Zrazy z karkówki wydają się być daniem bardzo pracochłonnym. Jest to błędne myślenie, wbrew pozorom wcale nie jest to trudne. Dziś podrzucam Wam pomysł na te
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!doprawione aby można je zjeść nawet z samym roztopionym masłem. Jako dodatek potraktowałem świeże grzyby. Z kolei pieczonymi pomidorami chciałem przełamać dość konkretny smak grzybów. Czy udało się? Koperkowe gnocchi z grzybami i pieczonymi pomidorami Składniki podstawowe do gnocchi podawałem tutaj . Tym razem dodałem sporo drobno posiekanego koperku i ok. łyżki kurkumy , która daje rewelacyjny kolor ale i ciekawy aromat(...)minut. Na blachę z ziemniakami położyłem także podłużne, delikatnie słodkawe pomidory . Pomidory po upieczeniu pozostawiłem na chwilę do ostygnięcia, po czym ściągnąłem skórę i małą łyżeczką wybrałem miąższ. Sos grzybowy to nic innego jak podsmażona na oleju drobno posiekana cebula, świeże grzyby oraz rosół. Całość podduszona pod przykryciem ok. 15 minut, doprawiona na końcu szczyptą soli i pieprzu. Zadowolenie osiągnięte
Right Behind The KitchenPrawdziwie letnia sałatka ziemniaczana z bobem i fasolką szparagową w koperkowym pesto. Najlepsze co w początkach lata może się znaleźć na stole. Dla mnie to samodzielne danie, ale można też podać z jajkiem sadzonym. Sprawdzi się także jako dodatek do mięs z grilla. Sałatka ziemniaczana z bobem i fasolką w pesto 1/2 kg młodych ziemniaków 1/2 kg bobu(...)posolonej wodzie, Bób ugotować, przelać zimną wodą, lekko przestudzić i obrać. Do blendera albo robota kuchennego dodać wszystkie składniki pesto, w razie potrzeby dodać trochę więcej oliwy, sos ma być rzadszy niż klasyczne pesto. Sosem zalać wszystkie składniki, doprawić w razie potrzeby solą, pieprzem lub sosem z ctryny, odstawić do lodówki na co najmniej godzinę do przegryzienia
Smaczny zeszytszkl. komosy ryżowej (quinoa) 2 pęczki rzodkiewek pęczek młodego szczypiorku wraz z cebulką garść młodych małych listków szpinaku 50 g. twarogu solankowego sól morska świeżo mielony czarny pieprz Koperkowy winegret duży pęczek koperku 3 łyżki oleju z orzeszków ziemnych 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki soku z cytryny trochę skórki otartej z cytryny 1 łyżeczka miodu wielokwiatowego Do podania(...)posiekany drobno szczypiorek wraz z cebulkami. Koperek umieść w kielichu blendera (grubsze łodyżki koperku lepiej odrzuć), dodaj olej, oliwę, miód oraz sok i skórkę z cytryny. Dokładnie zblenduj sos. Do komosy i warzyw wlej sos (tuż przed podaniem), dopraw solą i pieprzem i krótko wymieszaj. Sałatkę po rozdzieleniu na porcje posyp rozkruszonym twarogiem solankowym. Sałatka stanowić może pełnowartościowe śniadanie. Podawaj
Delicious PlaceZ wodą aromatyzowaną spotkałam się po raz pierwszy sporo lat temu w Wilnie. Piliśmy wtedy wodę ogórkową. Bardzo nam smakowała. Wodę aromatyzowaną wprowadziłam do domu. Robiłam
Smaki Ewyfilety ;) Kurczak przygotowany w ten sposób ma niesamowicie chrupiącą panierkę i bardzo delikatne, soczyste mięso. Polecam Wam zarówno na obiad jak również jako mięsną przekąskę na imprezy. Z jogurtowymi sosami smakują po prostu wyśmienicie. Składniki: 3 filety z kurczaka sól łyżka papryki słodkiej ew. pieprz 2 szkl mąki olej do głębokiego smażenia Ciasto: 2/3 szkl mleka szkl mąki 2 jajka(...)smażyć po kilka minut z każdej strony na złotobrązowy kolor. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Dip paprykowy: 1/2 jogurtu wymieszać z keczupem i paprykami do smaku. Dip koperkowy: 1/2 jogurtu wymieszać z posiekanym koperkiem. Można dodać inne świeże zioła
Smakołyki Asiwyobraźnia i smak . Kurczę kocham to !!!! Składniki: 1 osoba 1 Lobster świeży 0.5 kg kostki lodu , tyle by zakryć homara po ugotowaniu 1 papryczka chilli 3 łyżki masła czosnkowo-koperkowego sok z limonki 1 łyżeczka miodu 1 cebula dymka drobno pokrojona w kostkę 1 łyżka świeżego koperku Wbrew wszystkiemu, musimy uśmiercić zwierzątko. Jak widzę przepisy na blogach że wrzucają(...)Następnie zabieramy się za glazurowanie papryki. Na patelni rozpuszczamy masło , dodajemy cebulę szklimy ja dodajemy ,miód, sok z limonki i papryczkę . Redukujemy. Przez sitko przecedzamy sos który powstał nam na patelni . Układamy talię Homara polewamy sosem i układamy papryczkę i zioła wedle uznania . Smacznego
Viola cooks with passionzdrowia, czyli borówkowo-truskawkowe smaki z nutą mięty Sojowo waniliowy koktajl owocowy Arbuzowe orzeźwienie Orzeźwiająca moc zdrowia - owocowe witaminy i olej lniany Śniadanie: Koperkowa pasta kanapkowa na chrupkim pieczywie. Lekka pasta kanapkowa z nutą marchewkową - szybko, smacznie i light Śniadaniowy pucharek owocowy - lekko, zdrowo, kolorowo Nocny pucharek śniadaniowy (light). Serowo-kokosowe chia(...)zdrowa surówka obiadowa - idealna do młodych ziemniaczków Prosta i zdrowa surówka obiadowa z sałaty rzymskiej przyprawiona cytrynowym pieprzem Lekka sałatka w ogórkowym sosie, czyli porcja witamin na start Sałatka z pomarańczą w kokosowo-miodowym sosie Wiosenna lekka sałatka w jogurtowym sosie musztardowo-czosnkowym Obiad - lżejsze propozycje : Bezmięsne ryżowo-owsiane kotleciki
Słodkie okruszkiKotlety ryżowe z mięsnym nadzieniem...Soczyste, ryżowe i złociste.Wypełnione mięsem mielonym.O delikatnym, koperkowym aromacie.Pychota!Składniki:500 g mięsa mielonego (u mnie drobiowe, z indyka);3 szklanki surowego ryżu;4 jaja (2 do masy ryżowej i 2 do mięsa);2 małe cebule (1 do masy ryżowej i 1 do mięsa);1 łyżka masła;1/4 szklanki zimnej wody (do masy(...)wysokości) i parować pod przykryciem przez 10 minut. Kotlety można również parować przez 10 minut w przeznaczonym do tego garku z sitem do parowania.Podawać ciepłe z sosem pomidorowym/grzybowym/pieczarkowym/koperkowym lub z samą surówką.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Z podanych składników wychodzi około 14 kotletów.Do masy ryżowej można dodać curry lub inne ulubione przyprawy, a koperek zastąpić szczypiorkiem lub natką
Gospodyni Miejskajaglana koperkowo – miętowa Składniki: 8 łyżek ugotowanej kaszy jaglanej 1/2 pęczka koperku 1/2 pęczka mięty 1/2 ogórka wężowego 1/2 dużego awokado lub 1 małe Przepis na kaszę jaglaną koperkowo – miętowa Ugotuj kaszę jaglaną. Ostudź. Ogórek i awokado pokrój w drobną kostkę. Koperek i miętę drobno posiekaj. Warzywa połącz z kaszą jaglaną i wymieszaj z winegretem Winegret limonkowo(...)zielone liście. Winegret Winegret przygotuj ścierając pozostałą połówkę gruszki na tarce o drobnych oczkach. Gruszkową pulpę zmieszaj z oliwą z oliwek, cytryną, dopraw solą i pieprzem. Polej sałatkę sosem i delikatnie wymieszaj. Mus czekoladowy z awokado Składniki 1/2 miękkiego awokado 1 dojrzały banan 2 czubate łyżeczki kakao Przepis na mus czekoladowy z awokado: Awokado i banana obierz ze skórki, rozdrobnij
Ugotowane pozamiataneBrukseli Sikająca dziewczynka w Brukseli Grand Place Bruksela Manneken Pis Najlepsze na świecie są frytki belgijskie, to frytki dwukrotnie smażone, które możecie kupić już za 2,5 euro/porcja, z sosem 3,5 euro, spokojnie wystarczy dla dwóch osób. Jak piszą w przewodnikach, wcale nie należą one do potraw wegetariańskich. Dlaczego? Otóż najlepsze frytki belgijskie smażone są na tłuszczu zwierzęcym! Konfitury(...)sałatek, tak, aby w domu spróbować odtworzyć ich smak. Desery to prawdziwa rozkosz dla podniebienia, panna cotta, fondue, truskawki, lody, tarty owocowe... i danie główne stek medium z masłem koperkowym, frytki i bukiet sałat z dressingiem... raz się żyje, spróbowałam niemal wszystkiego, polecam gorąco wizytę w Colmar! Zawsze zostawiam po sobie ślad i nie tylko w postaci pustego talerza ;) Parlament
Moja smaczna kuchniacytryny (ok. 1/2 dużej cytryny) 4 łyżki żelatny 2 jogurty po 180 g bez laktozy 2 łyżki chrzanu szczypta soli i białego pieprzu Na salsę łososiowo-koperkową : 150 g wędzonego łososia norweskiego pęczek świeżego koperku 6-10 małych srebrzystych cebulek z zalewy 2 łyżki miodu główki zielonych szparagów 1 łyżka octu z białego(...)stężenia. 4. Składniki na salsę kroimy na kawałki doprawiamy. Koperek siekamy. Z octu winnego oraz miodu a także oliwy z oliwek przygotowujemy dresing. Salsę doprawiamy polewamy sosem i odstawiamy by składniki się dobrze ze sobą przegryzły. 5. Stężałą terrinę kroimy na niewielki porcje i podajemy z salsą. Smacznego
vaniliowoczekoladowawarzywo bezwartościowe i tuczące. Wbrew krążących, krzywdzących opinii kartofle zawierają niewiele kalorii i całkiem sporo witamin (głównie witaminę C), minerałów, błonnika i białka. Ich zła sława jest zasługą ciężkich sosów (często na bazie mąki) i tłuszczu ze smażenia. Taka kombinacja faktycznie jest mało zdrowa i kaloryczna. Bomby witaminowe Ziemniaki są bogatym źródłem witaminy C. Najwięcej jest jej w młodych kartoflach(...)dodajemy do wody. Do garnka wrzucamy oczyszczone ziemniaki i pod przykryciem trzymamy około 30 minut. Dolna część ziemniaków zostanie ugotowana, ale te powyżej zostanie uparowana na wywarze śmietankowo-koperkowym. Tak przygotowane młode ziemniaki smakują obłędnie. Przepis ten sprzedała mi Pani Janinka (sąsiadka), którą serdecznie pozdrawiam Artykuł Ziemniak – nie taki diabeł straszny pochodzi z serwisu Ciasna Kuchnia
Ciasna KuchniaUwielbiamy przekąski. Wolna chwila, wspólne oglądanie bajek czy filmów, podczas spotkania z przyjaciółmi, podczas emocjonującego meczu, a nawet spaceru czy wycieczki. Okazji na „coś szybkiego
Słodkie okruszki