votes ) Wędlina twarogowa na kanapki, terrina ogórkowo-koperkowa Wędlina twarogowa, to prosty wegetariański przepis, który tak naprawdę jest po prostu terriną. Moi chłopcy jakoś niezbyt ciągną do kuchni wege, więc trochę trzeba się przyłożyć ,żeby łyknęli tą „zielona żabę” Ta propozycja jest idealna dla rodzinek, które kochają smak tzatzyki i innych czosnkowych tworów, reszcie populacji oraz wampirom, polecam(...)ograniczyć ilość czosnku i będzie ok Smaczne, proste danie, które w naszym domku, największe wzięcie ma na kanapkach, dodatkowo ustrojone jeszcze pomidorem lub jakimś chrzanowym sosem.. mniam… Polecam w końcu, mamy prawie albo już wiosnę i trzeba jakoś ożywić te nasze „jaskinie przetrwania” jakimi stały się nasze domy w ostatnim czasie , więc zielona ożywcza i lekka
Ogrodnik w podróżykurczakiem Pyszna sałatka z totrellini PRZEKĄSKI Śledzie po cygańsku Figi zapiekane z boczkiem i serem pleśniowym Focaccia z figami, serem pleśniowym i rozmarynem Bagietki czosnkowo-koperkowe Roladki z tortilli z szynką i papryką Bruschetta z pomidorami i mozzarellą Focaccia z oliwkami, pomidorkami i rozmarynem Ziołowe gofry z wędzonym pstrągiem i awokado Gruszki zapiekane z serem pleśniowym(...)kapustą i grzybami Jajka faszerowane szprotami Jajka faszerowane suszonymi pomidorami Parówki w szlafroczkach Muffinki z kabanosami Imprezowe babeczki Śledzie w sosie tatarskim Pikantne serowe paluchy Domowe zapiekanki z serem, pieczarkami i sosem czosnkowym Jajka z farszem orzechowo - serowym z chili Kurczak
My simple kitchenserem pleśniowym Sałatka ziemniaczana z kolorowymi pomidorkami Selerowa sałatka z ananasem i szynką Semifreddo jagodowo-truskawkowe Ser pleśniowy le Coutances podany z bukietem sałat Serek Capri czosnkowo-koperkowy z papryką Sorbet bananowo-truskawkowy z owocowym crunchy Sorbet jeżynowy z białym winem Sorbet truskawkowy Tarta z ciasta francuskiego z cukinią Tarta z ciasta francuskiego z cukinią i czerwoną cebulą(...)Tarta z cukinią, brokułami i sezamem Tramezzini z serkiem kremowym, szynką i szpinakiem Truskawkowy koktajl na maślance Truskawkowy koktajl z bananem i miodem Truskawkowe semifreddo z jagodami i sosem owocowym podane z malinami Woda ogórkowo - cytrynowa Zapiekanka z makaronu pełnoziarnistego z oliwkami kalamata Zapiekane owoce w różowym winie pod płatkami owsianymi Zgrzewane kanapki z liśćmi botwinki Zgrzewane kanapki z serem
Moja smaczna kuchniaczosnku 1 marchewka (ugotowana w rosole) 1 pietruszka (ugotowana w rosole) kawałek selera (ugotowanego w rosole) jajko 2 łyżki bułki tartej sól, pieprz oregano, zioła prowansalskie, tymianek kilka kropel sosu sojowego pół pęczka natki pietruszki Przygotowanie: Mięso zmielić, przełożyć do dużej miski. Warzywa zetrzeć na tarce, cebulę drobniutko posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do mięsa. Wbić jajko, wsypać(...)przyprawić. Wszystko dokładnie wymieszać, dodać posiekaną natkę i uformować kotlety. Na końcu obtoczyć w bułce tartej, smażyć (na rozgrzanym oleju) kilka minut z każdej strony na złoty kolor..... Z koperkowymi ziemniakami i buraczkami jest pysznie :-) Smacznego
Gaździnka warzy,,Niedzielnych,, rosołów nie lubię :) bo irytowało mnie zawsze , że gdzie nie poszłam w niedzielę tam był nieśmiertelny rosół ( tak samo na wszelkich weselach , komuniach itd.). Teraz
Buniabaje w kuchniPyszna i prosta zapiekanka. Pożywny makaron a do tego łosoś zapieczone w sosieśmietanowo koperkowym pod żółtym serem i mozzarellą. składniki: 250 g makaronu użyłam rurki Czaniecki 350 g świeżego łososia bez skóry 7 łyżek kwaśnej śmietany 18 % 50 ml wody 2-3 łyzki posiekanego koperku sól,pieprz 1 łyżka maki 1 kulka mozzarelli starty ser żółty masło do posmarowania formy(...)dente. Łososia pokroić w kostkę i opróczyć solą i pieprzem. Śmietanę wymieszać z wodą, mąką i koperkiem, do smaku dodać sól i pieprz. Ugotowany makaron, pokrojonego łososia i sos śmietanowy wymieszać w dużej misce. Dodać garść startego sera i ponownie wymieszać. Naczynie do zapiekania posmarować masłem i przełożyć wymieszane składniki. Na wierzchu posypać startym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego
Monia miesza i gotujeporcje dopasować wg ilości osób) 250 g świeżego szpinaku 1-2 ząbki czosnku 150 ml śmietany 30% 100 g masła sól, pieprz sok z cytryny przyprawa do sałatek ziołowo-koperkowa Na samym początku łososia umyć, osuszyć, natrzeć solą, pieprzem, przyprawą do sałatek, a na sam koniec skropić sokiem z cytryny. Przygotowanego łososia umieścić w naczyniu żaroodpornym i piec około(...)przesmażyć posiekany szpinak. Gdy lekko zmieni kolor, dodać szpinak. Gdy zmniejszy swą objętość przyprawić solą oraz pieprzem, a także zalać go śmietaną 30%. Chwilę gotować, aby lekko zredukować sos. Powyższe danie najlepiej smakuje z ziemniakami. Gdy łosoś będzie gotowy to położyć go na przesmażonym szpinaku
UgotowaćJakiś czas temu dostałem cynk z koperkowej kuchni, że w dyskoncie w kropeczki mają promocję na steki z rekina. Faktycznie, można je było kupić w dość atrakcyjnej cenie. Zaopatrzyłem się więc 3 kawałki mrożonego żarłacza błękitnego i zacząłem się zastanawiać jak je przyrządzić. Chcąc poznać smak rekina, postawiłem na maksymalną prostotę: sól, pieprz i odrobina soku z cytryny. Jednak ponieważ(...)steki były bardzo delikatne i bałem się, że nie uda mi się usmażyć ich w jednym kawałku, zdecydowałem się na smażenie w pergaminie (podobnie jak w przypadku pstrąga z sosem cytrynowym), tym razem jednak nie korzystałem z "gotowców":) Czytaj dalej
Gotuj z Misiemmąka do obtoczenia oliwa do smażenia sól Pstrąga dzielimy na porcje i solimy , smażymy z każdej strony na oliwie na złoty kolor uprzednio obtaczając w mące . BISZKOPT KOPERKOWY 1 jajko 1 łyżka drobno posiekanego kopru 1 łyżka mąki pszennej sól i pieprz do smaku Oddzielamy żółtko od białka. Białko ubijamy na sztywno ze szczypta soli następnie dodajemy żółtko(...)minut . Ciasto podczas pieczenia opadnie o jakieś 50% ale nie należy się zrażać nie będzie zakalca. Po wystudzeniu biszkoptu przekrawamy na pół i dekorujemy nimi talerz. SOS CYTRYNOWY 150 ml mleka 1 łyżka masła 1 1/2 łyżki mąki pszennej 3 łyżki soku z cytryny skórka starta z połowy cytryny sól , pieprz gruboziarnisty i cukier do smaku masło rozpuścić
na gaziejest bogata w żelazo i wapń. Jest też bardzo kaloryczna - 100 gram sardeli z oleju to aż 380 kcal. Polecam również moją wersję kanapki z anchois. MASŁO CZOSNKOWO KOPERKOWE Z ANCHOIS Pokroiłam dwie cebule na plasterki. Posoliłam, posypałam rozmarynem i pieprzem. Starłam ząbek czosnku, wymieszałam i smażyłam aż cebula się zeszkliła i lekko zbrązowiała. Wlałam do niej pokrojone(...)sól. Wyrobiłam i odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut. Jak urosło, zagniotłam - dosypując jeszcze trochę mąki. Rozwałkowałam je na posmarowanej tłuszczem blasze. Posmarowałam sosem pomidorowo-cebulowym. Posypałam startą mozzarellą. Fileciki anchois przekroiłam wzdłuż (puszka 50g) Rozłożyłam je na pizzy. Pozostały już tylko do rozłożenia przekrojone na połówki czarne oliwki i posiekane
potrawyregionalneBrokułowo-jajeczna sałatka z majonezem Bukiet sałat z brokułami i jajkiem Jajko na twardo z majonezem na sałatce z brokuła i sałaty lodowej, z kiełkami i czarnuszką Jajka w sosie jogurtowo-pietruszkowym Jajko sadzone na grzance z bobem Jajka zapiekane z ciecierzycą i brokułami Jajka zapiekane z pomidorkami koktajlowymi Jajka zapiekane z soczewicą i grana padano Jajka zapiekane ze szpinakiem(...)Sałatka jajeczna z serem i kiełbasą krakowską Sałatka z ogórkiem, jajkiem i domowym majonezem Sałatka ziemniaczana z jajkiem i majonezem Warzywa zapiekane z jajkami Sałatka warzywna z jakiem i koperkowym majonezem Domowy majonez na oleju rzepakowym Majonez
Moja smaczna kuchniaSmakowite i aromatyczne dzięki przyprawom i świeżemu koperkowi. Podaję je z młodymi ziemniakami (trzeba korzystać póki są), sałatką colesław, ogórkami kiszonymi lub z buraczkami. Pulpeciki są delikatne, dlatego warto podawać je z jakimś ostrzejszym, bardziej wyrazistym akcentem, np. z wcześniej wspomnianą sałatką colesław, ogórkami kiszonymi, z sałatką szwedzką. Składniki: 500 g mięsa wieprzowego mielonego 1 większa cebula(...)pół łyżki vegety natur w połowie szklanki gorącej wody) olej rzepakowy Wykonanie: Koperek drobno posiekaj. Mięso połącz z drobno posiekaną cebulką, marchewką, 2 łyżkami koperku (zostaw też do sosu) i rozgniecionym w prasce czosnkiem. Przypraw do smaku, utwórz kuleczki. Smaż na rumiano z każdej strony na rozgrzanym oleju. Ułóż do mniejszego garnka: polej sosem: połącz śmietanę z bulionem
Zasmakuj Kuchnibotwiny, polane koperkowo-orzechowym masełkiem, które smakują obłędnie i z pewnością będą hitem każdego stołu. Składniki: Ciasto: 500g mąki 2-3 łyżki oleju około 1 szklanki ciepłej wody szczypta soli Farsz: 2 pęczki botwiny 500g sera ricotta 4 łyżki posiekanego koperku 10 łyżek przyprawy w płynie Vegeta Natur 4 łyżki soku z cytryny 5 łyżek oleju pieprz Koperkowo- orzechowo masełko(...)minut od wypłynięcia. 5. Koperkowo- orzechowe masełko: Koper umyć, osuszyć, posiekać, a orzechy uprażyć na suchej patelni i również pokroić na mniejsze części. Masło roztopić, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, koper i orzechy. Całość dokładnie wymieszać i chwilę smażyć aby masełko nabrało aromatu. 6. Gotowe pierogi z farszem botwinkowym podawać polane masełkiem koperkowo-orzechowym. #durszlakXvegetanatur #vegetanatur #inspirowanenatura Gdy wchodzisz
Szalona Kuchnia Ewelinyprzygotowaniu kolorowa, sezonowa sałatka ze świeżej rukoli, soczystego melona, dojrzewających w słońcu koktajlowych pomidorków, wyrazistego w smaku wędzonego łososia i delikatnej mozzarelli. Polana dressingiem o owocowej nucie i mocnym koperkowym akcencie, posypana chrupiącym słonecznikiem smakuje obłędnie. Składniki: 1 melon 100g rukoli 130g wędzonego łososia w plastrach 1 zielony ogórek 120g mini mozzarelli 10 pomidorków koktajlowych 50g pestek słonecznika sól(...)osuszyć, a mozzarellę odsączyć z zalewy. 3. Pomidorki pokroić na ćwiartki, a ogórka obrać i pokroić na grubsze półplasterki. 4. Pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni. 5. Dressing: Składniki sosu dokładnie ze sobą wymieszać i wstawić do lodówki na około 30 minut żeby się przegryzły. 6. Na talerzu ułożyć rukolę, łososia, melon, ser mozzarella, posypać słonecznikiem, wymieszać i polać dressingiem
Szalona Kuchnia EwelinyDzisiaj mam dla Was przepis na łatwe danie obiadowe, czyli koperkowe pulpety. Najczęściej podaję je z ziemniakami lub ryżem oraz surówką. Polecam!!! SKŁADNIKI: 1/2 kg łopatki wieprzowej, 1 cebula, 1/2 pęczka koperku, 1 jajko, 2 łyżki bułki tartej, 1 litr wody, 1 łyżka mąki, 1/2 łyżki papryki słodkiej mielonej, 1,5 łyżki śmietany 18%, sól, pieprz, olej do smażenia. PRZYGOTOWANIE(...)przekładam je do garnka. Wodę mieszam z mąką i papryką. Wlewam do pulpetów. Gotuję na małym ogniu około 30 minut. Dodaję śmietanę i gotuję jeszcze przez 5 minut. Sos doprawiam do smaku solą oraz pieprzem
Tradycyjna kuchnia Kasi