sos pieczarkowy - 1809 przepisów (strona:75/121)

Polędwica wieprzowa w sosie pieczarkowym 133

Miękka, aromatyczna i bardzo delikatna polędwiczka wieprzowa w sosie cebulowo-pieczarkowym. Idealnie komponuje się z rozmarynem i suszoną bazylią. Danie obiadowe warte wypróbowania. Składniki: 1 sztuka polędwicy wieprzowej (około 500 g) 100 g pieczarek 1 cebula sól, pieprz kolorowy ostry (mielony) 1 łyżeczka rozmarynu 1 łyżeczka suszonej bazylii 2 łyżki śmietany 18% 2 łyżki mąki oliwa z oliwek lub olej(...)lekko złoty kolor. Na sam koniec dodać 2 szklanki wody i gotować pod przykryciem około 30 minut. Pod sam koniec dodać przesmażone warzywa i jeszcze chwilę gotować. Przygotowany sos posmakować i ewentualnie przyprawić.   W międzyczasie do ½ szklanki wody dodać mąkę i śmietanę. Wszystko ze sobą połączyć i powoli wlać do gotującego się sosu. Polędwicę podawać pociętą na dosyć grube

Ugotować
Filety z kurczaka w sosie pieczarkowo-śmietanowym 55

kurczaka bardzo często wykorzystuję w swoich przepisach, ponieważ jest to moje ulubione mięso i można je przygotować na wiele sposobów. Jednym z nich jest pomysł na kurczaka w sosie śmietanowo-pieczarkowym. Przygotowane w ten sposób filety są soczyste i miękkie. Takie danie można przygotować dzień wcześniej, ponieważ następnego dnia smakuje jeszcze lepiej. Podawać z ulubionym makaronem lub kaszą, albo(...)Dodać kawałki mięsa, podlać bulionem, przykryć i dusić około 7 minut. W międzyczasie przewracać mięso. Następnie zdjąć pokrywkę, wlać śmietankę, doprawić solą i pieprzem. Gotować około 5 minut, aż sos zgęstnieje. 4. Gotowe danie podawać z makaronem lub kaszą posypane natką pietruszki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Danka Pichci
Bułki na parze z truskawkami. 154

się sezon truskawkowy a niedługo zacznie jagodowy więc do zmiksowanych owoców polecam pyszne bułeczki na parze, u mnie one znikają w mig.Kiedy nie mam owoców robię do nich sos grzybowy lub pieczarkowy, smakują wyśmienicie. Przepis na te bułeczki znalazłam w książce siostry Marii.  Zapraszam :)   Składniki : 4 szklanki mąki + do podsypania 1i 1/2 szklanki mleka 60 g drożdży(...)przykryciem około 8 do 10 minut, podczas parowania nie podnosimy miski lub przykrywki bo bułki opadną. Uparowane bułeczki przekładamy najlepiej na kratce wtedy szybko przestygną. Podajemy z dowolnym sosem grzybowym lub owocowym. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Makaron kokardki w lekkim sosie paprykowo-pieczarkowym 207

Makaron kokardki w lekkim sosie paprykowo-pieczarkowym. To moja dzisiejsza propozycja na szybkie, pyszne, bezmięsne danie, w którym prym wiedzie pyszny makaron. U mnie kokardki z mąki durum z dodatkiem pomidora i szpinaku. Kilka prostych składników, kilka chwil w kuchni i możemy się cieszyć pysznym, sycącym daniem. Taki makaron może być doskonałą propozycją na lżejszy obiad. Spróbujcie, polecam. Składniki(...)łyżki posiekanej pietruszki, doprawiamy całość solą i pieprzem, mieszamy i jeszcze chwilę zostawiamy pod przykryciem. Ściągamy z ognia i odstawiamy do przestudzenia (powinna nam zostać niewielka ilość a la sosu). Gdy całość przestygnie ale będzie jeszcze lekko ciepłe dodajemy czubatą łyżkę jogurtu naturalnego i szybko mieszamy. W stawiamy na mały płomień, dodajemy ugotowany makaron i szybko mieszamy. Danie podajemy ciepłe

Słodkie okruszki
Roladki ziemniaczane ze szpinakiem 140

ciasta podobnego do tego na kopytka. Roladę nadziałam mieszanką szpinaku i suszonych pomidorów. Taką roladę śmiało można podać do każdego rodzaju mięsa. Można ją także jeść samą z sosem, na przykład pieczarkowym bądź szpinakowym. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Składniki Przygotowanie Wskazówki Składniki: 60 dkg ziemniaków(...)Układamy na papierze do pieczenia. Zapiekamy przez czterdzieści minut w 180 stopniach Celsjusza. Po dwudziestu minutach kromki należy przewrócić na drugą stronę. Podawać do dań mięsnych bądź same z sosem. Roladki ziemniaczane ze szpinakiem Smacznego! Roladki ziemniaczane ze szpinakiem Użyłam pomidorów suszonych w oliwie z pestkami dyni. Można użyć pomidorów bez dodatków kwestia gustu. The post Roladki ziemniaczane ze szpinakiem

mecooks
Gołąbki z kaszą gryczaną, mięsem i pieczarkami 74

zwijam w rulonik. Gołąbki wkładam do garnka, zalewam  wodą którą sparzyłam kapustę, tylko do przykrycia.  Duszę pod przykryciem do miękkości, przez około 30 minut. Podaję z sosem pomidorowym lub pieczarkowym.  Smacznego

magiczna kuchnia Kasi
Rewelacyjne kotlety z cukinii (z szynką, serem, marchewką) +FILM 96

wszystko dokładnie mieszamy. do miseczki dajemy trochę bułki tartej, formujemy z masy kotleciki o dowolnym kształcie, obtaczamy bułką tartą.  Smażymy na złoty kolor.  Podajemy z dowolnym sosem np serowym, pieczarkowym. Są pyszne, chrupiące i jak widzicie bardzo łatwe. Polecam i życzę smacznego  Jeszcze raz zapraszam na film

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Przechowywanie żywności 71

jeżeli na dolnej półce od kilku dni zalega włoszczyzna nie planuj pierogów z kapustą. Wykorzystaj włoszczyznę do przygotowania aromatycznego bulionu stanowiącego świetną bazę do wielu zup (pomidorowej, krupniku, pieczarkowej, brokułowej, kalafiorowej), sosów czy innych świetnych potraw (np. wykwintnego risotto czy bardziej pospolitej potrawki z kurczaka). 2. Zakupy z listą! Gdy już będziesz mieć zaplanowane poszczególne posiłki w ciągu kilku najbliższych

moj przepis na
Przechowywanie żywności 76

jeżeli na dolnej półce od kilku dni zalega włoszczyzna nie planuj pierogów z kapustą. Wykorzystaj włoszczyznę do przygotowania aromatycznego bulionu stanowiącego świetną bazę do wielu zup (pomidorowej, krupniku, pieczarkowej, brokułowej, kalafiorowej), sosów czy innych świetnych potraw (np. wykwintnego risotto czy bardziej pospolitej potrawki z kurczaka). 2. Zakupy z listą! Gdy już będziesz mieć zaplanowane poszczególne posiłki w ciągu kilku najbliższych

moj przepis na
RoloPizza 84

pomidorowy. Wszystko doprawiamy, solą, pieprzem, papryką ostrą i słodką oraz bazylią, tak aby powstał gęsty sos przypominający w smaku boloński.  Ciasto dzielimy na dwie równe części i rozwałkowujemy na równe prostokąty.  Na każdym prostokącie rozkładamy równo farsz mięsny z sosem, oraz farsz pieczarkowy. Wszystko równo posypujemy serem i zawijamy w roladę.  Rolady układamy na blasze wyłożonej papierem

Niezły Młynek
Papryka w kuchni. Jak wykorzystać paprykę? 119

faszerowane cukinie to robimy to w podobny sposób. Wydrążone papryki nadziewamy mięsem mielonym, doprawionym i zmieszanym z ugotowanym ryżem, a następnie zapiekamy w piekarniku. Świetnie kosztować papryki z sosem pomidorowym lub pieczarkowym. Leczo Najsmaczniejszym jak dla mnie pomysłem na obiad jest leczo, które można przyrządzać na kilka sposobów. Leczo, które robię najchętniej to leczo z kiełbaską. Potrzebna do niego jest

sierotka maRysia w kuchni
Placki z kiełbasą i pomidorami 93

łatwo dostępnych i tanich składników. Zamiast kiełbasy można dać parówki lub szynkę. Do placków pasuje także zielony groszek, kukurydza, kosteczki cukinii, papryki lub pieczarek. Podaję je z sosem pomidorowym lub ketchupem. Smakują na zimno i ciepło. Jeśli lubisz możesz do ciasta dodać posiekane świeże zioła, np. natkę, koperek, szczypiorek lub udekorować je nimi na talerzu. Placki z kiełbasą i pomidorami(...)pieczenia, mieszam. Na patelni rozgrzewam olej, smażę na złoto z obu stron, odsączam na papierowym ręczniku. Podaję od razu gorące, odgrzane w piekarniku lub zimne. Smakują z sosami, np. pomidorowym, pieczarkowym albo z ketchupem. Możecie udekorować je koperkiem lub szczypiorem. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Zdrowe pulpety z cieciorki i szpinaku 119

sadzonym jajkiem. Czas: 30 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 4   Nie wiemy jak tobie, ale nam pulpety kojarzą się z nieśmiertelnym, obiadowym daniem mięsnym w sosie pomidorowym lub pieczarkowym, stały składnik menu z babcinego sztambucha. Niemniej smakowite, a znacznie zdrowsze są pulpety wegetariańskie, niezwykle łatwe i szybkie do zrobienia. Wystarczy blender, albo po prostu robot ręczny

Niedzielny kucharz
Kotleciki z młodej kapusty 381

wodnista można dodać jeszcze trochę mąki. Formować okrągłe kotleciki, które następnie panierować w bułce tartej. Kotleciki smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano. Można podawać z sosem pomidorowym lub pieczarkowym lub z ulubioną surówką

Smakołyki Asi
Przechowywanie żywności 130

jeżeli na dolnej półce od kilku dni zalega włoszczyzna nie planuj pierogów z kapustą. Wykorzystaj włoszczyznę do przygotowania aromatycznego bulionu stanowiącego świetną bazę do wielu zup (pomidorowej, krupniku, pieczarkowej, brokułowej, kalafiorowej), sosów czy innych świetnych potraw (np. wykwintnego risotto czy bardziej pospolitej potrawki z kurczaka). 2. Zakupy z listą! Gdy już będziesz mieć zaplanowane poszczególne posiłki w ciągu kilku najbliższych

moj przepis na
Klopsiki w sosie grzybowym 106

nazywacie te mięsne kuleczki otulone sosem? Uwielbiają je zarówno dzieci, jak i dorośli. W zależności od sosu takie klopsiki mogą smakować inaczej: można przygotować je w sosie pomidorowym, śmietanowym, chrzanowym, pieczarkowym. Ja miałam w zamrażarce opakowanie mrożonych borowików, więc zrobiłam klopsiki w sosie grzybowym. A podać można je z kopytkami, kaszą, ziemniakami czy pure, a nawet z makaronem - jest tyle

Obiad gotowy
Kotlety z fasoli i kiszonej kapusty 128

obiad. Rewelacyjne w smaku kotlety z białej fasoli i kiszonej kapusty. Dodatek kiszonej kapusty sprawia że kotleciki nabierają fajnego wyrazistego smaku. Świetnie smakują z pikantnym dipem lub np. sosem koperkowym lub pieczarkowym. 240 gramów białej fasoli wcześniej ugotowanej lub z puszki  200 gramów kiszonej kapusty 1 mała cebulka ok.50 gramów 1 łyżka bułki tartej 2 łyżki mąki pszennej

Andzia Pichci
Kotlety mielone przepisy + z czym podawać? 197

sosem. Świetnymi dodatkami do kotletów są: marchewka z groszkiem, buraczki tarte lub kostka, gotowane, zasmażane lub pieczone z folii , mizeria , surówka z kiszonych ogórków i cebuli, pikle, sos grzybowy lub pieczarkowy , surówka z pomidorów , surówka z marchewki , surówka z pora , sałata masłowa z jogurtem/śmietaną , sałata masłowa z jogurtem/śmietaną i pomidorkami koktajlowymi, mix sałat z winegretem, mix sałat

Zasmakuj Kuchni
KOTLETY Z KASZY JĘCZMIENNEJ Z BROKUŁEM 130

środku. Są nie tylko bardzo smaczne, ale i zdrowe! Można wykorzystać do nich kaszę, która została z poprzedniego obiadu, wtedy nic się nie zmarnuje. Świetnie smakują w towarzystwie sosu pomidorowego lub pieczarkowego, a także w bułce z dodatkami jako burgery... Składniki: 1 szklanka kaszy jęczmiennej 2 i 1/2 szklani wody 1 łyżeczka masła 1 brokuł (500 g) 1 cebula

Kuchnia MagdaLeny
KOTLETY Z KASZY JĘCZMIENNEJ Z BROKUŁEM 130

środku. Są nie tylko bardzo smaczne, ale i zdrowe! Można wykorzystać do nich kaszę, która została z poprzedniego obiadu, wtedy nic się nie zmarnuje. Świetnie smakują w towarzystwie sosu pomidorowego lub pieczarkowego, a także w bułce z dodatkami jako burgery... Składniki: 1 szklanka kaszy jęczmiennej 2 i 1/2 szklani wody 1 łyżeczka masła 1 brokuł (500 g) 1 cebula

Kuchnia MagdaLeny
Kule mięsno-ryżowe 119

posiekaną cebulę. Wrzucić kule, przykryć pokrywką i gotować na bardzo małym ogniu przez 1,5-2 godziny. Uzupełniać wodę w razie potrzeby. 3. Gotowe kule podawać z sosem pomidorowym czy pieczarkowym. Kule przypominają smakiem farsz do gołąbków. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Kotlety z ziemniaków 109

Szybkie i proste danie obiadowe. Bardzo ekonomiczne i bardzo smaczne. Kotlety podałam z sosem gorgonzola To zestawienie jest doskonałe, również surówka z kiszonej kapusty i sos grzybowy lub pieczarkowy będzie bardzo dobrym dodatkiem. Wzbogaciłam chudym boczkiem, cebulą i czosnkiem, lekko podsmażonymi na masełku. Zapraszam do przepisu i polecam, danie dla zapracowanych. Składniki 6 średnich ziemniaków … Czytaj dalej Kotlety

gotuj ze mną
Kluski śląskie (bez jajka) 137

łyżki cedzakowej.   1 kg ziemniaków wystarczy na ok. 3 porcje.   Kluski możesz podawać… z bułką tartą zrumienioną na maśle, ze smażoną cebulką lub skwareczkami, z sosem pieczeniowym, mięsnym, pieczarkowym, grzybowym, pomidorowym, koperkowym, zrazami, pulpetami, duszonymi pieczarkami lub warzywami.   Rady: 1. Ugotowane i ostudzone kluski można mrozić. Najlepiej zamrozić je ułożone na tacy/deseczce, a później przesypać

Kulinarne S.O.S.
GRZYBOWY TAORT MAKARONOWY 108

wystudzenia. Jajka, śmietanę, śmietankę, tymianek, natkę pietruszki, 2/3 sera oraz pieczarki. Mieszamy. Dolewamy sok z cytryny i mieszamy. Brzegi tortownicy smarujemy masłem lub olejem. Wykładamy połowę makaronu. zalewamy sosem ziołowo-pieczarkowym. a następnie wykładamy drugą część makaronu. Wierzch posypujemy serem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st przez ok 20 minut. Po upieczeniu posypujemy nasz makaronowy tort odrobiną natką pietruszki

Kuchnia w oparach
Kotlety jajeczne 152

szczypiorkiem i natką pietruszki. Idealna propozycja na szybki bezmięsny obiad, przekąska na drogę lub dodatek do dania głównego. Możemy serwować je na zimno i na ciepło, z sosem koperkowym lub pieczarkowym. Każda propozycja będzie bardzo dobra. Składniki na 6-8 małych kotlecików: 5 ugotowanych na twardo jajek 1 jajko surowe 1 łyżka kasy manny 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Życie zaczyna się w kuchni
PIECZARKOWY TORT MAKARONOWY 110

wystudzenia. Jajka, śmietanę, śmietankę, tymianek, natkę pietruszki, 2/3 sera oraz pieczarki. Mieszamy. Dolewamy sok z cytryny i mieszamy. Brzegi tortownicy smarujemy masłem lub olejem. Wykładamy połowę makaronu. zalewamy sosem ziołowo-pieczarkowym. a następnie wykładamy drugą część makaronu. Wierzch posypujemy serem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st przez ok 20 minut. Po upieczeniu posypujemy nasz makaronowy tort odrobiną natką pietruszki

Kuchnia w oparach
Krokiety ziemniaczane nadziewane szpinakiem 312

wykonane z samych ziemniaków. Jeśli natomiast serwowane jako danie główne mają w sobie wszelakie nadzienie, zarówno mięsne jak i jarskie. Krokiety fajnie komponują się także podawane z sosami, na przykład pieczarkowym czy koperkowym. W formie wegetariańskiej będą daniem w sam raz do zaserwowania w niejeden piątek, dla tych którzy wystrzegają się mięsa. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam

mecooks
Rolada mięsno-serowa 273

ściereczką. Wkładamy serowe ciasto na blachę i pieczemy w 180ºC (170ºC z termoobiegiem) około 40 minut. Gotową roladę dekorujemy szczypiorkiem i podajemy pokrojoną na plastry wraz z ulubionym sosem (serowym, pomidorowym, pieczarkowym, tatarskim). Zobacz także: Dynia na ostro wg Nigela Slatera Gdy zobaczyłam ten przepis na ciekawym blogu ugotujmyto.pl o... Pasta z zielonego groszku z zielonym pieprzem Tydzień temu zostało

Poezja smaku
Kotlety ziemniaczane 138

Dodać do ziemniaków - nie zapomnieć szpinaku , jajku i mące - wymieszać, doprawić. Ukulane kotlety obtoczyć w bułce tartej i smażyć po kilka minut z każdej strony..podać z dowolnym sosem u mnie pieczarkowy  Smacznego

Gaździnka warzy
PYSZNE KOTLETY Z MAKARONEM 489

masy formujemy kotleciki,obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju lub maśle klarowanym na ciemnozłoty kolor.Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.Kotleciki można podawać z sosem np.pomidorowym lub pieczarkowym ,do tego jakaś surówka i obiadek gotowy. SMACZNEGO

Mała w garnku miesza
Kotlety mielone w sosie musztardowym 195

Przepis na pieczarkowe kotlety mielone w sosie musztardowym. Pysznie smakują z ziemniakami i surówką. Polecam na obiad albo jako imprezową przekąskę na ciepło. Składniki na kotlety mielone w sosie musztardowym: 0,5 kg mięsa mielonego (dałam wieprzowo-wołowe) 6-7 pieczarek cebula 2 ząbki czosnku kajzerka bułka tarta jajko sól, pieprz Sos: łyżka mąki łyżka masła 0,5 szklanki bulionu

e-PrzepisyKulinarne
Gołąbki tradycyjne z mięsem i ryżem 120

przykryły gołąbki w 3/4 wysokości. Garnek przykrywamy i dusimy na średnim ogniu około godzinę, aż kapusta będzie miękka, w razie potrzeby dolewając wody/bulionu. Gołąbki najlepiej podawać z sosem pomidorowym lub pieczarkowym. Smacznego Artykuł Gołąbki tradycyjne z mięsem i ryżem pochodzi z serwisu PatiGotuje

PatiGotuje
Gołąbki bez zawijania 161

przykryły gołąbki w 3/4 wysokości. Garnek przykrywamy i dusimy na średnim ogniu około godzinę, aż kapusta będzie miękka, w razie potrzeby dolewając wody/bulionu. Gołąbki najlepiej podawać z sosem pomidorowym lub pieczarkowym. Smacznego Artykuł Gołąbki bez zawijania pochodzi z serwisu PatiGotuje

PatiGotuje
Kluski śląskie ze szpinakiem 162

doprawiłam solą, wyciśniętym ząbkiem czosnku i łyżką jogurtu naturalnego. Smaki pasowały do siebie idealnie 👌 Do kluseczków można również podać duszone, pieczone lub grillowane warzywa. Znakomicie pasują rożne sosy w szczególności  pieczarkowy i grzybowy. Nie wspomnę o gulaszu wołowym lub wieprzowym! To dopiero poezja smaków 😋 Spróbujcie

Kulinarne przemyslenia
RoloPizza 209

powstał gęsty sos przypominający w smaku boloński.  Ciasto dzielimy na dwie równe części i rozwałkowujemy na równe prostokąty.  Na każdym prostokącie rozkładamy równo farsz mięsny z sosem, oraz farsz pieczarkowy. Wszystko równo posypujemy serem i zawijamy w roladę.  Rolady układamy na blasze wyłożonej papierem pergaminowym z zachowaniem odstępu tak aby rolady się nie skleiły podczas pieczenia

Niezły Młynek
Gołąbki z nadzieniem ziemniaczanym z Beskidu Niskiego - kuchnia podkarpacka 243

kapusty i zalewamy gorącym, dobrze posolonym wywarem. Szczelnie przykrywamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni C (grzałka góra-dół) i dusimy około 1,5 godziny. Podajemy z sosami: cebulowym, pomidorowym, pieczarkowym lub ze zrumienioną cebulką. Ta piękna ręcznie rzeźbiona łopatka ze zdjęcia to praca podkarpackiego artysty, Jacka Golca . Warto rozglądnąć się za jego pracami, bo tworzy nie tylko małe

Trzeci talerz
Babka na słono 235

piekarnika na ok. 40 min. Po wyjęciu chwilkę chłodzimy. Do blaszki przykładamy duży talerz, obracamy wszystko do góry nogami i lekko naciskamy. Babka powinna odejść sama. Podajemy z sosem pomidorowym lub pieczarkowym. Jak kto woli . Smacznego

Mama z miasta
Kotleciki z mintaja 157

panierujemy je w bułce tartej i lekko spłaszczamy. Smażymy na złoty kolor z dwóch stron na rozgrzanym oleju. Podajemy z ziemniakami i surówką. Można podawać również z sosem pomidorowym lub pieczarkowym. Inne dania z rybą, w tym kotleciki, krokiety i sałatki, a także przepis na pieczonego karpia znajdziecie TUTAJ

Trzeci talerz
Warkocz z polędwicy wieprzowej 214

naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180st C przez ok 30 minut. Następnie naczynie odkrywamy, by mięsko mogło nabrać odpowiednich "rumieńców". Podajemy z ziemniaczanymi kluseczkami i sosem np. grzybowym, pieczarkowym. Wpis bierze udział w konkursie organizowanym na stronie Durszlak.pl, gdzie można wygrać wspaniałe nagrody m.in. marki #Ambition

Kuchnia w czekoladzie
Babka ziemniaczana 180

pasztet czy kotlety. Babkę ziemniaczaną podaje się pokrojoną na duże kawałki z dodatkiem kwaśnej śmietany, kiszonych ogórków, kiszonej kapusty lub innej surówki. Doskonałym dodatkiem do babki będzie sos grzybowy np. pieczarkowy.  Wiele osób uważa, że babka najlepiej smakuje dzień po upieczeniu, podsmażona na złoty kolor na patelni. Składniki: 1 kg ziemniaków 2 ząbki czosnku 1 duża cebula 3 łyżki

Codziennik Kuchenny
Piróg biłgorajski. Krupniak. Regionalne Smaki - Listopad 164

piróg ,,łysy") lub w drożdżowej skórce. Piekłam piróg w cieście, podałam pokrojony na grube plastry, podsmażony na patelni.  Piróg najlepiej smakuje na ciepło z dodatkiem śmietany, jogurtu, sosu grzybowego lub pieczarkowego. Polecam upieczenie Piroga Biłgorajskiego i poznawanie nowych Regionalnych Smaków. Składniki farszu: 500 g ziemniaków 300 g kaszy gryczanej palonej 200 g tłustego twarogu 3/4  szkl . kwaśnej śmietany

Codziennik Kuchenny
Gołąbki z kaszą jęczmienną i pieczarkami 194

każdy liść nakładamy farsz, zwijamy w rulonik. Gołąbki wkładamy do rondla, podlewamy wywarem/wodą i dusimy do miękkości pod przykryciem. Podawać z sosem pomidorowym lub pieczarkowym. Smacznego

magiczna kuchnia Kasi
Kotlety z kaszy gryczanej i ziemniaków 134

oleju na złoty kolor. Rzodkiewkę ścieramy na drobnej tarce, a następnie łączymy z solą i jogurtem. Podajemy jako dodatek do kotletów. P.S. Takie kotlety możecie też podać z sosem mięsnym lub pieczarkowym

Czary - gary w kuchni
Domowy makaron jarmużowy. 175

oprószamy mąką i pozwalamy im chwilę obeschnąć. Gotowy makaron wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy około 1-2 minuty, następnie przelewamy zimną wodą i odcedzamy. Podajemy z kremowym sosem np. śmietanowym, pieczarkowym lub serowym. Gotowe

Rozpustne gotowanie
Morbradgryde - polędwiczki w sosie z pieczarkami i porem. 182

babcia (i sąsiadki pewnie też). No cóż, Duńczycy mają widocznie podobny gust kulinarny do Polaków. I jeszcze parę innych zalet też mają;) Zdradzę Wam, że polędwiczki w sosie porowo-pieczarkowym bardzo zasmakowały mojej żonie. Takie obiady mogłaby jeść codziennie:) Chyba będę musiał wymyślić hasło tygodnia, które pozwoli na więcej tego typu gotowania! Polędwiczki wydają się łatwym i bardzo wdzięcznym "surowcem

zadanie-gotowanie
Przechowywanie żywności 150

jeżeli na dolnej półce od kilku dni zalega włoszczyzna nie planuj pierogów z kapustą. Wykorzystaj włoszczyznę do przygotowania aromatycznego bulionu stanowiącego świetną bazę do wielu zup (pomidorowej, krupniku, pieczarkowej, brokułowej, kalafiorowej), sosów czy innych świetnych potraw (np. wykwintnego risotto czy bardziej pospolitej potrawki z kurczaka). 2. Zakupy z listą! Gdy już będziesz mieć zaplanowane poszczególne posiłki w ciągu kilku najbliższych

moj przepis na
Kotlety z groszku, szparagów i jabłuszek kaparowych 110

dodajemy szklankę mąki kukurydzianej. Mieszamy. Formujemy kotlety i obtaczamy je w sezamie.  Smażymy na rozgrzanym oleju lub oliwie, aż sezam się zarumieni. Propozycja podania: pieczone ziemniaki sałatka sos słonecznikowo-pieczarkowy

Weganka gotuje
Placki ziemniaczane z cukrem 161

ogródka mojej Mamy :) Takie zawsze sa lepsze od tych kupionych w sklepie :) Wiem też, że każdy ma swój sposób pochłaniania tych pyszności. Niektórzy jedzą je ze śmietaną, sosem grzybowym lub pieczarkowym, czy ketchupem. Mój ulubiony sposób na zniknięcie placków z talerza to ten z cukrem. Zdecydowanie ulubiony  Składniki: ok 1,5 kg ziemniaków 2-3 łyżki mąki pszennej duże

ChilliJemy
Kresowe gołąbki z kaszy jęczmiennej 160

blogu tak historycznego przepisu Jest to przepis mojej prababci, która pochodziła spod Lwowa. Gołąbki są pyszne, nawet dla mnie, choć za kaszami nie przepadam. Najlepiej smakują z sosem grzybowym lub pieczarkowym. Składniki: mała główka białej kapusty 200 g kaszy jęczmiennej 3 średnie ziemniaki cebula sól, pieprz Przygotowanie Kapustę wkładamy do dużego garnka, zalewamy wodą, przykrywamy i gotujemy kilka minut

e-PrzepisyKulinarne

Proponowane wyszukiwania