Włoska klasyka w nieco zmodyfikowanym, lżejszym wydaniu. Zamiast klasycznego sosu bolońskiego przygotowałam farsz z startej cukinii na bazie puszystego sera ricotta. Całość zapiekłam z sosie pomidorowym. Wyszło lekko, smacznie i aromatycznie
Milion SmakówBłyskawiczny sos pomidorowy na bazie soku jest świetnym dodatkiem do pizzy, gołąbków czy makaronu, doskonałym pomysłem dla osób zabieganych lubiących ekspresowe i proste potrawy jest mega pyszny, aksamitny i aromatyczny. składniki na 2 porcje 1 łyżka masła 1 łyżka mąki pszennej 250 ml soku pomidorowego szczypta cukru szczypta bazylii sól przepis W garnku małym ogniu rozpuszczamy masło, wsypujemy
Smakowite Daniaspędzenia ogromu czasu w kuchni (chociaż potrawy czasochłonne także przyrządzać będę, nie wycofuję się z tego). Dzisiaj coś, co z pewnością zdobędzie wasze podniebienia ;) KIEŁBASA NADZIEWANA NA MAKARON W SOSIE POMIDOROWYM Składniki: - 200 gram makaronu spaghetti - 250 gram dowolnej kiełbasy - 2 cebule - 750 mililitrów passaty - woda - pieprz cayenne - pieprz czarny - sól Przygotowanie: Kiełbasę kroimy na średniej grubości plastry i podsmażamy
Życie zamknięte w smakupaprykę z selerem, na to rybę i ponownie paprykę z selerem. Zapiekamy około 15 -20 minut w temp. 180 o C. Podajemy gorące. Można spróbować zastąpić sos paprykowy, sosem pomidorowym, nie robiłam tego, ale jest duże szansa, że będzie dobre. SMACZNEGO
Smaki Ewybyć miękkie i gładkie. Powinno łatwo odchodzić od rąk. Wyrabiałam dobre 15 minut. Odstawić ciasto do wyrośnięcia, przykrywając wilgotną ściereczką. Zostawiłam na 1,5 godziny, bo zajęłam się robieniem sosu pomidorowego. Godzinka spokojnie wystarczy przy obecnych temperaturach. Podzielić ciasto na 5-6 części. Każdą część formować w dysk i rozwałkować na okrągły placek o grubości do 5 mm. Placek podzielić
Weekendy w domu i ogrodziekundel”? a w niej jedną z najsłynniejszych scen z jedzeniem? No właśnie, mi też na samą myśl ślinka cieknie. Odkąd obejrzałam ją w dzieciństwie chciałam jeść tylko pulpety w sosie pomidorowym z makaronem spaghetti. Teraz mój syn został wielkim fanem tej bajki i męczy mnie dokładnie o to samo. Nie pozostaje minic innego tylko lepić pulpety :) Wam również polecam
Kolizje Smakówżółtego sera. Wstawiamy na 5 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, aż ser się rozpuści, a bułki zrobią chrupiące. Podajemy posypane szczypiorkiem i polane keczupem, domowym sosem pomidorowym, albo jak u mnie z mieszanką ajwaru i łagodnego keczupu w proporcjach
Kulinarne InspiracjeKolejna potrawa z z wolnowaru [ wolnowar w sumie już zastąpiłam multicookerem,ale przepisy są zaległe i trza opublikować]...tym razem bitki w sosie pomidorowym..ja użyłam świeżych pomidorów, ale można dać i koncentrat pomidorowy. 1 kg karkówki 1 cebula kilka suszonych pomidorów Fresano 2-3 pomidory czerwone marchewka sól, pieprz listek, ziele majeranek śmietana koperek Wlać wodę do misy
Moje domowe kucharzeniezebrowej (zielono-żółtej) skórce wysypało nad wyraz dużo! Nic to - zrobię chutney z zielonych pomidorów z dużą ilością przypraw wschodnich ;) Póki co w ubiegłym tygodniu zrobiłam pierwszą turę sosu pomidorowego . San Marzano suszę na bieżąco. Wczorajszy zbiór pomidorów poszedł w największej części na przecier pomidorowy. Gdy dojrzeją dynie, przyjdzie czas na chutney z dyni, pomidorów i jabłek. Kto wie? Może
Weekendy w domu i ogrodzieSzał przetworów nadal trwa. Robiłyśmy już ketchup z cukinii , tym razem przepis na klasyczny domowy ketchup z pomidorów. Choć bardziej wychodzi chyba sos pomidorowy, który można z powodzeniem wykorzystać i do kanapek, i do grilla, i do pizzy czy do zapiekanek (po dodaniu odpowiednich ziół i przypraw). Ketchup jest wersji pikantnej z dodatkiem papryczek jalapeno. Jak ktoś woli wersję łagodną
Pyza i Surówkaformujemy kulki i obtaczamy je w pozostałej bułce tartej. Jedna łyżka masy = jedna kulka. Kulki smażymy aż będą rumiane. Opcja podania: kasza żytnia (1/2 szklanki kaszy, 1 szklanka wody) sos pomidorowy (1/2 szklanki domowej roboty przecieru z pomidorów + bazylia
Weganka gotujepomagały żadne tłumaczenia, że to nie kapusta, tylko sałata, że naprawdę warto spróbować… Na chwilę obecną tak nam zostało. Franek nie tknie sałaty, a Hania pomidora, choć sos pomidorowy albo zupę pomidorową oboje lubią bardzo. Młoda kapusta na ciepło to zupełnie inna bajka. Jedzą oboje bardzo chętnie i często pytają o jeszcze. Nie przeszkadza im dodatek kminku, a dodaję
bistro mamaNajpierw w garnku rozpuszczamy masło i wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka. Gdy cebula nam się zeszkli dodajemy pomidory obrane ze skórki i pokrojone w kostkę. Wszystko razem dusimy aż sos pomidorowy trochę zgęstnieje. Cukinię myjemy, kroimy w kostkę i dorzucamy do pomidorów. Gdy cukinia jest na wpół twarda dodajemy paprykę (paprykę czyścimy z nasion, myjemy i kroimy na paseczki
Kuchenne Wariacjetrzymamy trochę dłużej. Ciasto przykryć folią aluminiową i przygotować dodatki. Na patelce podsmażyć czosnek, cebule, pomidory doprawić ziołami i poddusić do odparowania wody, pieczarki również poddusić. Na ciasto układamy sos pomidorowy, pieczarki, oliwki i paski mozzarelli i wkładamy na 1-2 minuty do piekarnika, żeby ser się roztopił Smacznego
zdrowa vege kuchniagodziny do lodówki. Grilluję karkówkę z każdej ze stron pilnując, aby się zbyt mocno nie przypiekła. Podaj ę z sałatką z pomidorów, cebuli i sałaty oraz z sosem pomidorowym
Kuchnia co dnia