sos do makaronu - 9438 przepisów (strona:62/630)

Tagiatelle ze szpinakiem i tuńczykiem w sosie śmietanowym 129

dodać szpinak. Całość smażyć, aż do momentu skurczenia liści. Na sam koniec wlać śmietanę i przyprawić solą oraz pieprzem. Gotować na małym ogniu, aż do lekkiej redukcji sosu. W międzyczasie makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić i przelać zimną wodą. Tuńczyk odsączyć z nadmiaru wody. Do sosu śmietanowo-szpinakowego dodać makaron. Całość jeszcze chwilę trzymać na ogniu(...)Przygotowany makaron przełożyć na talerz i dodać do niego kawałki tuńczyka z puszki. Od razu podawać.  Gotowy makaron ze szpinakiem w sosie śmietanowym

Ugotować
Makaron z sosem z botwinki 163

dobrymi, świeżymi, dojrzałymi pomidorami. Warto wtedy sos gotować nieco dłużej aby pomidory straciły swoją surowość.  W daniu wykorzystałam tylko łodygi i liście botwinki - młode buraczki zostały upieczone i powstał z nich pyszny  chłodnik . inspiracją był  ten  przepis składniki 150 g makaronu pełnoziarnistego 1 łyżka oliwy z oliwek ok 200 g  botwina(...)zwiędną - około 2-3 minut. Dodać płatki chili, czosnek, pomidory . Gotować przez 5 minut aż sos się ogrzeje, lub trochę dłużej jeżeli chcemy nieco sos odparować.  Wrzucić makaron do sosu, jeszcze chwilę podgrzać aby makaron był gorący. Podawać ze świeżą pietruszką, bazylią i parmezanem. Smacznego

Stare Gary
Sałatka z japońskim makaronem, cukinią i marchewką 136

mojego przepisu jest produkt, dostępny na polskim rynku - Japońskie danie instant OYAKATA, które można przygotować w specjalnie zaprojektowanym kubku. Do mojego przepisu wybrałam kubek Japoński Klasyczny. To japoński makaron z sosem sojowym oraz aromatycznymi przyprawami takimi jak: imbir, goździki i cynamon. Warto zwrócić uwagę na plastikowe wieczko z otworami, umieszczone na górze kubka. Makaron umieszczony w kubku zalewamy wrzącą wodą(...)uważać, aby się nie poparzyć. Wszystko jest bardzo ładnie narysowane i opisane na wieczku metalizowanym. Pod opisem przygotowania na wieczku, znajdziemy w środku kubka makaron z przyprawami oraz sos sojowy. Kiedy makaron jest już gotowy, najwyższy czas zabrać się za przygotowanie piknikowej sałatki. Ten przepis to świetny pomysł na japońskie bento box Sałatka z japońskim makaronem, cukinią i marchewką Składniki

Moja smaczna kuchnia
Makaron z klopsikami w sosiem pomidorowym 171

Wariacje na temat klasyki trwają ;) Wzięliśmy w obroty makaron, pomidory i najzwyklejsze mięso mielone. I powstało pyszne w nowszej wersji danie:) Zapraszam do odrywania klasyki na nowo ;) Makaron z klopsikami w sosie pomidorowym   Składniki: 40 dag makaronu spaghetti 30 dag mięska mielonego 1 jajko ząbek czosnku 1 łyżka bułki tartej sól pieprz olej do smażenia 1 puszka pomidorów(...)oleju na złoty kolor, dodajemy rozdrobnione pomidorki z puszki, całość dusimy 7 minut.  Sos doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem.  Makaron gotujemy al dente. Pulpety podajemy z makaronem, polane sosem i posypane ziołami prowansalskimi.  Pychota

Lawendowe Niebo
Spaghetti w sosie śmietanowo-serowym ze szparagami 231

Ratunku - muszę szybko zrobić obiad ! - macie tak czasami ?Czy to choroba, czy ewidentny brak czasu - bywają momenty, gdy w kuchni możemy spędzić naprawdę niewiele czasu. A obiad być musi !Makaron - zawsze ratuje z największej opresji ! Na jego bazie powstają smaczne ,szybki i sycące dania. A co najważniejsze - nie wymaga czasu i stania nad kuchenką godzinami ...I u mnie nastał czas(...)małym ogniu, ciągle mieszając. Mieszać do momentu rozpuszczenia żółtego sera. Dodać pokrojone szparagi - wymieszać.Sos serowo-śmietanowy dosmaczyć przygotowaną wcześniej mieszanką przypraw i solą. W garnku połączyć makaron z sosem serowo-śmietanowym.Porcje makaronu wykładać  na talerz, udekorować pozostawionymi szparagami. Smacznego

kolorowotorcikowo
Spaghetti z pesto ze szparagów i orzechów włoskich 121

pomyliłam się:)Mam też małą uwagę dotyczącą gotowania makaronu. Starym włoskim zwyczajem zawsze odlewam trochę wody z gotowania makaronu, wody która jest bogata w skrobię i zapewnia dobre oblepienie makaronu sosem. Dodatkowo pesto zazwyczaj jest dość gęste, dlatego dobrze jest go rozcieńczyć wodą w czasie mieszania z makaronem. Spaghetti z pesto ze szparagów, orzechów włoskich i mięty Na 4 porcjeSkładniki

Chilli Czosnek i Oliwa
Pulpety w sosie grzybowym. 168

Polecam pyszne pulpety w sosie, z makaronem. Szybkie i bardzo smaczne danie. Potrzebujemy 1/2kg mielonego, 1/2kg włoszczyzny, garść suszonych grzybów,  2 jajka, bułkę tartą, sól, pieprz, coś zielonego. Z mięsa, jajek, soli, pieprzu, bułki i szczypiorku wyrabiamy masę na pulpety. Suszone grzyby zalewamy gorącą wodą, żeby zmiękły. Włoszczyznę gotujemy 5min.  z kostką rosołową w 2-3 litrach wody(...)kostkę, żeby dodać o bulionu. Po dodaniu grzybów, blendujemy całość do konsystencji sosu. Teraz lepimy pulpety i wrzucamy do gotującego się na średnim ogniu sosu. Po kilku minutach danie jest gotowe. Podajemy z makaronem na gorąco. Smacznego

chleba naszego
Spaghetti w pomidorach z oliwkami 101

Składniki : 1 opakowanie spaghetti 1 opakowanie passaty pomidorowej 1 duża czerwona cebula 1/2 młodej cukinii 2-3 łyżki kukurydzy oliwki zielone oliwa z oliwek oregano, bazylia, pieprz sos sojowy Zaczynamy od wstawienia makaronu i gotujemy go al dente. Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek ok. 2-3 łyżki i wrzucamy cebulę pokrojoną w grubszą kostkę. Smażymy cebule aż się(...)ponieważ passata przeważnie ma w sobie sól a do tego makaron jest również gotowany w osolonej wodzie.  Mieszamy wszystko razem i chwilkę dusimy. Wyłączamy i do odsączonego makaronu dodajemy sos dobrze wszystko ze sobą mieszając, aby sos idealnie pokrył cały makaron. podajemy na talerze i lekko posypujemy startym serem. Oczywiście najlepszy parmezan ale może być każdy ostry w smaku

vegetanie
Makaron z włoską nutą 138

oliwki, grubo zmielony pieprz i smażyć, aż składniki będą gorące (3-5 min na średnim ogniu).Dolać zostawioną wodę z gotowania makaronu i chwilę dusić tak, aby powstał lekki sos. Makaron przełożyć na patelnię, dodać pietruszkę i parmezan, wymieszać

Mix smaku
Spaghetti bolognese 234

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Spaghetti bolognese to popularne włoskie danie makaronowe. Złożone z makaronu, sosu i sera jest szybkie w wykonaniu, a zarazem sycące i bardzo smaczne. Post Spaghetti bolognese pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Zapiekanka z pieczonymi pomidorami, cukinią i makaronem 453

łyżka listków świeżego tymianku świeżo mielony czarny pieprz Piekarnik nastawić na 160°C (termoobieg) . Ugotować makaron w osolonej wodzie wg. instrukcji na opakowaniu. Odcedzić. 180 g makaronu muszle Przygotować parmezanowy sos beszamelowy : Zetrzeć parmezan na grubych oczkach. W rondelku rozpuścić 1 łyżkę masła, dodać 1 łyżkę mąki i smażyć przez 1 minutę . Wlać mleko i cały czas mieszając doprowadzić(...)łyżka mąki pszennej 125 ml mleka 50 g ricotty 1 żółtko sól morska, biały mielony pieprz, gałka muszkatołowa Na dno żaroodpornego naczynia wyłożyć sos z pieczonych pomidorów. Na sos rozłożyć makaron, a następnie cukinię. Równomiernie rozprowadzić jeszcze ciepły sos beszamelowy. Posypać pozostawioną resztką parmezanu. Oprószyć listkami tymianku i oregano. Naczynie przykryć folią aluminiową i wstawić do nagrzanego pieca. Piec około

Moja Delicja
Fusilli z kiełbasą i szpinakiem 134

kocha makaron to na pewno polubi fusilli z kiełbasą i szpinakiem w kremowym sosie pomidorowym. Makaron na obiad przyrządzam przynajmie raz w tygodniu. Często jeśli nie chce mi się gotować. Zawsze mam paczkę makaronu i pomidory z kartonu. Jakaś kiełbasa też się znajdzie…Kilka minut i obiad gotowy. Kiełbasa z makaronem to może niewymyślne danie ale smaczne i syte(...)użyć dowolnej kiełbasy lub dobrej jakości parówkowej. Dodaj do cebuli i smaż aż kiełbasa się zrumieni. Ugotuj makaron al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedź i wsyp z powrotem do garnka. Dodaj do kiełbasy pomidory i śmietankę, dopraw solą, pieprzem i zagotuj sos. Opłukaj szpinak i dodaj do sosu. Szpinak powinien jedynie lekko zwiędnąć. Podaja fusilli gorące z kolorową sałatą

codojedzenia
Bakłażan faszerowany spaghetti 181

pieczemy kolejne 5-6 minut. Uważamy, żeby się nie przypiekły. Każdy plaster odciskamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Gotujemy makaron. Odcedzamy (nie przelewamy zimną wodą, żeby sos dobrze obkleił makaron) i odkładamy do garnka. Do rondla wrzucamy pokrojone pomidory, dodajemy cukier, sól i podgrzewamy na małym ogniu przez ok. 15 minut.. W drugim małym rondelku podgrzewamy oliwę, posiekany(...)czosnek oraz bazylię – ok. 2 minuty. Zioła i czosnek zostawiamy na dnie rondelka a oliwę wlewamy do pomidorów i podgrzewamy jeszcze przez 1 minutę. Do ugotowanego makaronu wlewamy połowę sosu i mieszamy. Nawijamy na widelec porcję makaronu, nakładamy na plastry bakłażana i zwijamy w ruloniki. Gotowe ruloniki układamy w naczyniu żaroodpornym zalewamy pozostałym sosem i zapiekamy w piekarniku przez około

Moja Mama Gotuje
KURCZAK PO CHIŃSKU ZE SMAŻONYM MAKARONEM RYŻOWYM 158

dużo pisać...no uwielbiam kuchnię azjatycką. Kuchnia azjatycka jest bogata w warzywa, różne ciekawe smaki, różne makarony, różne sosy i jest zdrowa. Takie dania są bardzo szybkie w przygotowaniu i łatwe, także może zrobić je każdy. Do mojej wersji użyłam dużo warzyw ( nie różni się niczym niż te danie z restauracji ) takie jak papryka żółta, czerwona, zielona, marchew, cebula(...)gotujemy ok. 5- 8 min. ( nie może cały odparować ). Makaron przygotowujemy według wskazówki na opakowaniu. Następnie na mocno rozgrzaną patelnie wlewamy odrobinę oleju ryżowego i wrzucamy makaron. Chochelką wydobywamy sos- bulion z kurczaka i warzyw. Wlewamy do makaronu. Energicznym ruchem mieszamy. Przekładamy na talerz razem z kurczakiem. Sos słodko- ostry: W rondelku umieszczamy cukier. Czekamy, aż się rozpuści

Kuchnia Paulettes
Makaron penne w śmietankowym sosie z kurkami 721

Makaron z aksamitnym sosem śmietankowym, w którym znalazły się kurki i delikatne mięso z kurczaka. Sycące i bardzo smaczne danie, którego nie może zabraknąć, gdy sezon na kurki w pełni ;) 250 g makaronu penne rigatte 200 g grzybów kurek 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 filet z piersi kurczaka 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30% 1/2 pęczka natki pietruszki sól pieprz(...)większe można pokroić i wrzucić do mięsa. Smażyć parę minut po czym wlać śmietankę. Dusić doprawiając do smaku solą i pieprzem, dodając na końcu posiekaną, świeżą pietruszkę. Do sosu przełożyć makaron i dokładnie wymieszać. Nakładać na talerze i podawać. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania jednogarnkowe , Dania z grzybami , Dania z patelni , Makarony , Mięsa , Obiad , Obiad na szybko Tagged: filet

https:KKuchniaMniam