głowy i ogonki, opłukać i osuszyć. Zeszklić cebulkę na tłuszczu, a następnie delikatnie poddusić w białym winie. Dodać czosnek, czarne oliwki i pomidory . Gotować aż stworzy się pomidorowy sos, doprawić . Dodać krewetki i mieszając obsmażyć chwilkę aż zmienią kolor z szarego na różowy. Taki farsz nałożyć do wydrążonych cukinii i ponownie włożyć do piekarnika
MarciochaKucharzysprasowany czosnek. Dodać mięso i na większym ogniu obsmażyć ze wszystkich stron, w międzyczasie doprawić solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Dodać pomidory. Gotować przez około 25 minut aż sos pomidorowy zgęstnieje. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Dodać odsączoną fasolę oraz kukurydze i gotować jeszcze przez około 2 minuty. Do naczynia żaroodpornego wyłożyć farsz z patelni . Przykryć purée
MarciochaKucharzywykorzystuję zamiennie, dlatego na zdjęciach częściowych jest jarmuż, a na końcowych szpinak :)! Najczęściej z tych dwóch składników przygotowuję bataty nadziewane szpinakiem, ale dla urozmaicenia dodałam do nich -tym razem- sos pomidorowy i ciecierzycę. Oczywiście taką potrawkę można podawać z chlebem, ryżem czy kuskusem. Zapraszam – oto potrawka ze słodkich ziemniaków i szpinaku/jarmużu Potrawka ze słodkich ziemniaków i szpinaku Składniki
UgotujmyTo.plDzisiaj zapraszam Was na najlepsze pulpeciki na świecie. Miękkie, soczyste dzięki dodatkowi kaszy jaglanej. W towarzystwie gęstego sosu pomidorowego i pieczarek. Całość posypana dużą ilością świeżej bazylii. Pychota! Do przygotowania 21 średniej wielkości pulpecików potrzebujemy: - 1 polędwiczkę wieprzową (ok 300-400 g) (oczywiście możecie zastąpić kurczakiem) - 1/2 do 2/3 woreczka ugotowanej kaszy jaglanej - 1 jajko - domowy koncentrat pomidorowy - koncentrat
Szybko Tanio Smacznietwardo i po wystudzeniu oddzielić żółtka od białek Białka zetrzeć osobno i żółtka osobno na drobnej tarce Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach Szprotki ugnieść wraz z sosem pomidorowym widelcem. Szczypiorek pokroić drobno. Układamy warstwy sałatki. 1 Krakersy układamy w prostokącie 4 na szerokość i 3 w pionie. 2 Ser mieszamy z połową majonezu 3 krakersy
O kuchni z uczuciemsię zielenić i budzić do życia. To idealna okazja, aby zregenerować nasze organizmy porządną porcją warzyw. Dlatego dziś chciałbym Wam przedstawić moje warzywne leczo z cykorią i fenkułem w sosie pomidorowym. To lekkie i sycące danie, które polecam Wam na wiosenny lunch. Czas przygotowania: 45 min. Porcja dla 10 osób Koszt przygotowania: 20,00 zł SKŁADNIKI: 1 cukinia
kulinarnyJawodą. Farsze mogą być przeróżne ;) U mnie ten rodzaj kanapki serwuję, gdy oczyszczam lodówkę z różnych resztek. W tym tygodniu nie nagromadziło się tego dużo, więc dodałam: sardynki w sosie pomidorowym paski papryki czerwonej po kilka grzybków marynowanych kiełki soczewicy Bardzo fajnie sprawdzają się: krążki lub półksiężyce pora słupki ogórków konserwowych tarta marchew suszone pomidory z zalewy oliwnej kawałki kurczaka
Weekendy w domu i ogrodziegórnej części piekarnika. Na gorącą blachę kładziemy tortillę, posypaną serem i opcjonalnie oregano. Pieczemy krótko, do roztopienia się sera. Kroimy na kawałki i podajemy z ulubionymi dodatkami (np.sos czosnkowy, sos pomidorowy, guacamole). Quesadilla można przygotować również w zgrzewarce, na zwykłej lub grillowej patelni. Na tej drugiej otrzymamy piękne brązowe paseczki. Smacznego! ___ * chorizo można zastąpić salami
CookYourselfplacek o średnicy 20cm. Ułożyć na blaszce wysmarowanej masłem lub oliwą. Brzegi ciasta posmarować olejem. Umieścić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1-1,5h. Po wyrośnięciu, ciasto posmarować sosem pomidorowym (przepis klik ) i ułożyć ulubione dodatki. Piec w piekarniku nagrzanym (na kamieniu do pizzy) do 200C (z teromoobiegiem) przez ok.20 minut (do zarumienienia się brzegów ciasta). Smacznego! * przepis znaleziony
CookYourselfPizza bez sosu pomidorowego i tony sera?? Da się?? Da! Pizzą tą, kusiłam Was już na moim Instagramie ( klik - dla osób, które tam jeszcze nie zajrzały) i na Fb :) Pyszna i lekka, i do tego zdrowsza niż tradycyjna, pizza z karmelizowaną czerwoną cebulką, burakami (tak! burakami i do tego surowymi :)) i rukolą. Pycha! Słodkości nadaje jej karmelizowana cebula. Pizza jest
CookYourselfdobro klienta. Teraz przyszła pora na degustację. Wszystko wyglądało mega apetycznie i jak pachniało. Pizze bogate w składniki i dobrze wypieczone, na pysznym cieście i z pysznym pomidorowym sosem. Makaron - dobry, chociaż delikatnie za słony, podobnie jak pierogi - ale to już kwestia osobista. Mojemu Mężowi i Gościom smakowało. Ogólnie Pizzeria Stopiątka spisała się na złoty medal. Wszystko smacznie
CookYourselfpieprzem. Wymieszać. Ugotowane płaty makaronu smarować warstwą puree z dyni, na to po 1-2 łyżki szpinaku. Następnie pokruszyć fetę i zrolować. Ruloniki przeciąć na pół i układać na sos pomidorowy. Wierzch posypać parmezanem/cheddarem/żółtym serem. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180C przez ok 25-30 minut (do miękkości makaronu). Smacznego! Najlepsze w dniu przygotowania
CookYourselfNastępnie rozwałkować nie mniej niż 1 cm. Ja piekłam na prostokątnej formie. Dodatki można modyfikować wedle upodobania. Moja pizza na brzegach ma zawiniętą mozzarelle. Następnie polewam ją sosem pomidorowym, nakładam pomidory, kukurydzę i wszystkie sery. Wkładam do nagrzanego piekarnika 200 stopni(z termoobiegiem) na 25-30 min. Smacznego
Panda i jej światdawno nie robiłam żadnych muffinek, a przecież mam całe pudełko różnokolorowych papilotek. Postanowiłam mu dzisiaj zrobić niespodziankę i zrobiłam bardzo fajne i wyjątkowe babeczki. Babeczki ze spaghetti, pulpetami mięsnymi, sosem pomidorowym i parmezanem. Pycha! :-) Kto by pomyślał, że tanie danie na babeczce będzie tak fajnie smakować. Prima Aprilis! ;-) Tak poważnie babeczka na zdjęciu to najzwyklejsza babeczka waniliowa, z kremem maślanym
Pora coś zjeśćdodajemy pokrojone pomidory, oregano, bazylię, sól i pieprz. Sos dokładnie mieszamy. Do wysmarowanej tłuszczem brytfanki nakładamy odcedzony makaron, który przykrywamy warstwą szpinaku. Na szpinak nakładamy sos pomidorowy z mięsem i całość posypujemy startym na grubych oczkach tarki serem żółtym. Zapiekankę wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 30 minut. Smacznego
paapilotkaa