Taką sałatkę możemy podać jako dodatek do grilla lub obiadu. Jest smaczna i lekkostrawna, uwielbiam ją. Składniki: główka sałaty lodowej 0,5 kilograma pomidorków cherry 2 ogórki zielone 1 papryka czerwona 1 czerwona cebula garść czarnych oliwek Sos: 1/3 szklanki oleju 1 łyżka musztardy 1 łyżka miodu sól,pieprz sok z cytryny 1 łyżeczka ziół prowansalskich Sposób przygotowania: Sałatę
Bajeczna Kuchniabułką tartą) pieprz do podania: gotowe tortilla lub chlebki pita (można upiec domowe pity) domowa harissa domowe tzatziki lub sos przygotowany z małego kubeczka jogurtu greckiego wymieszanego z 1/2 posiekanego ogórka, sokiem z 1/2 cytryny i szczyptą soli świeże warzywa: sałata, ogórek, papryka, pomidor, cebula, świeża kolendra - według uznania Przygotowanie: Cukinie zetrzyj na tarte o grubych oczkach. Umieść na durszlaku(...)wrapy jak na zdjęciu, chwilę podgrzej tortille na suchej patelni, aż staną się ciepłe i elastyczne. Następnie posmaruj je harissą, ułóż kilka liści sałaty i 4 kofty na porcję. Na wierzchu ułóż pozostałe warzywa i polej sosem tzatziki lub jogurtowym. Zwiń w rulon i zajadaj! *** Jeżeli spodobał Ci się ten wpis, pozostańmy w kontakcie. Możesz śledzić moją stronę
Chilli Czosnek i Oliwapiersi), 250g pomidorków koktajlowych (można zastąpić większymi pomidorami), słoik pomidorów suszonych (ja miałam słoik 285g), 2 świeże papryki (czerwona i żółta), mała sałata, przyprawa do gyrosa, sól, pieprz, olej do smażenia (3-4 łyżki), paczka placków tortilli Sos majonezowo czosnkowy: 3/4 główki czosnku, majonez, śmietana - najlepiej rzadka by sos nie był zbyt gęsty ( u mnie była słodka), 2 łyżki(...)gyrosa z dodatkiem 3-4łyżek oleju. Odstawić do lodówki na 2h. Podsmażyć. Sałatę porwać na mniejsze kawałki, paprykę pokroić w paseczki, pomidorki koktajlowe pokroić na ćwiartki, pomidory suszone pokroić na większe kawałki. Dodać podsmażone mięso i wymieszać. Lekko posolić i popieprzyć. Zrobić sos majonezowo czosnkowy: czosnek wycisnąć, dodać kilka łyżek majonezu, dwie łyżki ketchupu i śmietany ( śmietany daję
W kuchni u Monikiporcje: 4 ziarniste tortille 300 g piersi indyczej 2 pomidory 1 papryka 1/3 ogórka szklarniowego 1/2 cebuli czerwonej kilka liści sałaty pekińskiej 1 kulka sera mozzarella Przyprawa do gyrosa 1 łyżka oleju lub oliwy sos czosnkowy z tego przepisu Wykonanie: Mięso pokroić w małe paseczki lub kostkę i doprawić przyprawą do gyrosa według uznania. Pomidory sparzyć, obrać ze skóry(...)sałaty pekińskiej wyciąć twardy środek liścia i pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w piórka. Paprykę pokroić w kostkę. Mozzarellę pokroić w kosteczkę. Na patelni rozgrzać oliwę lub olej. Podsmażyć mięso. Na drugiej dużej patelni podgrzać po kolei tortillę. Kiedy z jednej strony się podgrzeje należy przełożyć ją na drugą stronę i położyć ser i pozostałe składniki oraz polać wszystko sosem
Anielska Kuchnia Aniwrzucić na ruszt , jeszcze fajniejsze Dzisiaj dookoła świata , czyli mix kuchni meksykańskiej ( tortilla ) z kuchnią azjatycką ( teriyaki i liście mizuny-sałaty japońskiej ) , włoską ( parmezan ) i polską ( boczuś, cebulka, rzodkiewka ) . Naprawdę fantastyczny smak , a do tego jeszcze prosty sos na bazie majonezu i słodkiego sosu chilli , kupa zdrowych warzyw ..mniam , po prostu " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height(...)ogórka kilka rzodkiewek 1/2 papryki czerwonej liście mizuny w różnych kolorach i kształtach ( musztardowca lub mix sałat, jeśli nie macie – warto jednak wyhodować tą roślinkę , jest bezobsługowa , śliczna i smaczna ) pomidor śliwkowy trochę drobno tartego sera – parmezanu marynata : 4 łyżki sosu teriyaki 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 1 łyżeczka cukru sól do smaku 1/2 łyżeczki ostrej ,mielonej papryki
Ogrodnik w podróżyCiasto na naleśniki: 1 jajko 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki otrąb pszennych Kupiec 1,5 szklanki mleka 2 łyżki oleju szczypta soli Farsz: główka sałaty rzymskiej puszka kukurydzy 2 mango, obrane i pokrojone w paski 400 g piersi z kurczaka 3 łyżki oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka(...)złotobrązowy kolor. Nie należy smażyć mięsa zbyt długo, żeby się nie wysuszyło. Bedzie wtedy twarde i łykowate. Na wcześniej usmażone naleśniki, nakładać porwaną sałatę, mango, kawałki kurczaka i kukurydzę. Zrolować. Dla opcji z sosem, przed nałożeniem składników na naleśnik, najpierw należy posmarować go sosem - a dopiero później układać dodatki. Inspiracja: zdrowenienudne.pl linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy:' var linkwithin_site
Świat Domowej Kuchnikilka oliwek ser do sałatek typu bałkański ( można kupić w Lidlu) kilka winogron ( białe lub czerwone) Na sos 4-5 łyżek oliwy z oliwek 2 łyżki octu balsamicznego pół łyżki miodu zioła oregano, bazylia dwa ząbki czosnku WYKONANIE Sałatę płuczemy, dodajemy pomidorki przekrojone na pół, oliwki, suszone pomidory pokrojone w paski, winogron przekrojony na pół
W kuchennym oknie Ewylimonki 3 liście limonki kafir, pociętej w paski 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 2 dymki (biała część), drobno posiekane 1 jajko 2 1/2 łyżki sosu rybnego płatki chilli do smaku Sałatka do burgera: 1 szklanka posiekanej sałaty rzymskiej 1/2 szklanki posiekanych listków mięty 1/2 szklanki posiekanych listków kolendry (opcjonalnie) 2 dymki (zielona część), posiekane 3 łyżki soku z limonki 1 łyżka
Tajskie smakiwody przyprawy odrobina kremu balsamicznego Sposób przyrządzenia: Ogórka, rzodkiewkę, szczypiorek umyć osuszyć. Pokroić w kostkę, dodać pokrojone ziemniaki oraz połowę sałaty, wymieszać. Na dnie naczynia rozłożyć pozostałą roszponkę, przełożyć warzywa, polać sosem przygotowanym z w/w składników a balsamem udekorować salaterkę. Sałatka prze apetycznie prezentuje się na stole
pieprzny smaczekNajcierpliwszy dobrze wysmażone (co dziwne, bo steki wsuwa średnie). Pod koniec smażenia na wierzch burgera kładę plaster żółtego, dobrego sera. Odstawiam, żeby soki w mięsie się uleżały. Burgery wymagają sosu. Ja w blenderze mieszam dwie łyżki majonezu, jedynie słusznego Kieleckiego, łyżeczkę musztardy, łyżkę jogurtu naturalnego, mały starty ząbek czosnku, jeden filecik anchovis (można pominąć, ale nie czuć smaku ryby), odrobinę(...)marketu. Bułkę smaruję lekko olejem lub masłem i grilluję z wewnętrznej strony. Składanie burgera i dodatki – na dolną część bułki daję odrobinę dobrego ketchupu, liść sałaty rzymskiej, mięso z plastrem sera, zrobiony przez siebie sos, plaster pomidora, dwa krążki grillowanej cebuli, dwa plastry ogórka kiszonego. Bułkę, którą będę przykrywać, smaruję od wewnątrz sosem. Składam, jem, brudzę siebie i wszystko dookoła
ladykitchenPo sałatce caprese trochę inaczej dzisiaj wersja tradycyjna. Tzn.pomidory i mozzarella pokrojone w plastry. Polane pysznym sosem pesto własnej roboty. U nas to
Smaczne Zdrowesałatek właśnie tej odmiany, gdyż jej niepowtarzalny smak nie tylko komponuje się wspaniale z innymi składnikami, ale sprawia, że wyróżnia się ona znacząco na tle innych, mało ciekawych sałat. Figi świeże zajmują czołowe miejsce, to ich rola jest tu najważniejsza. Dawniej uznawane za bardzo luksusowe, dziś dostępnie praktycznie wszędzie. Zjadamy zarówno miąższ, jak i skórkę. Dojrzałe owoce mają skórkę gładką(...)Sałatka z figami - 400g mix rukoli i radicchio - 1 owoc granatu - 1 owoc kaki - 4 figi świeże - papryczka peperoncini - ser bałkański sałatkowy sos: - 2 łyżki miodu - 2 łyżki octu balsamicznego - pieprz świeżo mielony Sałaty opłukać, po czym ułożyć na talerzu. Owoce umyć. Figi przeciąć na 6 części, kaki na małe kawałki. Z granata wydłubać nasionka, ser pokroić w kosteczkę. Poukładać
Sajkofanka smakupołączenie smakowe. 1/2 główki sałaty lodowej 200 g sera feta 2 pomidory 1 ogórek 1 puszka słodkiej kukurydzy 130 g tuńczyka w sosie własnym 3 jajka 10 zielonych oliwek z czosnkiem Zioła do sałatek Oliwa z oliwek Sałatę lodową rwiemy na kawałki. Pomidory, ogórka oraz ser feta kroimy w kosteczkę. Kukurydzę oraz tuńczyka odsączamy z zalewy. Jajka gotujemy na twardo
VioletoweKucharzeniewykonanie domowych ale i tak było smacznie ;) Składniki: * 5 placków tortilli * 3 pojedyncze piersi kurczaka * świeży ogórek * 2 pomidory * sałata lodowa * pół cebuli * pół czerwonej cebuli * mała papryka czerwona * pieczarki * sos z ketchupu i majonezu Wykonanie: Placki tortilli lekko podgrzać, posmarować sosem. Sos robię pół na pół ketchupu i majonezu. Pomidora i ogórka pokroić
Zrób to smacznieSKŁADNIKI: 400 g mięsa mielonego (miałam wieprzowe) 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka oregano przyprawa jarzynka 1 łyżka sosu chili słodko-kwaśny 2 ziemniaki 1 mała marchewka przyprawa do grilla mix sałat do podania kukurydza konserwowa 2 łyżki PRZYGOTOWANIE: Do miski przekładamy mięso, dodajemy mąkę ziemniaczaną, oregano, jarzynkę i wszystko wyrabiamy na jednolitą(...)lodówki. Następnie dodajemy sos chili i wyrabiamy. Ziemniaki i marchewkę obieramy i kroimy w plasterki. Na długie patyczki do szaszłyków nabijamy ziemniaki oraz marchew i małe kuleczki z farszu mięsnego. Całość przyprószamy przyprawą do grilla, wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy przez około 30 - 35 minut do uzyskania złocistego koloru. Podajemy z sałatami i kukurydza konserwową. Opcja
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki