sos pomidorowy - 11905 przepisów (strona:342/794)

Fasolka szparagowa w pomidorach do słoika 137

kuchni, już mi się słoiki po nocach będą śnić!. Przetwarzania ciąg dalszy :). Mamy teraz pierwsze najlepsze fasolki, bo jeszcze nie łykowate. Smakowo trio fasolowe z marchewką i cebulą w sosie pomidorowym sprawia, że to pyszna przekąska, którą można podawać zarówno na ciepło jak również na zimno. Moje już gotowe, pasteryzują się.... Składniki: 3 kg fasolki szparagowej 10 dużych marchewek

Apetyczna babeczka
Pizza na cienkim spodzie 161

około godzinę. Blachę do pieczenia wysmarować oliwą.  Ciasto podzielić na 3 części. Formować spody bezpośrednio na blaszce uderzając w ciasto pięścią. Brzegi spodu pozostawić nieco grubsze. Ciasto posmarować sosem pomidorowym: puszka pomidorów w zalewie 2 łyżeczki octu balsamicznego łyżeczka suszonego oregano łyżeczka suszonej bazylii 2-3 ząbki czosnku łyżka oliwy z oliwek sól pieprz Wszystko zmiksować i posmarować spody

na moim stole...
MAKARON CAPRESE (PEŁNOZIARNISTY) 159

MAKARON CAPRESE (PEŁNOZIARNISTY) Rewelacyjny, letni obiad dla całej rodziny! Przepyszny Makaron Caprese (na wzór klasycznej sałatki) z pysznym pomidorowym sosem ze świeżych pomidorów i delikatną mozzarellą. Ekspresowy obiad, którego przygotowanie zajmie Wam dosłownie 15 minut (tylko tyle, ile gotuje się makaron), a efekt Was zachwyci:)  Do dania użyłam pełnoziarnistego makaronu, ale z powodzeniem możecie go zastąpić zwykłym. Trzy główne

Słodko-Słony Świat Ilony
Pizza bianca z gorgonzloą i miodem 136

Pizza bianca to świetna alternatywa dla pizzy z klasycznym sosem pomidorowym. Jest zupełnie inna, nieco delikatniejsza od swojej pomidorowej siostry. Dzisiejszy przepis jest w zasadzie zupełnie odjechany i pokazuje, że nawet zwykłą pizze można zamienić w niezwykłą dodając kilka niepozornych składników. Przepis na idealne ciasto na pizzę znajdziecie pod tym linkiem . Pizza z miodem, gorgonzolą i orzechami włoskimi Składniki: ciasto

Pełna Lodówka
Wieprzowina w sosie pomidorowym z fasolką szparagową. 144

natomiast zajadam się nim bez dodatków, ograniczając w ten sposób spożywane węglowodany (by móc z czystym sumieniem zajadać się deserem :-). Jest naprawdę pyszne!!! Składniki na wieprzowinę w sosie pomidorowym z fasolką szparagową po 2 plastry wieprzowiny na osobę (ja przygotowałam z 6 plastrów) 1 cebula 1 ząbek czosnku 4-5 łyżek przecieru pomidorowego, ewentualnie 1-1,5 łyżki koncentratu pomidorowego

Rozpustne gotowanie
Zielone szparagi z krewetkami 149

Kolejne danie z serii: "dania studenckie naprędce" :) Jeszcze szybsze niż  Makaron z sosem pomidorowym , idealne na lekką kolację po dniu spędzonym na uczelni :) Składniki: 200g zielonych szparagów 9 krewetek tygrysich pół pomidora 1 łyżeczka twardego sera np. parmezanu świeżo mielony pieprz,  sól ziołowa,  oliwa z oliwek "Przyprawa do ryb i owoców morza" Drogheria Alimentari Do dzieła: Umyte

Spektrum Smaku
Gołąbki z ryżem i mięsem 595

wszystko razem mieszamy. Farsz układamy na liściach kapusty i zwijamy w rulonik. Gołąbki ułożyć w rondlu, zalać wodą którą sparzyliśmy kapustę. Dusić do miękkości pod przykryciem.  Podawać z sosem pomidorowym

magiczna kuchnia Kasi
Cukinia faszerowana podana z białym ryżem długoziarnistym 172

rozgrzanej oliwie podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek (około 8 minut). Następnie dodajemy mięso, całość mieszamy i dalej smażymy kolejne 5 minut. Do mięsa dodajemy poszatkowane pomidory (wlewamy również sos pomidorowy, który był w puszce) i bulion warzywny. Dodajemy cukier, oregano, bazylię, majeranek, pietruszkę, sól i pieprz i dusimy kolejne 4 minuty. Wykonanie: Cukinię myjemy, odcinamy końcówki, przecinamy na pół, wydrążamy

Smak mojego domu
Kluseczki francuskie. 208

Kluseczki francuskie są bardzo delikatne i nadają się jako danie główne z dowolnym sosem: pomidorowym czy grzybowym oraz jako dodatek do zup. Tak wygląda ciasto z dodatkiem koperku. SKŁADNIKI: 2 jajka 2 dag. masła 6 dag.mąki pszennej sól WYKONANIE: Mąkę przesiać, jajka rozbić, oddzielając białka od żółtek, masło utrzeć z odrobiną soli dodając po jednym żółtku, aż masa będzie

Kuchnia Beaty
Kofta tofu - że co? ;) 155

suszone pomidory, wymieszać - masa jest dość klejąca Formować małe kulki (najlepiej moczyć ręce w zimnej wodzie - łatwiej się formuje) Smażyć na rozgrzanym oleju na złoto-brązowy kolor Podałam z sosem pomidorowym z cynamonem - super połączenie :) Smacznego

pyszne zdrowości
Letnia klasyka obiadowa, Europejski Stadion Kultury 171

Miejskim. Poza muzyką, festiwal oferuje wydarzenia związane z fotografią, tańcem, teatrem i literaturą (informacje zaczerpnięte z ulotki festiwalowej).  Bakłażan nadziewany pastą z papryki i orzechów (baaardzo pikantny), z sosami: pomidorowym i różowym (jogurt naturalny i marynowane buraki) Moje odkrycie:  Dakh Daughters Band . Siedem kobiet grających na 15 instrumentach. Tworzą etiudy we własnym stylu zwanym  freak cabaret

Qlinarnie i Qlinarnie
DROBIOWA WĄTRÓBKA NA KOŁDERCE Z MŁODEJ CUKINII 171

gustu. Kołderka z cukinii, na której podałam wątróbkę fajnie komponowała się z podsmażonymi podrobami. Na blogu jest już przepis na  gulasz z wątróbki drobiowej ,  wątróbkę w sosie pomidorowym ,  wątróbkę z cebulą - tradycyjnie ,  wątróbkę z kolorową papryką  - jest w czym wybierać :))) Składniki: 700g wątróbki drobiowej 2 młode cukinie kilka pieczarek 2 młode pory 2 młode marchewki

Walijskie Pichcenie
Wegetariańskie cheeseburgery 183

ręce w zimnej wodzie i uformować kotleciki. Ułożyć je na blaszce i piec około 30 min w nagrzanym na 180*C piekarniku. Podałam je w bułce z dynią, z sosem pomidorowym i czosnkowym, sałatą, cebulą i ogórkiem. Niestety nie zdążyłam zrobić zdjęcia w całej okazałości. Całkiem udany eksperyment :) Polecam

Jemy Pijemy
Tortellini 200

dużym garnku i wrzucamy tortellini. Czekamy aż wypłyną i gotujemy na średnim ogniu 3-4 minuty. Wyciągamy na sito, odsączamy i skrapiamy oliwą. Wykładamy na talerz i polewamy sosem pomidorowym. Posypujemy startym parmezanem i dekorujemy świeżą bazylią. Smacznego

Kuchnia Prezydentowej
Kofty 182

średniej temperaturze, ok. 6-7 minut z każdej strony. 3. Podajemy z dipem miętowo-jogurtowym, sosem czosnkowym, tzatziki lub kwaśną śmietaną. Można też podawać polane sosem pomidorowym lub pieczeniowym - moim zdaniem opcje dyktują osobiste preferencje smakowe - jedzcie z czym lubicie. ;) I tak smakuję każdemu, niezależnie od towarzystwa, w którym wystąpią

Kuchnia Prezydentowej