sos z kurczaka - 4500 przepisów (strona:227/300)

Bulion warzywny. 216

Dziś Kochani mam dla Was przepis na podstawowy składnik wielu zup i sosów, a mianowicie na bulion warzywny. Bulion (zwany także rosołem warzywnym) jest bardzo prosty do przygotowania, praktycznie sam się robi :), więc tym bardziej zachęcam Was do przygotowywania go samodzielnie,(zamiast korzystania z gotowej kostki). Najlepiej smakuje ugotowany z warzyw pochodzących z własnego ogródka, ale teraz, wczesną wiosną, ratujemy(...)selera, bez których ciężko by mi było odpowiednio doprawić zupę.       Jeśli macie ochotę na bulion drobiowo-warzywny wystarczy do podanych proporcji dodać niedużą pierś z kurczaka.  Składniki na bulion warzywny: łyżeczka oleju rzepakowego 1 średnia cebula 1,2 litra wody 1 pietruszka 1 średni seler lub pół dużego 4 marchewki 1 por (biała część

Rozpustne gotowanie
Zraz z parówką w środku 146

Niecodzienny sposób na mięsny zawijaniec. U mnie w domu robi furorę, wszyscy go uwielbiają :) Składniki: 1 duży filet z kurczaka 1 parówka wędzona 1 por 4 plastry sera żółtego Pęczek świeżej mięty ½ szklanki rosołu z kostki 2 łyżki mąki Sól Pieprz Tłuszcz do smażenia Wykonanie: Mięso delikatnie rozbić z solą i pieprzem z jednej strony. Następnie rozłożyć umyte wysuszone liście(...)włożyć gotowy zraz oprószony mąką. Usmażyć z obu stron na złoty kolor, następnie podlać rosołem i dusić na małym ogniu około 30 minut. Gotowy zrazik kroić ukośnie, podać w sosie własnym i ozdobić świeżą miętą

Tradycyjna Kuchnia
Kurczak w grejpfrucie 186

ćwiartki z kurczaka 3 grejpfruty 1 czerwona papryka 1 cebula 1/2 szkl kremówki 2 ząbki czosnku 5 łyżeczek słodkiej papryki w proszku 2 łyżeczki cukru sól, pieprz olej Przygotowanie : Kurczaka umyć, podzielić na dwie części. Grejpfruta obrać z błonek, zblendować tak by był widoczny miąższ. Ćwiartki natrzeć solą i 3 łyżeczkami słodkiej papryki - umieścić w misce i zalać miąższem. Odstawić(...)cebulę w piórka i czosnek w talarki. Przełożyć do głębokiego naczynia posypać papryką, cebulą, czosnkiem, zalać miąższem i dusić pod przykryciem około 40 minut. Mięso przełożyć na talerz, do sosu dolać śmietankę, zredukować, doprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem, mięso ponownie przełożyć do sosu, i podgrzewać jeszcze 5 minut

Garnkowe fanaberie
Piersi kurczaka z brokułami 187

porcje: 1 podwójna pierś z kurczaka 1 opakowanie mrożonych brokułów (400 g) 1 cebula oliwa z oliwek sól, pieprz papryka słodka 1 łyżka mąki pszennej Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić kostkę i przyprawić solą, pieprzem oraz czerwoną papryką. Do mięsa wlać 1 łyżkę oliwy z oliwek i wszystko ze sobą wymieszać. Cebulę obrać i drobno posiekać. Do garnka wlać(...)cebulę.  Gdy lekko się zeszkli dodać pokrojone mięso. Całość ze sobą przesmażyć.  Gdy mięso się zetnie wlać 1,5-2 szklanki wody. Całość dusić na średnim ogniu. Sos musi lekko wyparować.  Pod sam koniec dodać brokuła. Dusić tak długo, aż brokuł będzie miękki. Przygotowany sos posmakować i ewentualnie doprawić.  Jeżeli lubicie gęstsze sosy - można go zaciągnąć

Ugotować
Wielkanocne rolady drobiowe z chrzanem i żurawiną 234

przyprawy kojarzą sie Wam z Wielkanocą? Moim zdaniem taką najbardziej wielkanocną przyprawą jest chrzan. Ostry. Czyści nozdrza. Wyciska łzy. Do szynki, mięska, kiełbaski, jajek. Można wykorzystać go do zup, sosów i tylko nasza wyobraźnia nas ogranicza do czego jeszcze! Zapraszam Was dzisiaj na przepyszne drobiowe roladki z chrzanem i żurawiną. Połączenie idealne - ostro i słodko. Kruche, soczyste. Przepyszne na ciepło(...)misce/pojemniku wymieszać bułkę tartą, chrzan i masło na jednolitą, gęstą masę. Całość powinna być gęsta i miękka (trzeba nią nasmarować mięso). mięso - drób (ja użyłam dwóch piersi z kurczaka, ale większy kawałek będzie łatwiejszy do zwijania, myślę, że pierś z indyka lepiej się sprawdzi), który należy przeciąć prawie "do końca " w zdłóż i następnie lekko rozbić; Stronę, która będzie zwijana

Szybko Tanio Smacznie
Soczyste kotlety 198

KOTLETY"   -możemy je podać  z ziemniakami, ryżem  lub makaronem, jak kto lubi.  SOCZYSTE KOTLETY SKŁADNIKI        1 podwójna pierś z kurczaka (około 50dag.) MARYNATA 2 jajka 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka bazylii 4 łyżki mąki 4 łyżki śmietany 18% 2-3 ząbki przeciśniętego czosnku sól,pieprz można dodać (opcjonalnie) przyprawę(...)pociąć na kotlety, ubić.  Składniki marynaty wymieszać i włożyć do niej ubite kotlety, przynajmniej na godzinę do lodówki.  Następnie smażę na wolnym ogniu, podczas smażenia uzyskuję pyszny sos. SMACZNEGO! Jeśli wypróbowaliście mój przepis, może wprowadziliście modyfikacje dzięki czemu potrawa nabrała jeszcze lepszego smaku podzielcie się tym ze mną proszę( będę wdzięczna za wszelkie uwagi). Umieszczę Was udoskonalony przepis

Kuchnia Beaty
Kalafior faszerowany 177

powiecie na FASZEROWANY KALAFIOR ZAPIEKANY , trochę mięsa szynki np. albo jeśli ktoś woli filet z kurczaka, kalafior... FASZEROWANY KALAFIOR ZAPIEKANY SKŁADNIKI: kalafior 1/2 kg. szynki wieprzowej lub piersi z kurczaka cebula, sól, pieprz papryka słodka, ostra, wyciśnięty ząbek czosnku, natka pietruszki 2 łyżki bułki tartej 3 łyżki startego żółtego sera łyżka oregano   WYKONANIE: kalafior włożyć do wrzącej wody, gotować(...)różyczki kalafiora przełożyć do naczynia żaroodpornego, wlać 1/3 szkl. wody 2 łyżki masła położyć na wierzch włożyć do nagrzanego do 220 stopni piekarnika, piec około 30 min. można polać sosem holenderskim ( przepis podam w osobnym poście) lub beszamelem i posypać serem

Kuchnia Beaty
FILET W WARZYWACH I KASZA JAGLANA 189

podwójna pierś kurczaka (ok. 500 g) WYKONANIE Filet kurczaka opłukać , osuszyc  i usuąć  błonki.Przelożyc  do miski, dodajac miód, oliwę, sól, świeżo mielony pieprz, słodką czerwoną paprykę,kurkumę i czosnek. Wszystko razem dokładnie wymieszać, przykryć i odstawic w zimne miejsce na około 20 minut.Rozgrzać patelnię grillową i ułożyć  filety, wcześniej smarując je dodatkową oliwą. Grillować(...)Inulina jest dobrym zagęstnikiem do zup czy sosów (w miejsce tradycyjnej białej mąki). Po roztarciu z olejem i dowolnymi dodatkami otrzymujemy słodką pastę, którą możemy posmarować naleśniki, wafle lub pieczywo. Sprawdza się ona także jako składnik ciasta, dodając smakuróżnym domowym wypiekom - dzięki niej zyskują na teksturze i trwałości, a kruche ciastka na chrupkości. Inulinę możemy również dodać do wszelkiego rodzaju

w mojej kuchni
Paluchy z piersi kurczaka 214

Przygotujemy pyszne paluchy z fileta z piersi kurczaka w cieście.Składniki:-podwójny filet z piersi kurczaka-sól, pieprz-3 ząbki czosnku-2 jajka-2 szklanki mąki pszennej-2 szklanki bardzo zimnej wody-olej do smażenia      Fileta płuczemy i osuszamy.Kroimy w długie, wąskie paski.Czosnek kroimy w drobną kosteczkę.   Mięso przyprawiamy solą, pieprzem i posypujemy czosnkiem.Pozostawiamy(...)cieście i smażymydo zrumienienia.   Przekładamy na papier, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.Paluchy są gotowe i świetnie smakują z surówką z pomidorków i cebulki marynowanej.Można też dodać sos czosnkowy.   Jeśli zostanie nam ciasto, smażymy z niego niewielkie placuszki.Z dodatkiem sosu czosnkowego smakują wybornie.Smacznego

Maminek kulinarny
PORADNIK BOŻEGO NARODZENIA 251

pajączków", bo zawarte w nich witaminy C i K uszczelniają naczynia krwionośne. Zastosowanie: Są głównym składnikiem wigilijnego kompotu z suszu, ale dodaje sieje do wielu innych potraw: bigosu, sosów, ciast. Świetnie komponują się z mięsem np. pieczonym schabem. Suszone śliwki wspaniale komponują się z jogurtem, czy z babeczkami. RODZYNKI To ususzone na słońcu specjalne bezpestkowe gatunki winogron. Jest ich wiele(...)Stanowi sprawdzony składnik wypieków z orzechami i pierników. Dodajemy ją do ciast, puddingów, kremów i pikantnych ciasteczek. Świetnie komponuje się z wieloma odmianami serów. Pasuje również do dań z kurczakiem, z czarna fasolą i pomidorami. Dopełni smak potraw z jajkiem i warzywami np. kapusty, szpinaku, cebulki, czy brokuła. Ponadto wchodzi w skład marokańskiej przyprawy "radel hamout". Dodawana jest także

Ciastka - domowe słodkości
Tradycyjne udka pieczone 187

zanurzone. Wsypujemy 5-6 łyżek soli. Odstawiamy w chłodne miejsce. Odsączamy udka z solanki, układamy w brytfannie ścisło obok siebie w całości lub oddzielając pałki. Posypujemy równomiernie przyprawą do kurczaka. Na wierzchu - na udka i pomiędzy nie - układamy pokrojone w drobne kawałki masło. Brytfannę przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy minimum 2 godziny w temperaturze 180 stopni. Pod koniec pieczenia zdejmujemy folię(...)foremek na lód, lub małych plastikowych pojemniczków - po zamrożeniu będziemy mieć domowe, naturalne kostki rosołowe! W pojemniczkach możemy zamrozić jako bazę do zup. Możemy również na nim przygotować sos pieczeniowy: Dolewamy trochę wody, zagotowujemy, wlewamy zawiesinę z wody i mąki cały czas mieszając, doprawiamy do smaku ponownie zagotowujemy. Tak przygotowanym sosem możemy polać mięso i dodatki, np. ziemniaki lub ryż

Kolorowy Przepisownik
Kolorowa pasta i basta. Na poniedziałkowy obiad antykryzysowy mini - roladki drobiowe na penne brokułowym :) 189

spory ząbek czosnku 1/2 kostki serka topionego koziego lub naturalnego sól, pieprz szafran kilka cienkich plasterków sera żółtego  garść tartego sera żółtego kilka wiórków masła Przygotowanie: Pierś z kurczaka dzielimy na małe kotleciki, które dobrze rozbijamy. Solimy, pieprzymy. Smarujemy cienko serkiem topionym. Kładziemy na każdym po plasterku sera żółtego i kawałeczek masła. Zawijamy ścisło w małe roladki. Oprószamy szafranem(...)miękki odsączamy i blendujemy na gładką masę wraz ze startym ząbkiem czosnku i łyżką serka topionego. Na koniec gotujemy makaron. Masę brokułową podgrzewamy. Podlewamy wodą z gotowania makaronu by sos trochę rozrzedzić. Dodajemy odrobinę masła dla smaku. Roladki podpiekamy bez przykrycia w piekarniku. Podajemy na makaronie pokrytym sosem brokułowym. Posypujemy odrobiną startego drobno sera Mi i Mężowi bardzo smakuje

Kuchnia po mojemu
Tom yum - tajska zupa ostro-kwaśna 164

możecie kupić za kilka złotych w sklepie z orientalną żywnością. D dodaje się kilka łyżeczek na garnek.  Zupę tom yum możecie spotkać w różnych wersjach - z krewetkami, z kurczakiem, z mleczkiem kokosowym lub bez niego. Ja robię ją z krewetkami i bez mleczka kokosowego. Dodaję ziarna kukurydzy ze świeżej kolby, a podaję z makaronem ryżowym. Imbir (po lewej(...)grzyby, np. mun lub shitake) sok z połowy limonki 1 łyżka brązowego cukru 2 plasterki galangalu 2 plasterki imbiru 1 średniej wielkości pomidor 1 świeża kolba kukurydzy 3 łyżki sosu rybnego 2 łyżki sosu ostrygowego ok. 10-15 krewetek kilka pędów świeżej kolendry makaron ryżowy Przygotowanie: W garnku zagotować wodę na zupę. Gdy woda się zagotuje, zacznijcie moczyć makaron ryżowy

W SMAK
PIZZA Z PALUSZKAMI SEROWYMI 213

pięknie się prezentowała i wspaniale smakowała, a moja Rodzinka zgodnie stwierdziła, że jest dużo lepsza niż ta w restauracji:)) Wy możecie zrobić swoją ulubioną kompozycję smakową, np. mięsną z kurczakiem lub wołowiną, szynką lub bekonem albo wegetariańską, z pieczarkami, szpinakiem, papryką, brokułami lub czystą serową. Nie przerażajcie się tylko paluszkami, robi się je ekspresowo, wałkując długi pasek ciasta, następnie(...)skleić również na obu końcach, aby jak najmniej sera wypłynęło. Moje były otwarte i troszkę sera się ulotniło:) Również ważną rzeczą jest to, aby zrobić pizzę na naprawdę dobrym sosie pomidorowym, dlatego podam Wam dziś przepis na mój popisowy sos, który jest tak pyszny, że zawsze wyjadam go łyżką w ilościach hurtowych z rondla nim trafi na pizzę

Słodko-Słony Świat Ilony
Piersi z kurczaka z suszonymi pomidorami w szynce parmeńskiej 356

Pyszne piersi z kurczaka w szynce parmeńskiej nadziewane suszonymi pomidorami i czosnkowym serkiem. Super pomysł na obiad :)SKŁADNIKI4 pojedyncze piersi z kurczaka4 duże plastry szynki parmeńskiejserek o smaku czosnkowym typu Almettemały słoiczek pomidorów suszonych w olejusól,pieprzpapryka tymianek PRZYGOTOWANIEPiersi myjemy i obcinamy tłuszcz i błony. Nacinamy każdą wzdłuż tworząc kieszonki. Solimy, pieprzymy i doprawiamy papryką Obsmażamy(...)szynki. Posypujemy tymiankiem. Układamy w naczyniu żaroodpornym i polewamy olejem z pomidorów.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50 minut. Możemy polewać kilkakrotnie tworzącym się sosem, by nie były suche.Piersi bardzo dobrze komponują się z rukolą. Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje