kaszami. Skłaniki - mięso mielone z udźca indyka 60 dkg. - jajko - mała czerstwa bułeczka - czosnek 2 ząbki - domowa wegeta, majeranek,papryka mielona Na sos - pieczarki 40 dkg - serek topiony pieczarkowy 100g ( duży) - sos sojowy - łyżka mąki - olej Dodatkowo - wywar mięsny domowy ( lub kostka rosołowa ) Wykonanie Do mięsa dodaję jajko,namoczoną i odciśniętą bułeczkę, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Mieszam najpierw
Kuchnia z widokiem na ogródjakiś czas mieszając a następnie wkładamy usmażone gołąbki do naszego sosu i oblewamy je całe. Na koniec posypujemy pokrojoną natką pietruszki. Można oczywiście zrobić do naszych gołąbków inny sos np. pieczarkowy
Przepisy i porady kulinarneciasta ziemniaczanego uformować ruloniki Górę ruloników delikatnie spłaszczyć i pokroić na kawałeczki (poduszeczki). Gotować w osolonej wodzie, od momentu wypłynięcia kopytek przez około 2-3 minuty. Podawać z sosem np. pieczarkowym bądź na słodko
Krakowskie smaki Aniwyobrażam sobie obiadu bez kawałka mięsa, więc te kotlety traktuję jak dodatek do niego niż główną część. ;-) Podane z sosem, np. pieczarkowym są jeszcze smaczniejsze. Kasza jaglana to bardzo wartościowe źródło witamin i mikroelementów. Przepis zalegał w zeszycie od dawna, aż w końcu się zdecydowałam. Postanowiłam wprowadzać ją do swojej kuchni również w wersji na słono, nie tylko na słodkie
Szefowa kuchniwyrównać powierzchnię. Piec w piekarniku nagrzanym do 180º C około 1,5 godziny. Podawać na gorąco, pokrojony na kawałki. Jako dodatek może być kwaśna śmietana, surówka, różnego rodzaju sosy – grzybowy, pieczarkowy… Jeszcze lepszy jest na drugi dzień, pokrojony na kawałki i odsmażony… oczywiście, o ile zostanie. Możecie mi wierzyć, mój Tato wie co dobre. Smacznego. Wydrukuj przepis
mojewypiekiinietylkotartej kotlety chłoną więcej tłuszczu). Smażymy na rozgrzanym oleju kokosowym, z obu stron na rumiano. Dosmażamy pod przykryciem. Kotlety z ryżu miksowanego mogą stanowić samodzielny posiłek. Wystarczy dodatek sosu, np. pieczarkowego, pomidorowego lub… jakiegokolwiek. Niezastąpiona będzie oczywiście surówka – każda pasuje. Możemy je podać także do mięsa, czy ryby, z jajkiem sadzonym… Ich zaletą jest to, że możemy
mojewypiekiinietylkotemp 200 st C. Mniej więcej w połowie czasu pieczenia mięso przykryć folią aluminiową. Po upieczeniu, mięso wyjąć z foremki, pokroić na plastry i podawać z sosem np. pieczarkowym i ziemniakami. Bardzo smaczne są plastry pieczeni podsmażone na patelni. Smacznego
Stare GaryKtóż z nas nie lubi placków ziemniaczanych? Jedni uwielbiają ta po węgiersku – z gulaszem …. inni solo …. inni z sosem np. pieczarkowym … a jeszcze inni ze śmietaną i cukrem. Te po węgiersku – z gulaszem to moje ulubione , a dobrze zrobione zachwalam przez kilka następnych godzin. Dziś mam dla Was przepis na moje placki ziemniaczane. Grubo tarte
Ostra na Słodkowysokości) i parować pod przykryciem przez 10 minut. Kotlety można również parować przez 10 minut w przeznaczonym do tego garku z sitem do parowania. Podawać ciepłe z sosem pomidorowym/grzybowym/ pieczarkowym /koperkowym lub z samą surówką. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi około 14 kotletów. Do masy ryżowej można dodać curry lub inne ulubione przyprawy, a koperek zastąpić szczypiorkiem
Gospodyni Miejskapiekarniku w temperaturze 220-230 stopni około godzinę, często podlewając wodą, aby mięso się nie przypaliło. Mięso kroimy na plastry grubości ok. 1 cm. Podajemy z sosem - najlepiej pieczarkowym. PYSZNIE
Moje Kuchenne Rewelacjeplackami zrobionymi z ciasta, które zostało po robieniu klusek śląskich. Takie ciasto może być użyte albo na dufinki albo właśnie na placki. Świetnie się komponuje z sosami np. pieczarkowym czy gulaszami. Zapraszam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kotlety dubeltowe podwójnie nadziewane Przepis na pyszne, sycące kotlety mielone (dubeltowe) podwójnie nadziewane z farszem śliwkowym oraz pieczarkowym, skąpane w aromatycznym sosie grzybowym inaczej zwane dwojakami. Kotlety dubeltowe podwójnie nadziewane Składniki: 500g mielonej wieprzowiny (łopatka, szynka) ½ szklanki mleka 1 bułka pszenna 2 jajka Łyżka mąki pszennej 2 łyżki bułki tartej Sól – 1 łyżeczka Pieprz – ½ łyżeczki Olej(...)Farsz śliwkowy Suszone śliwki 100g 20g masła Płaska łyżka bułki tartej Farsz pieczarkowy 150g pieczarek 1 cebula 20g masła 1 łyżka bułki tartej Sól i pieprz do smaku Sos grzybowy: 20g grzybów suszonych 200ml słodkiej śmietanki 30% 1 szklanka wody (200ml) Sól Pieprz Łyżka mąki Łyżka masła Kotlety dubeltowe podwójnie nadziewane (Dwojaki) Przygotowanie: Bułkę pszenna zalewamy mlekiem
Księga-Smakupokrywką i dusimy razem około 10 min. Jeśli sos nie odparuje dodajemy łyżkę bułki tartej i mieszamy do połączenia składników Po przestudzeniu masy pieczarkowej dodajemy do niej mięso mielone, sól, pieprz, majeranek i pół łyżeczki sosu sojowego ,jajko - wyrabiamy tak jak na kotlety mielone Płat papieru ryżowego moczymy chwilę w letniej wodzie, wyjmujemy na duży talerz , a na niego wykładamy(...)solą, łyżeczką sosu sojowego, gotujemy Sos studzimy i miksujemy, wkładamy do niego wcześniej przygotowane gołąbki w papierze ryżowym- gotujemy około 10 -15 min. Uważać, by nie przypalić sosu. Jeśli do masy pieczarkowej dodamy ugotowane, zmielone mięso, to farsz po zawinięciu w papier ryżowy możemy gotować w sosie około 10 min. Ja właśnie takiego mięsa użyłam. Ale smaczniejsze będzie surowe mielone
Proste Potrawyrazem zdecydowałam się na wersję wytrawną, podpatrzoną u ChilliJemy . Nawet nie spodziewałam się, że będą aż takie pyszne. Fajna alternatywa dla placków ziemniaczanych. Świetnie smakują z sosem - ja podałam je z pieczarkowym. Smakowały całej rodzince - na pewno będę je robić częściej. SKŁADNIKI: 100g kaszy jaglanej 3 łyżki mąki pszennej 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 jajka 1 papryka czerwona(...)warzywa, jajka, obie mąki i przyprawy wymieszać razem. 4. Na patelni rozgrzać olej, łyżką kłaść placuszki i smażyć na złoto z obu stron. Podawać z dowolnym sosem - u mnie z pieczarkowym. Inspiracja: ChilliJemy
Kto ugości moich gości?Poznaj pyszny gulasz wieprzowy z warzywami w sosie pomidorowym, którego nie zagęszczam mąką. Soczyste kawałki mięsa w aromatycznym sosie pomidorowym zachwycą każdego. Potrawa świetnie pasuje do ryżu lub ziemniaków na obiad. Gulasz jest prostym i smacznym daniem obiadowym. Możesz go wykonać w klasycznym sosie własnym, śmietankowym lub pieczarkowym. Mi bardzo smakuje także w sosie mocno pomidorowym z dadatkiem warzyw. Gulasz
Ania gotuje