sos do ryżu - 5162 przepisów (strona:123/345)

Pulled pork, długo pieczona wieprzowina z domowym sosem barbecue 165

barbecue (BBQ) , który idealnie pasował do mięsa. Pulled pork podaje się w kanapc(bułka, chleb) w towarzystwie frytek, pieczonych ziemniaków lub ryżu. Niezbędnymi dodatkami są kiszone lub marynowane warzywa, sałatka Coleslaw, cebula i duża ilość sosu BBQ. PULLED PORK SANDWICH Marynowana karkówka ułożona na cebulach Mięso po upieczeniu i rozdzieleniu Sos barbecue Składniki: 1,5 kg karkówki 3 cebule (opcjonalnie

Codziennik Kuchenny
TAJSKIE KOTLECIKI KUKURYDZIANE 224

TAJSKIE KOTLECIKI KUKURYDZIANE Tradycyjnie, kotleciki te przyrządza się z posiekanym mięsem krewetek i sosem ostrygowym, smaży się je w wielkim woku i podaje z ryżem oraz sałatą ze świeżych warzyw.  Jest to bardzo popularna przekąska na tzw. street food w Tajlandii. Zamiast krewetek, do przygotowania kotletów użyłam mięsa z kurczaka dodałam majonez i przyprawę do kurczaka Galeo(...)łyżka sosu sojowego 1 - 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka Galeo PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Wszystkie składniki na kotleciki umieszczam w misce, mieszam łyżką, no i gotowe :)  Krok 2. Łyżką nabieram porcje z miski i kładę na rozgrzany tłuszcz - smażę na złoty kolor (na średnim ogniu). Kiedy spód jest dobrze podsmażony, odwracam na drugą stronę. Kotleciki podaję z ryżem i sałatą

Moja Książka Kucharska
Kotlety ziemniaczano ryżowe 169

olej rzepakowy do smażenia   Boczek kroimy w kostkę i rumienimy na rozgrzanej patelni. Dodajemy pokrojone w kostkę szalotki – całość podsmażamy i odstawiamy do przestudzenia. Ziemniaki rozgniatamy, dodajemy ryż, posiekany szczypiorek, oregano, sól (z solą ostrożnie, bo boczek jest słony), pieprz, jajka, skrobię kukurydzianą – mieszamy. Następnie dodajemy przesmażony boczek – ponownie mieszamy. Formujemy okrągłe kotleciki, panierujemy w mące, smażymy(...)dosmażamy przez chwilę pod przykryciem. Gotowe odsączyć na papierowym ręczniku. Kotlety ziemniaczano ryżowe możemy podać jako zamiennik ziemniaków lub jako samodzielne danie – z sosem, czy też okraszone boczkiem z cebulką. Połączenie ziemniaków i ryżu jest bardzo trafione. Kotlety nie są ani suche, ani też się nie rozpadają. Można sobie skomponować samemu dodatki, np. pieczarki, paprykę, ser żółty

mojewypiekiinietylko
Gołąbki w botwince z sosem chrzanowym 126

liściach botwiny. Wykonuje się je podobnie jak tradycyjne, lecz dużo szybciej. Te w liściach botwinki smakują rewelacyjnie polane sosem chrzanowym. Gołąbki w botwince z sosem chrzanowym SKŁADNIKI: pęczek botwinki o dużych liściach 100 g ugotowanego ryżu 250 g mięsa mielonego sól , pieprz 1 szklanka bulionu 1 łyżka chrzanu 200 ml jogurtu naturalnego kolorowy pieprz PRZYGOTOWANIE: Liście botwinki zblanszować w lekko(...)osolonym wrzątku.  Ryż wymieszać z mięsem mielonym, doprawić solą i pieprzem.  Na każdy liść nałożyć łyżkę farszu i zwinąć jak gołąbki.  Gołąbki ułożyć w głębokiej patelni lub rondelku i zalać bulionem.  Całość dusić pod przykryciem ok 30 minut. Podaje te gołąbki z sosem zrobionym z jogurtu naturalnego wymieszanego z chrzanem, doprawionego solą i świeżo zmielonym kolorowym

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Wegetariańskie curry a'la Sri Lanka z ananasem i warzywami. 131

Cejlon), oznacza w sanskrycie „olśniewający kraj”. Tak też jest, jest olśniewająca. Piękne plaże, wspaniałe zbocza gór pokryte uprawami herbaty, starożytne budowle i oczywiście niezwykła kuchnia, głównie składająca się z ryżu i wszelakich odmian curry. Jako, że to kraj tropikalny mocno związany z kulturą hinduską, kuchnia jest niezwykle aromatyczna z dużą ilością przypraw, owoców, mleczka kokosowego i można by tu wymieniać(...)dusimy na niewielkim ogniu, aż bakłażan zmięknie. Na koniec dodajemy garść płatków owsianych i 1 dużą łyżkę jogurtu. Jeszcze tylko skrapiamy sosem sojowym do smaku. Chwileczkę jeszcze dusimy, aby curry zgęstniało dzięki płatkom owsianym i podajemy z ryżem basmati oraz surówką. Nasza surówka to: sałata rzymska, pomidory, kukurydza, szczypiorek, pieprz, sok z cytryny, oliwa z oliwek i tajski sos słodko

vegetanie
Pikantna sałatka z czerwonego ryżu z marchewką 187

plasterki dymkę. Do słoiczka wlać sok z limonki, miód i oliwę oraz drobniutko posiekaną papryczkę chilli. Słoik zakręcić i energicznie potrząsnąć, aby sos się połączył, spróbować i ewentualnie doprawić do smaku limonką lub miodem. Ryż z marchewką zalać winegretem, wymieszać i odstawić, aby smaki się połączyły. Sałatka powinna być kwaskowa i pikantna, wyrazista w smaku. Smacznego

Codzienne Gotowanie
Domowe curry z królika 189

koniec gotowania),  2 łyżki oleju rzepakowego lub z pestek winogron, 2 łyżki sosu rybnego, 2 łyżki ciemnego sosu sojowego. Do podania (opcjonalnie): 4 łyżki gęstego, zimnego jogurtu, tajski sos chili . Przygotowanie: Limonkę wyszorować i sparzyć. Otartą skórkę zmiksować z pozostałymi składnikami pasty.  Na rozgrzanym oleju zrumienić kawałki królika, odłożyć na talerz. Na patelni podsmażyć pastę curry, dodać królika(...)koniec duszenia dodać sok z limonki i posiekaną kolendrę. W sezonie można dodać świeżego pomidora pokrojonego w drobną kostkę.  Podać z ryżem jaśminowym lub basmati, z kleksem zimnego jogurtu i/lub tajskim sosem

SzczyptaSmaQ
MUFFINKI RYŻOWE Z PIECZARKAMI 157

zimno, więc można je zabrać ze sobą do pracy, szkoły czy na piknik...  Składniki: 400 g pieczarek 200 g ryżu (2 torebki) 1 cebula 100 g sera żółtego 4 jajka 2 białka 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżka sosu sojowego sól, pieprz 2 łyżki oliwy Wykonanie: Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy na rozgrzaną(...)patelni oliwę z oliwek.Podsmażamy do zeszklenia. Pieczarki obieramy ze skórki, myjemy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do zeszklonej cebuli. Przyprawiamy sosem sojowym, ziołami, pieprzem oraz solą i smażymy aż pieczarki zmiękną. Zestawiamy z ognia i studzimy.  Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Ugotowany ryż odcedzamy, wsypujemy do miski i mieszamy z pieczarkami. Dodajemy połowę sera żółtego pokrojonego

Kuchnia MagdaLeny
Orientalne pieczarki z mleczkiem kokosowym 233

jednak! W pikantnej odsłonie z mleczkiem kokosowym i pietruszką są po prostu przepyszne. Możemy serwować je jako danie główne z ryżem lub makaronem różowym bądź jako dodatek np. do sajgonek.   Składniki: 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki sosu chili Sambal Oelek biała cebula olej sezamowy do smażenia 500g pieczarek 400ml mleczka kokosowego sól, czarny pieprz ½ pęczka natki pietruszki Sposób wykonania(...)zeszklenia a następnie dodajemy pieczarki. Po około 3 minutach dodajemy mleczko kokosowe i zmniejszamy ogień. Gdy pieczarki zmiękną a sos stężeje doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Posypujemy obficie posiekaną natka pietruszki. Serwujemy z dodatkiem ryżu lub makaronu ryżowego lub jako dodatek do potraw kuchni chińskiej np. sajgonek

Pyry na Gaz
Klopsy w pieczarkach w sosie jogurtowym. danie małokaloryczne 149

naczynia żaroodpornego, wstawić do nagrzanego piekarnika do 220 C i piec 20 minut. Odsypać natką pietruszki lub koperku, wymieszać. Podawać z ryżem lub kaszą. Drugi sposób przyrządzania Można włożyć obsmażone klopsy do na patelnię do sosu, przykryć przykrywką. Gotować na bardzo małym ogniu 20 minut. Posypać natką pietruszki lub koperku. Gotowe. Możecie wybrać sobie sposób który dla was jest łatwiejszy

Kuchnia Pokoleń
Gołąbki z kapusty włoskiej z mięsem i pieczarkami 166

czego cieszyć, bo to znaczy, że smakowały. Składniki: 1 duża główka kapusty włoskiej lub dwie mniejsze 700 g mięsa mielonego wieprzowego 200 g ryżu 500 g pieczarek 1 cebula 1 łyżka masła klarowanego sól pieprz majeranek Sos 1 puszka pomidorów 2 łyżki przecieru pomidorowego majeranek papryka słodka 1 ząbek czosnku bazylia oregano 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżka masła klarowanego(...)podsmażyć na maśle na złoty kolor po czym dodać pieczarki starte na tarce o grubych oczkach, Smażyć aż odparuje woda, doprawić solą i pieprzem, a następnie dodać do ryżu i  mięsa. Doprawić solą i pieprzem majerankiem  i dokładnie wszystko wymieszać. Masę mięsną  nakładać na liścia i zawijać gołąbki. Najmniejsze liście z kapusty ułożyć na dno dużego rondla

O kuchni z uczuciem
Polędwiczki wieprzowe w sosie bananowym 268

łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki masła 2 dojrzałe banany, pokrojone w plastry szklanka jogurtu greckiego łyżka mąki kukurydzianej pół łyżeczki curry pół łyżeczki świeżego startego imbiru 2 torebki ryżu Przygotowanie: Umytą i osuszoną polędwiczkę pokroiłam w plastry o grubości około 2 cm. Posypałam każdy kawałek solą i pieprzem. Na rozgrzaną patelnię wlałam olej i wrzuciłam masło. Usmażyłam plastry polędwiczki(...)minut. Jogurt grecki wymieszałam z mąką i zagotowałam, aż sos zgęstniał. Doprawiłam go solą, pieprzem, curry i imbirem. Przed podaniem do sosu wrzuciłam mięso i banany wraz z tłuszczem z patelni i podgrzałam. Podawałam z ryżem

Kulinarny Pamiętnik
Kurczak curry z ryżem i kolorowymi warzywami 355

Kurczak curry z ryżem i kolorowymi warzywami - na ciepło danie obiadowe, na zimno z sosem czosnkowym pyszna sałatka. Do przygotowania dania użyłam aromatycznej przyprawy Curry Premium od firmy Sk worcu . Składniki: 400 g piersi z kurczaka 300 g fasolki szparagowej zielonej (może być mrożona) 280 g kukurydzy z puszki 1/2 czerwonej papryki 1 cebula 2 torebki ryżu parabolicznego (1 szklanka

Na Ciasteczkowych Papierach
Paola dania dla dzieci 159

ryżem, cynamonem i brązowymi, słodkimi rodzynkami. Pamiętasz jeszcze inne dania na słodko, które tak lubiłaś jako dziecko; kluski leniwe, pierogi z owocami czy słodkim serem, ryż ze śmietaną i truskawkami, makaron z twarogiem i sosem owocowym, naleśniki z owocami, zupy owocowe. Mama i babcia często dodawały do nich różne domowe soki, syropy, które robiły z dojrzałych, pełnych słońca, pachnących owoców(...)gruszkowego. Pierogi z serem czy owocami również możesz polać syropem Paola. Zupa owocowa stanie się bardziej pachnąca i będzie lepiej smakowała doprawiona odpowiednią ilością syropu owocowego. Pyszna zapiekanka z ryżu z jabłkami, rodzynkami i cynamonem może okazać się jeszcze lepsza, jeśli zamiast dodawać do niej cukru, polejesz ja po upieczeniu syropem o smaku dzikiej róży lub pigwy. Również naleśniki

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia

Proponowane wyszukiwania