Soczewica jest bardzo fajną alternatywą dla mięsa. Czasami gdy mam ochotę na dania bezmięsne przyrządzam dania z soczewicy. Tym razem zrobiłam sos do makarony a'la bolognese. Wyszedł bardzo pyszny, warto spróbować, na pewno pozytywnie się zdziwicie ;) Jeżeli szukacie przepisów na więcej dań z soczewicy, polecam spróbować również: Gulasz z soczewicy Składniki 1/2 szklanki soczewicy 1/2 pora 5 pieczarek(...)czasie 20 minut dodajemy passatę, wyciskamy czosnek, doprawiamy pieprzem, solą, suszonym oregano i bazylią. Gotujemy przez około 10 minut, na koniec dodajemy por z pieczarkami i mamy gotowy sos do makaronu
Delusional Trinejest ognista, jednak ostra. Korzystałam z papryczek chilli oraz ostrych papryczek czereśniowych, które pozostały po przetworach. Pasta jest bardzo łatwa w przygotowaniu, idealna jako dodatek smakowy do kanapek, makaronu, sosów czy zup. Składniki (na dwa małe słoiczki): ½kg papryczek chilli (lub innych ostrych, np. czereśniowych) 6-10 ząbków czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka octu z białego wina
PastelFoodjest ognista, jednak ostra. Korzystałam z papryczek chilli oraz ostrych papryczek czereśniowych, które pozostały po przetworach. Pasta jest bardzo łatwa w przygotowaniu, idealna jako dodatek smakowy do kanapek, makaronu, sosów czy zup. Składniki (na dwa małe słoiczki): ½kg papryczek chilli (lub innych ostrych, np. czereśniowych) 6-10 ząbków czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka octu z białego wina
PastelFoodcebulę i czosnek. Dodaj pokrojone w plastry pieczarki i smaż jeszcze parę minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Odstaw z ognia, po chwili wmieszaj ser mascarpone i polej makaron sosem. Podawaj ciepłe. Możesz posypać danie listkami świeżej bazylii. Wychodzą 3-4 porcje. Uwielbiam twórczość Sofii Coppoli. I zakochałam się również w Przekleństwach niewinności (1999) - pesymistycznych, nostalgicznych i nasyconych
Qlinarnie i Qlinarniewłoskim stylu od Lidl Polska , którą możecie zobaczyć na zdjęciu poniżej. Od poniedziałku (19.10) trwa u nich tydzień włoski i możecie zakupić mnóstwo pyszności prosto ze słonecznej Italii, makarony, sosy, sery, aromatyczne przyprawy, włoskie słodkości. Przyznam się, że mimo iż przesyłka miała imponującą zawartość, poczułam niedosyt i udałam się na zakupy. Musiałam użyć głosu rozsądku, by kupić tylko(...)wiecie, że już drugi tydzień walczymy z remontem kuchni i mam dostęp tylko do lodówki, mikrofali i miksera, ale to w zupełności wystarczyło, by przyrządzić tiramisu. Mi oprócz pizzy, makaronów i pomidorów ten właśnie deser najbardziej kojarzy się z Italią. Przyznam się, że to mój pierwszy raz. Owszem za czasów studenckich zdarzało mi się kupić gotowca w torebce ubić
Cynamonowe szczęściewymyśleć kolejne jak to z bobu i mięty…Dlatego cukiniowe spaghetti będzie smakować za każdym razem inaczej i na pewno mi się nie znudzi. Pesto zastępuje tradycyjny sos do makaronu. Baaardzo lubię makaron z pesto , a jak dodam do niego grillowane halloumi i słodkie pomidorki to przeżywam kulinarny orgazm! Zauważyliście piękną serwetę na moim stole? Moja kuzynka robi takie
codojedzeniapieczarek 1 cebula czerwona 2 ząbki czosnku garść oliwek 1 łyżka gorgonzoli parmezan 3 suszone pomidory suszone oregano suszona bazylia 6 płatów ugotowanego al dente makaronu lasagne (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Na patelni podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę, dodajemy drobno pokrojony czosnek i suszone pomidory. Następnie dodajemy pokrojone pieczarki, dodajemy gorgonzolę, suszone oregano i bazylię, zalewamy 1/2 szklanki wody(...)mleko, cały czas mieszając i nie dopuszczając aby powstały grudki. Na dnie naczynia układamy 1/3 farszu, zalewamy 1/4 sosu, przykrywamy 2 płatami makaronu. Nakładamy kolejną część farszu i sosu, przykrywamy makaronem i tak jeszcze raz. Przykrywamy całość ostatnimi dwoma płatami makronu, zalewamy resztą sosu i posypujemy parmezanem. Zapiekamy 20 - 30 minut w 180 stopniach. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Delusional Trinekuchnia wcale nie musi być droga jak niektórym mogłoby się wydawać, zachęcam do wypróbowania. Jeżeli szukać innych przepisów na dania z wykorzystaniem soczewicy to zapraszam: Pierogi z soczewicą Sos do makaronu z soczewicy Gulasz z soczewicy Składniki 3/4 szklanki zielonej soczewicy 3/4 szklanki czerwonej soczewicy 1 duża marchewka 1/2 szklanki bułki tartej 1 jajko 1 szklanka bulionu 1 puszka pomidorów(...)puszki, blendujemy i gotujemy na mały ogniu. Doprawiamy solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką, suszonym oregano. Mąkę rozrabiamy w śmietanie i dodajemy do sosu aby go zagęścić. Zagotowujemy. Sosem polewamy makaron i na to układamy klopsiki. Można posypać tartym serem
Delusional Trinekońcu przyprawiamy do smaku szczyptą gałki muszkatołowej, szczyptą chili, solą i pieprzem. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i wykładamy płatami lazanii, następnie wylewamy troszkę sosu tak aby dobrze pokrył makaron, warstwę sosu pokrywamy sosem beszamelowym, następnie przykrywamy płatami lazanii i tak do wykończenia składników, wierzch posypujemy parmezanem.Pamiętajmy że ostatnia warstwa makaronu ma być pokryta sosem bo inaczej nam się
Sama słodycz i szczypta chiliPyszny makaron z sosem z indyka i pieczarek. Sos zrobiłam dość pikantny, dzięki dodatkowi chili, wzbogaciłam go dodatkiem imbiru, czosnku i cieciorki. Świeża natka pietruszki zbalansowała smak. Lubię takie szybkie i proste dania. Zresztą ostatnio bardzo często przygotowuje obiady w woku, który dostałam w prezencie od mojego K., jest to bardzo ale to bardzo użyteczny garnek, jeżeli jeszcze nie macie(...)kukurydzianej - oliwa z oliwek i masło - makaron ja użyłam Lu-belli penne Makaron ugotuj według uznania ja lubię al dente (zrób to około 10 min przed końcem przygotowywania sosu, tak aby makaron podać gorący). Podudzia kroimy, i usuwamy kości jak i chrząstki. Mięsko kroimy na dość spore kawałki. Zalewamy sosem sojowym. Dodaj przyprawy. Pieczarki umyj i pokrój na plasterki
SMYKWKUCHNIMakaron z cukinią w obłędnym sosie cytrynowo-miętowym. Jeżeli jesteście nieprzekonani do takiego połączenia, to koniecznie wypróbujcie, na prawdę warto. Cukinia jest jednym z warzyw, które można podawać już półrocznym dzieciom, ponieważ nie chłonie metali ciężkich. Cukinia jest bogata w żelazo, magnez, potas i witaminy. Samo zdrowie. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE(...)każdej strony. Przygotowujemy sos: mieszamy wszystkie składniki. Wlewamy sos do cukinii i zwiększamy ogień, aby trochę płynu się zredukowało. Smażymy tak około 2 minuty. Do garnka z przecedzonym makaronem wlewamy sos z cukinią i mieszamy. Gotowe. Można dodatkowo posypać świeżym pieprzem, miętą i startym serem
Apetyt na ZieloneLubicie makaron? Ja bardzoooo A jedną z moich ulubionych makaronowych propozycji jest makaron z klopsikami w sosie pomidorowym. Jest dość prostu i szybki w przygotowaniu, więc spokojnie możecie go przygotować po powrocie z pracy. Makaron z klopsikami w sosie pomidorowym: Składniki: 500g mielonego mięsa (ja użyłam wieprzowo-wołowego) 1 łyżka bułki tartej jajko 2 łyżki pestek słonecznika łyżeczka czosnku granulowanego(...)doprawiamy solą i pieprzem. Makaron gotujemy w osolonej wodzie, aby był al dente. Podajemy go z sosem pomidorowym i klopsikami, posypujemy parmezanem i świeżą bazylią. Smacznego Artykuł Makaron z klopsikami w sosie pomidorowym pochodzi z serwisu PatiGotuje
PatiGotujeWitam serdecznie Propozycja na smaczny i szybki w przygotowaniu makaron zapiekany z szynką i sosem beszamel . Będziemy potrzebować : 500 g makaronu rurki 1 puszka 400 g groszku konserwowego 300 g szynki gotowanej lub konserwowej 2 czerwone cebule (około 130 g) 200 g sera żółtego sól , pieprz olej do smażenia na sos beszamel : 300 ml mleka 25 g masła(...)mieszam . Górę posypuję obficie żółtym serem . Naczynie z makaronem wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę i zapiekam około 15 minut .Makaron jest gotowy . Makaron z szynką i sosem beszamel jest gotowy . Życzę smacznego . Pozdrawiam Babcia
Uwaga Babcia GotujeOstatnio bardzo często jem makaron z sosem pomidorowym, ponieważ jest to danie, którego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Tym razem jednak urozmaiciłam je, tworząc tagliatelle z cukinii . Dzięki temu danie nabrało nowego wyglądu, a dodatkowo stało się bezglutenowe :) Tworząc to danie inspirowałam się raw food, które to miałam okazję posmakować w praskiej restauracji. I chociaż nic tutaj nie jest(...)drobną kosteczkę i dodajemy do sosu. Na patelni po pomidorach delikatnie podsmażamy tagliatelle z cukinii Do sosu dodajemy pietruszkę (garść zostawiamy do posypania). Nakładamy na talerz makaron z cukinii , polewamy sosem pomidorowym i posypujemy szczyptą drożdzy oraz natką pietruszki. Smacznego
VegUlkastawiam na sezonowość. Jesienią nie może być inaczej. Zanim moja kuchnia i potrawy staną się "dyniowe", wcześniej wykorzystam grzyby na multum sposobów. Są uniwersalne, smaczne i sycące. Z makaronem i ciemnym sosem #lowicz smakują wyśmienicie. Koniecznie spróbujcie takiej wersji podania grzybów! Składniki (na 2 porcje): 100 gram dowolnego makaronu (ja użyłam płatów lasagne) 500 gram grzybów ząbek czosnku(...)grilluję pierś kurczaka po 2-3 minuty z każdej strony. Grillowane piersi kroję na mniejsze kawałki. Cukinię kroję w słupki. Natkę pietruszki siekam. Fetę kruszę drobno. Do gotowego sosu dodaję makaron, piersi kurczaka oraz cukinię. Podaję porcję makaronu z natką pietruszki i pokruszoną fetą. Smacznego, Klaudia
Mango Papaja