sos do ryżu - 5162 przepisów (strona:112/345)

Pałki w koperkowym sosie 195

Drób w lekkim wydaniu. Super pomysł na mięso w wiosennym wydaniu. Jako, że podczas gotowania powstaje wspaniały aromatyczny sos to proponuję podawać tą potrawę najlepiej z ryżem. Składniki: 10 pałek kurczaka 35 dag pieczarek 1 duża zielona papryka 1 cebula 4 łyżki posiekanego koperku 3 szklanki bulionu pół szklanki śmietany kremówki 2 łyżki mąki sól, pieprz tłuszcz do smażenia Sposób

Pobite gary Barbary
SMAŻONE TOFU Z POREM 263

rozgrzanym oleju w woku lub na patelni, odsącz je z tłuszczu na ręczniku papierowym, i ułóż na talerzu lub w miseczkach. Polej przygotowanym sosem i posyp pokrojonym porem. Podawaj najlepiej z ryżem ugotowanym na sypko. Jeśli por jest cienki, możesz pokroić go w drobne plasterki, nie przekrawając go wzdłuż. Życzę smacznego i bardzo proszę o komentarz, jeśli wypróbowaliście ten przepis

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Dietetyczne oszukane indycze gołąbki 169

mogę by dania, które do tej pory lubiła zmienić na bardziej dietetyczne ale równie smaczne. Dlatego postanowiłam zrobić oszukane gołąbki z mięsa indyczego i ryżu jaśminowego, ale nie smażone tylko ugotowane w sosie pomidorowym. Wyszło pysznie. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Żeberka w sosie czekoladowo śliwkowym na czerwonym winie 182

składnikiem dominującym a zaledwie subtelnie podkręcającym smak. Użyłam duzo różnorodnych dodatków, które fajnie się ze sobą komponują i tworzą harmonijna całość. Danie podałam z ryżem Basmati z dodatkiem startej marchewki.  Żeberka w sosie czekoladowo śliwkowym na czerwonym winie  Składniki: 1,5 kg żeberek wieprzowych 4 kostki gorzkiej czekolady 250 g wędzonych śliwek ½ szklanki wytrawnego czerwonego wina 1 kieliszek

W kuchennej krainie
Gulasz wołowy 227

czasu do czasu pomieszać i w razie potrzeby uzupełnić brakującą wodę. Kiedy mięso będzie już miękkie dodać mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w wodzie. Doprowadzić do wrzenia. Sos powinien być gęsty. Polecam z ziemniakami, kaszą, ryżem, makaronem lub kluskami. gulasz wołowy

O kuchni z uczuciem
Pulpety wegetariańskie z dyni, tofu i ciecierzycy 258

Formujemy kuleczki i kładziemy na papierze do pieczenia. Pulpety wegetariańskie z dyni, tofu i ciecierzycy Pieczemy 25 minut w 180 stopniach. Możemy podawać z makaronem, ryżem lub na sałacie. Możemy zrobić do nich sos pomidorowy i polewać je nim. Smacznego :) Pulpety wegetariańskie z dyni, tofu i ciecierzycy

Pyza i Surówka
Sałatka ryżowa z tuńczykiem 258

właśnie ta sałatka. W końcu przemówiło do mnie połączenie tuńczyka i ryżu i bardzo mi ta sałatka smakuje. Polecam serdecznie! Składniki: 200 g ryżu (2 woreczki) 1 czerwona papryka 2 puszki tuńczyka w kawałkach (w sosie własnym lub oleju) 4 jaja ugotowane na twardo 1 puszka kukurydzy 3-4 ogórki kiszone lub korniszony majonez sól, pieprz Sposób wykonania: 1. Ryż

Kuchnia domowa Ani
KURCZAK W CURRY 342

gęstym jogurtem - wycisnęłam do nich żółtą pastę curry,dodałam imbir, czerwoną paprykę,czosnek i pieprz. Usmażyłam wszystko dodając jeszcze przecier z pomidorów. Jeśli uznacie ,że sosu jest za mało można dodać jeszcze jogurtu. Ryż ugotowałam, dodając do niego kurkumy w celu zabarwienia go na żółty kolor. Danie szybkie ale za to  o fajnym egzotycznym smaku. Polecam! Smacznego

potrawyregionalne
Kurczak z ananasem 127

oliwie posypując mąką ziemniaczaną. Następnie wlać sok z puszki razem z ananasami i zagotować, w razie potrzeby delikatnie posolić. wyłożyć mięso na półmisek, polać sosem, obłożyć plastrami ananasa i podawać np. z ryżem

Tradycyjna Kuchnia
dorsz pieczony z grejpfrutem 265

białe, gorzkie części i wykrawamy sam miąższ. Rybie roladki wyciągamy z piekarnika. Na talerze układamy cząstki grejpfruta, obok układamy dorszowe roladki a następnie polewamy je sosem z granatu i chilli. Podajemy razem z ryżem, białym lub brązowym, albo z innymi ulubionymi dodatkami

Miód i pieprz
Curry z mleczkiem kokosowym 97

się dusiło w aromacie przypraw. Po około 20 minutach dodajemy pomidory gotujemy chwilę i dodajemy mleko kokosowe. Sprawdzamy mięso, jeśli jest miękkie czas doprawić solą sos.  Dodajemy odrobinę soli do smaku. Podajemy z ryżem

Smaki Przyprawy i Kolory
Kilka pomysłów na... 167

czasami nie pogardzę).  Na koniec serwuję coś słodkiego, póki lato, póki jeszcze można się lodami chłodzić (a nawet trzeba!)  Miłego dnia.   Ryż z zielona soczewicą, kurczakiem i marchewką w sosie pomidorowym   Marchewkowe curry z ziemniakami i ciecierzycą  Placki cukiniowe z suszonymi pomidorami, posypane ziarnami dyni; pomidor   Naleśniki gryczane z serkiem chrzanowym

More food, love and dreams
Tort gołąbkowy 265

przyprawiamy solą, pieprzem, vegetą i bazylią. 5. Rozgrzewamy piekarnik (200 stopni). Na spód tortownicy wykładamy szczelnie warstwę z połowy kapusty, na nią nakładamy mięso z ryżem przykrywamy drugą częścią kapusty i powoli zalewamy sosem pomidorowym.  6. Pieczemy 30 minut. W razie potrzeby trzeba przykryć wierzch tortu. Mmm Pycha

NA MOIM TALERZU
Pieczony dorsz z grejpfrutem 120

minut. Drugiego grejpfruta dzielimy na cząstki, a następnie usuwamy nożem białe gorzkie części i wykrawamy sam miąższ. Roladki wyciągamy z piekarnika i polewamy sosem. Na talerzu układamy cząstki grejpfruta. Podajemy z ryżem białym lub brązowym

Miód i pieprz
Sałatka egzotyczna 244

Lekka sałatka z ryżem tuńczykiem i ananasem,smakuje wybornie,jest tania i pożywna,na długo daje uczucie sytości. Składniki 200 g ryżu amerykańskiego 1 puszka ananasa 1 puszka kukurydzy 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1/2 pora 1/2 czerwonej papryki 150 g sera żółtego szczypta kurkumy majonez sól morska do smaku pieprz syczuański do smaku Sposób przygotowania Ryż gotujemy

Wanilia i Kardamon