Kolejna prosta propozycja dla zabieganych. Zdrowo, smacznie i szybko! Polędwiczka wieprzowa, do tego zdrowy brokuł i wiążący wszystko wyrazisty sos sojowy. Pyszne połączenie, które sprawdza się zarówno z noodlami jak i z kaszą lub ryżem:) Poziom trudności: łatwe Czas przygotowania: 20 minut Ilość porcji(...)polędwiczek, które marynujemy też w sosie sojowym i oliwie . Wstawiamy makaron i zaczynamy rozgrzewać patelnię. Mięso smażymy partiami na bardzo rozgrzanej patelni, poniżej minuty z każdej strony – obracamy jak tylko złapią mocno rumiany kolor. Do gotowego mięsa dodajemy różyczki brokułu i świeżo odcedzony makaron. Wszystko dokładnie mieszamy i voila ! Gotowe! wersja z ryżem Smacznego
Bazując na smakuchudej karkówki przyprawy: gyros, majeranek, trochę domowej vegety 1-2 cebule oliwa z oliwek, masło klarowane 2 woreczki ryżu parboiled składniki na sałatkę: sałata lodowa kilka pomidorków koktajlowych lub malinowych 2-3 ogórki zielone(gruntowe) cebula czerwona sos czosnkowy WYKONANIE: karkówkę nakłuć, pociąć na cm plastry, zamarynować w oliwie z oliwy z przyprawami i odstawić(...)wiórki masła, gotowe mięso rozłożyć na ryżu, polewać tłuszczem z pieczenia, posypać serem, włożyć do piekarnika na 10-15 min.do rozpuszczenia sera, w tym czasie przygotować sałatkę, sałatę rwiemy na kawałki, pomidorki na ósemki, ogórki na wiórki, rozkładamy tuż przed podaniem na mięsie,polewamy sosem czosnkowym i gotowe
Kuchnia Beatyjest zielone? I tak powstały moje gołąbeczki. :) Nadzienie: 300 g mielonej łopatki woreczek ryżu Uncle Ben`s cebula ząbek czosnku łyżeczka majeranku łyżka skórki otartej z cytryny sól i pieprz do smaku łyżka manny jajko Sos: szklanka przecieru pomidorowego 0,5 szklanki pikantnego keczupu sól i pieprz do smaki Oraz: 2 młode cukinie 2 łyżki masła łyżeczka słodkiej(...)papryki wykałaczki Ryż gotujemy jak zaleca producent na opakowaniu. Do mięsa dodajemy startą na tarce cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy. Na koniec dodajemy ryż, mannę i jajko , dokładnie wyrabiamy. Cukinię myjemy, odcinamy końcówki i kroimy w cienkie plastry. Jeśli nie będą za grube, spokojnie pozwolą się zwinąć bez pękania. Jeżeli któryś pasek okaże się za gruby, wystarczy
Dieta moja pasjabazowej jest również smaczny Składniki na 2 porcje: 2 szklanki ugotowanego ryżu (bez soli) 2 szklanki pokrojonych warzyw (marchewka, fasola lub groszek cukrowy, cukinia, papryka, pędy bambusa - w dowolnych proporcjach) 1 cebula dymka ze szczypiorem (posiekane osobno) 1 jajo ½ łyżeczki oleju sezamowego 1½ łyżki oleju arachidowego 2½ łyżki sosu sojowego Rozgrzać wok (lub głęboką patelnię). Wlać odrobinę oleju arachidowego. Wbić(...)najtwardszych. Smażyć krótko (w sumie ok. 3 minut), cały czas mieszając, żeby warzywa pozostały chrupiące. Dodać jajko i ryż wymieszać razem. Jeżeli ryż jest zimny, podsmażyć jeszcze chwilę, żeby się ugrzał. Na koniec wciąż mieszając, dodać pozostały sos sojowy, olej sezamowy i pokrojony szczypiorek. Jeżeli trzeba, doprawić do smaku pieprzem lub solą. Smacznego
Pełny talerzsyrop klonowy ( jeżeli nie masz, danie aż tak bardzo nie ucierpi) - 2 łyżeczki woda olej 10 łyżek ryż * świeże listki kolendry do posypania Etap I - Kurczak Kurczaka przypraw solą, pieprzem (lub swoją ulubioną przyprawą do kurczaka) + 2 łyżki sosu sojowego. Wstaw na min. 15 minut do lodówki następnie usmaż na patelni. Usmażonego kurczaka pozostaw na patelni. Etap(...)rondla na patelnie z kurczakiem, podsmaż wszystko przez ok 5 minut, następnie dodaj sos z kurczakiem do woka z warzywami, przykryj pokrywką i smaż przez ok 10 minut na małym ogniu. Dodaj orzeszki oraz pokrojony szczypiorek. Wymieszaj. Etap V - zajadaj się Podawaj z ryżem, szczypiorkiem oraz ogórkiem zielonym pokrojonym w słupki fajnie będzie chrupać :) Smacznego
Wylizany Rondelprzyprawami, dodajemy skórkę i ostatecznie doprawiamy. Cały czas gotujemy bez przykrycia, aby pozbyć się nadmiaru wody . I tak mamy gęsty, smaczny sos do którego można, albo i nie dodać podsmażone mięso, grzyby, wędlinę i podawać z ryżem, makaronem, kaszami albo jak u mnie z plackami ziemniaczanymi. Ktoś zapyta po co jabłka? Raz to duża ilość pektyny, która zagęszcza
Dieta moja pasjasosem i wstawiamy całość do piekarnika. Pieczemy 40 minut. Całość posypujemy resztą pokrojonej chili i kolendrą bądź posiekaną pietruszką. Podajemy gorące, z ryżem lub z azjatyckim makaronem – my zjedliśmy z gryczanym makaronem japońskim sobą – świetnie wchłania zawiesisty sos. Pastę Kanokwan – oryginalną, produkowaną i pakowaną w Tajlandii pastę curry oraz liście limonki kaffir dostaniecie między innymi w Piotrze i Pawle. Warto
Karo in the Kitchenostra papryka - ilość w zależności od ostrości jaką chce się otrzymać Papryki wydrążyć wycinając gniazda nasienne, wyczyścić z ziarenek, skropić kilkoma kroplami oliwy. Ugotować ryż – może być lekko niedogotowany, wtedy lepiej wciągnie wodę z sosu. Na patelnię wlać olej, wrzucić cebulę pokrojoną w grubą kostkę i zeszklić. Pod koniec dodać całe ząbki czosnku – w duszeniu zmiękną i się rozpadną. Jeśli(...)pomidory z puszki. Pomidory z puszki można zastąpić dodatkowymi pomidorami świeżymi oraz kilkoma łyżkami koncentratu pomidorowego. Całość przesmażyć kilka minut, tak, aby pomidory się rozpadły. Następnie dodać ugotowany ryż, dodać przyprawy i dusić do czasu, aż większość wody odparuje. Gorący farsz nakładać do przygotowanych wcześniej papryk – z lekką górką. Blachę podlać ½ szkl wody, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
Ze smakiem bez glutenupałaszujących je robali, dla nich deszcz to raj. Ale do rzeczy....kurki i ryż to dla mnie idealny duet. 0,5 kg kurek 0,5 szklanki śmietany kremówki woreczek ryżu pełnoziarnistego Uncle Ben`s łyżka masła sól i czarny pieprz do smaku natka pietruszki Grzyby choć składają się prawie z samej wody, to jednak wody nie lubią. Dlatego(...)rozgrzane masło i dusimy około 4 - 5 minut. Oczywiście te duże przekrawamy na pół lub ćwiartki. Zalewamy śmietanką i chwilę zostawiamy aby się sos się zredukował. Doprawiamy solą i pieprzem, podajemy z ugotowanym ryżem i oczywiście grzyby poza czarnym pieprzem lubią natkę pietruszki. A więc bez niej ani rusz. Prosto, szybko i naprawdę smacznie. Zam takie osoby które dodają
Dieta moja pasjaryżowo-owsiane kotleciki. Jeśli lubicie bezmięsne dania zachęcam do spróbowania. Kotleciki najlepiej smakują w towarzystwie surówek np. marchewkowo-porowej lub wyraźnego w smaku sosu np. czosnkowego . Składniki: (na około 12 małych kotlecików) 100 g białego ryżu (u mnie w woreczku) 1 szklanka płatków owsianych górskich 1/2 szklanki mleka + 1-2 łyżki * 4 rzodkiewki 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki(...)podany przez producenta). Ugotowany ryż odkładamy do przestudzenia. Do napęczniałych płatków dodajemy starte na grubych oczkach rzodkiewki, posiekaną zieloną pietruszkę, drobno pocięty por. Wszystko dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy ryż, znów mieszamy. Na koniec całość dobrze przyprawiamy solą i pieprzem, próbujemy (smak ma być wyrazisty, a nie mdły). Tak przygotowaną masę wkładamy do lodówki, aby dobrze się schłodziła. Do głębokiego talerza
Słodkie okruszkifilety pstrąga • sól i pieprz • 1/2 szklanki białego wina • 1 szklanka bulionu warzywnego • 1 cebula Risotto • 3/4 szklanki ryżu arborio • 1 cebula • 100 ml białego wina • 3/4 litra bulionu warzywnego • szczypta szafranu • 2 łyżki masła • 2 łyżki parmezanu • gotowy sos balsamiczny Wykonanie: • Rybę obrać ze skóry i pokroić w jednakowej wielkości prostokąty. • Do naczynia(...)winem. • Gdy bulion odparuje, dolewać bulion i cały czas mieszać powtarzając tę czynność aż ryż wchłonie wodę. • Na koniec dodać parmezan i dokładnie wymieszać. • Na talerz wyłożyć filet pstrąga, na to risotto i przykryć pstrągiem. • Polać sosem balsamicznym
To co kochamsolą i pieprzem do smaku. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi około 1,25 l gulaszu drobiowego. Dzięki dodatkowi mąki sos jest delikatnie zaswiesisty, a dzięki śmietanie - aksamitny. Gulasz podawać z ziemniakami, kaszą lub ryżem. Smak gulaszu można wzbogacić o podsmażoną z pieczarkami paprykę, starte na tarce pietruszkę czy seler, lub o kukurydzę. Gulasz można dodatkowo doprawić koncentratem
Gospodyni MiejskaPolędwiczka wieprzowa w sosie cytrusowym z morelami i daktylami oraz mango i kolendrą. Orientalne danie, kilkuetapowe, ale proste i bardzo smaczne, z nutką słodkości i ostrością chili. Składniki : 1 polędwiczka wieprzowa 200g ryżu 1 mango świeża kolendra 1 limonka 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka startego imbiru 1 szklanka soku pomarańczowego 2 łyżki soku z cytryny 1/4 szklanki białego wina(...)wlewamy na patelnię po smażonej polędwiczce i gotujemy przez około 10 minut, a w razie potrzeby zagęszczamy mąką ziemniaczaną polędwiczkę układamy na ugotowanym ryżu, układamy na niej pokrojone mango i skrapiamy sokiem z połowy limonki, polewamy sosem i posypujemy listkami kolendry
zobacz ich smakcurry kawałek świeżego imbiru sok z połowy cytryny cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki brązowego cukru szklanka jogurtu bałkańskiego łyżeczka pasty curry 3 łyżki sosu sojowego łyżka kurkumy łyżka czerwonej papryki łyżka suszonej kolendry olej ryż Piersi kurczaka pokroiłam na paseczki. Polałam olejem i wsypałam przyprawy. Dodałam jogurt bałkański. Wszystko dokładnie wymieszałam i odstawiłam na minimum 30 minut
potrawyregionalnepieczemy w 175 stopniach góra dół pod przykryciem przez 2 godziny. Na 20 minut przed końcem, zdejmujemy pokrywkę i lekko mieszamy warzywa z sosem. Przykrywamy z powrotem. Królik smakuje dobrze z kaszą, ryżem, czy ziemniakami. Dobrze komponuje się z buraczkami ale także z surówką z marchewki, czy sałaty
Krupeczki