sos grzybowy - 2296 przepisów (strona:93/154)

Ravioli z cielęciną 76

przepis na ravioli z nadzieniem na bazie bakłażana i sera zatem dziś, dla odmiany, zaproponuję coś dla miłośników bardziej mięsnych dań. Ravioli z cielęciną, salsiccią i parmezanem, przyprawione pomidorowym sosem z podgrzybkami. Mniam!. Skusicie się?  😋 Do dzieła... Składniki: 1. Ciasto: 300g mąki z miękkiej pszenicy (najlepiej włoska Farina "00") 3 duże jajka (tak po 70g każde) szczypta soli(...)Gotowe ravioli możemy ugotować od razu albo zamrozić na później. Gotujemy w mocno osolonej wodzie przez ok. 5 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Serwujemy gorące, z przygotowanym sosem pomidorowo-grzybowym. Smacznego

Pasta Po Polsku
Placki z gotowanych ziemniaków 76

pyszny sposób na ich wykorzystanie. Spokojnie możemy też je podać na ciepłą kolację, rodzinka będzie zachwycona. Wspaniale smakują po prostu ze śmietaną, ale możemy też je polać sosem mięsnym lub grzybowym.   Placki z  gotowanych ziemniaków   Placki z  gotowanych ziemniaków Czas przygotowania: 25 minut Składniki: 450 g ugotowanych ziemniaków 400 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku

Kulinarne przygody Gatity
Kotlety ruskie / Polish Potato and Cheese Patties 91

dzięki chrupiącej panierce. Jeśli nie przepadacie za smażeniem, możecie upiec je w piekarniku, chociaż to już nie będzie to samo:) Kotlety z ziemniaków i sera świetnie smakują z sosem pieczarkowym lub grzybowym, chociaż są też smaczne same, w towarzystwie surówek. To pyszne danie, idealne na tani obiad lub kolację. Smacznego:) TUTAJ znajdziecie więcej przepisów z ziemniakami:) Jeśli szukacie pomysłu

Lekcje w kuchni
Placki z cukinii i marchewki. 117

Placki z cukinii i marchewki. Pomysł na smaczne i szybkie danie. Świetne jako samodzielne danie lub jako dodatek do sosów mięsnych lub grzybowych. Placki, które uwielbiają zarówno dzieci jak i dorośli. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Placki z cukinii i marchewki. Składniki 2-3 małe cukinie około 600 g 1-2 marchewki około 200 g 1 mała cebula cukrowa 2 łyżki

To co lubię - gotuję i polecam
Kopytka- przepis podstawowy 134

Chyba nie znam osoby, która by nie lubiła kopytek. Te mięciutkie i pyszne kluseczki ziemniaczane mogą być dodatkiem do dania głównego (polane sosem mięsnym lub grzybowym), lub same być daniem głównym podane okraszone cebulką, boczkiem lub posypane cukrem. Ja preferuję wersję wytrawną, najlepiej odsmażone na masełku na złoto. Moja córeczka odziedziczyła po mnie "kluskowy apetyt", więc zajada się wszelkiego rodzaju

Krylowa Kuchnia
Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami 77

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 o C , piec 60-70 minut . Pozostawić gołąbki jeszcze 20 minut w wyłączonym piekarniku. Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami podawać z sosem pomidorowym lub grzybowym. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary

niecodziennikpary
Jajka sadzone w grzybach 86

Nigdy za grzybami nie przepadałam. Teraz trochę nadrabiam. Choć nadal nie ciągnie mnie do grzybowej zupy, czy sosu, to chętnie zjem jajecznicę z kurkami, komosę z pieczarkami i jajka sadzone w boczniakach. ok. 100 g boczniaków 1/2 średniej cebuli 1/4 średniej cukinii 2 jajka łyżeczka masła Grzyby kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w kostkę, dość drobną. Cukinię ścieramy

Kucharzyca
Jajka sadzone w grzybach 92

Nigdy za grzybami nie przepadałam. Teraz trochę nadrabiam. Choć nadal nie ciągnie mnie do grzybowej zupy, czy sosu, to chętnie zjem jajecznicę z kurkami, komosę z pieczarkami i jajka sadzone w boczniakach. ok. 100 g boczniaków 1/2 średniej cebuli 1/4 średniej cukinii 2 jajka łyżeczka masła Grzyby kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w kostkę, dość drobną. Cukinię ścieramy

Kucharzyca
Chrupiące smażone grzyby leśne 107

grzyby i obgotowujemy przez około 3 minuty *** *** Po tym czasie grzyby odcedzamy i przelewamy czystą wodą *** *** Do smażenia używam samych kapeluszy, ogonki odkrawam i drobno pokrojone dodaje do sosu lub zupy grzybowej. Grzyby delikatnie solimy *** *** Kapelusze obtaczamy kolejno w mące *** *** Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy na nim grzyby *** *** Smażymy z dwóch stron do momentu, aż powstanie rumiana, chrupiąca skórka

Blog z Apetytem
GOŁĄBKI Z KASZĄ JAGLANĄ 96

wykładamy liśćmi kapusty. Gołąbki układamy w naczyniu i podlewamy trochę wody. Przykrywamy pokrywą i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 45-60 min. Możemy podać z sosem pomidorowym lub grzybowym. Smacznego ! Artykuł GOŁĄBKI Z KASZĄ JAGLANĄ pochodzi z serwisu MARKOWYSMAK.COM

Markowy smak
Kotlety z kaszy jęczmiennej z grzybami – kuchnia podkarpacka 154

kaszy. Wbijamy jajko, doprawiamy pieprzem, majerankiem i ewentualnie solą. Masę mieszamy i formujemy niewielkie kotleciki. Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na smalcu. Najlepiej smakują polane sosem pomidorowym lub grzybowym z surówką z kiszonej kapusty. Kotlety z kaszy jęczmiennej z grzybami - kuchnia podkarpacka Zapraszam do zakładki KUCHNIA PODKARPACKA gdzie zamieszczam wszystkie regionalne receptury

Trzeci talerz
KOTLETY Z ZIEMNIACZANE 135

zbite puree zagwarantuje odpowiednią strukturę kotletów. Sprawi, że nie będą rozpadały się podczas smażenia i przewracania na patelni. Udadzą się nawet bez dodawania jajka. Najlepiej smakują podane z sosem pieczarkowym lub grzybowym . Pasują też jako dodatek do mięsnego obiadu lub po prostu z mizerią lub surówką coleslaw . SKŁADNIKI / 4 PORCJE 400 g ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków

cool and minty
Kotlety z ziemniaków i żółtego sera 153

rumiano, do przekładania używałam szerokiej łopatki, łatwiej odchodziły od powierzchni patelni. Wyszło mi 7 kotlecików. Takie kotlety można świeżo podać tylko np, z zarumienioną cebulką, ewentualnie  z sosem pomidorowym lub grzybowym.                                     Smacznego

Proste Potrawy
Schab z patelni 171

Składniki 4 plastry schabu bez kości pół puszki groszku sól, pieprz szczypta tymianku, rozarynu 2 ząbki czosnku sos sojowy ciemny grzybowy Przygotowanie Mięso opłukać, osuszyć, pokroić na dowolne mniejsze kawałki u mnie paseczki. Doprawić i odłożyć na kilka godzin. Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju i podsmażyć mięso z każdej strony do momentu uzyskania ładnego brązowego koloru. Na koniec dodać groszek

Gaździnka warzy
GOŁĄBKI Z MIĘSEM I KASZĄ GRYCZANĄ 180

Pożywne i pyszne gołąbki z moją ulubioną kaszą gryczaną białą, zawinięte w liście kapusty pekińskiej !  Najlepiej smakują polane domowej roboty sosem pomidorowym lub grzybowym. SKŁADNIKI: 2 woreczki kaszy gryczanej białej 1 opakowanie drobiowego mięsa mielonego 6 pieczarek 1 pomidor malinowy Oliwa lub olej Suszony lubczyk, sól, pieprz liście z kapusty pekińskiej (można użyć kapusty młodej lub włoskiej) PRZYGOTOWANIE: 1.Kasz

Marcepanowa kuchnia
Puree ziemniaczane 282

mlekiem :), jako dodatek od zup i sosów. Jeśli chodzi o zupy to najczęściej dodaję je do żurku lub białego barszczu. Do dań mięsnych, wszelakich pieczeni, kotletów, zrazów, do sosów mięsnych, warzywnych, grzybowych. Składniki: 1 kg mączystych ziemniaków 200 ml śmietany 100 g miękkiego masła sól Przygotowanie: Ziemniaki obieram, kroję na kawałki i gotuję w lekko osolonej wodzie do miękkości

Zasmakuj Kuchni
Kasza jęczmienna, zapiekana z pieczarkami i serem... 127

zawsze gotowy do użycia. Kasza gryczana i jęczmienna, podzielone na porcje i w praktycznych woreczkach, potrzebuja tylko 15 minut gotowania. A kiedy połaczy sie je z jakimś sympatycznym sosem mięsnym, czy grzybowym, nikomu nic więcej do szczęścia nie potrzeba.  Wstyd się tylko przyznać, że kompletnie nie mam pojęcia o, tak bardzo ostatnimi czasy modnej i popularnej, kaszy jaglanej

Lejdi of the house
Domowe gnocchi 269

malutkie, sympatyczne kluseczki pochodzą z kuchni włoskiej. Są podobne do naszych kopytek. Możecie podać je z różnymi sosami- pomidorowym lub grzybowym, z bazyliowym pesto lub po prostu z masłem szałwiowym. Zachęcam! ;) Składniki: 1kg ziemniaków łyżka soli 100g mąki pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu 1 roztrzepane jajko Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach. Po wystudzeniu obieramy ze skórki i rozcieramy praską

Czerwona Porzeczka
Bułki na parze, czyli pampuchy 165

Bułki na parze można podać zarówno ze słodkimi sosami owocowymi, jak i klasycznymi sosami mięsnymi lub grzybowymi. Są proste do zrobienia, a wykonane w domu, smakują znacznie lepiej od tych sklepowych.  Składniki (8 bułeczek): 250 g mąki (typ 550) 125 ml ciepłego mleka 15 g drożdży 1/2 płaska łyżeczka cukru 1/4 płaskiej łyżeczki soli 1 jajko 25 g stopionego

Smak mojego domu
Gołąbki z bulgurem i dynią 101

sparzamy, studzimy. Farsz układamy na każdym liściu i zawijamy. Gołąbki układamy w naczyniu żaroodpornym, zalewamy rosołem, pieczemy 90 min pod przykryciem w temperaturze 180°C. Podajemy z ulubionym sosem. U nas grzybowy <3 st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow

R'n'G Kitchen
Hreczniaki 137

pochodzi od słowa hreczki, czyli gryki. Kotleciki wyglądem łudząco przypominające mielone składają się głównie z kaszy gryczanej i twarogu. Smakują podane z surówką, ogórkiem kiszonym/konserwowym i sosem, np. pomidorowym ze świeżą bazylią, grzybowym ze śmietanką i natką lub sosem tatarskim . Kotlety będą także smakować podane razem z surówką z pora , która nada daniu bardziej wyrazistego charakteru i głębszego smaku. Składniki

Zasmakuj Kuchni
Krokiety z kapustą kiszoną i grzybami 442

patelni na złoty kolor. Krokiety z kapustą kiszoną i grzybami doskonale smakują z barszczem czerwonym. Smacznego. Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Naleśniki z jabłkami, pomarańczami i sosem karmelowym Zupa grzybowa krem z leśnych grzybów Pikantne Skrzydełka KFC Artykuł Krokiety z kapustą kiszoną i grzybami pochodzi z serwisu Księga Smaku

Księga-Smaku
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami 189

wykładamy liśćmi kapusty na to dajemy gołąbki, przykrywamy liśćmi kapusty, podlewamy wodą. Przykrywamy naczynie i wstawiamy do piekarnika. Gołąbki pieczemy a 180 stopniach przez 1 godzinę. Podajemy z sosem pomidorowym lub grzybowym. The post Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami appeared first on Thermomix przepisy

Themo przepisy
PLACEK PO CYGAŃSKU Z GRZYBAMI LEŚNYMI 121

przygotowaną mieszankę dodać do grzybów i pogotować aż sos zgęstnieje. Na połowę usmażonego placka wyłożyć porcję ryżu ( 2-3 łyżki ) złożyć go na pół i polać dość obficie sosem śmietanowo-grzybowym. Smacznego Artykuł PLACEK PO CYGAŃSKU Z GRZYBAMI LEŚNYMI pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia

Pieguskowa Kuchnia
Kluski śląskie 156

partiami. Po tym jak wypłyną na powierzchnię gotujemy je 3 minuty, wyciągamy łyżką cedzakową i wrzucamy następną partię. Podajemy gorące, bezpośrednio po ugotowaniu. Najlepiej smakują z dodatkiem masła, sosu mięsnego lub grzybowego. Smacznego Artykuł Kluski śląskie pochodzi z serwisu PatiGotuje

PatiGotuje
Naleśniki z kaszą gryczaną i twarogiem 210

zmielonego sera (takiego jak do sernika, w wiaderkach), jak również samodzielnie zmielonego, tłustego lub półtłustego, białego sera. Naleśniki można podawać same, polane kwaśną śmietaną, sosem czosnkowym lub z sosem pieczarkowym, czy grzybowym. Smak farszu można wzbogacić o podsmażony, pokrojony w niewielką kostkę boczek (około 125 g). 1 szklanka = 250 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml. Źródło przepisu

Gospodyni Miejska
Gnocchi z szałwią i grzybami / Gnocchi with mushrooms and sage 203

proces jest praktycznie taki sam. A wyszły przepyszne! Mięciutkie i puszyste, podane z masełkiem szałwiowym z grzybami i posypane startym parmezanem. Niebo w gębie! Przed wymieszaniem z sosem maślano-grzybowym podsmażyłam moje gnocchi bo lubię tą przysmażoną skorupkę, ale oczywiście wybór należy do Was, polecam ten przepis gorąco! Warto zapoznać się także z innym, równie fenomenalnym przepisem tego autora

karmelowy
Bitki schabowe w sosie grzybowym ze szmaciakiem 192

jędrny i bardzo aromatyczny. Po namoczeniu szmaciak wygląda jak świeży, ale jest bardziej sprężysty i nie taki kruchy co akurat w przypadku dodatku do dania duszonego jest zaletą. Sos zyskał cudowny, grzybowy zapach i smak. Przypomniały mi się jesienne wędrówki i zatęskniłam za Podlasiem ... ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Kopytka z majerankiem 152

razu wyciągamy. Układamy na talerzu jako dodatek do dań mięsnych lub jako samodzielne danie polane masełkiem lub skwarkami ze słoninki. Bardzo dobrze komponują się również z sosem pieczarkowym lub grzybowym

Kulinarne przemyslenia
Gołąbki z pieczarkami 281

strony i ułożyć w naczyniu do zapiekania. • Podlać 1 szklanką bulionu, przykryć i zapiekać przez godzinę w temp. 180 st.C. Podawać z sosem pomidorowym lub grzybowym

To co kocham
Grzyby suszone 244

grzybów smakują potrawy przygotowane z dodatkiem grzybów suszonych. Smak zupy z suszonych grzybów jest wyrazisty, również zapach jest bardzo silny, a kolor zdecydowany. Suszone grzyby są niezastąpione do grzybowej zupy wigilijnej, sosów oraz pierogów z kapustą i grzybami. Czytaj dalej

Przepisy Kulinarne
Ziemniaczane krokieciki z karpia 189

bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Krokieciki możemy podawać solo, albo jako część obiadu, z sosem, ziemniakami i surówką. Do takiej ryby najlepiej pasuje sos pomidorowy lub grzybowy. Mięso z karpia można zastąpić mięsem z jakiejkolwiek innej, ulubionej ryby. Zapraszam też na inne DANIA Z RYBĄ

Trzeci talerz
Kurczak w kremowym sosie dyniowym z grzybami. 239

smażyć kolejne 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Wlać śmietankę oraz 4 - 5 łyżek wody od borowików. Dusić na małym ogniu około 12 -15 minut. Wlać sos dyniowo-grzybowy do naczynia z kurczakiem pozostawiając wierzchy kawałków odkryte. Posmarować je lekko masłem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na 30 - 40 minut

zadanie-gotowanie
Królik duszony w pomidorach 226

sobie najpierw wyhodowali, ale na szczęście w wielu sklepach pojawiają się już tusze królicze bardzo dobrej jakości. Najczęściej królika się dusi w winie lub śmietanie, ale w sosie pomidorowym czy grzybowym będzie równie dobry. Na króliku można też ugotować dobry wywar, taki chudy rosół. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Gołąbki na parze z kaszą jaglaną i soczewicą 261

parze wyłożonym liściem kapusty. Całość gotujemy na parze około 1 godziny* – sprawdzając czy liście są już wystarczająco miękkie. *Podany czas gotowania przy wykorzystaniu młodej kapusty. * Najlepiej podawać z sosem pomidorowym lub grzybowym

Mohiella
GOŁĄBKI Z KASZĄ JAGLANĄ 178

wykładamy liśćmi kapusty. Gołąbki układamy w naczyniu i podlewamy trochę wody. Przykrywamy pokrywą i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 45-60 min. Możemy podać z sosem pomidorowym lub grzybowym. Smacznego ! Artykuł GOŁĄBKI Z KASZĄ JAGLANĄ pochodzi z serwisu MARKOWYSMAK.COM

Markowy smak
Rolada z szynki z grzybami leśnymi wg Aleex 139

razie potrzeby dolać bulionu. 12. Rolady wyłożyć na deseczkę, by mięso „odpoczęło” po pieczeniu. 13. Mięso pokroić w plastry. 14. Podawać z ulubionymi dodatkami, ewentualnie z odrobiną sosu pieczeniowego lub grzybowego. Smacznego

W mojej kuchni
kopytka z papryką 154

kroimy nożem po skosie kluseczki. Gotujemy partiami w osolonej, gorącej wodzie przez ok. 2-3 min. od wypłynięcia na wierzch. Następnie wyciągamy i podajemy np. z sosem pomidorowym lub grzybowym. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Domowy Smak Jedzenia
PIEROGI ZE SŁODKĄ KAPUSTĄ I SUSZONYMI GRZYBKAMI 171

dag.suszonych grzybków 2 jaja 2 cebule masło 2 łyżki sól i pieprz **************************** Grzybki namoczyć na noc.Ugotować je w wodzie w której się moczyły.Wywar wykorzystać np.na sos lub zupę grzybową albo barszcz.Odcedzić , pokroić drobno.Kapustę drobno poszatkować i ugotować z odrobiną wody do miękkości.Cebulę obrać , drobno posiekać i wrzucić na gorące masło , dodać grzybki i smażyć

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Zapiekane pure z dyni, ziemniaków i papryki 143

jednolitą masę, dodać jajko i mąkę kukurydzianą, dobrze wymieszać. Wlać w formę do tarty . Piec w temp 180 st przez ok 20- 25 min Zapiekane pure podałam z sosem mięsno-grzybowym

Gotowanie jest łatwe
Gołąbki w młodej kapuście 161

gołąbki w brytfance. Obłożyć małymi liśćmi i plasterkami pomidora. Skropić oliwą podlać wodą ok 3/4 szkl. Zapiec w piekarniku przez 30 min w temp 200 st. Podawać z sosem pomidorowym lub grzybowym

Gotowanie jest łatwe
Reibkuchen - niemieckie placki ziemniaczane 336

kwaśną śmietaną i cukrem, z musem jabłkowym) lub na słono (z gulaszem, ze smażoną kiełbasą i surówką z kiszonej kapusty, z sosem czosnkowym, z zupą-kremem jarzynowym, z sosem śmietanowo-grzybowym). Placki można smażyć na rozgrzanym oleju lub smalcu. Placki te są grubsze, większe, bardziej chrupiące i sycące od tradycyjnych. Placki należy smażyć na rozgrzanym, ale nie bardzo gorącym oleju

Gospodyni Miejska
Pasztet z cukinii, risotto, serem Grana Padano i suszonymi pomidorami 152

ziołami. Masę włożyć do foremek na pasztet i piec ok. 1 godziny w temperaturze 180oC. Ostudzić i schłodzić. Podawać jako pastę do pieczywa lub wegetariańską zapiekankę z sosem pomidorowym lub grzybowym

Czerwień i błękit
22 NAJLEPSZE PRZEPISY Z ZIEMNIAKAMI 262

pieczarkowym 11. Ziemniaki faszerowane i z jajkiem 12. Sałatka jarzynowa 13. Knedle z serem 14. Zupa ziemniaczana z grzybami 15. Knedle z mięsem i porem podane z szafranowym sosem 16. Sałatka "Grzybowa polana" 17. Ruskie pierogi 18. Poznański gzik 19. Placki ziemniaczane 20. Shepherd's Pie, zapiekanka ziemniaczano-mięsna 21. Ruskie naleśniki 22. Tymiankowe gnocchi z ricottą i groszkiem Smacznego

Przepisy Aleksandry
Gołąbki Teściowej (gotowane)- etapy przygotowania 138

maga) i układamy kolejną. (Pozostawiamy ok 6cm od góry) Ostatnią warstwę gołąbków zalewamy wodą i przykrywamy pozostałymi liśćmi kapusty. Od momentu zagotowania gotujemy ok 40 minut. Podajemy z sosem pomidorowym lub grzybowym (pieczarkowym).  Taką ilość gołąbków najlepiej rozłożyć do dwóch mniejszych garnków. Będziemy mieć pewność, że mięso jest na pewno dobrze dogotowane. Odgrzewanie gołąbków: W piekarniku lub na patelni

Kuchnia w czekoladzie
Ziemniaczano - grzybowe krokiety z sosem pieczarkowym 143

zaraz się rozpocznie więc proponuje Wam tym razem krokiety z grzybów suszonych. Są bardzo aromatyczne i znakomite jako samodzielne danie lub do jakiegoś mięska, zachęcam do spróbowania. Ziemniaczano - grzybowe krokiety z sosem pieczarkowym. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Barszcz biały z grzybami mun 138

barszczu białego :) Składniki : około 1,5 l bulionu warzywnego zakwas żurkowy z butelki biała kiełbasa 3 ugotowane jajka na twardo 3 ziemniaki, marchew, 2 ząbki czosnku 2 łyżki sosu sojowo-grzybowego Tao Tao około 20 dag grzybów mun, 10 pieczarek kwaśna śmietana, 2 łyżki startego chrzanu Przygotowanie : Do gorącego bulionu wrzucamy namoczone i pokrojone grzyby mun oraz pokrojone w kostkę

Proste Potrawy
Karkówka w piwie 193

piwie Delikatniejszej pieczonej karkówki jeszcze nie jadłam. Dodanie piwa do karkówki spowoduje, że mięso bardzo skruszeje, stanie się niesamowicie delikatne, rozpływające się w ustach. A dodając kurki, sos, nabierze aksamitnego, grzybowego posmaku. Całość jest bardzo wyborna, świetnie nadaje się na świąteczny stół, bądź wykwintny obiad niedzielny. Składniki: karczek (u mnie prawie 2 kg) 3 duże cebule 300 g kurek, bądź

na moim stole...
Kluseczki francuskie. 218

Kluseczki francuskie są bardzo delikatne i nadają się jako danie główne z dowolnym sosem: pomidorowym czy grzybowym oraz jako dodatek do zup. Tak wygląda ciasto z dodatkiem koperku. SKŁADNIKI: 2 jajka 2 dag. masła 6 dag.mąki pszennej sól WYKONANIE: Mąkę przesiać, jajka rozbić, oddzielając białka od żółtek, masło utrzeć z odrobiną soli dodając po jednym żółtku, aż masa będzie

Kuchnia Beaty
Makaron ryżowy z kurczakiem i pieczarkami 287

kostkę, pieczarki pokroić w plastry. Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju i podsmażyć kurczaka. Gdy mięso zmieni kolor dodać pieczarki. Wszystko razem smażyć aż pieczarki zmiękną. Doprawić do smaku sosem sojowo-grzybowym.  Makaron przygotować według przepisu na opakowaniu i dobrze osączyć. Wrzucić do usmażonego kurczaka z pieczarkami, wymieszać i podawać. Danie podane na talerzu z kolekcji Daria Porcelana Bogucice

Monia miesza i gotuje
Wigilijne gołąbki z serem białym 180

Nietypowy, wegetariański przepis na gołąbki. Podane w sosie chrzanowym lub grzybowym smakują wybornie! Polecam również: Gołąbki z grochem Gołąbki jarskie z czerwonej kapusty Staropolskie gołąbki na kapuście kiszonej Składniki: 1 główka włoskiej kapusty 1 kg chudego sera 10 dag masła 4 jajka 1 szklanka bułki tartej sól do smaku pieprz do smaku gałka muszkatołowa do smaku mielony kminek do smaku

Tradycyjna Kuchnia
Bułki na parze z truskawkami ze śmietaną i ziarenkami Migdałowy Przylądek 120

może sięgać wody , musi być wyżej. Bułeczki podawać z truskawkami ze śmietaną i posypką z ziarenek lub po prostu z dowolnym sosem . Jeśli chcecie bułeczki podać z sosem mięsnym lub grzybowym do ciasta nie dodawajcie cukru tylko odrobinę soli. Smacznego :) http://www.ziarenkowo.com

Sama słodycz i szczypta chili
Gołąbki Teściowej 161

był nim podlany. Wierzchnie gołąbki przykrywamy pozostałymi  niezużytymi liśćmi kapusty. Wstawiamy do piekarnika na około 2 h lub dusimy na niewielkim ogniu 1,5 h. Podajemy z sosem pomidorowym lub grzybowym. Smacznego! Kaloryczność 1 gołąbka to około 70-100 kcal

IzaGotuje
LEKKA, DIETETYCZNA SAŁATKA WIOSENNA - czyli nietuczące nowalijki romansujące z jajkiem. 384

śledziem na łódeczkach pomidorowych   7.  SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM, POREM, CZERWONYM RYŻEM, CZARNYM SEZAMEM, ZIARNAMI I... 8.  Sałatka Jarzynowa 9.  Sałatka Fasolowa 10.  Sos tatarski mocno grzybowy 11.  Sałatka 3 sałaty - świeża, z bukietem sałat i serkiem, 12.  Sałatka pieczarkowa 13.  Sałatka szpinakowa z kawiorem 14.  Sałatka szpinakowa z oliwkami, ananasem, oscypkiem

Wypisz Wymaluj
Cottage Pie - zapiekanka wiejska 196

bazylią. Marchewkę i pieczarki można zastąpić kukurydzą, groszkiem, papryką, kalafiorem, brokułem, cukinią czy kabaczkiem. Wierzch zapiekanki można, przed włożeniem do piekarnika, posypać startym zółtym serem. Zapiekankę podawać polaną sosem pieczeniowym lub grzybowym. Gdyby wierzch zapiekanki nie przypiekł się ładnie po 25 minutach zapiekania w temperaturze 180 stopni, wówczas, po upływie tego czasu, ustawić grzałkę piekarnika na samą grzałkę górną, podnieść

Gospodyni Miejska
Oszczędnościowe placuszki obiadowe. Mamowa koncepcja na obiad z niczego. Szybko, tanio i z sentymentem 182

śmietaną (też smak dzieciństwa). Młode ziemniaczki również były, ale to zupełnie zbędny i zbyt ciężki dodatek. Warto zastąpić je gotowanym brokułem na przykład lub lekkim i pikantnym sosem warzywnym lub grzybowym czy po prostu ulubioną surówką . Danie to kojarzy mi się z zaradnością mojej Mamy, która zawsze w smaczny sposób wychodzi z kryzysów obiadowych i ma pomysły na sytuacje, kiedy

Kuchnia po mojemu
ŁOSOSIOWA SAŁATKA Z CYKORIĄ, OLIWKAMI I POMARAŃCZĄ. 188

pora 6. Kremowa sałatka włoska ze śledziem na łódeczkach pomidorowych 7. SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM, POREM, CZERWONYM RYŻEM, CZARNYM SEZAMEM, ZIARNAMI I... 8. Sałatka Jarzynowa 9. Sałatka Fasolowa 10. Sos tatarski mocno grzybowy 11. Sałatka 3 sałaty - świeża, z bukietem sałat i serkiem, 12. Sałatka pieczarkowa 13. Sałatka szpinakowa z kawiorem 14. Sałatka szpinakowa z oliwkami, ananasem, oscypkiem

Wypisz Wymaluj
Zupa grzybowa 197

Uwielbiam grzyby  i generalnie smakują mi we wszystkich wytrawnych potrawach, najbardziej chyba sosach, choć zupa grzybowa również należy do moich faworytów. Zrobiona na rosole jest wyborna, zatem polecam. Składniki: 1 korpus z kurczaka ( u mnie 500 g) 1 duża marchewka  1 nieduży por 2 nieduże ziemniaki garść suszonych podgrzybków 350 g pieczarek garść mrożonego koperku 2-3 ząbki

Gosia gotuje
SAŁATKA SZPINAKOWA Z KAWIOREM, OLIWKAMI, ANANASEM I... 172

pora 4. Kremowa sałatka włoska ze śledziem na łódeczkach pomidorowych 5. SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM, POREM, CZERWONYM RYŻEM, CZARNYM SEZAMEM, ZIARNAMI I... 6. Sałatka Jarzynowa 7. Sałatka Fasolowa 8. Sos tatarski mocno grzybowy 9. Sałatka 3 sałaty - świeża, z bukietem sałat i serkiem, Aby nic, a nic Wam nie umknęło: zaobserwujcie nas: tutaj i polubcie na facebooku tutaj

Wypisz Wymaluj
SAŁATKA SZPINAKOWA Z OLIWKAMI, ANANASEM I OSCYPKIEM. 238

Kremowa sałatka włoska ze śledziem na łódeczkach pomidorowych (DB) 5. SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM, POREM, CZERWONYM RYŻEM, CZARNYM SEZAMEM, ZIARNAMI I... 6. Sałatka Jarzynowa 7. Sałatka Fasolowa 8. Sos tatarski mocno grzybowy 9. Sałatka 3 sałaty - świeża, z bukietem sałat i serkiem, - Aby nic, a nic Wam nie umknęło: zaobserwujcie nas: tutaj i polubcie na facebooku tutaj :) :)))))))) A my idziemy kończyć

Wypisz Wymaluj
SAŁATKA PIECZARKOWA 1195

Kremowa sałatka włoska ze śledziem na łódeczkach pomidorowych 5. SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM, POREM, CZERWONYM RYŻEM, CZARNYM SEZAMEM, ZIARNAMI I... 6. Sałatka Jarzynowa 7. Sałatka Fasolowa 8. Sos tatarski mocno grzybowy 9. Sałatka 3 sałaty - świeża, z bukietem sałat i serkiem, Aby nic, a nic Wam nie umknęło: zaobserwujcie nas: tutaj i polubcie na facebooku tutaj

Wypisz Wymaluj
SAŁATKA JARZYNOWA 326

Powiew klasyki, bo kto "pani domu" zabroni?! Są takie dania, takie smakołyki, takie propozycje, które zna chyba każdy i raczej nie ma takich odważnych co by

Wypisz Wymaluj
SAŁATKA FASOLOWA 1009

Jest taka metoda na niespodziewanych gości. Na alarm zapowiadający przybycie głodomorów nie trzeba sobie włosów z głowy rwać. Wystarczy mieć zawsze gdzieś tam w dolnej, kuchennej

Wypisz Wymaluj
Gołąbki z kaszą jaglaną i grochem 173

żeby gołąbki nie wypływały i gotujemy na małym ogniu ok. 40-50 minut, zależne od miękkości kapusty.4. Gołąbki można podawać podpiekane na patelni, solo z wody lub z sosem pomidorowym lub grzybowym

Apetyczna babeczka
Placki ziemniaczane 164

jogurtem posypane cukrem.Ten wariant to moj ulubiony.Choc niektorzy uwazaja,ze cukier i cebula sie wykluczaja smakowo.Moze,ale nie w plackach ziemniaczanych.Swietne sa rowniez z musem jablkowym.Wariant wytrawny z sosem pieczarkowym,czy grzybowym tez znajdzie wielu amatorow.Uwagi:najsmaczniejsze placki,to te z mocno chrupiacym brzegiem.By takie placki upiec nalezy spelnic kilka warunkow.Ciasto na placki rozkladamy cienka warstwa na mocno rozgrzanym tluszczu.Wine

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Placki Ziemniaczane - Najlepszy przepis 2421

Smażymy z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu placki ziemniaczane przekładamy na ręczniki papierowe w celu pozbycia się nadmiaru tłuszczu. Placki możemy podać z dowolnym sosem (u mnie grzybowy) jednak same - bez dodatków, również smakują wyśmienicie.Moje posty

Słodka Strona
KLUSECZKI FRANCUSKIE 151

Kluski francuskie to takie bardziej delikatne kluski kładzione. To bardzo fajny dodatek do zup lub  mięsa z dodatkiem sosu najlepiej pieczeniowego, grzybowym albo pomidorowym. Wiele osób zajada się kluskami polanymi stopionym masłem i posypanymi parmezanem.Robiąc kluski korzystałam z niezawodnego przepisu Margarytki TUTAJ :)Składniki:1  łyżka  masła3 jajka5 łyżek mąki pszennej½ łyżeczki soli Wykonanie

Walijskie Pichcenie
Kopytka 321

rodzajów mąki, z przewagą mąki pszennej, w przeciwieństwie do klusek, gdzie dajemy tylko mąkę ziemniaczaną. Można je jeść jako samodzielne z podsmażoną cebulką czy skwarkami lub ulubionym gulaszem, sosem mięsnym czy grzybowym.   Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Gołąbki z mięsem, kaszą pęczak w sosie pomidorowym 171

żeby gołąbki nie wypływały i gotujemy na małym ogniu ok. 40-50 minut, zależne od miękkości kapusty.4. Gołąbki można podawać podpiekane na patelni, solo z wody lub z sosem pomidorowym lub grzybowym

Apetyczna babeczka
Lubelski kociołek: Gołąbki z kaszą jaglaną 165

liście kapusty, by gołąbki się nie przypaliły. Między gołąbki warto wlać trochę oleju lub bulionu.  Zapiekać w piekarniku około godziny w temp. 180 st.C.  Podawać z sosem pieczarkowym lub grzybowym, chociaż świetnie smakują także bez niego

Pasja Smaku
Pulpety z pora i kaszy jaglanej 93

grzyby i warzywa ( marchew, pietruszkę )ugotować w wodzie z dodatkiem soli , około 30 minut. Wywar odlać do miski, grzyby i warzywa odłożyć. Kaszę przelać wodą, zalać bulionem grzybowym( 200 ml zostawić do sosu) w proporcji : 1 porcja kaszy na 2 porcje płynu i gotować 10 minut. Czosnek posiekać, pora pokroić w plasterki, paprykę w kostkę. Rozgrzać olej na patelni, zeszklić(...)czasie na patelni zrumienić płatki i migdały, dodać pokrojone pomidory i posiekany czosnek, zrumienić. Przełożyć do miksera, dodać suszoną paprykę, oliwę, zmiksować. Wlać bulion grzybowy i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Pulpeciki podawać polane gorącym sosem i posypane migdałami. Smacznego:) Artykuł Pulpety z pora i kaszy jaglanej pochodzi z serwisu

gotuj ze mną
Błyskawiczne piątki - Sos kurkowy 140

Dzisiaj piątek i błyskawiczny do tego. Będzie sos kurkowy, który można przygotować w pół godziny a i podać np do obiadu z młodymi ziemniakami i koperkiem

Magiczne Życie Marty
Tortellini w sosie serowym z suszonymi pomidorami 92

Tortellini to małe włoskie pierożki przypominające nieco nasze uszka, jednak występują one z różnym nadzieniem: serowym, szpinakowym, mięsnym. Ja dzisiaj wykorzystałam tortellini z farszem grzybowym. Podałam je z sosem serowym, który przygotowałam na bazie śmietanki i suszonych pomidorów. Połączenie to okazało się bardzo smaczne i efekt końcowy bardzo zadowolił moich domowników. Tortellini w sosie serowym z suszonymi pomidorami możemy również(...)przygotować na kolację. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 230 g tortellini z farszem grzybowym 30 g żółtego tartego sera 250 ml śmietanki 30% lub 18% 1 cebula 5-6 pomidorów suszonych w oliwie 2 łyżki masła sól, pieprz do smaku szczypiorek do posypania (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Tortellini ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Cebulę obrać, pokroić w kostkę

Danka Pichci
Schab po lasowiacku – kuchnia podkarpacka 87

Schab po lasowiacku – kuchnia podkarpacka Jednym z dobrodziejstw natury, bez którego nie byłoby lasowiackiej kuchni, są leśne grzyby. W sezonie podawane przede wszystkim w postaci sosów i zup ze świeżych grzybów, poza sezonem wzbogacały smak i kolor wielu potraw. Suszone grzyby dorzucano do kapusty, do kasz i do zup. Dodawano je również do duszonych mięs. Schab po lasowiacku to miękkie(...)które oddają im cały swój aromat. Jeśli dodamy prawdziwki, uzyskamy delikatny grzybowy smak i lekko brunatny sos. Z podgrzybkami sos będzie miał ciemnobrązowy kolor, a smak będzie bardziej wyrazisty. Suszone kozaki zabarwią sos na szary kolor, ale w zamian oddadzą mu całą swoją grzybową intensywność. Kotlety po lasowiacku najlepiej będą smakowały z kaszą gryczaną lub ziemniakami. Przepis został opublikowany przez

Trzeci talerz
Sos grzybowy ze świeżych grzybów 272

Błyskawiczny do zrobienia, pyszny sos ze świeżych leśnych grzybów. Kupiłam małą porcję podgrzybków. Za mało na grzybowe danie ale w sam raz na sos. Sos jest znakomity z makaronem, może też być dobrym dodatkiem do mielonych kotletów. Polecam ! składniki 200 g leśnych grzybów 150 ml wywaru warzywnego lub bulionu 1 mała cebula 1 łyżka masła 1 łyżka mąki(...)masłem. Ma powstać gładka masa o beżowym zabarwieniu. Dopiero kiedy masło i mąka są dobrze połączone, ostrożnie zacząć wlewać ciepły wywar grzybowy. Gotować na niewielkim ogniu, cały czas mieszając - najlepiej drewnianą łyżką - aby uniknąć powstania grudek. Kiedy sos zacznie gęstnieć, zdjąć z ognia, dodać śmietanę ,  doprawić   pieprzem, solą i sokiem z cytryny, wymieszać, dodać grzyby, posypać natką pietruszki

Stare Gary
Boczniaki w pomidorach z makaronem 232

Obiad z serii błyskawicznych. W czasie, gdy gotuje się makaron przygotujesz smakowity sos z boczniaków. Sezon grzybowy rozpoczął się na dobre, ale nie proponujnę leśnych grzybów. W zastępstwie boczniaki - dla tych wszystkich, którzy nie zbierają grzybów. Boczniaki z sosem pomidorowym smakują naprawdę znakomicie, a jakie są zdrowe! Składniki na 2 porcje: 400-500 g boczniaków 2 łyżki oleju 1 cebula

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chińszczyzna 216

łatwiznę, niech ktoś inny nas wyręczy. Składniki: - podwójna pierś z kurczaka, - pół słoika pędów bambusa, - grzyby mun namoczone i pokrojone - 2 cebule; - opakowanie mrożonej mieszanki chińskiej; - sos sojowy (ja uwielbiam grzybowy); - przyprawa 5 smaków; - sól, pieprz, papryka mielona ostra - 0,5 l bulionu; Wykonanie: Pierś kurczaka pokroić w paski, przyprawić przyprawą 5 smaków, sosem sojowym, papryką i pieprzem. Najlepiej zostawić

dom-agi.pl
Prosta warzywna lazania z cukinii i pieczarek 197

transakcja – warto czasami w miejsce makaronu użyć cienko pokrojonych warzyw, a w miejsce farszu mięsnego - farsz grzybowy. Na zdjęciu widzisz grillowane plastry cukinii przekładane kremowym migdałowo-grzybowym nadzieniem, a wszystko zwieńczone ostrym pomidorowym sosem, nadającym śródziemnomorski ton całej potrawie. Pyszna i lekka propozycja na letnie spotkania z przyjaciółmi. Danie pochodzi z książki „Vegan für fit” A. Hildmann.  Składniki(...)Dodaj soli według uznania.  Na koniec przełóż warstwy lazanii – na dno talerza rozłóż 2 plastry cukinii, delikatnie rozsmaruj na nich nieco grzybowego farszu i powtarzaj czynność, aż uzyskasz 4 warstwy lazanii. Na wierzchu rozsmaruj hojną ilość sosu pomidorowego. Udekoruj gałązkami tymianku. Smacznego

Roślinna - blog wegański

Proponowane wyszukiwania