Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowym z dodatkiem marchewki i cebulki. Danie idealne na delegację (wystarczy gorące mięso wraz z sosem przelać do słoików) jak i szybki obiad. Do poniższego dania pasują młode ziemniaki jak i ugotowany ryż. Jeżeli macie ochotę na inne dania z użyciem polędwicy wieprzowej to zachęcam do przygotowania polędwicy w sosie gorgonzola lub w sosie pieczarkowym
UgotowaćSkładniki na gołąbki: -0,5 kg. mięsa mielonego z szynki wieprzowej -1 woreczek ryżu -1 małą kapustę pekińską -przyprawy (sól, pieprz, majeranek, czosnek granulowany) -mąka -bułka tarta -olej Składniki na sos: -2,5 l. wody (10 szklanek) -4 kostki rosołowe -1 koncentrat pomidorowy 250 g. -1 ketchup pikantny 250 g. Sposób przygotowania: Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu(...)stawiamy na średni ogień i rozpuszczamy w niej kostki rosołowe. Następnie dodajemy koncentrat i ketchup i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy ok. 10 minut i wyłączamy. Do miski wrzucamy zimny ryż, mięso mielone i pokrojoną w małe paski kapustę. Dodajemy przyprawy i wszystko razem dokładnie mieszamy. Formujemy kulki o średnicy ok. 4-5 cm. i mocno je dociskamy żeby się
Magia jedzenia.przybraną) i gotujemy jeszcze chwilę. Na koniec, już po wyłączeniu gazu dodajemy do potrawy posiekaną pietruszkę. Wskazówki: Tajskie curry najlepiej podawać z ryżem jaśminowym, choć ja uwielbiam najbardziej z pełnoziarnistym. *Warto pamiętać, że sos sojowy wyciągnie świeże smaki z potrawy, podczas gdy sos rybny sprawi, że potrawa będzie bardziej słona. Dlatego proponuje dodawać oba sosy bardzo ostrożnie. Massaman
MamaOskarkaKiedy nie mam czasu na spędzanie długich godzin w kuchni przyrządzam makaron z jakimkolwiek sosem. Bardzo lubię makaron z sosem serowym. Nie dodaję do niego
Walijskie Pichceniepodlać niewielką ilością wody. żeby się nie przypaliło. Jak wszystko będzie miękkie zagęścić 1 łyżką mąki ziemniaczanej wymieszanej z 1-2 łyżkami sosu sojowego i niewielką ilością wody (około 1/2 szklanki). Podawać z makaronem ryżowym, ryżem lub warzywami (dobrze komponuje się z brokułami) Uwaga - znacznie łatwiej pokroić cienko mięso, kiedy jest lekko zamrożone. Nie dodaję do tego dania soli
Kulinaria - potrawy z różnych stron światawielkości co najmniej Waszej dłoni. Po przekrojeniu gołąbka Waszym oczom ukaże się krzykliwie różowy ryż zabarwiony przez pokrojone w drobną kostkę buraczki, które wraz z ziołami i czosnkiem włożyłam do środka. Bardzo podoba mi się ten zielono- różowy mariaż kolorystyczny :) Jako dodatek przygotowałam dwa rodzaje sosów , które według mnie świetnie komponują się z buraczkami i botwinką. Pierwszy, gęsty i bogaty(...)drugiej miseczce wymieszaj sok z cytryny z miodem i solą. Gdy gołąbki będą gotowe (ryż będzie ugotowany i wchłonie prawie całą wodę), ostrożnie zdejmij talerz. Uważaj, bo będzie gorący. Gołąbki podawaj na ciepło lub zimno w towarzystwie dipu z serem gorgonzola i sosu cytrynowego. *** Jeżeli spodobał Ci się ten wpis, pozostańmy w kontakcie. Możesz śledzić moją stronę
Chilli Czosnek i Oliwabarbecue (BBQ) , który idealnie pasował do mięsa. Pulled pork podaje się w kanapc(bułka, chleb) w towarzystwie frytek, pieczonych ziemniaków lub ryżu. Niezbędnymi dodatkami są kiszone lub marynowane warzywa, sałatka Coleslaw, cebula i duża ilość sosu BBQ. PULLED PORK SANDWICH Marynowana karkówka ułożona na cebulach Mięso po upieczeniu i rozdzieleniu Sos barbecue Składniki: 1,5 kg karkówki 3 cebule (opcjonalnie
Codziennik KuchennyTAJSKIE KOTLECIKI KUKURYDZIANE Tradycyjnie, kotleciki te przyrządza się z posiekanym mięsem krewetek i sosem ostrygowym, smaży się je w wielkim woku i podaje z ryżem oraz sałatą ze świeżych warzyw. Jest to bardzo popularna przekąska na tzw. street food w Tajlandii. Zamiast krewetek, do przygotowania kotletów użyłam mięsa z kurczaka dodałam majonez i przyprawę do kurczaka Galeo(...)łyżka sosu sojowego 1 - 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka Galeo PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Wszystkie składniki na kotleciki umieszczam w misce, mieszam łyżką, no i gotowe :) Krok 2. Łyżką nabieram porcje z miski i kładę na rozgrzany tłuszcz - smażę na złoty kolor (na średnim ogniu). Kiedy spód jest dobrze podsmażony, odwracam na drugą stronę. Kotleciki podaję z ryżem i sałatą
Moja Książka Kucharskaolej rzepakowy do smażenia Boczek kroimy w kostkę i rumienimy na rozgrzanej patelni. Dodajemy pokrojone w kostkę szalotki – całość podsmażamy i odstawiamy do przestudzenia. Ziemniaki rozgniatamy, dodajemy ryż, posiekany szczypiorek, oregano, sól (z solą ostrożnie, bo boczek jest słony), pieprz, jajka, skrobię kukurydzianą – mieszamy. Następnie dodajemy przesmażony boczek – ponownie mieszamy. Formujemy okrągłe kotleciki, panierujemy w mące, smażymy(...)dosmażamy przez chwilę pod przykryciem. Gotowe odsączyć na papierowym ręczniku. Kotlety ziemniaczano ryżowe możemy podać jako zamiennik ziemniaków lub jako samodzielne danie – z sosem, czy też okraszone boczkiem z cebulką. Połączenie ziemniaków i ryżu jest bardzo trafione. Kotlety nie są ani suche, ani też się nie rozpadają. Można sobie skomponować samemu dodatki, np. pieczarki, paprykę, ser żółty
mojewypiekiinietylkoliściach botwiny. Wykonuje się je podobnie jak tradycyjne, lecz dużo szybciej. Te w liściach botwinki smakują rewelacyjnie polane sosem chrzanowym. Gołąbki w botwince z sosem chrzanowym SKŁADNIKI: pęczek botwinki o dużych liściach 100 g ugotowanego ryżu 250 g mięsa mielonego sól , pieprz 1 szklanka bulionu 1 łyżka chrzanu 200 ml jogurtu naturalnego kolorowy pieprz PRZYGOTOWANIE: Liście botwinki zblanszować w lekko(...)osolonym wrzątku. Ryż wymieszać z mięsem mielonym, doprawić solą i pieprzem. Na każdy liść nałożyć łyżkę farszu i zwinąć jak gołąbki. Gołąbki ułożyć w głębokiej patelni lub rondelku i zalać bulionem. Całość dusić pod przykryciem ok 30 minut. Podaje te gołąbki z sosem zrobionym z jogurtu naturalnego wymieszanego z chrzanem, doprawionego solą i świeżo zmielonym kolorowym
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiCejlon), oznacza w sanskrycie „olśniewający kraj”. Tak też jest, jest olśniewająca. Piękne plaże, wspaniałe zbocza gór pokryte uprawami herbaty, starożytne budowle i oczywiście niezwykła kuchnia, głównie składająca się z ryżu i wszelakich odmian curry. Jako, że to kraj tropikalny mocno związany z kulturą hinduską, kuchnia jest niezwykle aromatyczna z dużą ilością przypraw, owoców, mleczka kokosowego i można by tu wymieniać(...)dusimy na niewielkim ogniu, aż bakłażan zmięknie. Na koniec dodajemy garść płatków owsianych i 1 dużą łyżkę jogurtu. Jeszcze tylko skrapiamy sosem sojowym do smaku. Chwileczkę jeszcze dusimy, aby curry zgęstniało dzięki płatkom owsianym i podajemy z ryżem basmati oraz surówką. Nasza surówka to: sałata rzymska, pomidory, kukurydza, szczypiorek, pieprz, sok z cytryny, oliwa z oliwek i tajski sos słodko
vegetanieplasterki dymkę. Do słoiczka wlać sok z limonki, miód i oliwę oraz drobniutko posiekaną papryczkę chilli. Słoik zakręcić i energicznie potrząsnąć, aby sos się połączył, spróbować i ewentualnie doprawić do smaku limonką lub miodem. Ryż z marchewką zalać winegretem, wymieszać i odstawić, aby smaki się połączyły. Sałatka powinna być kwaskowa i pikantna, wyrazista w smaku. Smacznego
Codzienne Gotowaniekoniec gotowania), 2 łyżki oleju rzepakowego lub z pestek winogron, 2 łyżki sosu rybnego, 2 łyżki ciemnego sosu sojowego. Do podania (opcjonalnie): 4 łyżki gęstego, zimnego jogurtu, tajski sos chili . Przygotowanie: Limonkę wyszorować i sparzyć. Otartą skórkę zmiksować z pozostałymi składnikami pasty. Na rozgrzanym oleju zrumienić kawałki królika, odłożyć na talerz. Na patelni podsmażyć pastę curry, dodać królika(...)koniec duszenia dodać sok z limonki i posiekaną kolendrę. W sezonie można dodać świeżego pomidora pokrojonego w drobną kostkę. Podać z ryżem jaśminowym lub basmati, z kleksem zimnego jogurtu i/lub tajskim sosem
SzczyptaSmaQ