konsumpcji: kroić nożem i widelcem - nie bardzo, wziąć do ręki - jeszcze gorzej... W domu wymyśliłam swoją wersję tej sałatki:) Zmieniłam trochę składniki, pikantnie doprawiłam mięso, zrobiłam domowy sos hamburgerowy. Niewygodne bułki zastąpiłam pełnoziarnistymi grzankami oraz prażonym sezamem. Teraz jest bardzo pysznie! Polecam na różne przyjęcia, jak i rodzinną kolację. składniki: 500 g mielonego mięsa (najlepiej wołowego) sałatka lodowa 6 ogórków(...)ząbki czosnku 2 łyżki oliwy łyżka przypraw do mięsa (przyprawa do mięsa mielonego, papryka łagodna i ostra, kminek mielony, curry itp.) garść grzanek (moje pełnoziarniste) 2 łyżki sezamu sos: 5 łyżek jogurtu greckiego 2 łyżki majonezu łyżka ostrego keczupu łyżeczka musztardy sól, pieprz do smaku Składniki sosu wymieszać, doprawić do smaku, odstawić do lodówki na minimum godzinę. Na patelni rozgrzać
6niebodijon) 1/2 łyżeczki ziaren kolendry sól, pieprz olej do smażenia Dodatkowo: 4 plastry żółtego sera 4 listki sałaty 4 plastry pomidora 8 plastrów ogórka (świeżego) surówka Colesław Opcjonalnie: sos hamburgerowy Cebulę drobno posiekać i zeszklić na odrobinie oleju. Kolendrę utłuc w moździerzu lub włożyć do woreczka foliowego i rozbić tłuczkiem do mięsa. Do wołowiny dodać odrobinę wody (mięso(...)się rozpuści). Po tym czasie pod mięso włożyć po liściu sałaty, plastrze pomidora i dwa plasterki ogórka. Na serze umieścić surówkę, a górną część bułki opcjonalnie posmarować sosem. Całość złożyć i od razu podawać
Di gotujeprzeciśnięty przez praskę, bułkę oraz pozostałe składniki. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Formujemy płaskie okrągłe kotlety / burgery i smażymy na mocno rozgrzanej patelni z obu stron do zrumienienia. składniki na sos hamburgerowy: 3 łyżki musztardy 2 łyżki oleju 1 łyża ketchupu 1/2 cebuli 1 ogórek konserwowy 1 łyżeczka cukru sól, pieprz wykonanie: Ogórek i cebulę kroimy na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki(...)plastry sera żółtego wykonanie: Bułki rozcinamy i przez chwilkę podpiekamy (rozcięciem do dołu) na suchej patelni aby środek był był chrupiący. Następnie na dolnej połówce bułki rozsmarowujemy warstwę sosu, kładziemy liścia sałaty, plaster pomidora, plaster cebuli, kotleta, plaster sera żółtego, warstwę sosu, plaster pomidora, ogórka konserwowego, cebuli, sałatę, warstwę sosu i przykrywamy górną częścią bułki. Całość lekko spłaszczamy / dociskamy
Domowy Smak Jedzeniapiersi kurczaka ( 3 łyżki przyprawy do kebaba ) 1 pomidor kilka liści sałaty lodowej lub kruchej kilka plasterków cebulki 3 ogórki korniszony 1 czerwona papryka sos , ja użyłam gotowego sosu hamburgerowego na bazie majonezu ( ale można dowolny ) odrobina oleju Filety z piersi kroimy w mniejsze kawałki , posypujemy przyprawą do kebabu , skrapiamy olejem i odstawiamy na chwilkę ( można posolić, ale w przyprawie
Ogrodnik w podróżyJest to szybka i łatwa w wykonaniu przekąska, która świetnie nadaje się na imprezy i z pewnością posmakuje każdemu. Burger koreczki z powodzeniem mogą zastąpić prawdziwe
Dobra karmamężczyźni to burgerożercy ! Dlatego często przyrządzam domowe burgery, jak te burgery z kurczaka. Jeśli mam w planie domowe burgery, to muszę oczywiście upiec domowe bułki hamburgerowe, zrobić sos i przygotować coleslaw. Burgery z kurczaka są pyszne i pożywne. Mięso z kurczaka marynuję w zsiadłym mleku z przyprawami. będzie wtedy bardzo kruche. Na ogół przyrządzam coleslaw z białej kapusty ale zdarza(...)najedzona! Burgery z kurczaka na 6 – 8 burgerów 6 – 8 bułek hamburgerowych, tutaj przepis 500 g fileta z piersi kurczaka 1 łyżka przyprawy do kurczaka 2 łyżeczki soli 250 zsiadłego mleka 1 jajko 100 g mąki 100 g mąki kukurydzianej masło do smażenia Sos do burgerów 250 g creme fraiche 1 łyżka miodu 1 łyżka rosyjskiej musztardy sól
codojedzeniaśrodku mięciutkie. Menchi katsu przyrządziłam z wieprzowiny o dość dużej zawartości tłuszczu. Najlepiej użyć mięsa o około 30% zawartości tłuszczu. Hamburgery będą wtedy soczyste. Menchi katsu podaję w hamburgerowej bułce posmarowanej sosem śliwkowym i musztardą . Można również przyrządzić frytki i surówkę z kapusty. Pierwszy raz przyrządziłam hamburgery z wieprzowiny. Mięso z wieprzowiny jest o wiele tłuściejsze niż z wołowiny. Burgery(...)cebuli, drobno pokrojonej 1½ łyżeczki soli biały pieprz do smaku 1 duże jajko pszenna mąka i panko do obtoczenia olej do smażenia 4 -8 hamburgerowych bułek, tutaj przepis musztarda gruboziarnista do posmarowania sos katsu, tutaj przepis frytki do podania Surówka z kapusty po japońsku 350 g białej lub pekińskiej kapusty 1 łyżeczka tahini 1 łyżka jasnej soi po 1 łyżeczce
codojedzeniamarokańskie burgery! Dzisiaj na obiad przyrządziłam marokańskie burgery z jagnięciny i fasoli. Przepyszne i jakie aromatyczne! Oczywiście jak burgery to zaraz upiekłam hamburgerowe brioszki , zrobiłam sos z sriracha, frytki z batatów …Po prostu obiad wypas! Moje dzieci były niesamowicie zadowolone. Fast food w domowym wydaniu bardzo im odpowiada. Marokańskie burgery z jagnięciny są puszyste i bardzo aromatyczne. Nic dziwnego(...)kminu rzymskiego, mielonego 1 łyżeczka czarnego pieprzu, młotkowanego 1 doniczka świeżek kolendry pęczek natki pietruszki 20 listków mięty pieprzowej Montowanie burgerów 9 bułek hamburgerowych, tutaj przepis sałata rzymska plastry pomidora i czerwonej cebuli grillowana cukinia sos z creme fraiche i sriracha frytki z batatów, tutaj przepis Zioła pokrój grubo i umieść w malakserze. Dodaj odcedzoną fasolę, obrany i pokrojony czosnek
codojedzenialodówce i wstrząsam zawsze, gdy mi się przypomni.Jakiś czas temu wymyśliłam świetny sos czosnkowy z dodatkiem skórki z kiszonej cytryny. Organizowaliśmy dla znajomych imprezę hamburgerową i szykowałam dla nich różne sosy. Kiszone cytryny zamrugały do mnie z kuchennej szafki, więc postanowiłam dodać trochę do sosu czosnkowego zamiast soku z cytryny i zobaczyć co z tego wyjdzie.I wyszło smacznie:) Kiszone
Chilli Czosnek i Oliwapieprz Cayenne · czosnek granulowany · 1 łyżka sosu sojowego Dodatkowo: · 4 bułki hamburgerowe XXL · mała cebula pokrojona w pióra · około 3 ogórki konserwowe pokrojone(...)pomidor, pokrojony w plasterki · 1/ 2 papryczki chilli pokrojona w plastry · 4 plastry sera Sos: · 3 łyżki ketchupu · 4 łyżki majonezu · 1 łyżeczka sosu worcestershire
Mania Gotowaniaskórki 0,5 papryczki chili z nasionkami 2 łyżki oliwy 2 łyżki powideł śliwkowych 2 łyżki sosu sojowego łyżka sosu worcestershire łyżka octu balsamicznego łyżka miodu 0,5 łyżeczki wędzonej papryki Pozostałe składniki na 4 burgery: 4 bułki hamburgerowe 600 g wołowiny mielonej sól morska pieprz duża cebula szalotka łyżeczka musztardy francuskiej olej Dodatki (jakie lubicie): rukola pomidor ogórek konserwowy
Kierunekuchniamożna kupić gotowy, ale polecam go zrobić samodzielnie. Tak przygotowane mięso podajemy z surówką z czerwonej kapusty (np. taką ) i korniszonami. Gdy podajemy całość w bułce hamburgerowej – podpiekamy ją i smarujemy musztardą. Sos barbecue (BBQ): W rondelku na oliwie z oliwek podsmażamy cebulę posiekaną w kostkę. Gdy będzie szklista dodajemy wyciśnięte ząbki czosnku. Podsmażamy przez chwilę, dodajemy koncentrat pomidorowy
Poezja smakubolognese to kanapki na ciepło nadziewane sosem bolognese i mozzarellą. Można je przyrządzić z dowolnie wybranego chleba, ciabaty lub bułki. Jeśli macie ochotę możecie upiec hamburgerowe bułeczki . Zawsze mam jakieś pieczywo w zamrażalce. Ugotowałam sos bolognese z poniższego przepisu. Wykorzystałam napoczętą butelkę czerwonego wina. Wcale nie musiałam iść do sklepu! Miałam w domu wszystko co potrzebowałam plus odrobinę inspiracji. Warto
codojedzeniadanie fast food-owe - hamburgery z mięsa wołowego, podane z sałatą lodową, ogórkiem małosolnym, pomidorem i karmelizowaną czerwoną cebulą. Całość idealnie smakuje z najprostszym sosem ketchupowo-majonezowym. Pycha :) Składniki na 4 hamburgery: bułki hamburgerowe (przepis tutaj ) 400 g mięsa mielonego wołowego (musi zawierać co najmniej 20% tłuszczu) 4 liście sałaty lodowej 2 czerwone cebule 1 pomidor 1 ogórek(...)przyprawić pod sam koniec smażenia). Bułki przeciąć na pół. Obie części posmarować sosem (majonez wymieszany z ketchupem w proporcji 1:1). Nałożyć sałatę, następnie gorące mięso, plasterek pomidora, 2-3 plasterki ogórka, przesmażoną cebulę i wierzch bułki. Od razu podawać. Mały pomocnik w jedzeniu :) Rady: - bułki hamburgerowe możecie przygotować dzień wcześniej, - mięso wołowe należy przyprawić pod sam koniec smażenia
Ugotowaćokoło 3-4 minuty z obu stron, do zrumienienia. Śmietanę mieszamy z majonezem, dodajemy posiekane drobno kapary i pozostałą startą skórkę z cytryny. Bułki hamburgerowe podgrzewamy (na grillu, w piekarniku, na patelni). Dolną połowę smarujemy sosem, kładziemy sałatę, rybnego burgera, znowu kleks z sosu i górną część bułki. Kotlety możecie podać również bez bułek np. z surówką z kiszonej kapusty(...)sałatką coleslaw , sosem cytrynowym czy majonezowo-kaparowym i frytkami bądź ziemniakami z wody. Z tej porcji wychodzi 6 solidnych kotletów wielkości przekroju standardowej bułki hamburgerowej. SKŁADNIKI 400-450g filetu z dorsza 250g mącznych ziemniaków (po obraniu, nie młodych) mały pęczek koperku 1 jajko M 2 łyżki mąki pszennej 2/3szklanki + 2 łyżki stołowe z lekkim czubem bułki tartej 1 łyżeczka
Karo in the Kitchen