za ciepłe, bo zabije drożdże(...)moździerzu orzechy. Przyprawiamy solą, grubo mielonym pieprzem i octem balsamicznym. Dusimy ok. 15 minut na mały ogniu, a na koniec dodajemy posiekaną natkę.   Ciasto rozwałkowujemy tak cienko jak się da, nakładamy farsz i lepimy pierogi. Pieczemy w 180 st. przez 20 minut. W tym czasie możemy przygotować sos. Listki tymianku łączymy z jogurtem, solimy, pieprzymy i mieszamy

Brzuszki Łakomczuszki
Schab nadziewany morelami z sosem ze świeżych moreli i rozmarynem 175

kawalek selera i pora 1 lyzka bulionu warzywnego w proszku swieze morele 10-12 sztuk listek laurowy 5-6 ziarenek ziela angielskiego lyzka masla ghee sol,pieprz lyzeczka bialego octu balsamicznego pol lyzeczki miodu galazka rozmarynu pol kubeczka smietany kremowki Wykonanie: Umyty,osuszony,obrany z blonek schab nadziac suszonymi morelami.Jak to zrobic? Polozyc schab na przecietym boku,formujac go odpowiednio(...)pozostaly wywar zblendowac.Warzywa,z ktorymi dusilismy schab swietnie zageszcza nasz sos,takze nie ma potrzeby dodawania maki.Dodac smietanke i doprawiamy na koniec sola pieprzem,lyzeczka octu balsamicznego i miodu. Podawac pokrojony w plastry z sosem w odzielnym naczynku.Zycze smacznego

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sałatka z grillowaną cukinią 203

sałatka!  Składniki na 2 porcje: 2 małe cukinii opakowanie pomidorków koktajlowych 5 małych ogórków małosolnych 1 duża cebula kulka mozzarelli opakowanie sera typu feta sos balsamiczny (albo inny sos na bazie octu winnego) zioła prowansalskie sól, pieprz oliwa z oliwek Cukinie kroimy wzdłuż i łyżką wyciągamy środek z nasionami. (nasiona cukinii są ciężkostrawne). Następnie kroimy cukinię(...)piórka cebuli. Gdy cukinię usmażymy z obu stron to układamy ją na talerzu w raz z pozostałymi składnikami. Polewamy oliwą na której smażyliśmy cukinię albo sosem balsamicznym.  sałatka z grillowaną cukinią

Bon Appetit Małgorzaty
Sałatka z malinami i fetą 398

addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Malinowy krem balsamiczny: Na małą, nieprzywierającą patelnię wlewamy ocet balsamiczny. Dodajemy syrop malinowy i miód. Sos gotujemy przez ok. 3 minuty, aż część płynu odparuje. Odstawiamy do przestudzenia (po przestudzeniu sos będzie gęsty – gdyby był zbyt gęsty, należy dolać więcej octu i ponownie zagotować). Sałatka z malinami i fetą: Szpinak myjemy i osuszamy. Jeśli liście(...)świeże maliny i ser feta pokrojony w kostkę. Na suchej patelni podprażamy pestki dyni i pokrojone na mniejsze części orzechy włoskie. Posypujemy całość. Wierzch sałatki polewamy strumykami malinowego kremu balsamicznego. Post Sałatka z malinami i fetą pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Grillowane Filety z Kurczaka z Sosem Balsamicznym z Truskawkami i Rozmarynem 208

proszku 1 łyżka listków rozmarynu świeżego - dodatkowo do dekoracji 2 łyżki oliwy extra vergine 1 łyżka soku z limonki 1 łyżeczka startej skórki z limonki Sos Balsamiczny i Truskawki: 5 łyżek octu balsamicznego 2 łyżki miodu lub 2 łyżki syropu z agawy Skworcu 2 łyżeczki soku z limonki 1,5 łyżki extra vergine sól świeżo zmielony pieprz 1 szklanka pokrojonych(...)rozmaryn, oliwę, sok i skórkę z limonki, wymieszać i tą mieszanką natrzeć filety. Filety wstawić do lodówki na około godzinę, można też na dłużej. Do miski włożyć wszystkie składniki sosu balsamicznego, dodać truskawki i wymieszać.  Ryż:  Ryż płuczemy lub jak mamy czas to namaczamy w zimnej wodzie (20 minut), aby pozbyć się zanieczyszczeń i usunąć nadmiar skrobi

Blondynka Gotuje