sos z kurczaka - 4500 przepisów (strona:222/300)

Gołąbki w skórkach 271

Inna wersja popularnych gołąbków i zdecydowanie inny smak.     Składniki: - 1/2 kg mielonej łopatki - 15 dkg ugotowanego na sypko ryżu - 1/4 małej kapusty - 3-5 skórek z kurczaka - sól, pieprz naturalny i ziołowy - słodka papryka - czosnek niedźwiedzi Kapustę sparzamy przez chwilę w bulionie warzywnym i odsączamy. Skórki przyprawiamy solą, pieprzem ziołowym i papryką. Kapustę drobno kroimy. Łączymy ryż, mięso(...)natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Pieczemy pod przykryciem 45 minut w temperaturze 180 st. C  oraz dodatkowo 15 minut bez przykrycia. Można w piekarniku razem upiec ziemniaki. Wystarczy podzielić, dodać sos, surówkę i gotowe. Smacznego

Maminek kulinarny
Ostre skrzydełka od Gordona Ramsay'a 523

Przepis na te skrzydełka wypatrzyłam w jakimś programie Gordona Ramsaya. Są ostre i soczyste. W marynacie tej możecie przygotować również pałki czy udka kurczaka. Gwarantuje Wam, że będą smakować. U nas miłośnikiem tych skrzydełek jest mój Maż, który nigdy ich nie odmówi ;) Składniki (niestety) są wyszukane ale warto za nimi pochodzić. Ja swoje, znalazłam w sklepie z przyprawami z całego(...)Gordona Ramsay'a' Składniki: - 6-8 skrzydełek - 1 łyżka pasty tamaryndowej (można zastąpić sokiem z cytryny) - 2 łyżki cukru palmowego - 3 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę) - 1 łyżka sosu rybnego - 2 łyżki oliwy - płatki chilli wg uznania - sól, pieprz Skrzydełka dokładnie wymyć i oczyścić. Wysuszyć. Z pozostałych składników zrobić marynatę. Dokładnie obtoczyć w niej skrzydełka. Odstawić do lodówki

CookYourself
Kalafior faszerowany mięsem z udek kurczaka 321

będzie suchy. Danie idealne do podgrzewania. Składniki na 3-4 porcje: 1 średniej wielkości kalafior 1/2 kg udek z kurczaka bez skóry i kości sól, pieprz przyprawa do kurczaka posiekany koperek świeży lub suszony posiekana pietruszka świeża lub suszona 3/4 szklanki mleka 1 łyżki masła 1-2 łyżki mąki pszennej pół opakowania sera pleśniowego (ja użyłam lazura) Udka umyć(...)dodać przyprawy i pokrojony w kostkę ser pleśniowy (najlepiej ser podzielić na 2 równe części; jeden kawałek pokroić i dodać do mięsa, a drugi również pokroić i dodać do sosu beszamelowego).  Kalafiora umyć i pozbawić liści. Do garnka wlać wodę, posolić i zagotować - gdy woda zacznie wrzeć to do garnka włożyć kalafiora.     Gotować około 5-8 minut

Ugotować
Koszyczek wątróbek. 181

wystawać powyżej brzegu blachy. Piec około 20 minut w temp. 190 – 200 oC. Zaglądać do piekarnika, żeby się nie spaliły. Wątróbka z drobiu:   Składniki: 40 dkg wątróbka z kurczaka 1 cebula 1 jabłko Sól Pieprz świeżo mielony Majeranek Olej do smażenia Masło Wykonanie: Wątróbki pokroić na mniejsze kawałki, posypać świeżo zmielonym pieprzem i smażyć na oleju z dodatkiem masła(...)cząstki jabłka. Całość jeszcze raz posypać majerankiem. Najlepszy majeranek, jest taki kupiony na straganie na rynku. Koszyczki wyjmujemy z pieca, nakładamy do nich usmażone wątróbki. Możemy podać np. z sosem czosnkowym.Z podanych składników wychodzi 6 - 7 koszyczków.  Przepis na sos, wg. najlepszy mnie, a robiłem i jadłem różne, poniżej.  Sos czosnkowy: 1 główka obranego i przeciśniętego przez praskę

Kulinarny karnet Christophera
lekki gulasz warzywny z kurczakiem... 708

szklanki, śmietana gęsta 2 łyżki, mąka pszenna 1 łyżka, woda 1/2 szklanki, koperek 1/2 pęczka na gorącym oleju rzepakowym podsmażyć pierś kurczaka pokrojoną w kostkę, mięso z uda kurczaka obrane z kościu i pokrojone w kostkę, dodać pokrojoną cebulę i podsmażać z 2 minuty dodać pokrojone papryki z pomidorami bez skórki, ząbki czosnku, pieczarki pokrojone, cukinię i podsmażać(...)podsmażać z 2 minuty na większym ogniu wlać wodę i pod przykryciem dusić z 15 minut, śmietanę wymieszać z mąką i wodą i wlać do warzyw mieszając do zagęstnienia sosu, wsypać posiekany koperek - gulasz jest pyszny, lekki, smakuje do ziemniaków, ryżu, makaronu, innych klusek, do pieczywa............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Jak to jest z tym glutaminianem? 173

znajdziemy w wielu produktach takich jak Vegeta, Maggi, kostki rosołowe, zupy instant, ketchup, gotowe dania, mieszanki przyprawowe (np. przyprawa do mięsa), konserwy mięsne, chipsy, słone przekąski, sosy instant, sosy sojowe, tzw. gorące kubki, gotowe panierki do mięs. Słowem - prawie we wszystkim, co przetworzone i słone. 4. Jest solą kwasu glutaminowego, który naturalnie występuje w wielu produktach. Im dojrzalszy produkt (dotyczy(...)kwas glutaminowy jest również wytwarzany w naszym organizmie, a w małych ilościach jest niezbędny m.in. do prawidłowej pracy układu nerwowego. Produkt Zawartość wolnego kwasu L-glutaminowego [mg/100g] Parmezan 1200 Kurczak 44 Makrela 36 Świeże pomidory 246 Groszek 200 Kukurydza 130 Ziemniaki 10 5. Kojarzony jest z tzw. "syndromem chińskiej restauracji" , objawiającym się bólami głowy, kołataniem serca, poceniem się, dreszczami, uderzeniami

Powiedz dietom nie
Marzec - kuchnia chińska 214

Luty już za nami. Z francuskiego menu największym zainteresowaniem cieszył się  kurczak w winie  oraz desery wprowadzone w ramach słodkiego piątku, czyli  creme brulee   i  tarta tatin . Czas rozpocząć podróż w nowe rejony. Kierunek? Chiny! Przewertowałam swoje półki w poszukiwaniu książek o kuchni chińskiej i nie znalazłam na nich tyle tytułów ile bym sobie życzyła(...)chińska, wbrew temu co moglibyście sądzić o niej na podstawie tak ukochanych przez Polaków "chińczyków", to jedna z najzdrowszych kuchni świata . Nie ma ona za wiele wspólnego z zawiesistymi sosami niewiadomego pochodzenia, które znamy z polskich barów, przybierających niebezpiecznie fluorescencyjne kolory. Przyznam od razu, że nie czuję się w tej kuchni zbyt pewnie. Zaczęłam się jej bardziej przyglądać, kiedy

W kuchni wieczorem
WARSTWOWA SAŁATKA Z KURCZAKIEM 3229

Składniki:pół dużej kapusty pekińskiej lub jedna mała filet z kurczakamała puszka kukurydzy (bonduelle takie małe robi :)4 ogórki konserwowe1 marchewka (dla nadania koloru między

Walijskie Pichcenie
Margarytkowa potrawka z kurczaka 272

Potrawkę przyrządziłam od początku do końca ze świadomą premedytacją ;) Na pierwszy raz ściągnęłam przepis. Następnym razem pokombinuję coś swojego. Po raz kolejny dziękuję! Potrawka z kurczaka 2 udka z kurczaka (ugotowane) 3 szklanki zimnego rosołu 1 łyżka masła 1 łyżka mąki pszennej 1 żółtko 3 łyżki śmietany pieprz, gałka muszkatołowa Mięso z udek oddzieliłam od kości, pokroiłam na mniejsze kawałki(...)zasmażyłam mąkę i cały czas energicznie mieszając, aby się nie zgrudkowała, podlałam resztą zimnego rosołu. Zagotowałam ok. 10min., pamiętając o mieszaniu. Następnie wlałam rosół z żółtkami i śmietaną. Gdy sos zgęstniał dodałam przyprawy do smaku.  Na koniec dodałam mięso i całość zagotowałam.    Źródło przepisu

bastalena
Kura, kura 211

Powodem przerwy w pisaniu bynajmniej  nie było przejście na dietę a raczej fakt, że na naszym zimowym stole pojawiała się często zupa brazylijska czy 

Smaki Brazylii
Zielone pesto z rzeżuchą, podane na makaronie z dodatkiem chili 181

wiadomo Pesto alla genovese to zielony sos pochodzący z Genui  we Włoszech, którego głównym składnikiem jest bazylia. pozostałe składniki takie jak parmezan czy orzechy pinii są bardzo drogie i często w kuchni sięgamy po tańsze i wcale nie gorsze w smaku zamienniki jak migdały czy inne twarde(...)porą roku postanowiłam do pesto dodać rzeżuchę. Dodała odrobiny ostrości. Pesto można podawać na tostach, z makaronem a także do pieczenia mięs. Wkrótce zrobię kurczaka z pesto :) Składniki na pesto:2 łyżki orzeszków piniowych lub migdałów, albo pestek słonecznika (u mnie wszystkiego po trochu) 2 wiązanki świeżej bazylii (bez łodyg, same listki

Bon Appetit Małgorzaty
SAŁATKA Z GOTOWANYM KURCZAKIEM I CZERWONĄ FASOLĄ 274

Lekka i smaczna sałatka, z dużą dawką białka (kurczak, fasola). Kompozycja składników - własna :) Sałatka zawiera wszystko co lubię: chudego kurczaka, czerwoną fasolę, pekinkę  no i mój ukochany seler naciowy.Składniki:1 duża pierś z kurczakapuszka czerwonej fasoli1/2 puszki kukurydzy 400g (lub 1 mała puszka, czasami można kupić takie malutkie)paczka (100g) ziaren słonecznikamała kapusta pekińska2 łodygi selera(...)gotowania rosołu, studzimy, kroimy w sporą kostkę. Słonecznik prażymy na suchej patelni - studzimy. Fasolę i kukurydzę odcedzamy z zalewy. Pekinkę kroimy i seler naciowy kroimy w kostkę.Przygotowujemy sos:Jogurt mieszamy z majonezem. Nie podaje proporcji, bo to zależy od tego, czego przeważającą ilość lubimy w sałatce: czy majonezu czy jogurtu :) Ja dodaję jogurt, żeby "przełamać" ciężkość samego majonezu

Walijskie Pichcenie
Roladki szparagowe 165

Pyszna propozycja z zielonych szparagów i mięsa drobiowego. Danie proste do zrobienia, a bardzo efektowne i sycące.Składniki na 2 roladki:10 zielonych szparagów2 sznycle z kurczaka lub indykarozmaryn suszonyoliwa z oliwekpieprz, sól5 łyżek śmietany 30 %1 łyżka musztardy1 łyżka miodupiekarnik nastawić na 200 stopni C. Szparagi umyć i odłamać zdrewniałe końce. Mięso lekko rozbić, skropić oliwą i oprószyć solą(...)szparagami, które następnie zawinąć w kawałki mięsa po około 4-5 sztuk. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20 minut.Śmietankę wymieszać z miodem oraz musztardą i takim sosem polać upieczone roladki

wyzwania kuchenne
C - Kurczak w papryce na zielonej wyspie 255

ryż  + woda + sól   ewentualnie czosnek  1-2 ząbki            Filet z kurczaka pokroić na cienkie, podłużne paski, doprawić obficie przyprawą gyros. Smażyć na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy z oliwek, gdy mięsko się zrumieni dodać pokrojoną w paski kolorową paprykę i dusić pod przykryciem kilka(...)jogurt naturalny wymieszać z majonezem i drobno posiekanym szczypiorkiem, delikatnie podgrzać na małym ogniu (nie gotować). Miłośnicy czosnku mogą dodać drobno posiekany bądź wyciśnięty czosnek.Podając ryż polewamy jogurtowym sosem, obok wykładamy mięso z kolorową papryką

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała