zupełnie go nie wyczułam, co jest bardzo na plus. Potrzebujemy: podwójna pierś z kurczaka 2 łyżki oleju rzepakowego 1 cebula 2 łyżeczki sosu sojowego ciemnego 2 łyżeczki przyprawy gosposi bez glutaminianu sodu i soli Ponadto: 100 g ryżu, który należy uprzednio ugotować łyżka zimnotłoczonego oleju z pestek dyni, ja użyłam Oleofarm papryka marynowana Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i szklimy(...)plastry i wrzucamy na patelnię, do zeszklonej cebuli. Chwilę razem podduszamy i doprawiamy przyprawą gosposi i sosem sojowym. Mieszamy i dalej dusimy do momentu, aż mięso nie będzie w środku różowe, to na prawdę chwila. Wyłączamy palnik i na patelnię wrzucamy ugotowany ryż i dolewamy łyżkę zimnotłoczonego oleju z pestek dyni. Podajemy z marynowaną papryką. Smacznego! Skomentuj
MamaOskarkaostrym , która w tym towarzystwie idealnie się sprawdziła. Składniki: (4-6 porcji) 0.5kg mięsa mielonego z szynki 250g ryżu 1 jajo 1 cebula 1-2 łyżki oleju do usmażenia cebuli 1 główka białej kapusty 5 łyżek wody Składniki sosu pomidorowego: 1 czubata łyżka mąki 3 łyżki masła 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka suszonego lubczyku 100g śmietany(...)ryżem oraz jajem. Dobrze przyprawić solą i pieprzem. Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć warstwę 1/3 kapusty, następnie warstwę z połowy farszu. Na to znów 1/3 kapusty, resztę mięsa. Na górze ostatnia warstwa kapuściana. Podlać całość 5 łyżkami wody. Przykryć. Piec przez 1h i 20 minut. Wyciągnąć z pieca i pozostawić jeszcze przez 10 minut przed krojeniem. Przygotowanie sosu pomidorowego
Moja DelicjaDzisiaj podobne danie, ale tym razem mięso mielone kryje w sobie niespodziankę - mozzarellę i zielone pesto. Do przygotowania pulpetów uzyłam mięsa z indyka.. Ponadto sos wzbogaciłam kawałkami suszonych pomidorów. Pulpety podałam z ryżem jaśminowym oraz z surówką z kapusty pekińskiej. Składniki: 700 g mielonego mięsa (użyłam indyka) kminek - ok. pół płaskiej łyżeczki zioła kuchni włoskiej - ok. 3 płaskie łyżeczki
Czerwień i błękitminuty, dodajemy pomidory, bazylię cukier, sól, Następnie , kotlety panierujemy (mąka/jajko/bułka tarta). Obsmażamy na złoty kolor.Odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Na schabowe nakładamy sos pomidorowy, posypujemy czarnuszką oraz parmezanem. Do podania: Ryż szałwiowy np. z tego przepisu : https://kopystkapogarach.blogspot.com/2016/10/ryz-z-masem-szawiowym-i-swieza-szawia.html
Kopystką po garachstopni. Po 25 minutach zdjąć folię aby góra się przypiekła. Gotowy pasztet odstawić do przestudzenia, schłodzić, podawać na zimno. Klops ryżowo jajeczny Wspaniale smakuje z sosem koperkowym lub pomidorowym! Składniki 3/4 szklanki szklanka ryżu 8 jajek ugotowanych na twardo 2 surowe jajka 40 dag pieczarek 1 mały por 50 g orzechów włoskich 3 cebulki dymki sól, pieprz 1 łyżka oleju
Mój pomysł nazawrze, dorzucić odcedzoną i opłukaną fasolę oraz kukurydzę. Całość pogotować ok. 10 od ponownego zawrzenia. Chili con carne doprawić do smaku solą, pieprzem i słodkim sosem chili. Podawać jako samodzielne danie lub z ryżem. Warto podać chili z kilkoma łyżkami śmietany dla złagodzenia ostrego smaku. "Wspomnienia w kolorze sepii" Anny J. Szepielak to trzecia przeczytana przeze książka Autorki. W małym
Weekendy w domu i ogrodziegotuję ok 2-3 minut. Następnie doprawiam i dodaję śmietankę. Mieszam. I jeszcze gotuję ok 3 min co jakiś czas mieszając. Rybę podaję z sosem. Idealnie smakuje również z kaszą kuskus czy ryżem
Gotowanie Patkidawała całe i gotujemy tak przez około pół godziny, aby sos naszedł aromatami. Na koniec w małej ilości wody rozrabiamy mąkę ziemniaczaną i dodajemy do sosu, gotujemy aż zgęstnieje. Podajemy na wigilii z ryżem ugotowanym na mleku. Kategoria: Deser Tagged: cukier , karmel , mąka ziemniaczana , woda , śliwki , śliwki suszone
Mam apetyt na ...plastrów cytryny. Wstawiamy blachę na środkową półkę piekarnika i pieczemy kurczaka przez 20-25 minut, w połowie czasu polewając piersi bulionem z przyprawami z blaszki. Sos spod mięsa możemy użyć do polania ziemniaków, ryżu, makaronu – zjedzcie jak lubicie. SKŁADNIKI 3 średnie piersi z kurczaka 40g masła 82% tłuszczu 1 łyżeczka miodu 2 duże ząbki czosnku 1 pełna, z lekkim czubem
Karo in the KitchenDzisiaj na obiad proponuję piersi kurczaka w sosie curry podlanego mleczkiem kokosowym i podanego z ryżem i czarnym sezamem. Składniki: dwie piersi kurczaka ryż paraboliczny z dzikim 4-5 łyżeczek czerwonej pasty curry 200 ml mleczka kokosowego pół czerwonej papryki pół szklanki kiełków fasoli Mung kilka grzybów mun sól czarny sezam Wykonanie: Piersi kurczaka pokroić w kostkę
Pysznie & PięknieJuż zapachniało wiosną, a tu znowu śnieg i zimno. Proponuję więc smacznego i rozgrzewającągo kurczaka w sosie curry z ananasem i morelami podanego z ryżem. Składniki na 2 porcje: • 2 udka kurczaka • 2 szalotki • 4 kółka ananasa • 8 sztuk moreli suszonych • 3/4 szklanki bulionu warzywnego • 3 łyżeczki czerwonej pasty curry • 1 puszka mleka
To co kochamdodajemy pokrojone papryki i dusimy na wolnym ogniu aż papryki będą miękkie, trochę zarumienione. Dodajemy masło orzechowe i wodę i gotujemy (mieszając) aż otrzymamy kremowy sos. Podajemy gorące i zjadamy solo, albo z ryżem, makaronem. Możemy posypać sezamem. Smacznego
Szybko Tanio SmacznieSkładniki: ok 70 dkg biodrówki 2 średnie cebule 1 garść suszonych grzybów sól, pieprz słodka papryka przyprawa małgośka jałowiec mielony 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Cebulę
czarrna od kuchniSpotkałam się z wersją zapiekaną w piekarniku. Ja osobiście jednak wolę dusić go na patelni. Raz, dwa i gotowe. Podczas duszenia mięsa powstaje pyszny kremowy sos. Dlatego danie to podaję zawsze w towarzystwie ryżu. Mięso jest bardzo soczyste a por nadaje fajnej ostrości tej potrawie. Szczerze polecam, szczególnie tym zabieganym. Składniki: 4 pojedyncze piersi z kurczaka 2 pory pęczek dymki
Pobite gary Barbaryosolonej wodzie, odcedzić i ostudzić. Kabanosy/salami pokroić w plasterki. Około 2 łyżki majonezu wymieszać z 1 łyżką jogurtu naturalnego. Dodać pieprz lub/i przyprawę meksykańską. Ryż, warzywa i kabanosy/salami przełożyć do miski. Dodać sos majonezowo-jogurtowy i dokładnie wymieszać. W razie konieczności, sałatkę doprawić do smaku solą i przyprawami. Odstawić na pól godziny do lodówki. Smacznego
kolorowotorcikowokolejne podsumowanie błyskawicznych piatków . W tym tygodniu mamy 1 3 przepisów. Magdalena Rozgrzewająca aromatyczna herbata Gołąbki bez zawijania w jasnym sosie Agnieszka Bułeczki cynamonowe Aga Sałatka z czerwonym ryżem, wędzonym kurczakiem i serem Marzena Enchilada Małgosia Pure z dyni i papryki chili Angelika Naleśniki idealne Kasia Zupa krem z borowików
Magiczne Życie MartyOstatnio nie mam czasu na kombinowanie z potrawami, dlatego dziś zapraszam Was na bardzo szybki pomysł na obiad czyli kurczak w sosie pomidorowym na ostro. Ja podaję go z ryżem brązowym z racji tego, że jest bardzo zdrowy, ale jeśli nie lubicie to może być tez ryż biały lub makaron. Obiad ten będzie także pasował tym, którzy aktualnie dbają
Biały fartuszekmomentu aż powstanie nam sos (około 40-60 min.). Zaletą tego gulaszu jest to, że nie trzeba go zagęszczać żadną mąką, dzięki fasoli i porowi sos sam się wystarczająco zagęści :). Podajemy z kaszą, ryżem lub makaronem. Smacznego
Moje-pitraszenieDrób w lekkim wydaniu. Super pomysł na mięso w wiosennym wydaniu. Jako, że podczas gotowania powstaje wspaniały aromatyczny sos to proponuję podawać tą potrawę najlepiej z ryżem. Składniki: 10 pałek kurczaka 35 dag pieczarek 1 duża zielona papryka 1 cebula 4 łyżki posiekanego koperku 3 szklanki bulionu pół szklanki śmietany kremówki 2 łyżki mąki sól, pieprz tłuszcz do smażenia Sposób
Pobite gary Barbaryrozgrzanym oleju w woku lub na patelni, odsącz je z tłuszczu na ręczniku papierowym, i ułóż na talerzu lub w miseczkach. Polej przygotowanym sosem i posyp pokrojonym porem. Podawaj najlepiej z ryżem ugotowanym na sypko. Jeśli por jest cienki, możesz pokroić go w drobne plasterki, nie przekrawając go wzdłuż. Życzę smacznego i bardzo proszę o komentarz, jeśli wypróbowaliście ten przepis
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskamogę by dania, które do tej pory lubiła zmienić na bardziej dietetyczne ale równie smaczne. Dlatego postanowiłam zrobić oszukane gołąbki z mięsa indyczego i ryżu jaśminowego, ale nie smażone tylko ugotowane w sosie pomidorowym. Wyszło pysznie. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikskładnikiem dominującym a zaledwie subtelnie podkręcającym smak. Użyłam duzo różnorodnych dodatków, które fajnie się ze sobą komponują i tworzą harmonijna całość. Danie podałam z ryżem Basmati z dodatkiem startej marchewki. Żeberka w sosie czekoladowo śliwkowym na czerwonym winie Składniki: 1,5 kg żeberek wieprzowych 4 kostki gorzkiej czekolady 250 g wędzonych śliwek ½ szklanki wytrawnego czerwonego wina 1 kieliszek
W kuchennej krainieczasu do czasu pomieszać i w razie potrzeby uzupełnić brakującą wodę. Kiedy mięso będzie już miękkie dodać mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w wodzie. Doprowadzić do wrzenia. Sos powinien być gęsty. Polecam z ziemniakami, kaszą, ryżem, makaronem lub kluskami. gulasz wołowy
O kuchni z uczuciemFormujemy kuleczki i kładziemy na papierze do pieczenia. Pulpety wegetariańskie z dyni, tofu i ciecierzycy Pieczemy 25 minut w 180 stopniach. Możemy podawać z makaronem, ryżem lub na sałacie. Możemy zrobić do nich sos pomidorowy i polewać je nim. Smacznego :) Pulpety wegetariańskie z dyni, tofu i ciecierzycy
Pyza i Surówkawłaśnie ta sałatka. W końcu przemówiło do mnie połączenie tuńczyka i ryżu i bardzo mi ta sałatka smakuje. Polecam serdecznie! Składniki: 200 g ryżu (2 woreczki) 1 czerwona papryka 2 puszki tuńczyka w kawałkach (w sosie własnym lub oleju) 4 jaja ugotowane na twardo 1 puszka kukurydzy 3-4 ogórki kiszone lub korniszony majonez sól, pieprz Sposób wykonania: 1. Ryż
Kuchnia domowa Anigęstym jogurtem - wycisnęłam do nich żółtą pastę curry,dodałam imbir, czerwoną paprykę,czosnek i pieprz. Usmażyłam wszystko dodając jeszcze przecier z pomidorów. Jeśli uznacie ,że sosu jest za mało można dodać jeszcze jogurtu. Ryż ugotowałam, dodając do niego kurkumy w celu zabarwienia go na żółty kolor. Danie szybkie ale za to o fajnym egzotycznym smaku. Polecam! Smacznego
potrawyregionalneoliwie posypując mąką ziemniaczaną. Następnie wlać sok z puszki razem z ananasami i zagotować, w razie potrzeby delikatnie posolić. wyłożyć mięso na półmisek, polać sosem, obłożyć plastrami ananasa i podawać np. z ryżem
Tradycyjna Kuchniabiałe, gorzkie części i wykrawamy sam miąższ. Rybie roladki wyciągamy z piekarnika. Na talerze układamy cząstki grejpfruta, obok układamy dorszowe roladki a następnie polewamy je sosem z granatu i chilli. Podajemy razem z ryżem, białym lub brązowym, albo z innymi ulubionymi dodatkami
Miód i pieprzsię dusiło w aromacie przypraw. Po około 20 minutach dodajemy pomidory gotujemy chwilę i dodajemy mleko kokosowe. Sprawdzamy mięso, jeśli jest miękkie czas doprawić solą sos. Dodajemy odrobinę soli do smaku. Podajemy z ryżem
Smaki Przyprawy i Koloryczasami nie pogardzę). Na koniec serwuję coś słodkiego, póki lato, póki jeszcze można się lodami chłodzić (a nawet trzeba!) Miłego dnia. Ryż z zielona soczewicą, kurczakiem i marchewką w sosie pomidorowym Marchewkowe curry z ziemniakami i ciecierzycą Placki cukiniowe z suszonymi pomidorami, posypane ziarnami dyni; pomidor Naleśniki gryczane z serkiem chrzanowym
More food, love and dreamsprzyprawiamy solą, pieprzem, vegetą i bazylią. 5. Rozgrzewamy piekarnik (200 stopni). Na spód tortownicy wykładamy szczelnie warstwę z połowy kapusty, na nią nakładamy mięso z ryżem przykrywamy drugą częścią kapusty i powoli zalewamy sosem pomidorowym. 6. Pieczemy 30 minut. W razie potrzeby trzeba przykryć wierzch tortu. Mmm Pycha
NA MOIM TALERZUminut. Drugiego grejpfruta dzielimy na cząstki, a następnie usuwamy nożem białe gorzkie części i wykrawamy sam miąższ. Roladki wyciągamy z piekarnika i polewamy sosem. Na talerzu układamy cząstki grejpfruta. Podajemy z ryżem białym lub brązowym
Miód i pieprzLekka sałatka z ryżem tuńczykiem i ananasem,smakuje wybornie,jest tania i pożywna,na długo daje uczucie sytości. Składniki 200 g ryżu amerykańskiego 1 puszka ananasa 1 puszka kukurydzy 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1/2 pora 1/2 czerwonej papryki 150 g sera żółtego szczypta kurkumy majonez sól morska do smaku pieprz syczuański do smaku Sposób przygotowania Ryż gotujemy
Wanilia i KardamonGulasz wieprzowy na pomidorowo z ziołami jest ulubionym gulaszem mojej córeczki. To mięciutkie mięso w sosie, które idealnie komponuje się z kaszami, makaronem, ryżem, ziemniakami czy kluseczkami - możliwości podania mamy całą gamę. Przygotowanie go jest bardzo proste, polecam na obiad, który zostanie odgrzany np. następnego dnia. Pomidorowy gulasz wieprzowy SKŁADNIKI : 500 g łopatki wieprzowej 1 cebula sól i pieprz
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkigodzinę. Następnie pod przykryciem dusimy kurczaka w sosie przez około 30 min. W razie potrzeby dolewamy wody ale ostrożnie aby za dużo wodnistego sosu się nie zrobiło. Ja podałam z fioletowym ryżem. Smacznego
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/dusić na wolnym ogniu około 45 minut. Po tym czasie dodać drobno pokrojony czosnek, rodzynki i morele. Dusić kolejne 15 minut. Gorące kotlety, polane sosem z rodzynkami i morelami podawać z ziemniakami, ryżem lub kaszą
O kuchni z uczuciemkarmel! Do sosu wrzucić kurczaka, smażyć kilka minut. Na koniec dodać płaską łyżeczkę granulowanego czosnku i orzechy nerkowca. Wyłączyć gaz i zaczekać kilka minut. Spróbować sos – jeśli to konieczne dodać sól. Podawać z ryżem – najlepiej basmati
Kulinarne InspiracjeJak byłam mała i leżałam w łóżku z gorączka, babcia często robiła mi gołąbki. Mięso, marchewka i ryż, owinięte były lekko chrupiącą sałatą. Zawsze po babcinych
wegetalerzesitku, przelać zimną wodą i wrzucić do garnka z rozpuszczonym masłem. Podgrzać. Na talerz wyłożyć 2 łyżki kukurydzy, na kukurydzę kłaść żeberka i polać sosem miodowym. podawać z ziemniakami z wody lub ryżem. SMACZNEGO
Bea(u)ty kitchenAnanasa oraz pomarańcze obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Jogurt naturalny wymieszać z pieprzem, posiekaną pietruszką oraz bazylią, dokładnie wymieszać. Pierś grillować na patelni. Do ryżu dodać mięso, pokrojone owoce, kukurydzę, całość polać sosem jogurtowym, posypać zieloną pietruszką i dokładnie wymieszać. Sałatkę podawać schłodzoną. Smacznego
Fit-aminadusić ok. 10 minut pod przykryciem. Następnie dodać majeranek, chrzan, wlać śmietankę, doprawić solą i pieprzem. Gotować kolejne 2-3 minuty. Można również dodać do sosu sparzoną wcześniej żurawinę. Podawać z kaszą lub ryżem i ulubioną surówką
Czerwień i błękit