grubym dnem i pokrywką. Ja przygotowałam je w brytfannie. Kurczaka możesz zastąpić jagnięciną lub wołowiną. Wbrew temu, co mi się wydawało, tażiny w Maroku nie są jedzone z kuskusem, które podaje się raczej jako osobne danie. Bardziej autentycznym dodatkiem do tażinu jest chleb, którym można wycierać resztki sosu, lub frytki układane na wierzchu dania (wg maroccanfood.about.com
Chilli Czosnek i Oliwakoniec polewam wszystko olejem lub obkładam kawałkami masła.Marynowanie: Przyprawionego kurczaka zakrywam folią i odstawiam do lodówki do następnego dnia (tak przyprawone mięso można przechowywać w lodówce dłużej)Pieczenie: Piekarnik nagrzewam do 180 stopni i wkładam mięso bez przykrycia. Po 30 minutach zmniejszam temperaturę do 160 stopni i sosem, który wytwarza się z mięsa polewam pieczeń. Piekę jeszcze półtorej
prawdziwe jedzeniezetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do miski dodać kurczaka, ostudzone pieczarki, ser, mąkę, jajko, odrobinę soli i pieprzu. Całość połączyć na jednolitą masę. Na rozgrzany na patelni olej nakładamy łyżką placuszki i spłaszczamy je. Smażymy na złoty kolor z obu stron. Podawać same lub z jakimś sosem. Smacznego
Fabryka pomysłówAdżika to ostry warzywny sos, który wywodzi się z kuchni kaukaskiej. Dziś można go spotka przede wszystkim w kuchni gruzińskiej, rosyjskiej i arabskiej. Odmian adżiki jest wiele, moją dzisiejszą wersję zaczerpnęłam od Elki. Bakłażany możemy przygotować do zjedzenia od razu, ale doskonale przechowują się w słoikach, więc kiedy zaczyna się sezon na te warzywa zawsze robię większą porcję(...)zamykam je w słoikach na zimę. Doskonale smakują z makaronem, ryżem, albo w daniach mięsnych z kurczakiem czy wieprzowiną. Bakłażany w adżice Czas przygotowania: 60 minut Składniki: 1500 g pomidorów 500 g czerwonej papryki 1 główka czosnku 1 ostra papryczka 50 g octu 10% 50 g soli 1 szklanka cukru 1/2 szklanki oliwy 1500 g bakłażana Wykonanie: Pomidory parzymy, obieramy
Kulinarne przygody GatityNastępnie opłukać,zalać wodą i ugotować do miękkości. 260g (bez zalewy) /400g masa netto pomidorów z puszki w sosie pomidorowym Oczywiście można użyć świeżych.Najlepiej obranych ze skórki. 2 ząbki czosnku litr bulionu 1-2 gałązki świeżego rozmarynu 4-5 łyżek oliwy z oliwek pół pęczku natki pietruszki 1 średnia cebula 1 łyżeczka kminu(...)rzymskiego/kminku 1 łyżeczka cukru sól świeżo zmielony czarny pieprz papryczka chili (opcjonalnie) Składniki na bulion: 2szt. skrzydełek z kurczaka / 1 udko z kurczaka 2-3 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 2-3 szt.marchewki kawałek selera / lub nać pietruszka kawałek pora Zacznijmy od bulionu. W garnku gotowałam na małym ogniu skrzydełka z zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Użyłam
potrawyregionalneJedno z moich ulubionych zestawień - delikatne mięso z kurczaka nadziewane serem feta i suszonymi pomidorami. Tego typu danie obiadowe doskonale sprawdzi się zarówno na codzienny domowy
Kuchnia Pełna Pasjiżeberka. Dania z drobiu - przegląd receptur na gęś, indyka, kurczaka i kaczkę. Dalej ryby: oczywiście karp, szczupak, ale i ciekawe przepisy na przyrządzenie węgorza. Galarety i pasztety - bez nich nie ma typowo polskiej biesiady! W tym dziale bardzo ciekawe farsze do pasztecików! Kolejny dział - bardzo obszerny - mnóstwo ciekawych sosów - dodatków do dań mięsnych i rybnych. W rozdziale
Moje Kuchenne Rewelacjekolorowy świeżo mielony Gotuję brokuła, jaja i piersi z kurczaka (oczywiście wszystko oddzielnie). Po ostudzeniu kroję pierś w kostkę, jaja w ósemki lub ćwiartki, oddzielam brokuła. Na talerzach układam brokuły, jaja, kawałki mięsa, na środek dodaję makaron. Przyprawiam solą i pieprzem, a następnie posypuję startym żółtym serem. Przygotowuję sos- czosnek wyciskam w prasce, łączę z jogurtem. Nakładam
Wielopokoleniowogarnka, ale np. kiedy gotuję rosół z całego kurczaka i mięsa jest na prawdę dużo, mimo, że część trafia do zupy, to zostaje go jeszcze całkiem sporo. Wtedy kombinuję na 1000 sposobów, aby mięsko smacznie wykorzystać. Robię klasyczne mielone albo warzywno-drobiowe mielone z pysznym jarzynowym sosie. W ten sposób nic się nie marnuje
Walijskie Pichceniedoprawiamy solą i pieprzem. Na plastry szynki układamy piersi z kurczaka, kawałek cebuli oraz kawałek ogórka kiszonego. Całość posypujemy mieloną papryką, zwijamy w roladkę i zabezpieczmy ( owijamy ) nitką lub sznurkiem. Roladki obsmażamy na oleju z każdej strony, podlewamy bulionem i dusimy ok 30 minut. SMACZNEGO Możemy do roladek zrobić sos wykorzystując wywar który powstał na bazie bulionu podczas duszenia. Odlewamy
Smaki Ewypapryką. . Miękkie warzywa odcedzamy z nadmiaru wody i łączymy z kurczakiem. Dobrze mieszamy. Płaty ciasta francuskiego dzielimy na trzy części, na każdy nakładamy farsz. Składamy w kopertę zlepiamy boki. Układamy na blaszce wyłożonej papier lub folią. Pieczemy ok 30 min w piekarniku nagrzanym do 200 st C. Podajemy z sosem jogurtowo czosnkowym. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady
W kuchennym oknie Ewyśmietany 12% szklanka bulionu warzywnego sól,pieprz Wykonanie: Piersi z kurczaka oprószamy solą i pieprzem. Obsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Dokładamy pokrojonego pora i pokrojoną w plastry cukinię. Obsmażamy. Dolewamy bulion, wrzucamy makaron, podduszamy do miękkości makaronu. Po tym czasie wrzucamy posiekaną natkę pietruszki oraz wlewamy śmietanę. Mieszamy aż sos zgęstnieje. Doprawiamy
Z Majeczką w kuchniPrzyszła mi wczoraj chęć na makaron, ale delikatny, bez ciężkiego sosu, czy mięsa. W najlepszej w Polsce trattorii La Campana w Krakowie jedliśmy kiedyś z Żoną Mą Linguine alla campagnola, rewelacyjne danie, które było inspiracją do stworzenia mojej wersji tej włoskiej pasty. Czego nam potrzeba? -pomidorki cherry -pierś z kurczaka pokrojona w kostkę -bazylia drobno posiekana -parmezan starty łyżka -oliwa
BaRepaspodsmażamy ok 15 minut marchewkę obieramy, kroimy w słupeczki, blanszujemy kurczaka wyjmujemy z lodówki i podsmażamy razem z marynatą na patelni tak przygotowane składniki układamy na pszennym placku posypujemy startym serem i przykrywamy drugą tortillą zawijamy w folię aluminiową i pieczemy ok 15 minut w 200'C. podajemy z sosem barbecue, śmietaną najlepiej kwaśną i sosem tysiąca wysp. PYCHOTA
Luźna Kuchniakurczaka zapiekany w aromatycznym bazyliowym pesto nie tylko wygląda rewelacyjnie , ale i tak samo smakuje!Świetnie sprawdza się nie tylko jako obiad , ale również mięso na kanapki.Zobaczcie jakie to proste! SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Filet oczyszczamy.Nacinamy delikatnie kilka razy.SOS PESTO :Wszystkie składniki ucieramy w moździerzu ( tak by było czuc drobniutkie kawałeczki ).Doprawiamy solą i pieprzem.Dokładnie mieszamy.CAŁOŚC:Przygotowanym sosem dokładnie
Ostra na Słodko