sos do makaronu - 9438 przepisów (strona:59/630)

Zupa orientalna z makaronem mie 120

suszonych grzybów mun (paski) 2 ząbki czosnku 1 szalotka  5 łyżek oleju sezamowego 1 łyżka posiekanego imbiru 3 łyżki sosu sojowego 1,5 l gorącej wody 1 łyżka masali w proszku 250 g makaronu mie szczypiorek sól, pieprz     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Warzywa kroimy tak, jak lubimy(...)podsmażamy   na oleju razem z posiekanym czosnkiem, szalotką i imbirem. Dodajemy sos sojowy, lekko odparowujemy, zalewamy gorącą wodą. Wrzucamy paski grzybów. Gotujemy pod przykryciem przez kwadrans. Następnie dodajemy makaron, sos ostrygowy, masalę i gotujemy pod przykryciem 10 min. Do smaku doprawiamy solą oraz pieprzem. Podajemy z posiekanym szczypiorkiem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size

R'n'G Kitchen
Makaron z mięsem i pomidorami 166

Kolejna propozycja na podanie makaronu tagliatelle. Tym razem wersja z mięsem. Sos pomidorowy pachnie oregano i bazylią. Wyczuwamy w nim również delikatną nutę czosnku. Składniki (3 porcje): 2 duże cebule 6 łyżek oliwy z oliwek extra vergine 500 g mielonej łopatki puszka pomidorów lub 500 g pomidorów świeżych 2 duże czubate łyżki świeżych, siekanych listków bazylii 2 czubate łyżeczki oregano(...)godzinę. Gdy sos jest gotowy, w osolonej wodzie gotujemy makaron tagliatelle. Pilnujemy, aby był al dente. Makaron odcedzamy i przekładamy do sosu. Całość mieszamy i chwilkę razem podgrzewamy. Makaron z sosem przekładamy na talerze i posypujemy startym serem. Smacznego

Smak mojego domu
Wegański makaron z serem (macaroni & chesse) 167

Potrawa którą kochają chyba wszyscy amerykanie ;) ja jadłam ją pierwszy raz i też mi zasmakowała, wegańska wersja :) Bardzo prosta do zrobienia, wystarczy ugotować makaron i zrobić sos serowy. Składniki (na 4 porcje): - makaron drobne kolanka (ok 300 g), - 2 bardzo duże ziemniaki (lub więcej małych), - kawałek dyni, taki żeby było jej po obraniu mniej więcej tyle ile ziemniaków(...)wrzucić ziemniaki, dynię, płatki owsiane, drożdżowe, wodę i wszystkie dodatki, zblendować wszystko na gładko, spróbować, ew. doprawić do smaku. Ja miksowałam tak długo, że sos zrobił się ciepły. Makaron mieszamy z sosem, powinno być wystarczająco ciepłe, ale jeśli chcecie to możecie jeszcze podgrzać całość. Najlepiej zjeść od razu całość, bo sos gęstnieje i po podgrzaniu nie jest już tak płynny

Co na wege obiad?
Makaron tagliatelle w sosie serowo – szpinakowym 157

Miały być tortellini z serem ricotta, mascarpone i szpinakiem, a wyszedł makaron tagliatelle w sosie serowo – szpinakowym z pomidorkami koktajlowymi. To było moje pierwsze podejście do tortellini – niestety dwukrotnie nie wyszło mi ciasto. Nie miałem już czasu na kolejne próby, a przygotowany był farsz serowo – szpinakowy więc trzeba było coś z niego wykombinować. Szybki przegląd tego(...)lodówce ( nie za wiele ) i do dzieła. Makaron tagliatelle, pomidorki koktajlowe i ku mojemu zdziwieniu wyszło bardzo smaczne i proste danie! Przepis na makaron tagliatelle w sosie serowo szpinakowym: Składniki Ilość porcji: 2 Makaron tagliatelle – 150 g Ser mascarpone – 80 g Ser ricotta – 80 g Szpinak – 200 g Parmezan – 30 g Pomidorki koktajlowe

ale Pysznie
Mój kulinarny pamiętnik z Toskanii - Kuchnia toskańska 167

możecie zrezygnować z secondo piatti :)MakaronyW Toskanii, podobnie jak w pozostałych regionach Włoch, makarony podawane są na pierwsze danie, primi piatti. Możecie wybierać spośród znanych w całym kraju makaronów z sosem bolognese, arrabiata itd., ale jeżeli chcecie skosztować czegoś wyjątkowego i regionalnego, to polujcie na makaron w sosie grzybowym z truflami lub pappardele z sosem z królika.Kolejna miejscowa specjalność(...)pici, produkowany pod Sieną makaron z kształcie grubszego spaghetti. Możecie zamówić go w restauracji, np. Pici con le Briciole z dodatkiem czerstwego chleba i anchois lub kupić w jednym ze sklepików z regionalnymi produktami i przywieźć do domu. Bistecca alla fiorentinaPrawdziwą dumą kuchni toskańskiej jest befsztyk po florencku z bydła rdzennych toskańskich ras chianina lub maremmana. Mięso kroi się

Chilli Czosnek i Oliwa
Makaron z sosem dyniowym i cukinią 122

hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Makaron z sosem dyniowym i cukinią Składniki – 2 porcje: Makaron tagliatelle – 200g Puree z dyni – ½ szklanki Cukinia – 1 sztuka Marchew – 1 sztuka Masło – 2 łyżki Czosnek – 2 ząbki Orzechy pini – 1 garść(...)cukinii. Smażyć przez 2-3 minuty, a następnie dodać puree z dyni i parmezan. Całość wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką i suszonym rozmarynem. Do sosu dodać makaron, wymieszać. Posypać orzeszkami pini i udekorować plastrami parmezanu

Kuchnia Bon Appetit
Spaghetti w sosie pomidorowym z mascarpone 177

Uwielbiam makarony z sosem pomidorowym,  ale często irytował mnie kwaśny posmak pomidorów,  na który nie zawsze mamy ochotę,  i tak oto któregoś dnia przyszło mi do głowy,  żeby spróbowac dodać do niego trochę mascarpone, i to był strzał w 10!!! Dzięki dodatkowi serka, sos staje się delikatny i kremowy,  co jest świetną odmianą dla trochę(...)dente. Na oliwie podsmażyć pokrojoną szynkę i posiekane drobno pomidory. Dodać chilli, przecier pomidorowy i doprowadzić do wrzenia. Pod koniec dodać mascarpone i przyprawy. Do tak przygotowanego sosu dodać makaron, wymieszać i podawać posypane parmezanem i świeżymi ziołami. SMACZNEGO!!! * produkty z serii Deluxe dostępne w sieci sklepów Lidl

Malinowo w kuchni
Wieczorem coś na ciepło, czyli szybki makaron. 209

muszelki 1 jajko na twardo 1 średni burak 2 gałązki selera naciowego 5 pieczarek średniej wielkości 1 cebula 2 duże łyżki jogurtu oliwa z oliwek pieprz, majeranek, oregano, sos sojowy Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Jajko gotujemy na twardo i kroimy w drobne kawałki. Buraka kroimy w drobną kostkę. Najlepiej mieć buraki już obgotowane, które bez problemu dostaniecie(...)zeszklą. Doprawiamy przyprawami i dodajemy dwie duże łyżki jogurtu i pokrojone jajko, chwilę dusimy wszystko razem, po czym przekładamy do makaronu, który odcedziliśmy wcześniej i przelaliśmy oliwą. Mieszamy sos z makaronem i gotowe :) Minęło nam ok. 20-25 min. i mamy naprawdę smaczne jedzonko :) Pozdrawiamy

vegetanie
Zapiekany makaron w sosie serowym 189

całkowicie się roztopi. Gotowy sos zdjąć z ognia i przyprawić słodką papryką oraz solą i pieprzem do smaku. Wlać do gorącego, ugotowanego makaronu i dokładnie wymieszać.  Wymieszany makaron z sosem przełożyć do naczynia żaroodpornego. Wierzch zapiekanki posypać pozostawiony, startym serem. Makaron wstawić do piekarnika nagrzanego 180 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i zapiekać przez około(...)składników wychodzi porcja dla 5 - 6 osób. Zapiekankę najlepiej przygotować w naczyniu żaroodpornym o pojemności 2 l lub o wymiarach 22 x 33 cm. Nie ma konieczności zapiekania makaronu z sosem. Można go jeść bezpośrednio po ugotowaniu i wymieszaniu z sosem.  Smak zapiekanki można wzbogacić o pieprz cayenne czy tymianek. Zapiekankę polecam jako dodatek do obiadu, zamiast ziemniaków

Gospodyni Miejska
Makaron z wędzonym łososiem i serkiem mascarpone z dodatkiem suszonych pomidorów i cukinii 170

wodzie. Gotowy makaron odsączamy, przepłukujemy zimną wodą i przekładamy na patelnię z sosem. Mieszamy do połączenia składników. *Do serka mascaropne możemy dodać 2-3 łyzki wody, w której gotujemy makaron. Sos, który powstanie będzie miał bardziej gładką konsystencję. To danie świetnie smakuje również na zimno-można spakować je do pojemniczka, zabrać ze sobą do szkoły/pracy i cieszyć się pysznym

Zawsze głodna!
Muszle zapiekane z szynką parmeńska i trzema serami 192

pomidorów z puszki 100 ml przecieru pomidorowego oliwa z oliwek 1/2 czerwonej cebuli ząbek czosnku ½ papryczki chili 1 łyżka sosu worhestershire 1 łyżka sosu sojowego jasnego 1 łyżeczka cukru sól, pieprz zioła prowansalskie Farsz do makaronu: 100 g szynki parmeńskiej 250 g makaronu muszle ½ papryki 8 dużych pieczarek 8-9 pomidorów suszonych 50 g oliwek 100 g sera mozzarella(...)obrane pieczarki kroimy w kosteczkę. Podsmażamy na patelni. Szynkę i pomidory suszone kroimy w paski. Dodajemy do pieczarek i papryki. Podsmażamy, aż szynka będzie chrupiąca. Składniki farszu mieszamy z sosem. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu (al Dente). Ser mozzarella ścieramy na tarce. Ser pleśniowy i ser raclette kroimy w drobną kosteczkę. Ugotowane muszle nadziewamy farszem i przekładamy do wysmarowanego

Mania Gotowania
Makaron gnocchi z tuńczykiem + półmisek guzzini * 391

zmieści się spokojnie porcja makaronu, sztuka mięsa lub sałatka dla 4 osób. Dzięki temu, że półmisek nie jest idealnie płaski, możemy na nim serwować mięsa i makarony z sosem i nic nam się nie wyleje:-) Ponadto jak w opisie produktu wspomniałam, półmisek jest wykonany z tworzywa, dlatego dużym plusem jest to, że na nam się nie potłucze. Jakość wykonania(...)koniec najważniejszy test... czyli test praktyczny Makaron gnocchi z tuńczykiem Porcja dla 2-3 osób. Cztery pierwsze składniki to baza i możemy zrobić tylko z nich sos do makaronu, ja dorzuciłam jeszcze oliwki i suszone pomidory, ale jak ktoś nie lubi lub ma ochotę na inne dodatki to śmiało można eksperymentować. Składniki: 1 puszka tuńczyka w kawałkach w oleju

IMPRESJA SMAKU
10 pomysłów na szybkie Lunchbox’y część 2. 331

miodu ½ łyżeczki sosu sojowego 1 łyżka musztardy świeżo zmielony pieprz Przygotowanie: Ugotować makaron. Kurczaka pokroić w kostkę i podsmażyć na tłuszczu, przyprawić. Sos: Wszystkie wyżej wymienione składniki wymieszać ze sobą. Makaron i mięso wymieszać. Dodać majonez i doprawić pieprzem oraz solą lub wymieszać z sosem (polecam tę drugą wersję). Przełożyć(...)kawałki brzoskwini i sera. Składniki na sos wymieszać i polać sałatkę. Dodatkowo można dodać grzanki. Gotowe.   Obiad do pudełka : Kurczak z makaronemsosie pomidorowym Czas wykonania: 20 min Składniki: 200 g fileta z kurczaka 70 g makaronu 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka 1 łyżka oleju kokosowego 4 łyżki passaty pomidorowej

KuchniaWeDwoje.pl
Zapiekanka z makaronem domowym i kalafiorem 149

Zapiekanka z kalafiorem z makaronem domowej produkcji to danie bardzo delikatne, idealne dla warzywnych niejadków. Oprócz kalafiora zawiera domowy makaron, sos beszamelowy i grubą warstwę przypieczonej bułki tartej. Jest to danie bezmięsne, może być podane na obiad lub na kolację. Jeżeli nie macie czasu zapiekankę z kalafiorem możecie zrobić z gotowym pełnoziarnistym makaronem. Przepis na zapiekankę znalazłam na stronie Olgi(...)żeby nie było grudek, podgotować 2-3 min aż zgęstnieje, zagotować i odstawić. Naczynie do zapiekania wysmarować masłem i wysypać bułką. W dużym naczyniu umieścić makaron, kalafior, pokruszyć na to ser biały, polać sosem beszamelowym, posypać cebulą, posypać bułką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. piec 40 min, aż bułka się zarumieni. Można piec z termoobiegiem. Smacznego! zapiekanka

moj przepis na
Lasagne z makiem 103

Ubite na puszystą pianę białka połącz z masą makową i bakaliami. Zmiksuj śmietanę, mleko, żółtka, cukier kryształ i wanilinowy na gładki sos. W naczyniu żaroodpornym układaj na przemian płaty makaronu, sos, masę makową sos itd. Na wierzchu polej resztą sosu. Zapiekaj ok 40 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego! Dodam tylko, że u nas to danie było na stole zaledwie

Wielki apetyt

Proponowane wyszukiwania