sos grzybowy - 2296 przepisów (strona:96/154)

Kapusta wigilijna z chrzanem 186

półplasterki 2 ząbki czosnku przetarte przez praskę kilo kiszonej kapusty odsączonej i pokrojonej na mniejsze kawałki 3 łyżki chrzanu 2 łyżki musztardy ziarnistej 300 ml białego wina 2 łyżki sosu sojowego   2 łyżki oleju do podania ( u mnie Wielkopolski ) Przepis na kapustę wigilijną z chrzanem   Grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 3-4 godziny (a najlepiej(...)którym się gotowały. W dużym garnku podsmażamy cebulę na łyżce oleju. Po chwili dodajemy odsączone grzyby (oczyszczone z kawałków listków i kulek przypraw), czosnek, kapustę, bulion grzybowy, chrzan, musztardę, wino i sos sojowy. Gotujemy co najmniej przez godzinę a najlepiej 2. Przed samym podaniem dodajemy jeszcze 2 łyżki oleju i dokładnie mieszamy. #OlejKonwenanse #OlejWielkopolski Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco

Ugotowane pozamiatane
Sos kurkowy 192

Aromatyczny i delikatny sos kurkowy to idealny dodatek do makaronu, klusek oraz mięs – na przykład do tradycyjnego schabowego. W okresie letnio-jesiennym, kiedy tylko nadarzy się okazja wyjeżdżamy do lasów w poszukiwaniu kurek, borowików, podgrzybków, itp. Kurki, jak i pozostałe grzyby można wykorzystać(...)wiele sposobów. Między innymi robiąc na śniadanie jajecznicę na kurkach. Można też je marynować w occie. Te ostatnie zostawiam w spiżarni na zimę, a w sezonie grzybowym najlepszy sposób to oczywiście sos kurkowy . Podstawą takiego sosu oprócz wspomnianych kurek jest też słodka śmietanka 30%, dzięki której sos jest aksamitny i delikatny. Kurki w sosie śmietankowym są jędrne, smaczne i można

Danka Pichci
Miękkie i soczyste polędwiczki w sosie z suszonych pomidorów 92

zrobić, aby polędwiczki wieprzowe były miękkie i soczyste? Przede wszystkim krótka obróbka termiczna! Wystarczy je obsmażyć i do piekarnika na 15 minut. Odpowiednio doprawiony sos także zrobi robotę. Świetnie sprawdzi się grzybowy (np. borowikowy, kurkowy, pieczarkowy) czy z nutą alkoholu (np. koniakowy). Ja tym razem postawiłam na aromatyczny sos z suszonych pomidorów z dodatkiem wędzonej papryki – ma mocny, aromatyczny

Poezja smaku
Kluski ziemniaczane nadziewane fetą 52

Kluski uwielbiam i kombinuje i wymyślam a tym razem u Efki Konefki znalazłam te pyszne kluchy nadziewane fetą. Sos zrobiłam po swojemu ale tutaj pełna dowolność, podajcie sos jaki lubicie. Może być grzybowy, warzywny czy jogurtowy. Ze wszystkimi będą kluchy smakowały znakomicie. Zabieramy się za szybkie kluseczki? Kluski ziemniaczane nadziewane fetą - przepis CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Pikantna grzybowa z pastą curry i kaszą 118

Rozgrzewająca zupa grzybowa z pastą curry i sosem paprykowym. Do zupy dodałam kasze jęczmienną przez co zupa jest jeszcze bardziej syta.                 składniki: 2 marchewki 1 kawałek korzenia selera 1 por biała część 2 ziemniaki 1 pietruszka korzeń 40 dkg podgrzybków 1 cebula 3 łyżki kaszy jęczmiennej sól, pieprz czarny i czerwony

wesoła kuchnia
Klopsiki podróżnika czyli obiad ze słoika 175

Nasza propozycja na pyszne danie w aromatycznym sosie pomidorowym to klopsiki podróżnika czyli obiad ze słoika. W każdym słoiku 7 pysznych drobiowych pulpecików i porządna porcja gęstego sosu. To bez wątpienia swojskie, klasyczne danie, które będzie doskonałą bazą do wielu pomysłów na szybki obiad. Doskonale sprawdzą się do niego kluski, makarony , kasze oraz ryż. Do zrobienia klopsików możesz użyć mięsa(...)miejscu, musimy proces pasteryzacji powtórzyć co 24 godziny przez następne dwa dni. Oto inne nasze propozycje na pyszny obiad do słoików: ŻEBERKA W KAPUŚCIE OBIAD Z SOSEM A’LA STROGANOW ZUPA GRZYBOWA DO SŁOIKÓW ŚWIEŻONKA Smacznego! Artykuł Klopsiki podróżnika czyli obiad ze słoika pochodzi z serwisu Kuchnia na Wypasie

Kuchnia Na Wypasie
Gnocchi 89

wody. Ciasto zagniatamy szybko oraz gdy kartofle są jeszcze ciepłe po ugotowaniu. Można dodawać do nich również zblanszowany szpinak, pieczoną dynię czy parmezan. Gnocchi podajemy z różnymi sosami, na przykład pomidorowym czy grzybowym. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: około 600 g ziemniaków 1 jajko 3/4 szklanki mąki pszennej sól, gałka muszkatołowa  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Ziemniaki umyć, ugotować

Danka Pichci
Rolada ze schabu z omletem 105

końcem rozcinamy folię żeby mięso się podpiekło. Gotowy schab wyciągamy z piekarnika i zostawiamy na 10 minut do odpoczęcia. Roladę podajemy pokrojoną na plasterki i polaną ulubionym sosem (ja polecam koperkowy lub grzybowy). Smacznego Artykuł Rolada ze schabu z omletem pochodzi z serwisu PatiGotuje

PatiGotuje
Domowe parowańce z sosem owocowym 281

zrobiłam wersję z owocami jagodowymi, śmietaną i cukrem, bo pogoda paskudna i chciałam przywołać smak lata. Ale takie pyzy drożdżowe równie dobrze smakują z sosem waniliowym lub sosami wytrawnymi - pieczeniowymi, mięsnym czy grzybowym. Jeżeli jeszcze nie znacie takich klusek to zachęcam do ich przygotowania. To łatwe i pyszne! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Kluski śląskie ze szpinakiem 176

solą, wyciśniętym ząbkiem czosnku i łyżką jogurtu naturalnego. Smaki pasowały do siebie idealnie 👌 Do kluseczków można również podać duszone, pieczone lub grillowane warzywa. Znakomicie pasują rożne sosy w szczególności  pieczarkowy i grzybowy. Nie wspomnę o gulaszu wołowym lub wieprzowym! To dopiero poezja smaków 😋 Spróbujcie

Kulinarne przemyslenia
Pasztet z selera 225

olej ryżowy) 2 cebule pokrojone w kostkę 2 posiekane ząbki czosnku  20 dag tartej bułki (u mnie bułka kukurydziana) 5 surowych, roztrzepanych jajek 1/2 szklanki wywaru grzybowego albo warzywnego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka suszonego majeranku sól, pieprz Cebulę podsmażamy na oleju, dodajemy pozostałe składniki (tarty seler, czosnek, bułka tarta, roztrzepane jajka, wywar, sos sojowy, majeranek, sól

Bon Appetit Małgorzaty
Penne z kurczakiem w sosie borowikowym 310

łyżeczki suszonego rozmarynu, szczypty gałki muszkatołowej, pęczka świeżego oregano, białego pieprzu, soli. Dzisiejsze danie jest nad wyraz proste w przygotowaniu, a jednocześnie uwodzi po prostu cudownym grzybowym aromatem i kremową konsystencją sosu. Ja dzisiaj, z uwagi na porę roku zmuszony byłem użyć grzybów suszonych, ale spokojnie można użyć też grzybów świeżych lub mrożonych. Pierwszym etapem przy użyciu grzybów suszonych było

Wyprawy kulinarne
Sałatka tortellini z sosem gorgonzola 399

naprawdę zastępować makaron jako dodatek do sałatki, nie powinno się dodawać ich gdzie popadnie bo efekt może być mizerny. W mojej sałatce znajdzie się tortellini grzybowe które bardzo polubi się z sosem z ser gorgonzola, będą też chrupkie warzywne dodatki :). Jakby się przyjrzeć to tortellini są zwinięte na kształt serca, niedługo walentynki więc może i sałatka na dzień dobry(...)naszej drugiej połówki to całkiem niezła myśl :) Polecam! Dla 1 osoby Czas przygotowania: 10 minut Składniki: Garść ugotowanego al dente tortellini grzybowego 50 gr sera gorgonzola 3 łyżki jogurtu greckiego w wersji FIT lub kremówki jeśli bez FIT :) Kilka połamanych liści sałaty lodowej 1 rzodkiewka 1/4 małej papryki  Plasterek cebuli czerwonej Sól himalajska Ksylitol lub cukier Przygotowanie

Kuchnia PROzdrowotna
Tagliatelle z owocami morza 126

czasu na blogu znajduje się świetny przepis na owoce morza w sosie pomidorowym . Dania z makaronem tagliatelle: Tagliatelle z ragu bolońskim Tagliatelle molto bene Zupa grzybowa z makaronem Tagliatelle ze szpinakiem Tagliatelle w sosie dyniowym Tagliatelle makaron Tagliatelle do włoski makaron w kształcie długich i płaskich wstęg. Pochodzi on z regionu Emilia -Romagna i najczęściej podawany jest z sosami. Tagliatelle

MamaOskarka
Zupa grzybowa aksamitna 176

Wykwintna zupa grzybowa. To nie zupa krem – ale na podniebieniu jest nieziemsko lekka, miękka – aksamitnie kremowa. Skondensowany smak grzybów – i tych suszonych, i świeżych – rewelacyjnie podkreślają pieprz i sos Worcestershire, a całość łagodzi i równoważy słodka śmietanka. Pieczarki oczyszczamy z piasku lub ziemi suchym, szczeciniastym pędzelkiem. Grzybów nie myjemy – zbyt szybko chłoną wodę i w ten sposób rozrzedza się(...)szalotki 2 duże ząbki czosnku 200ml śmietany 30% tłuszczu, rzadkiej i płynnej 3 pełne łyżki (z lekkim czubkiem) mąki pszennej 1,5l wody 1 kostka bulionowa – grzybowa 1 kostka bulionowa – jarzynowa 3 łyżki sosu Worcestershire 1 czubata łyżeczka suszonego tymianku 50g masła 6 łyżek oleju rzepakowego natka pietruszki i paluszki chlebowe grissini do podania

Karo in the Kitchen