Składniki:Ciasto na tartę:150 g mąki pszennej100 g masła1 żółtko1/2 łyżeczki soliFarsz:300 g filetu z łososia200 g kurek1 opakowanie serka kremowego Apetina z czosnkiem
Smakowity Blog KulinarnyDzisiaj po raz kolejny lekka sałatka z tych "na szybko". Ulubiony tuńczyk w towarzystwie kukurydzy, białej fasoli i chrupiącej mieszanki Euforia od firmy Ziarenkowo, czyli godna
peanutbuttermonsterPomysł na przepis "mule z mango" przywieźliśmy z Tajlandii. Prosto, szybko, aromatycznie i smakowicie. Jeśli tak jak my gustujecie w pikantnych potrawach dodajcie więcej chili
SzczyptaSmaQNa moim blogu znajdziesz przepisy na potrawy domowe, proste, łatwe i bez wyszukanych produktów oraz porady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję
Pysznosci Babci BasiBrr... Zimno, nie? Czy tylko tu, w moim regionie maj - nie-maj nastąpiłw pogodzie? Zimno! Marzę o słońcu, o ciepłym powiewie wiatru. A nieo chłodzie i
W kuchni Karmel-itkiSkładniki: filety śledziowe 1,5 kg, mąka pszenna - ile potrzeba, kucharek 1 łyżka, pieprz cytrynowy 1 łyżka, olej rzepakowy - ile potrzeba, olej rzepakowy 5 łyżek, cebula
W Mojej Kuchni LubięTuńczyk w sałatce najlepszy! Do tego w towarzystwie pysznych dodatków Święta, święta i po świętach... Nie sposób nie wracać do nich z nostalgią wspomnieniami. Przypomina mi
Grunt to przepis!Pesto z jarmużu znakomicie sprawdzi się na grzankach, na pizzy, czy w postaci zapieczonej na rybie. Ja jednak najbardziej lubię pesto klasycznie – po prostu z makaronem. Taki obiad przygotowuje się około 10 minut – w sam raz dla zapracowanych osób. Makaron z pesto jarmużowym robiłam już w tym sezonie kilkukrotnie i zawsze znikał błyskawicznie. Świetne danie, gdy mamy ochotę(...)oraz dużą szczyptą soli. Aby pesto miało luźniejszą konsystencję, dodajemy trochę wody z gotowania makaronu i ponownie blendujemy. Makaron odlewamy i do gorącego dodajemy pesto. Mieszamy, aż oblepi się sosem. Nakładamy na talerze – posypujemy fetą, odłożonymi płatkami migdałów oraz świeżo mielonym pieprzem. Post Pesto z jarmużu z makaronem pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuKarpia można zjeść przygotowanego tradycyjnie obtaczanego w jajku i macę, a później smażonego na oleju. Można też przygotować go w płatkach migdałów. Jednak nasze najnowsze odkrycie
Kolizje SmakówDziś zapraszam Was na kolejną odsłonę świątecznego śledzia, oto korzenny śledź z rodzynkami, bo śledź nie zawsze musi być przygotowany tylko na wytrawnie. W tym przepisie
Kulinarne przygody GatityRecenzja niesamowicie nietuzinkowego i smakowitego miejsca z piwną nutą w Warszawie.Przy okazji SONISPHERE FESTIVAL 2014, postanowiliśmy ze znajomymi zostać w stolicy na weekend. Piątek upłynął nam
W kuchni Karmel-itkiA oto wspaniały przepis na przesmaczne danie. Chyba najlepsze połączenie jakie znam tych właśnie składników :) Składniki: jedna cukinia jajko dwie łyżki mąki łyżka mleka
Mango PapajaQuiche nie jest zbyt popularne w mojej kuchni i przeważnie
Kuchnia Prezydentowejtygodnia/tygodni rieslinga, które odbywały się w całej Polsce. Przygotowaliśmy również: suma afrykańskiego z patelni z blanszowanym szpinakiem ze skórką cytrynową, kaszą perłową z orzeszkami ziemnymi i cytrynową oliwą, polany sosem z palonego masła, a do niego Riesling Spaetlese trocken, z winnicy Kerpen. Oraz deser - Rieslingowe trio: sorbet z wytrawnego Rieslinga z jagodami goji marynowanymi w rieslingu, podawany galaretką z rieslinga(...)naftowe, asfaltowe, apteczne. Często pachną „starymi podkładami kolejowymi”. Różnorodność Rieslingów jest naprawdę przeogromna. Dzięki temu mają bardzo wszechstronne zastosowania kulinarne. Te wytrawne dobrze sprawdzą się z daniami z ryb oraz z owocami morza i lekkimi sałatkami. Będą idealne do szparagów oraz lekkich dań z drobiu. Te słodsze doskonale uzupełnią dania orientalne i dobrze przyprawione. Najsłodsze można pić same
królestwo garów