tego czy otworzyliście świeżą torebkę, czy ryż jest bardzo suchy. Ja szykuję porcję bulionu z kostek- nie mam niestety dostępu do rybich głów czy krewetkowych pancerzy, żeby zrobić z nich wywar jak należy, więc podrabiam go- do bulionu na włoszczyźnie dodając łyżkę mocnej włoskiej oliwy extra vergine i 2 pełne łyżki sosu rybnego. Skoro nabrał się na to znajomy(...)litra wody 1,5 kostki ‘bulionu na warzywach’ szczypta nitek szafranu namoczonych w łyżce wrzątku 1 łyżka oliwy extra vergine 2 łyżki sosu rybnego kawałek pora kilka gałązek pietruszki kilka utłuczonych ziaren pieprzu ¼ kostki masła 200ml (szklanka) ryżu Arborio (ze sklepowych polecam Scotti) 70-100ml białego wytrawnego, półwytrawnego wina lub wytrawnego cydru (np. Stassen) 2 ząbki czosnku 2 większe
Karo in the KitchenWsypuję przyprawę uniwersalną i duszę na małym ogniu do miękkości. 3. Musztardę mieszam ze śmietaną. Dodaję do mięsa. Duszę jeszcze około 5 minut. Sos doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. Podaję z kaszą, ryżem lub ziemniakami. Do przygotowania potrawy wykorzystałam Musztardę Kielecką Grillową, którą otrzymałam do testowania od firmy W SP SPOŁEM. Musztarda to idealny dodatek do różnego rodzaju
Tradycyjna kuchnia KasiDzisiaj Mąż przygotował dla mnie przepyszny obiad :) Ryż jaśminowy, kotlety sojowe (tekturki), surówka z kapusty taka jak w chińskich restauracjach ;) Surówkę dobrze jest zrobić wcześniej bo musi się "przegryźć". Kotlety sojowe w sosie Pomysł na te kotlety podrzuciła kiedyś na FB Sylwia, prowadząca bloga Wszystko jest w głowie , nasze są jednak trochę inne :) Składniki: - 1 małe opakowanie kotletów sojowych(...)ocet, olej, cukier, sól, przeciśnięty ząbek czosnku, wrzącą zalewą zalać warzywa, wymieszać, docisnąć łyżką, odstawić do ostygnięcia. Im dłużej postoi tym jest lepsza :) Ryż gotujemy wg przepisu podanego na opakowaniu, nakładamy go na talerz, polewamy sosem, wykładamy kotlety i surówkę, zjadamy szybko żeby współbiesiadnik nam nie podjadł ;) Smacznego
Co na wege obiad?nowalijek szybko ucieka :) Składniki na około 12-14 gołąbków: 1 średnia główka młodej kapusty około 300 gr mięsa mielonego ( u mnie wołowo-wieprzowe) 1 torebka ryżu 1/2 sporej cebuli sól, pieprz, papryka słodka Na sos: 3-4 łyżki śmietanki słodkiej 30 % 3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1/2 łyżki mąki pszennej 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 2 liście laurowe 4-5 kulek(...)proszku, suszone warzywko np. domowe około 800 ml wody lub bulionu 1. Ryz gotujemy krócej niż podano na opakowaniu ( u mnie 15 min ) następnie otwieramy woreczek i wysypujemy ryż aby ostygł. 2. Z kapusty zdejmujemy wierzchnie liście i odkrajamy końcówkę głębia. 3. Zagotowujemy lekko osolona wodę w garnczku. Zdejmujemy powoli liście z kapusty i zanurzamy we wrzątku na około
Gotowanie...to proste !mogą być z kompotu) 1,5 szklanki ugotowanego na sypko, dobrego, ryżu 100g groszku z puszki 200g kukurydzy z puszki 1 ogórek 1 czerwona cebula 2 łodygi selera naciowego 2 garście umytej i osuszone roszponki 1 łyżka posiekanego koperku sól himalajska oraz biały pieprz do smaku sos: Kujawski se smakiem do sałatek (czosnkowy) - 1 saszetka 3 łyżki soku oraz(...)sobą wszystkie składniki sałatki tj.: pokrojony w kostkę schab pieczony, wydrylowane czereśnie,roszponkę, osączone z zalewy groszek oraz kukurydzę, ogórek, cebulę, seler, ugotowany ryż, wszystko doprawiamy solą oraz pieprzem, mieszamy. Krok 4. Sałatkę polewamy sosem, posypujemy posiekanym koperkiem. Podajemy na udekorowanym półmisku. Smacznego :) Przepis ten bierze udział w konkursie : "Kujawski ze smakiem do sałatek", który organizowany jest przez
Moja Książka Kucharskaananasa. Chwilkę podsmażyć. Dodać sok ananasowy z wodą i mąką ziemniaczaną, zagotować żeby sos zgęstniał i gotować na wolnym ogniu, aż marchewka będzie al. dente. Pod koniec gotowania wrzucić czerwoną fasolę. Doprawić solą, pieprzem, płatkami chili i ewentualnie niewielką szczyptą przyprawy chińskiej 5 smaków. Ryż ugotować w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić. Natkę posiekać, część natki wymieszać(...)często odwracając. Na minutę przed końcem smażenia polać je miodem, aby uzyskać ładną glazurę i złocisty kolor. Na talerzu wyłożyć warzywa w sosie, na nie położyć pokrojoną pierś z kurczaka. Posypać pozostałą natką pietruszki. Podawać z miseczką ryżu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniesoli 6 płatów nori ( zazwyczaj tyle jest w opakowaniu) 6 paluszków surimi 1 awokado ½ dużego ogórka zielonego Serek śmietankowy Garść sezamu Mata bambusowa Dodatki: sos sojowy ciemny, wasabi Najtrudniejsza rzecz w przygotowywaniu sushi to przygotowanie ryżu. Najpierw trzeba go dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą. Płuczemy aż wodą będzie przejrzysta. Następnie ryż przekładamy do garnka i zalewamy wodą około(...)rozkładamy ryż. Najłatwiej zrobić to wilgotnymi rękami. Od góry zostawiamy około 1,5cm miejsca. Na środku robimy pasek z serka, posypujemy prażonym sezamem. Układamy surimi, ogórka i awokado. Przy pomocy maty zwijamy w rulonik mocno dociskając. Zwinięty rulonik mocno ściskamy. Następnie kładziemy na desce i ostrym nożem (najlepiej nieco wilgotnym) kroimy w paski. Podajemy z dodatkiem sosu sojowego i wasabi
Kolizje Smakówroboty. Składniki: główka włoskiej kapusty 1/2 kg pieczarek 1 szklanki ryżu 2 marchewki 1 por (biała część) ząbek czosnku 1 pietruszka 1 cebula odrobina papryczki chilli sól, pieprz 3 łyżki masła Składniki na sos: pół litra wody 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki(...)mąki razowej żeby było zdrowiej :-) 3 łyżki śmietany 3 ziarenka ziela angielskiego 3 liście laurowe 2 łyżki sosu sojowego ciemnego sól, pieprz garść świeżego koperku łyżka oleju rzepakowego Sposób przyrządzenia: Ryż gotować wg przepisu na opakowaniu, czyli na moją proporcję 2 szklanki wody ma szklankę ryżu na bardzo małym ogniu
pieprzny smaczekliści włoskiej kapusty (+/- kilka sztuk w zależności od wielkości docelowych gołąbków) 0,5 kg mięsa mielonego (u mnie drobiowe) 100 g białego ryżu 1 średnią cebulkę przyprawy: sól, cukier, czarny mielony pieprz, majeranek olej do smażenia Do sosu: 2 średnie marchewki 2 cebule 500 g pomidorowej passaty 200 g dobrej jakości przecieru pomidorowego (najlepiej domowego) przyprawy: sól, cukier, czarny mielony(...)blendujemy (można użyć zarówno blendera kielichowego jak i ręcznego) i przecieramy przez metalowe sito. Sos przelewamy z powrotem do garnka, próbujemy, w razie potrzeby doprawiamy i dolewamy wody. Odstawiamy na bok. (Jeżeli potrawę będziemy kończyć następnego dnia, to po ostudzeniu wstawiamy go do lodówki). Ryż gotujemy w osolonej wodzie 2-3 min. krócej niż w instrukcji na opakowaniu
Ratunku obiadnadmiar otrzepujemy (panierując w bułce tartej kotlety chłoną więcej tłuszczu). Smażymy na rozgrzanym oleju kokosowym, z obu stron na rumiano. Dosmażamy pod przykryciem. Kotlety z ryżu miksowanego mogą stanowić samodzielny posiłek. Wystarczy dodatek sosu, np. pieczarkowego, pomidorowego lub… jakiegokolwiek. Niezastąpiona będzie oczywiście surówka – każda pasuje. Możemy je podać także do mięsa, czy ryby, z jajkiem sadzonym… Ich zaletą(...)jest niezbędna) będą świetnym daniem lub jego uzupełnieniem dla osób na diecie bezglutenowej. Mam nadzieję, że będą smakowały dorosłym, dzieciom, wegetarianom… i nie tylko. Jedno mogę powiedzieć. Zmiksowanie ryżu wpłynęło bardzo korzystnie. Kotleciki wyszły pulchne, spójne i soczyste. Nie rozpadają się, a także nie są przesiąknięte tłuszczem. Smacznego. Wydrukuj przepis The post Kotlety z ryżu miksowanego appeared first
mojewypiekiinietylkoChutney (wym. czatnej), to uniwersalny dodatek do potraw z mięs (zwłaszcza z drobiu) ryb, serów, potraw z ryżem i do chleba. To rodzaj gęstego, słodko-kwaskowatego sosu na bazie duszonej cebuli z jakimś owocem. Bywa często też bardzo ostry. Zwłaszcza te rodem z Indii. SKŁADNIKI: ok. 1 kg miąższu z mango (dojrzałe ale wciąż lekko twarde) 1-2 łyżki oleju
Sztuka gotowania w/g Samiryjajko 50 g bułki tartej kumin ziele angielskie suszona kolendra ząbek czosnku pęczek posiekanego koperku oliwa z oliwek szczypta soli sos serowy kubek śmietany 18% (sojowej lub zwykłej) ulubiony „śmierdzący” ser pieprz ząbek czosnku oliwa brokuł ryż Wykonanie: Kilka ziaren kuminu, ziela angielskiego i kolendry ucieracie w moździerzu. W misce mieszacie mięso z jajkiem, bułką, startym czosnkiem, przyprawami(...)Smażycie tak parę minut, aż się roztopi. Piekarnik nagrzewacie do 180 stopni. Do naczynia żaroodpornego wrzucacie klopsiki, brokuł i zalewacie sosem serowym, pieprzycie według uznania. Wkładacie do piekarnika na max 20 minut. W tym czasie gotujecie ryż (ok 200 g), tak jak lubicie. Szymon i Rafał robią risotto z czosnkiem i cebulą, podlane białym winem i garścią kopru dodaną
GRUBY WAŁEKpapryczki chili - łyżeczka oliwy Wykonanie: - Ryż wrzucić na wrzątek, lekko posolić i gotować przez 15 minut - Czosnek i papryczkę chili drobno posiekać, pora i szparagi pokroić w plasterki, a kalafiora podzielić na mniejsze różyczki - W garnku z grubym dnem rozgrzać odrobinę oliwy - Wrzucić czosnek i papryczkę chili, smażyć przez 30 sekund - Dodać pora, sos pomidorowy i trochę wody - Dodać kurkumę(...)górnej części i dodać później) oraz kalafiora; przykryć garnek i gotować przez 5 minut - Dodać górne części szparagów, gotować przez kolejne 4 minuty - Ryż skropić oliwą i przełożyć na talerz - Obok wyłożyć warzywa w sosie pomidorowym. Gotowe
Wegańska kuchnia orientalnasię cudownie przyrumienić. Minimum pracy, minimum zmywania, maksimum przyjemności!!! Składniki na skrzydła na ryżu (blaszka 40x25 cm) 1 kg skrzydełek 1/3 kostki margaryny 1+2 ząbki czosnku 2 szklanki ryżu 2 cebule pokrojone w krążki 2 łyżki oleju 7 łyżek keczupu pikantnego 1+2 łyżeczki Vegety lub innej przyprawy tego typu 0,5 łyżeczki pieprzu 2 łyżeczki słodkiej papryki(...)Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni C. Surowy ryż sypiemy bezpośrednio na blaszkę (taką do ciast, ja używam takiej o wymiarach 40x25 cm), na ryżu układamy krążki cebuli, na nich skrzydełka i zlewamy to wszystko sosem. Teraz już tylko posypujemy skrzydełka przyprawą do drobiu i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 70 minut
Rozpustne gotowanietorebki ryżu puszka groszku konserwowego 5 jajek natka pietruszki 4-5 ogórków kiszonych 200 g grzybków marynowanych 1 jabłko słoiczek sosu tatarskiego Roleski 1 łyżka śmietany 2 łyżki majonezu sok z 1 cytryny bazylia, estragon sól, pieprz Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu, wystudzić. Jajka ugotować na twardo, wystudzić. Ogórki i grzybki pokroić w kostkę. Jabłko i jajka zetrzeć
kulinarnyswiatdomi