prosty pomysł na obiad dla całej rodziny. Świetnie nada się również na rodzinną uroczystą kolację. Przygotowanie takiej rolady jest banalnie proste, a prezentuje się elegancko. Plaster rolady podany z sosem zawsze dobrze smakuje. Rolada - schab z pieczarkami SKŁADNIKI: 800 g schabu bez kości 400 g pieczarek 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła sól i pieprz 2 łyżki(...)podduszamy do miękkości. Schab myjemy i osuszamy, następnie przekrawamy schab ostrym nożem na duży płat około 1 cm, oprószamy solą i pieprzem delikatnie rozklepując. Na całą powierzchnię nakładamy pieczarkowy farsz i zwijamy roladę związując. Przekładamy do naczynia do zapiekania i oprószamy przyprawą węgierską i papryką słodką. Przykrywamy naczynie. Odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Roladę pieczemy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkizwiazku z konczaca sie juz niestety akcja pieczarkowa organizowana przez Mopsika postanowilam przygotowac danie z pieczarek. Mialam w planach przygotowac wiecej dan do tej akcji, bo pieczarki uwielbiam, a ilosc dan jakie mozna z nich przygotowac jest chyba nieograniczona, niestety przerwa swiateczna, a nastepnie trudny powrot do rzeczywistosci totalnie wybily mnie z rytmu i przez kilka poswiatecznych dni w ogole(...)wczoraj przygotowalam takie oto pyszne danie, ktore moze stanowic idealna przystawke do roznego rodzaju mies. Sa to malutkie pieczareczki przesmazone z szalotka z dodatkiem chili, a nastepnie ugotowane w sosie z mleka kokosowego. Danie pochodzi z kuchni indyjskiej i jest nie zwykle smaczne. Polecam! Skladniki : 150g malutkich pieczarek 2 szalotki 1 zabek czosnku 1 czerwona papryczka chili 100ml mleka kokosowego
Codzienne Gotowanie"... na długim stole zastawiono sutą wieczerzę. W kuchni błysnęły świece, ogień na kominku rozpalił się żywiej. Pani Maggot krzątała się po domu. Nadeszło paru hobbitów, domowników
zadanie-gotowanieprzepis na najlepszą zupę pieczarkową jaką jadłam:). Dzięki temu, że pieczarki pieczemy z masłem a nie smażymy zyskujemy całkiem inny smak. 500g pieczarek 2 cebule 3 marchewki 3 duże ziemniaki 2 pietruszki 1/4 dużego selera 3 łyżki masła 50 ml śmietanki 30% sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, majeranek, gałka muszkatołowa do podania/dekoracji: ser żółty cheddar, posiekana natka pietruszki(...)minut. 2. Marchew, ziemniaki, pietruszkę i seler obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. Zalewamy 2 litrami wody, gotujemy do miękkości warzyw. Dodajemy upieczone pieczarki i cebulę wraz z powstałym sosem, przyprawy i śmietankę. Studzimy, miksujemy na gładki krem. Przed podaniem posypujemy startym żółtym serem, posypujemy natką pietruszki
Szefowa kuchniSałatka z tuńczykiem i ryżem to propozycja Madzi na szybką i bardzo pyszną przystawkę na przyjęcie. Smak tuńczyka dzięki odpowiednio dobranym składnikom jest praktycznie niewyczuwalny. Złoty
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Keks kojarzy się z ciastem na słodko, które jest bogato nadziane bakaliami. Ale keks może być również wytrawny, bogato nadziany warzywami i nie tylko... Moja propozycja to keks mocno pieczarkowy z dodatkiem papryki czerwonej oraz żółtego sera, a do tego dobrze przyprawiony. Idealnie pasuje jako dodatek do czerwonego barszczy czy kremowych zup, ale świetnie smakuje też solo. Można go podawać(...)żółtego 120 g masła 3 duże jajka 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 pęczek natki pietruszki sól, pieprz 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka ziół prowansalskich olej do smażenia Wykonanie: Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Pieczarki obieramy, myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Paprykę myjemy, osuszamy, usuwamy nasiona i kroimy
Kuchnia MagdaLenyKeks kojarzy się z ciastem na słodko, które jest bogato nadziane bakaliami. Ale keks może być również wytrawny, bogato nadziany warzywami i nie tylko... Moja propozycja to keks mocno pieczarkowy z dodatkiem papryki czerwonej oraz żółtego sera, a do tego dobrze przyprawiony. Idealnie pasuje jako dodatek do czerwonego barszczy czy kremowych zup, ale świetnie smakuje też solo. Można go podawać(...)żółtego 120 g masła 3 duże jajka 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 pęczek natki pietruszki sól, pieprz 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka ziół prowansalskich olej do smażenia Wykonanie: Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Pieczarki obieramy, myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Paprykę myjemy, osuszamy, usuwamy nasiona i kroimy
Kuchnia MagdaLenykapusty kiszonej autorka: Bożena z bloga Moje domowe kucharzenie Sałatka z jarmużem i burakami z sosem chrzanowym autorka: mops w kuchni z bloga Mops w kuchni Surówka z kiszonej kapusty i warzyw(...)bloga Smaczne-zdrowe.blogspot.com ZUPA FASOLOWA- TRZY FASOLE, FASOLÓWKA autorka: smaczne-zdrowe.blogspot.com z bloga Smaczne-zdrowe.blogspot.com ZUPA GOŁĄBKOWA autorka: smaczne-zdrowe.blogspot.com z bloga Smaczne-zdrowe.blogspot.com JESIENNA ZUPA GRZYBOWA autorka: smaczne-zdrowe.blogspot.com z bloga Smaczne-zdrowe.blogspot.com Zupa pieczarkowa autorka: Ugotujiprzetestuj z bloga Testowanie przez gotowanie! Pyszny kapuśniak z dodatkiem pieczarek autorka: mojamamagotuje z bloga Moa Mama Gotuje Francuska zupa cebulowa autorka: Badylarka z bloga Weekendy w domu i ogrodzie
Weekendy w domu i ogrodzienajbardziej, ale o to podejrzewam raczej 4,9% koncentratu soku z pieczarek :) Teraz idzie już z górki. Odcedzamy makaron, do naszego usmażonego kurczaka z usmażoną cebulą wlewamy pieczarkowe coś, dodajemy makaron i... ...ktoś tu chyba źle dobrał proporcje, bo na tę ilość składników 200 g makaronu to zdecydowanie za dużo. Da się to wymieszać, a i owszem, ale jak traficie(...)może niezbyt imponującoa, ale prowizorka zawsze jest ok ;) Podsumowując: żarełko wychodzi z tego dość szybkie i całkiem smaczne, ale polecam użyć mniej makaronu lub więcej cebuli i kurczaka, a sos najlepiej zrobić jednak samodzielnie, jeśli ktoś ma czas, choć ten naprawdę daje radę jak na produkt z torebki. Rodzinie smakowało. Smacznego! Jak widać, efekt finalny nijak się ma do tego
Kulinarne zapędy Kokosadziała; a potem i tak dostaje się miniaturki, na których niewiele widać) czy Miksera. Pracy więcej, ale efekt bardziej estetyczny, choć to oczywiście kwestia gustu. CIECIERZYCA Ciecierzyca w sosie kurkumowym z ryżem ; blog: rabarbarowo Pasztet: cieciorka z warzywami ; blog: Pij soki wyciskane Cieciorka w ricotcie ze szpinakiem i wędzonym łososiem ; blog: Gawron w rosole Pieczone faszerowane bataty z pomidorami(...)Krem z zielonego grochu czyli zielona grochówka ; blog: Smakołyki Angeli Zupa grochowa z bekonem ; blog: Kulinarne odsłony Pati Sałatka z jajkami, porem i groszkiem ; blog: Czerwień i błękit Sałatka pieczarkowa z jajkiem, ogórkiem i zielonym groszkiem ; blog: Di gotuje Verriny z pastą groszkowo-serową z awokado i kukurydzą ; blog: teczasmakow FASOLA Bezglutenowe ciasto z fasoli i bananów ; blog: Weekendy
Weekendy w domu i ogrodziesłoiczka dodać nasiona chia. Wymieszać łyżeczką. Odstawić na ok. kwadrans. Gdy główne składniki sałatki ostygną, dodać do nich płatki migdałowe i porwane palcami liście bazylii. Do sałatki dodać sos (powinien mieć gęstą konsystencję), doprawić mielonym pieprzem i wszystko dokładnie wymieszać. Najlepiej smakuje, gdy sałatka postoi ok. 10 minut, ale - uwaga - jeśli jej spróbujecie przy doprawianiu, może się okazać, że zjecie(...)dań ciepłych i nie poddajemy obróbce termicznej. Szeroki wybór superfood (spośród nich wykorzystałam olej kokosowy i czarnuszkę) można znaleźć w sklepie internetowym: www.sklepagnex.pl ----- Podobne: Śledziowa sałatka ziemniaczana Sałatka pieczarkowa z porem i jajkiem Sałatka jarzynowa
Weekendy w domu i ogrodziezapiekanki :) Składniki: 3 długie pszenne bagietki (kupuję w "wiejskiej" piekarni) ok. 100 g masła 200 g żółtego łagodnego sera ok 500 g pieczarek pieprz sól 1 cebula optymalnie maggi sos do wyboru Wykonanie: Robienie zapiekanek przebiega tak szybko jak znikają z talerza. A więc czas start! Piekarnik rozgrzewamy do ok. 180*C . Obieramy, kroimy i następnie podsmażamy cebulkę na niewielkiej(...)jakiś czas sprawdzać zapiekanki czy już się rumienią czy jeszcze nie. Wyciągamy, polewamy ulubionym ketchupem i gotowe :) Tak na prawdę od nas samych zależy jakie będą zapiekanki. czy bardziej pieczarkowe, czy bardziej serowe. Ważne aby były zdrowsze od tych, które możemy kupić w przypadkowych miejscach.... tu wiesz co jesz :) warto
W Moim Magicznym DomuIdealny dodatek do dań mięsnych, ziemniaków, klusek, kasz i nie tylko. Smaczny,aromatyczny, gęsty i mocno pieczarkowy. Serdecznie polecam;) Składniki 0,5 kg pieczarek obranych 2 duże albo 4 małe cebule pieprz do smaku sól do smaku 2 szklanki bulionu 2 łyżki masła klarowanego 2 łyżki mąki 100 ml śmietany 18% Wykonanie: Pieczarki myjemy, obieramy i kroimy w plasterki, cebulę(...)następnie dodajemy 100 ml śmietany 18 %, mieszamy. Pieczarki zestawiamy z ognia i powoli wlewamy śmietanę z mąką, energicznie mieszając. Całość wstawiamy na mały ogień i podgrzewamy do zgęstnienia sosu
Krakowskie smaki Aniragout pozwala puscic wodze fantazji,gdyz skladniki mozemy laczyc dowolnie,a dania moga zawierac jeden podstawowy skladnik lub stanowic kompozycje wielu. Zapraszam na dietetyczne kotlety schabowe z niezwykle aromatycznym pieczarkowym ragout.W ten sposob przygotowane mieso jest bardzo lekkie i niskokaloryczne i co najwazniejsze pyszne. Skladniki: 4 kotlety a 150 g 300 g nie za duzych pieczarek 1 cebula 2 lyzki(...)przesmazyc razem 1 minute. Do pieczarek z cebula wlac bulion,dolozyc kotlety i dusic pod przykryciem do miekkosci od 20-40 minut,w zaleznosci od wielkosci i grubosci kotletow. Sos doprawic do smaku sola i pieprzem.Posypac posiekana zielona pietruszka.Podawac z gotowanymi ziemniaczkami.Smacznego! 1 porcja to 386 kcal,41 g bialka,13 g tluszczu,23 g weglowodanow
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Dzisiaj proponuję polędwiczkę wieprzową zapieczoną w cieście francuskim z farszem z pieczarek, sosem grzybowym, ziemniaczanymi kluskami i sałatką z czerwonej kapusty. Danie bardzo aromatyczne, dość pracochłonne, ale warte zachodu. Smacznego! Do przygotowania dania użyłem: 1 polędwiczki wieprzowej, 5 plasterków szynki szwarcwaldzkiej, 1 płatu ciasta francuskiego, 100 gram pieczarek, 15 suszonych borowików, 3 średnich cebul, 1 łyżki musztardy(...)podsmażałem, aż do całkowitego odparowania puszczonej przez pieczarki wody. Na środku płata ciasta francuskiego ułożyłem 5 plasterków szynki szwarcwaldzkiej - w poprzek ciasta. Na szynkę ułożyłem podsmażoną polędwiczkę i farsz pieczarkowy. Mięso posmarowałem musztardą i zawinąłem je w plasterki szynki, a następnie w ciasto francuskie, które skleiłem i odciąłem jego nadmiar, a następnie tak zawinięte ciasto ułożyłem na blasze do pieczenia
Wyprawy kulinarne