wyłącznie tradycyjnych surowców, według klasycznych, starych receptur. Musztarda łagodna BIO jest idealna zarówno w postaci dodatku do wędlin, jak i bazy wielu zimnych i gorących sosów, majonezów i marynat. Całości dopełnił chleb graham i sałata lodowa. Oliwki to podstawa! Smacznego
Z Kuchni Do KuchniProsta, szybka i pyszna sałatka, Wystarczy 5 składników i sos, by wasz obiad, czy grill nabrał niecodziennego blasku. Zresztą na kolacje czy przekąskę tez jest idealna. Sałata, melon, ser i pomidorki. Proste prawda? Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikzdrowych sałatek nie ma u mnie granic. Są pyszne, cieszą oko i podniebienie. Polecam! Składniki: 1 opakowanie miksu sałat 200 g mini mozarelli 15 dag wędzonego fileta z indyka Hańderek 1 świeży ogórek 2 pomidory 3 łyżki kukurydzy Sos winegret cebulowy: 5 łyżek oliwy z oliwek lub oleju lnianego 2 łyżki białego octu winnego 1 łyżka wytrawnego białego wina(...)łyżeczka musztardy ½ cebuli Sól i pieprz do smaku Sposób wykonania: Miks sałat wsypujemy do miski, dodajemy pokrojonego w pół plasterki ogórka oraz pomidora, posypujemy osączoną z zalewy kukurydzą, wędzonego fileta z kurczaka kroimy w kostkę łączymy z pozostałymi składnikami, dodajemy kuleczki mozzarelli, delikatnie mieszamy . Przygotowujemy sos: Cebulkę drobniutko siekamy umieszczamy w słoiku, wlewamy oliwę , ocet winny i wino, dodajemy musztardę
Wanilia i Kardamonorzeźwi, doda energii i z łatwością zastąpi śniadanie czy kolację. Do sałatki użyjemy ciepły sos marchewkowy z nutą imbiru i cytryny :) ZAPRASZAM :) Dla 1osoby Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 1 brzoskwinia Garść czereśni 1 mała marchewka małe kawałeczki imbiru suszonego lub świeżego cynamon Garść mixu sałat Łyżeczka orzechów włoskich Pół łyżeczki masła Cukier lub ksylitol Sok z cytryny Przygotowanie(...)stawiamy na palnik i dodajemy cynamon,sok z cytryny i masło. Podgrzewamy aż połączą się składniki i odstawiamy 2/ Komponujemy sałatkę układając miks sałat, przepołowione czereśnie bez pestki oraz pokrojone brzoskwinie. Posypujemy orzechami a następnie polewamy sosem z marchewki. SMACZNEGO
Kuchnia PROzdrowotnapotrawa jest właśnie dla Was:) SKŁADNIKI (ilość według uznania): tortille (użyłam pszennych) sałata lodowa pomidory ogórek kolorowa papryka cebula czerwona (lub biała) kiełki (np. brokuła) filety z kurczaka sól pieprz słodka mielona papryka oliwa z oliwek majonez ketchup (najlepiej pikantny) SKŁADNIKI NA SOS CZOSNKOWY: 1 szklanka jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu 2 duże ząbki czosnku sól świeżo zmielony(...)łyżeczki majonezu, na to posmaruj po 1 łyżeczce ketchupu. Posyp połowę tortilli pokrojoną w kostkę sałatę lodową, na to wyłóż część podsmażonego mięsa, a następnie pomidory i ogórki w plasterkach, paski papryki, piórka cebuli i kiełki. Polej całość kilkoma łyżeczkami sosu czosnkowego. Złóż tortillę na pół i zawiń boki do środka. Gotowe! Smacznego
Słodko-Słony Świat Ilonykuchni Ernest Jagodziński przygotowuje sałatkę z przygotowanych na spotkanie składników. Później mieliśmy pole do popisu. Można było komponować swoje sałatki z owoców, warzyw, wędlin, mięsa, ryb, makaronu, octów balsamicznych, sosów, całej gamy olejów, różnych pestek. Piotrek pokazał na co go stać, jego kolorowa sałatka z wędzonym łososiem i truskawkami wg szefa kuchni okazała się najładniejsza, do tego elegancko i czysto(...)ćwiartki. Gotujemy 1 jajko na twardo, (wkładamy jajko do zimnej wody i gotujemy 10 minut, studzimy w zimnej wodzie). Garść mixu sałat skrapiamy oliwą z oliwek, mieszamy. Do przygotowania sałatki wystarczy kilka minut, najwięcej czasu zajmuje przygotowanie sosu z mango (z którego robimy puree, dodajemy odrobinę oleju lnianego, startą skórkę z limonki i odrobinę startego imbiru), sos kładziemy jako pierwszą
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięgarść oliwek 4 plasterki żółtego sera pół kostki sera feta garść pestek z dyni i słonecznika listki bazylii szczypiorek oliwa albo sos balsamiczny sól, pieprz Wszystkie warzywa myjemy, osuszamy i jeśli jest konieczność obieramy ze skórki. Sałatę szarpiemy i układamy na talerzu. Następnie w plasterki kroimy rzodkiewkę, ogórek, w ósemki kroimy pomidory, ser żółty w paseczki, fetę kroimy
Bon Appetit Małgorzatycukru 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka papryki słodkiej 100 ml białego wina 1 łyżka soku z cytryny/ octu balsamicznego oliwa z oliwek dodatkowo: sałata mozarella pomidorki koktajlowe listki świeżej bazylii wędzony żółty ser majonez/sos tatarski/ sos jogurtowo-majonezowy SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 1. Burgery będą miały najlepszy smak jeśli sami zmielicie mięso lub poprosicie o to w sklepie, jeśli(...)przekroić na pół. (moje były jeszcze ciepłe, jeśli Wasze są chłodne włożyć je na chwilę do piekarnika aby się ogrzały). Dolną część bułeczki posmarować majonezem i układać kolejno: liść sałaty, plaster wędzonego żółtego sera, hamburger, chutney, cieniutkie plasterki mozarelli, plasterki pomidorków, listki bazylii. Górną część bułeczki również smarujemy majonezem i składamy kanapkę. Podawać same lub z frytkami z batatów
DefinicjaSmakusosu sojowego 1 łyżka oleju sezamowego czosnek granulowany do smaku zioła prowansalskie kolorowy pieprz Sos do sałatki: Przepis na sos znajdziecie w przepisie na sałatkę z rukoli (TU) Tutaj zamiast musztardy dijon użyłam musztardy francuskiej. Do miski wsypałam świeże rodzaje sałat. Pokroiłam czerwoną cebulę i seler naciowy. I dodawałam je kolejno do sałat. Pokroiłam czarne oliwki i suszone pomidory
potrawyregionalnewiele.. tym razem doszła rukola i owoc granatu. Pozostałe składniki bez zmian, czyli żurawina, orzechy, ser. Składniki w lodówce zawsze się znajdą. Sałata lodowa, sałata maślana, mix sałat, baby szpinak, rukola - w ilości dowolnej i wedle upodobania. Do tego ser z pleśnią niebieską. Jeśli ktoś lubi mocniejsze doznania smakowe, może dodać gorgonzolę, ja wolę z łagodniejszym lazurem. Camembert(...)tutaj równie znakomicie. Dobre byłyby również cząstki pomarańczy, grejpfruta, ale to już następnym razem :) Sosem polewamy tuż przed podaniem. Do pracy sos transportuję w małych słoiczkach :) składniki: proporcje wg uznania rukola i baby szpinak (ew. mix sałat) ser z niebieską pleśnią (roquefort, gorgonzola, lazur) suszona żurawina lub rodzynki owoc granatu orzechy laskowe winogrona Szpinak
bistro mamaktóre faktycznie dodały soczystości kruchemu mięsu :) Składniki: pół kg piersi z kurczaka mix sałat jedna czerwona papryka ok 10pomidorków koktajlowych 10 czarnych oliwek pół bakłażana pół cukinii garść ziaren słonecznika 100g kaszy jaglanej 3 łyżki oliwy kostka rosół z kury Knorr 2 łyżki sosu sojowego 2 ząbki czosnku W miseczce łączymy ze sobą kostkę rosołową Knorr z oliwą(...)kaszę i gotujemy na małym ogniu ok 20 minut. Pomidorki kroimy na pół, tak jak paprykę. Sałatę rwiemy. Na talerz wykładamy sałatę, na którą wykładamy kasze jaglaną oraz warzywa. Kurczaka kroimy w plastry i posypujemy słonecznikiem. Skrapiamy odrobina sosu sojowego. Do marynaty warto dodać łyżeczkę soku z cytryny (jeżeli ktoś nie lubi można pominąć ten zabieg). Smacznego
ChilliJemygroszki mieszanki groszku z marchewką i kukurydzą Kilka pieczarek marynowanych 4 pomidorki koktajlowe 2 jajka ugotowane na twardo Szczypiorek Sól Pieprz Sos: 2 łyżeczki musztardy 1 łyżeczka majonezu light 2 łyżeczki jogurtu naturalnego Wykonanie: Na dno pudełka wykładamy sałatę, ścieramy niewielką ilość sera a następnie odsączony tuńczyk z puszki. W dalszej kolejności dodajemy po łyżce mieszanki groszku z marchewką oraz
Smaki Ewyktóra z miejsca pobudza trawienie Do miski dajemy po porcji (koło 2-3 łyżki) wymieszanego ryżu, po garści mieszanki sałat, po dwie łyżki przesmażonej na szybko na kokosowym oleju marchwi, ugotowane różyczki brokułów. Rozkładamy usmażone tofu, polewamy całość nitkami orzechowego sosu i posypujemy świeżo posiekanym grubym szczypiorem. Niezliczone możliwości kombinacji. Pyszne, kolorowe, pachnące i syci na długo. Spróbujcie tego(...)ryżowej 1 łyżeczka sezamu SKŁADNIKI - sos orzechowy 4 łyżki masła orzechowego 2 łyżki sosu hoisin 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka Srirachy ciepła woda SKŁADNIKI - do podania ugotowany na sypko ryż brązowy i dziki gotowane brokuły marchewka julienne na oleju kokosowym mieszanka sałat szczypior papryczka chili
Karo in the Kitchenegzemplarze i przygotować kilka fajnych i smacznych potraw. zapraszam na feerię smaków w sałatce wiosennej. Składniki : 4 liście sałaty 5-6 dużych truskawek 4 połówki brzoskwiń z puszki 6 wędzonych śliwek 1 kulka mozzarelli kilka gałązek rzeżuchy kilka listków melisy Sos: 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka płynnego miodu ( ja dałam malinowy) sól(...)pieprz do smaku Sposób przygotowania: Sałatę umyć, osuszyć, porwać na mniejsze kawałki i ułożyć na talerzu. Dookoła porozkładać pokrojone truskawki i brzoskwinie. W środku umieścić połówkę brzoskwini. Mozzarellę rozdrobnić na kawałeczki i równomiernie porozkładać po całości. Śliwki pokroić w paseczki i ułożyć na serze. Całość posypać rzeżucha i udekorować melisą. Wszystkie składniki sosu dokładnie ze sobą połączyć i polać
Gosia gotujedzisiaj. Składniki na 2-3 osoby : 4 jajka ugotowane na twardo garść pomidorków koktajlowych żółtych i czerwonych 1/2 główki sałaty masłowej kilka rzodkiewek 1/2 niedużej czerwonej cebuli kilkanaście plasterków świeżego ogórka garść świeżej rzeżuchy kilkanaście listków świeżego oregano Sos: 3 łyżki drobno posiekanej świeżej mięty 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka płynnego miodu naturalnego 3 łyżki oleju kujawskiego(...)umyć, osuszyć, porwać na robniejsze kawałki i ułożyć na półmisku. Na sałacie ułożyć dookoła jajka przekrojne na ćwiartki, ogórka i rzodkiewkę w płłplasterkach. Cebulę pokroić w piórka i posypać sałatkę. Na końcu ułożyć poprzekrajane na pół pomidorki, rzeżuchę i listki oregano. W słoiczku polączyć wszystkie płynne składniki sosu, dodać pokrojone drobno listki mięty, czosnek przeciśnięty przez praskę, kilka płatków chili
Gosia gotuje