sos do makaronu - 9438 przepisów (strona:67/630)

Sos grzybowy 178

człowiek miło i pożytecznie spędza czas. Dziś pokaże Wam bardzo prosty przepis na sos grzybowy. Możecie go zrobić więcej i kilka dni przechowywać w lodówce. Potem dodawać do makaronów, sosów, placków, jajecznicy.., tak naprawdę na co macie ochotę i do jakiego Waszego dania pasują. My uwielbiamy sezonowy prosty i tani obiad: młode ziemniaczki z koperkiem i domowy sos grzybowy przygotowany

Zasmakuj Kuchni
Tagliatelle z fasolką szparagową, pieczarkami i salami w delikatnym sosie 184

Makaron na obiad mogłabym jeść codziennie.Stąd też na blogu pojawia się tagliatelle w kolejnej odsłonie. Do zestawu: makaron + sos śmietanowy pasuje naprawdę wiele dodatków. Ograniczać nas może tylko własna wyobraźnia lub brak jakichkolwiek produktów w lodówce ;)Czytaj więcej

bistro mama
Makarony 172

Penne z pieczonym kalafiorem Spaghetti po maltańsku Makaron z sosem a'la ratatouille Speghetti po genueńsku Penne z kiełbasą i cukinią Makaron z cytryną i pieczarkami Spaghetti z krewetkami Lasagne wegetariańska Makaron z suszonymi pomidorami Z sosem z tuńczyka i anchois Makaron z czosnkiem i cieciorką Muszelki z kalafiorem i botwinką Z prostym sosem pomidorowym Spaghetti z pesto szparagowym

Chilli Czosnek i Oliwa
Makaron z krewetkami w sosie serowym 117

mniam. Jeśli macie mrożone krewetki to zalać je wrzącą wodą i zostawić na 30 sekund. Następnie odlać. Polać krewetki sokiem z połowy cytryny. Dowolny makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Odstawić i zachować ciepły. Przygotowanie sosu – na patelni roztopić masło dodać mąkę i vegetę. Szybkim ruchem wymieszać i lekko podsmażyć. Nie pozwolić żeby zbrązowiało. Wlać mleko i ciągle mieszać(...)zależy od wielkości krewetek. Krewetki nie lubią długiego gotowania bo będą twarde. Teraz już tylko potarte sery, podgrzewać chwilkę żeby sery się rozpuściły. Wrzucić natkę pietruszki, wymieszać. Polać sosem ciepły makaron i serwować. Smacznego

Kuchnia Pokoleń
Mule w sosie pomidorowym 194

nigdy nie przygotowywałam ich sama w domu. Ostatnio trafiłam na dobrą ofertę i możliwość zakupu świeżych muli. Oczami wyobraźni widziałam już pięknie otwarte muszle, pomidorowy sos, makaron i kieliszek białego wina... Jednak najwięcej roboty jest z odpowiednim przygotowaniem muli do obróbki termicznej. Należy się do tego przyłożyć, jeśli nie chcemy małych rewolucji żołądkowych. U nas obyło się bez nich(...)dodać pomidory i przyprawy - smażyć przez 3 minuty. Na koniec wlać wino i jeszcze kilka minut gotować. Na tak przygotowany sos wrzucić mule, przykryć pokrywką i dusić przez 5 minut, aż się otworzą.  Mule można podawać z makaronem np. spaghetti czy pappardelle, lub z bagietką

Pasja Smaku
Penne z zielonym groszkiem i oliwkami. 142

gotujemy jak zawsze al dente. My nie przelewamy wodą, jedynie odcedzamy, przelewamy oliwą z oliwek i dobrze mieszamy makaron, aby pokrył się oliwą. W trakcie kiedy gotuje się makaron przygotowujemy sos. Kroimy szalotkę i kalarepę. Szalotkę w kosteczkę, a kalarepę w słupki. Na dużej patelni rozgrzewamy nieco oliwy z oliwek i wrzucamy na nią szalotkę i kalarepę. Smażymy chwilę, dodajemy(...)dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, oregano, pieprz i pokrojone na połówki czarne oliwki. Ile ich dodacie to zależy czy je lubicie. My uwielbiamy, więc dodajemy dużo :) Sos przelewamy do garnka z odcedzonym makaronem i dobrze ze sobą mieszamy, aby dokładnie oblepił makaron. Danie jest gotowe :) Nie solimy sosu, ponieważ ser jest wystarczająco słony, a makaron też był gotowany w osolonej

vegetanie
Kaczka po tajsku 287

makaronu chińskiego Mie od DeCare.pl 500 g mieszanki chińskiej mrożonej (możecie użyć świerzych warzyw-dymka, marchew, papryka, groszek cukrowy, do tego kiełki fasoli Mung, pędy bambusa, grzyby Mun) 1 czubata łyżka startego świeżego imbiru 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka brązowego cukru pół łyżeczki papryki ostrej w proszku lub mała papryczka chili sok z połowy limonki 4 łyżki sosu sojowego jasnego(...)osobnym garnku gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdy kaczka jest gotowa, kroimy ją w plasterki i dorzucamy do warzyw, Smażymy razem przez 2-3 minuty. Dodajemy ugotowany makaron, sos ostrygowy i smażymy przez kolejne 2 minuty mieszając, aby wszystkie składniki ładnie się połączyły. Na koniec dodajemy sok z limonki. Podajemy posypane listkami kolendry lub natką pietruszki

Zawsze głodna!
Wytrawny makaron z polędwiczkami 177

Jeśli do sosu wina czerwonego dodamy, to ciekawy  w smaku sos wytrawny uzyskamy. Polędwiczki cienko pokrojone, na patelni wysmażone dobrze się z sosem i makaronem komponują i naprawdę smakują. Składniki: 4 porcje250 g makaronu Gniazdko 1 Czaniecki, 1 polędwiczka wieprzowa,1 cebula szalotka,½ papryczki chili,sok z ½ limonki,½ łyżeczki białego pieprzu,2 duże ząbki czosnki,olej rzepakowy(...)wino. Całość zagotowujemy, miksujemy blenderem do uzyskania jednolitej konsystencji i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Jeśli sos jest za gęsty można dolać niewielką ilość przegotowanej wody.Do sosu dodajemy wysmażone polędwiczki.Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente, odcedzamy i mieszamy z przygotowanym sosem.Makaron w sosie z polędwiczkami przekładamy na talerz, posypujemy startym serem i dodajemy listki świeżej

Moniki Smakołyki
Spaghetti bez Mięsa w Sosie Pomidorowo-Warzywnym | Spaghetti Wegetariańskie 133

smaku: papryka ostra lub pieprz cayenne sól, pieprz olej lub oliwa do smażenia 250 g makaronu spaghetti Link do filmu z przygotowania : Spaghetti bez mięsa w sosie pomidorowo-warzywnym Przygotowanie: Makaron możemy przygotować na dużej patelni ale jeżeli nie mamy wystarczająco dużej patelni o średnicy przynajmniej 26 centymetrów to możemy spaghetti przygotować w rondlu. Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu(...)dodaję pomidory i jeszcze smażę około 5 minut, na koniec do sosu dodaję ketchup, kukurydzę, doprawiam papryką ostrą, solą, pieprzem i jeszcze smażę około 2 minut. Do gotowego sosu dodaję makaron, dokładnie mieszam i całość smażę około 3 minut – spaghetti jest gotowe. Spaghetti bez mięsa jest gotowe, można podawać. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia

Uwaga Babcia Gotuje
Makaron w sosie z boczniakami i suszonymi pomidorami. 289

Ozdobny makaron kolanka w śmietankowym sosie z boczniakami i suszonymi pomidorami, to świetny pomysł na szybki i smaczny obiad. Bo przecież nie ma nic lepszego niż makaron z sosem. W tym roku światowy dzień makaronu świętowaliśmy z makaronem Lubella :) 200 g makaronu kolanka nr 33 Lubella 200 g grzybów boczniaków 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka mąki pszennej(...)Stale mieszając wlewać bulion, a po rozprowadzeniu wlać kremówkę. Gotować, aż sos nieco zgęstnieje, dodać obsmażone boczniaki i pokrojone w paseczki suszone pomidory. Sos przyprawić tymiankiem, solą i pieprzem. Chwilę pogotować po czym włożyć ugotowany makaron. Wszystko dokładnie wymieszać, a kiedy będzie gorące wykładać na talerze. Posypać świeżą natką pietruszki. Smacznego :) #Lubella #ŚwiatowyDzieńMakaronu #ŚwiatowyDzieńMakaronu2017 #świetujzlubellą #makaronlubella #lubellauwielbiam Kategoria

https:KKuchniaMniam
Christian Grey VS Sasha Grey - walentynkowy spaghetti calzone 119

Składniki: - mąka - drożdże - woda - olej - makaron nitki - koncentrat pomidorowy - cebula - bazylia Wykonanie: Makaron gotujemy. Cebulę kroimy drobno i podsmażamy. Dodajemy koncentratu pomidorowego oraz bazylii i z tak powstałym sosem mieszamy makaron. Drożdże rozpuszczamy w wodzie, dodajemy mąki oraz trochę oleju i ugniatamy ciasto. W razie potrzeby dodajemy wody lub mąki. Sypiemy mąkę na stół i wałkujemy ciasto na cienki okrągły(...)placek. Na połowę placka kładziemy makaron z sosem, przykrywamy drugą połową zlepiając brzegi żeby powstał nam wielki pieróg. Wkładamy go do nagrzanego na 180 stopni piekarnika i pieczemy aż się zarumieni

Kryzysowa Książka Kucharska
Aromatyczny Sos Pomidorowy 167

wymyśliłam specjalnie do ryżowych kotletów, ale równie dobrze pasuje do pasztetu z warzyw, ryżu lub makaronu. Sos jest prosty do wykonania i bardzo dobry. Składniki: 1 cebula 1 puszka pomidorów 1 mały kubek śmietany 18% 1 świeża lub z oleju papryczka chilli 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1 łyżeczka ziaren kolendry ½ łyżeczki cynamonu ½ łyżeczki kardamonu ½ łyżeczki sproszkowanego imbiru ½ łyżeczki kurkumy

Mama Gotuje
Kolorowa pasta i basta. Na poniedziałkowy obiad antykryzysowy mini - roladki drobiowe na penne brokułowym :) 149

jest miękki odsączamy i blendujemy na gładką masę wraz ze startym ząbkiem czosnku i łyżką serka topionego. Na koniec gotujemy makaron. Masę brokułową podgrzewamy. Podlewamy wodą z gotowania makaronu by sos trochę rozrzedzić. Dodajemy odrobinę masła dla smaku. Roladki podpiekamy bez przykrycia w piekarniku. Podajemy na makaronie pokrytym sosem brokułowym. Posypujemy odrobiną startego drobno sera Mi i Mężowi bardzo smakuje

Kuchnia po mojemu
S.o.S na obiad - Puttanesca 122

tematu.Pisklaki już krzyczą i dzioby otwierają, popiskując "mamo jeść" "mamo jeść", a ja biegam w panice co by tu pożywnego szybko wyczarować. Nic prostszego wystarczy sos, makaron i w 15 minut mam obiad. I nie było by w tym nic nadzwyczajnego( takich sosów jest ci u nas dostatek) gdybym ostatnio nie spróbowała nowych sosów Łowicz . Znów

Farmażony
Lasagne 179

Klasyczna włoska lasagne z sosem bolognese, sosem beszamelowym i mnóstwem żółtego sera. Mniam <3 Zapraszam do przygotowań! Składniki na lasagne: 200-300 g makaronu do lasagne 2 duże cebule, drobno posiekane 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 6 średniej wielkości pomidorów, obranych ze skórki, pokrojonych w kostkę 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka suszonego(...)żółtym serem, Wykładamy połowę mięsa, polewamy sosem beszamelowym, ponownie posypujemy warstwą sera. Układamy makaron, znowu posypujemy serem, wykładamy resztę mięsa, polewamy sosem, posypujemy serem. Wykładamy ostatnią warstwę makaronu, obficie polewamy pozostałym sosem beszamelowym i posypujemy pozostałym serem. Wkładamy do piekarnika i zapiekamy przez około 40 minut. Lasagne, jak większość zapiekanek, najlepiej smakuje odgrzewana :) Smacznego

My Culinary Art