jednej nogi. Na wagę położyć mięso z nogi i dodać tyle piersi kurzych żeby uzyskać 350 g mięsa. Do dużego garnka wlać wodę (1,8 litra), dodać mięso z kurczaka. Zagotować, zdjąć szumy. Doprawić solą i pieprzem. Gotować na bardzo małym ogniu godzinę. Następnie dodać jedną marchew i korzeń pietruszki, kilka gałązek natki pietruszki, cebulki od szczypiorku,gotować następną godzinę(...)Mięso odłożyć. I włożyć do lodówki lub zamrażarki. Proponuje zrobić z mięsa potrawkę patrz tu http://kuchniapokolen.pl/potrawka-z-kurczaka/ Do czystego rosołu dodać pokrojoną drugą marchew na bardzo cienkie paseczki, sos sojowy, potarty imbir, makaron, 1 łyżkę posiekanego szczypiorku i gotować następne 10 minut. Ponownie doprawić do smaku pieprzem. Dodać liście kapusty i gotować 30 sek do minuty. Przygotowanie farszu
Kuchnia Pokoleńpieprz, sól, przyprawa do kurczaka, ostra papryka Z porcji wychodzi 10 niedużych szaszłyków. Mięso myjemy, wycinamy żyłki i kroimy w dużą kostkę. Przyprawiamy solą, pieprzem, ostrą papryką, przyprawą do kurczaka. Przykrywamy folią i zostawiamy je na kilka godzin (lub całą noc) w lodówce, żeby przeszło przyprawami. Na noc zamaczamy w wodzie patyczki do szaszłyków, żeby uniknąć przypalania na grillu(...)kabaczka. Cebulę kroimy w grube plastry. Pomidorki jednie myjemy. Nadziewamy w dowolnej kolejności naprzemiennie wszystkie składniki. Ja zaczęłam i skończyłam na pomidorkach. Efekt widoczny na zdjęciach. Smacznego! Podawać z sosami! Przepisy na sosy także na blogu
Humanistka w kuchnikrem balsamiczny: Na małą, nieprzywierającą patelnię wlewamy ocet balsamiczny. Dodajemy syrop malinowy i miód. Sos gotujemy przez ok. 3 minuty, aż część płynu odparuje. Odstawiamy do przestudzenia (po przestudzeniu sos będzie gęsty – gdyby był zbyt gęsty, należy dolać więcej octu i ponownie zagotować). Sałatka z malinami i fetą: Szpinak myjemy i osuszamy. Jeśli liście są duże, możemy pokroić(...)soli i pieprzu. Całość skrapiamy oliwą z oliwek i mieszamy. Rozkładamy na dwa talerze – jeśli sałatka jest jedynym daniem lub na cztery, jeśli jest dodatkiem (np. do piersi kurczaka czy ryby). Na sałatce układamy świeże maliny i ser feta pokrojony w kostkę. Na suchej patelni podprażamy pestki dyni i pokrojone na mniejsze części orzechy włoskie. Posypujemy całość. Wierzch sałatki
Poezja smakulubie monotonii w kuchni.Tym razem roladki sa we wloskim stylu, sa tez wspomnieniem moich wloskich wakacji i tesknota za sloncem.Roladki z kurczaka z szalwia skladniki4 male piersi z kurczaka lub indyka8 plastrow szynki parmenskiej16 listkow szalwioliwa z oliwek1 cebula - drobno posiekana200ml bialego wina200ml bulionu drobiowegosol i pieprzwykonanie:Po umyciu mieso rozbic i przekroic wzdluz na pol. Doprawic pieprzem i sola(...)kazdym kawalku miesa ulozyc po plasterku szynki i po dwa listki szalwi. Mieso zrolowac i spiac wykalaczka.Roladki mozna ugrillowac - to pierwszy wariant.Drugi wariant to dusic roladki w sosie z wina i bulionu. Na oliwie z oliwek podsmazamy mieso z kazdej strony. Nastepnie dodajemy cebule i podsmazamy ja do miekkosci. Dolewamy bulion i wino i dusimy mieso okolo 15 minut
Przysmaki Karolkipoście. Fascynująca postać.Wracając do bohatera dzisiejszego dnia, gulaszu z wołowiny, jest to danie niezawodne i przepyszne. Francuzi mają zresztą duszenie mięs świetnie opanowane. A to kurczak, a to wołowina, a to cięlęcina, trochę marchewki i cebuli, zalać winem, bulionem, dodać zioła. Voila! Sam czas duszenia wymaga trochę cierpliwości, ale ilość naszej pracy w całym gotowaniu jest(...)boczek i soliliśmy marchewkę z cebulą. Najwyżej doprawicie na końcu po zredukowaniu sosu.Pieczemy 2-3 godziny w 160 stopniach pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. Do czasu zagotowania się sosu nie zakładajcie pokrywki na garnek, zróbcie to dopiero kiedy sos się zagotuje w piekarniku. Czemu? Bo z pokrywkę będzie to zwyczajnie dłużej trwało.Kiedy mięso jest miękkie przecedzam
W kuchni wieczoremsmaku Rzodkiewka 5 szt. Świeża mięta Przyprawa do kurczaka z kardamonem do smaku Papryka mielona słodka do smaku Wykonanie: Mięso opłukać, posypać solą, pieprzem, papryka mieloną i przyprawą do kurczaka, rozbić tłuczkiem, po czym odstawić w chłodne miejsce na godzinę. Paprykę, pieczarki oczyścić, lekko rozdrobnić blenderem, przyprawić solą i pieprzem do smaku i dokładnie wymieszać. Gotowe mięso nadziewać przygotowanym farszem(...)Zwinąć w roladkę i spiąć wykałaczkami. Naczynie żaroodporne posmarować olejem, położyć roladki i zapiec w piekarniku w temperaturze 190 stopni około 35-40 minut. Polewając co jakiś czas powstałym sosem. SMACZNEGO
Tradycyjna Kuchniaroli głównej. Z dużą ilością kolorowych warzyw, karmelizowanymi buraczkami i kozim twarożkiem. Zdrowe, lekkie i pyszne. Będzie bardziej sycące jeśli składniki połączymy z drobno pokrojoną i podsmażoną piersią kurczaka lub mielonym mięsem z indyka. Aby zaoszczędzić trochę czasu polecam ugotować kaszę i upiec buraka dzień wcześniej i do czasu użycia przechowywać w lodówce. SKŁADNIKI / 2 porcje 1 łyżka(...)czosnku / starte na tarce 1 szklanka tartej dyni lub marchewki garść liści jarmużu / umytych, oddzielonych od twardej łodyżki, porwanych na mniejsze kawałki 2 łyżki koziego twarożku przyprawy: 2 łyżki sosu sojowego, po 1/2 łyżeczki suszonego oregano, kurkumy i świeżo zmielonego czarnego pieprzu, sól, szczypta chili w proszku KASZA 1/2 szklanki kaszy gryczanej (100 g) 1 łyżka masła 1 szklanka gorącej
cool and mintymięsa z rosołu) Jest to danie, pomyślane, jako dietetyczne dla osób, które mają dietę wątrobową. Oczywiście może jeść każdy, bo są pyszne, delikatne… SKŁADNIKI: Mięsko z rosołu (kurczaka z porcji cielęciny b/k, kawałek pręgi wołowej), mąka ziemniaczana, białe warzywa z rosołu, sól, „Posypka warzywna”, bulion WYKONANIE: mięso i warzywa zmielić + sól + w zależności o ilości mięsa(...)każdą kulkę lekko obtaczać w mące ziemniaczanej – wrzucać na gotujący się bulion lub wodę – gotować ok. 3 minut – wyjąć na talerz PODAWAĆ: - jako danie obiadowe pełne, - w sosie beszamelowym, łagodnym pomidorowym, - z pieczywem jako danie śniadaniowe lub kolacyjne. UWAGI: - sos beszamelowy przygotowujemy na rosole, w którym gotowały się pulpeciki, - do gotującego się rosołu, po wyjęciu pulpecików
Tradycyjna kuchnia inaczejępnie do znajdującej się na patelni cebuli z szynką dodać śmietanę i połowę startej mozzarelli. Całość chwilę jeszcze pogotować, po czym przyprawić solą i pieprzem.Do miski z makaronem dodać sos śmietanowy z cebulą, szynką i serem. Dokładnie wymieszać. Ewentualnie przyprawić jeszcze solą i pieprzem. A nastąpnie przełożyć do naczynia żaroodpornego.Wierzch zapiekanki posypać pozostałą częścią startej mozzarelli.Zapiekankę wstawić(...)zapiekać przez około 10 minut tj. aż ser się całkowicie rozpuści.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Z podanych składników wychodzi porcja dla 4 osób.Szynkę można zastąpić filetem z kurczaka a mozzarellę startym żółtym serem.Śmietanę kremówkę można zastąpić śmietanką UHT (taką do kawy) o zawartości tłusczu 12 lub 18%.Do zapiekanki można dodać podsmażone pieczarki, a wierzch polać ketchupem.Można
Gospodyni MiejskaJeśli lubicie kebaby, to na pewno posmakuje Wam także to danie;) Jest o wiele zdrowsze i mniej kaloryczne, bez gęstego, tłustego sosu. Do tego idealne na jeden kęs. Świetnie sprawdzi się podczas spotkania ze znajomymi. Ja podałam je z dipem czosnkowym Prymat. Tortille:350g mąki pszennej, łyżeczka czosnku granulowanego, ok. 1 szklanki przegotowanej zimnej wody. Mąkę przesiać, dodać czosnek, stale(...)Odrywać małe porcje ciasto, rozwałkowywać i smażyć na odrobinie oleju, z obu stron. Farsz: 1 marchewka, czerwona papryka, zielona papryka, 250g chudego twarogu, sól, pieprz, wędzona pierś z kurczaka, ogórek, dip czosnkowy Prymat, 2 łyżki majonezu, 2 łyżki jogurtu naturalnego. Pierś kurczaka pokroić w kosteczkę. Warzywa umyć, marchewkę obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Papryki oczyścić z gniazd
Z miłości do słodkościdobroczynne bakterie lactobacillus bulgaricus, z czosnkiem i koperkiem. To fantastyczny początek posiłku i danie idealne na gorące dni. sycącego sache (sacz) z mięsem z cielęciny, wieprzowiny i kurczaka. Sache to taki gorący półmisek z mięsem i ogromną ilością grillowanych warzyw posypany serem. Na stół wnoszony jest, gdy mięsko jeszcze skwierczy, a całość aż dymi. Porcja na jedną osobę(...)Smaczne, ale mięso poprzez długi kontakt z gorącym żeliwnym naczyniem staje się nieco gumowate. wyśmienitej kavarmy - rodzaju gulaszu z mięsem wieprzowym i duszonymi w niezwykle aromatycznym mięsno-pomidorowym sosie warzywami. Mięso aż rozpływa się w ustach, a mieszanka przypraw uderza do głowy. Niebo w gębie! :) Słoneczny Brzeg to trochę taki polski Kołobrzeg czy Mielno - imprezownia, bo pełno
Cooking MonsterUwielbiam sałatki makaronowe. Tym razem przedstawiam niecodzienny przepis z pomarańczami. Tak przygotowana sałatka jest po prostu pyszna! Składniki: 1 opakowanie drobnego makaronu ½ kg filetów z kurczaka 1 opakowanie brokułów 3 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu sok z pomarańczy skórka z pomarańcza sól, pieprz cukier Wykonanie: Makaron ugotować w osolonej wodzie odcedzić i zahartować. Brokuły zblanszować 3 minuty w gorącej, osolonej(...)pokroić w drobną kostkę. Sok z pomarańczy wymieszać z jogurtem i majonezem, dodać sól, pieprz i cukier do smaku. Filety drobiowe połączyć z brokułami i makaronem, połączyć z przygotowanym sosem i posypać skórką z pomarańczy
Tradycyjna Kuchniamięso i ziemniaki w jednym garze i czasie się robią, a to bardzo wygodne w przypadku np gości.składniki 4 porcje5-6 średnich ziemniaków *4 podudzia kurczaka **1 łyżka oliwy 1 łyżka masła 2 łyżki mąki 6 łyżek białego wina 2 szklanki wywaru drobiowego sok z 1 cytryny otarta skorka z połówki cytryny(...)energicznie mieszając.Cały czas mieszając dodać wino ,stopniowo wlewać wywar, sok z cytryny. Gotować do zgęstnienia, mieszając. Na koniec wmieszać miód, cynamon i startą skórkę cytrynową. Polać sosem mięso. Ziemniaki oprószyć solą i pieprzem cytrynowym. Wstawić do rozgrzanego piekarnika (200°C). Piec pod przykryciem 45 minut (aż ziemniaki będą miekkie). W połowie czasu pieczenia
Stare GaryDanie to możemy zaliczyć do wzmacniająco-odchudzających.1 udko kurczaka½ pomarańczy -sok½ cytryny -sok20 g masła½ selera naciowego2 łyżki uprażonych migdałów,pini,słonecznikasól, pieprzUsmażyć udko i zdjąć z patelni. Trzymać w cieple.Na patelnię wrzucić pokrojony na cienkie plasterki seler naciowy.Zetrzeć skórkę z pomarańczy i cytryny (wcześniej sparzyć!),dodać do soku i polać seler. Doprawić solą i pieprzem(...)Przykryć i dusić 5 min.Seler powinien na zewnątrz być miękki, a w środku chrupki.Udko podawać z sosem cytrusowo selerowym, posypane prażonymi migdałami, orzechami piniowymi, pestkami słonecznika.P.s. Lubię do sosu zetrzeć trochę świeżego imbiru, bo jestem od niego uzależniony
Kulinarny karnet ChristopheraDelikatny gulasz ugotowany z serc drobiowych z warzywami i suszonymi grzybami. Bardzo sobie cenię podroby z kurczaka ( serca , żołądki , wątróbkę) i często ich używam. W zasadzie to kupuję zawsze większą ilość ( no bez przesady u mnie większa ilość to kilogram) i mam w zapasie na wszelki wypadek. Na serduszkach i żołądkach gotuje zupy ( a potem z ugotowanych robie pierożki(...)krokiety).Wątróbka po za klasycznym II Daniem przydaje się do wszelkiego rodzaju past , pasztecików , farszów. Ale wracając do serduszek - czasem robie z nich gulasz lub potrawkę. Potrawkę w sosie koperkowym ( z utartymi jarzynami), gulasz z warzywami lub gulasz z suszonymi grzybami. I muszę powiedzieć , ze ten mi najbardziej odpowiada. W moim przypadku problemem jest ilość gulaszu który gotuję ( 2 małe
Buniabaje w kuchniDzień dobry!Witam Was w ten grudniowy poniedziałek, który wygląda jak piękny letni dzień, słońce świeci, niebo jest w pięknym błękitnym kolorze, aż chce się żyć
Pora coś zjeśćczasu aż pokaża nam się pęcherzyki powietrza (ciasto musi być napowietrzone) Następnie możemy wstawić frytkownicę ,bądz głęboki garnek z podwójnym dnem ,rozgrzewamy olej. Szybko maczamy każdy kawałek kurczaka w cieście i obtaczamy w mące Do mąki użyłam zwykłej reklamówki nasypałam mąkę i zatopiłam kilka kawałków naraz wystarczy przytrzymać reklamówkę i potrząsnąć kilka razy wtedy ładnie pokryje się nam mąką(...)rozgrzanego oleju. Nie smażymy 10-20 minut wystarczy kilka minutek gdy zarumienia się na piękny złoty kolor Smacznego To danie polecam z fryteczkami i różnymi dipami. U nas był sos czosnkowy,sos chilli,sos serowy ,i tzw sos czerwony
Viola cooks with passionInna wersja popularnych gołąbków i zdecydowanie inny smak. Składniki: - 1/2 kg mielonej łopatki - 15 dkg ugotowanego na sypko ryżu - 1/4 małej kapusty - 3-5 skórek z kurczaka - sól, pieprz naturalny i ziołowy - słodka papryka - czosnek niedźwiedzi Kapustę sparzamy przez chwilę w bulionie warzywnym i odsączamy. Skórki przyprawiamy solą, pieprzem ziołowym i papryką. Kapustę drobno kroimy. Łączymy ryż, mięso(...)natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Pieczemy pod przykryciem 45 minut w temperaturze 180 st. C oraz dodatkowo 15 minut bez przykrycia. Można w piekarniku razem upiec ziemniaki. Wystarczy podzielić, dodać sos, surówkę i gotowe. Smacznego
Maminek kulinarnyPrzepis na te skrzydełka wypatrzyłam w jakimś programie Gordona Ramsaya. Są ostre i soczyste. W marynacie tej możecie przygotować również pałki czy udka kurczaka. Gwarantuje Wam, że będą smakować. U nas miłośnikiem tych skrzydełek jest mój Maż, który nigdy ich nie odmówi ;) Składniki (niestety) są wyszukane ale warto za nimi pochodzić. Ja swoje, znalazłam w sklepie z przyprawami z całego(...)Gordona Ramsay'a' Składniki: - 6-8 skrzydełek - 1 łyżka pasty tamaryndowej (można zastąpić sokiem z cytryny) - 2 łyżki cukru palmowego - 3 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę) - 1 łyżka sosu rybnego - 2 łyżki oliwy - płatki chilli wg uznania - sól, pieprz Skrzydełka dokładnie wymyć i oczyścić. Wysuszyć. Z pozostałych składników zrobić marynatę. Dokładnie obtoczyć w niej skrzydełka. Odstawić do lodówki
CookYourselfbędzie suchy. Danie idealne do podgrzewania. Składniki na 3-4 porcje: 1 średniej wielkości kalafior 1/2 kg udek z kurczaka bez skóry i kości sól, pieprz przyprawa do kurczaka posiekany koperek świeży lub suszony posiekana pietruszka świeża lub suszona 3/4 szklanki mleka 1 łyżki masła 1-2 łyżki mąki pszennej pół opakowania sera pleśniowego (ja użyłam lazura) Udka umyć(...)dodać przyprawy i pokrojony w kostkę ser pleśniowy (najlepiej ser podzielić na 2 równe części; jeden kawałek pokroić i dodać do mięsa, a drugi również pokroić i dodać do sosu beszamelowego). Kalafiora umyć i pozbawić liści. Do garnka wlać wodę, posolić i zagotować - gdy woda zacznie wrzeć to do garnka włożyć kalafiora. Gotować około 5-8 minut
Ugotowaćwystawać powyżej brzegu blachy. Piec około 20 minut w temp. 190 – 200 oC. Zaglądać do piekarnika, żeby się nie spaliły. Wątróbka z drobiu: Składniki: 40 dkg wątróbka z kurczaka 1 cebula 1 jabłko Sól Pieprz świeżo mielony Majeranek Olej do smażenia Masło Wykonanie: Wątróbki pokroić na mniejsze kawałki, posypać świeżo zmielonym pieprzem i smażyć na oleju z dodatkiem masła(...)cząstki jabłka. Całość jeszcze raz posypać majerankiem. Najlepszy majeranek, jest taki kupiony na straganie na rynku. Koszyczki wyjmujemy z pieca, nakładamy do nich usmażone wątróbki. Możemy podać np. z sosem czosnkowym.Z podanych składników wychodzi 6 - 7 koszyczków. Przepis na sos, wg. najlepszy mnie, a robiłem i jadłem różne, poniżej. Sos czosnkowy: 1 główka obranego i przeciśniętego przez praskę
Kulinarny karnet Christophera