sos do makaronu - 9438 przepisów (strona:72/630)

Kulinarna wyprawa do Wólki Kosowskiej 137

jednym a drugim barem, Wiktoria zabrała nas na spożywcze zakupy do jednego z zaprzyjaźnionych sklepów. Była to dla mnie oceniona lekcja tego co jest co w świecie różnorodnych przypraw, sosów, makaronów, warzyw, ziół i innych produktów, które są wykorzystywane  w kuchni orientalnej. Teraz już wiem co warto kupić ! Nie muszę Wam chyba mówić, że ze sklepu wyszłam porządnie obładowana

Kulinarne przygody Gatity
Makaron linguine z miecznikiem, warzywnym ragù i mandarynką 145

mandarynki. Solimy do smaku. Całość smażymy około 5 minut delikatnie mieszając. Z garnka, w którym gotuje się makaron, odlewamy ok 1/3 szklanki wody, przyda się do sosu, gdyby okazał się za suchy.Odcedzony makaron przekładamy na patelnię z ragu. Delikatnie mieszamy, aby składniki się połączyły. Jeśli wydaje się wam za „suchy”,  można dodać 2 łyżki wody, aby stał się bardziej(...)temat terminu ragù. Nie mylić z francuskim terminem „ragoùt”, choć włoskie ragù ma również francuskie korzenie. Otóż, terminem „ragù” we włoskiej kuchni określa się sos mięsny, rybny czy warzywny dodawany z reguły do makaronu.  I taka ciekawostka, to co pół świata nazywa sosem bolognese Włosi po prostu nazywają ragù

Mia Cucina Sofieta
Makaron z sosem szparagowo-śmietanowym 113

przez te ostatnie dni. Teraz przed nami targi ślubne i dalszy ciąg przygotować... :) Dzisiaj mam dla Was szybki i naprawdę pyszny obiad. Chwila moment i gotowe. :) Zapraszam na makaron z sosem szparagowo-śmietanowym. Składniki: ulubiony makaron ugotowany wg przepisu na opakowaniu 1 słoik szparagów (ten duży) odrobina oliwy 1/2 cebuli posiekanej drobno 3/4 kartonika śmietanki 12% (tej rzadkiej) sól pieprz(...)zeszklić cebulę, po chwili dodać pokrojone i odsączone szparagi. Podsmażać 5 minut. Dodać śmietanę, zagotować i zmiksować za pomocą blendera.  Przyprawić solą i pieprzem wg uznania. Gotowy sos wymieszać z makaronem, całość posypać koperkiem. Smacznego

Trufelkowo
Spaghetti Bolognese po mojemu 100

bardziej przypominać budyń niż sos podlewajcie go wodą, żeby się nie przypalił, a woda i tak odparuje. Dodajemy posiekaną bazylię, ja jej nie żałuję średnio na taką porcję makaronu i sosu dla 4 osób siekam prawie całą bazylię z 1 doniczki.   Wodę na makaron solimy, do wrzątku wsypujemy makaron i gotujemy do stopnia al dente czyli około(...)ugotowaniu makaron należy odcedzić, ale nie wolno go płukać. Skrapiamy go oliwą i mieszamy aby się nie posklejał. Gotowy sos mieszamy z makaronem, danie podajemy posypane startym parmezanem, pokrojonymi oliwkami oraz z paroma liśćmi świeżej bazylii. Buon appetito, smacznego

Kuba Gotuje
Spaghetti Bolognese po mojemu 112

bardziej przypominać budyń niż sos podlewajcie go wodą, żeby się nie przypalił, a woda i tak odparuje. Dodajemy posiekaną bazylię, ja jej nie żałuję średnio na taką porcję makaronu i sosu dla 4 osób siekam prawie całą bazylię z 1 doniczki.   Wodę na makaron solimy, do wrzątku wsypujemy makaron i gotujemy do stopnia al dente czyli około(...)ugotowaniu makaron należy odcedzić, ale nie wolno go płukać. Skrapiamy go oliwą i mieszamy aby się nie posklejał. Gotowy sos mieszamy z makaronem, danie podajemy posypane startym parmezanem, pokrojonymi oliwkami oraz z paroma liśćmi świeżej bazylii. Buon appetito, smacznego

Kuba Gotuje
Makaron szpinakowy z sosem serowo-pieczarkowym 91

pieczarek • 3 ząbki czosnku • 1 puszka pomidorów krojonych • olej do smażenia • sól, pieprz do smaku • suszona bazylia, oregano • 200 g sera żółtego do posypania Wykonanie: • Makaron ugotować al dente w posolonej wodzie, odcedzić. • Pieczarki umyć, pokroić w cienkie plasterki, czosnek posiekać drobno. • Na rozgrzany olej – kilka łyżek, wrzucić pieczarki i obsmażyć. Posolić(...)Wrzucić czosnek, przesmażyć z pieczarkami, doprawić pieprzem i solą. • Dodać ser mascarpone, mieszać aż się rozpuści, dodać pomidory i przyprawy. • Po zagotowaniu wrzucić do sosu makaron i przemieszać. • Podawać posypany serem startym na tarce

To co kocham
Makaron z suszonymi pomidorami i oliwkami 98

makaronu (u mnie " orecchiette ", może być spaghetti), sos: 1 cebula, 3 ząbki czosnku, 12 połówek pomidorów suszonych w oliwie, 100 g zielonych oliwek (ja użyłam oliwki z papryką), 3 -4 łyżki kaparów, sól Cebulę pokroić w kostkę. Czosnek posiekać. Pomidory pokroić niezbyt drobno. Oliwki pokroić w niezbyt cienkie plasterki. Kapary pokroić, nie siekać. Cebulę z czosnkiem poddusić na 4 łyżkach(...)oliwy z pomidorów. Następnie dodać pomidory, oliwki i kapary. Dusić razem 5 minut. Makaron ugotować al dente, w lekko osolonej wodzie. Odcedzić, trochę wody odlać do miseczki. Do sosu dodać odcedzony makaron, zamieszać. Jeżeli sos jest zbyt gęsty, wlać trochę wody z makaronu. Można dodać podsmażony wędzony boczek – wersja dla mięsożerców. Można posypać tartym serem. zastawa

królestwo garów
Krewetki z makaronem w sosie śmietankowym 99

Krewetki z makaronem w sosie śmietankowym to pyszne, aromatyczne i łatwe do przyrządzenia danie. Krewetki są wykwintnym przysmakiem spożywanym w wielu krajach. Możemy je przyrządzać na wiele sposobów i podawać w różnych formach. Doskonale smakują zarówno jako danie główne, jak i dodatek. Pyszne krewetki mogą stanowić doskonałe urozmaicenie i wzbogacenie naszej diety. Idealnie pasują na przyjęcia, wyjątkowe kolacje oraz(...)wyłożyć do talerzy, polać sosem z krewetkami i posypać starkowanym serem. Oczywiście ilość składników można zmniejszyć lub zwiększyć w zależności od upodobań i smaku. Polecane przepisy: Pulpety w sosie pomidorowym z makaronem, pieczone udka z ziemniakami . Smacznego. Podoba Ci się Ten przepis? Pokaż go innym i kliknij ,,Udostępnij” i ,,Lubię

Smaczne Potrawy
MAKARON Z FENKUŁEM CZYLI KOPREM WŁOSKIM 126

przepisie oba te składniki. Składniki: korzeń fenkułu włoskiego cebula kapary czarne oliwki suszone pomidory czosnek papryczka chili łyżka masła oliwa z oliwek pasta pomidorowa bazylia oregano sól,czarny pieprz makaron parmezan/ser feta  Fenkuł umyłam i wykroiłam twardy środek. Pokroiłam w cienkie piórka. W żeliwnym garnku rozpuściłam masło i oliwę i wrzuciłam pokrojone warzywo. Smażyłam je około 30 minut(...)podsmażyłam ją z papryczką chili. Dodałam kapary. Czarne oliwki. Suszone pomidory. Dodałam czosnek i przyprawy. Włożyłam wcześniej usmażony fenkuł i wlałam sos pomidorowy. Wymieszałam i poddusiłam sos. Ugotowałam makaron. Zalałam sosem i posypałam parmezanem. Można posypać startą fetą w zależności od gustu. Smacznego

potrawyregionalne
Spaghetti all'arrabbiata 120

papryczką chili. Prosty sos z kilku składników. Idealny na chłodne dni. Gwarantuje rozgrzanie, nawet w najzimniejszy dzień :)   Składniki: 4 łyżki oliwy extra vergine 1 czerwona papryczka chili 3 duże ząbki czosnku 1 puszka pomidorów bez skórki 1 płaska łyżeczka cukru sól i pieprz do smaku 1czubata łyżka siekanej pietruszki 200 g makaronu spaghetti   Wykonanie: Na gorącą oliwę(...)Dodajemy natkę pietruszki i bez przykrycia gotujemy 2  - 3 minuty. W tym czasie sos się zagęści. Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Pamiętamy, aby był al dente. Do sosu dodajemy makaron, mieszamy. podajemy. Smacznego

Smak mojego domu
Zapiekanka z makaronem i jarmużem w sosie beszamelowym 180

wynosi 3.45 l. Garnek nadaje się nie tylko do pieczenia w piekarniku, ale również we wszelkiego rodzaju kuchenkach (także indukcyjnych). Zapiekanka z makaronem i jarmużem w sosie beszamelowym Drukuj przepis Ilość porcji: 4 Czas gotowania: 60 min Składniki -400 g makaronu -400 g mięsa z kurczaka, mielonego -150 g jarmużu -2 marchewki -1 duża cebula(...)dobrze połączy z masłem wlewamy mleko. Cały czas mieszając doprowadzamy do wrzenia. Sos doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową, dodajemy starty ser, mieszamy. --> Smacznego Post Zapiekanka z makaronem i jarmużem w sosie beszamelowym pojawił się poraz pierwszy w Mgotuje

Marta Gotuje
Makaron w sosie śmietanowo- ziołowym z boczkiem 81

Pyszny, prosty makaron w sosie śmietanowym z dodatkiem szalotki, czosnku i dużej ilości ziół z boczkiem i parmezanem to danie gotowe w 15 minut na każdą okazję. Składniki (na 2 porcje): 100 gram makaronu (użyłam szpinakowego mini penne) 100 ml śmietanki 30% 80 gram surowego boczku 1 ząbek czosnku 1 szalotka 1 lampka białego wina garść świeżego tymianku 15 gram(...)minuty. Dodajemy posiekane drobno zioła oraz lampkę wina. Całość chwilę dusimy, doprawiamy szczyptą soli oraz pieprzu i dodajemy śmietankę. Sos gotujemy do momentu aż nieco zgęstnieje. Ugotowany makaron mieszamy z sosem i posypujemy parmezanem tuż przed podaniem. Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Bałkański sos do makaronu 162

czubrica nadała mu niesamowity posmak... myślę, że jakby pominąć mięso to sos ten spokojnie można by zamknąć w słoiki i przechowywać na zimę - co o tym sądzicie? Bałkański sos do makaronu Składniki: jeden nieduży bakłażan świeża czerwona papryka sos pomidorowy (koncentrat lub pomidory z puszki) 500 g mięsa mielonego wołowego (można zastąpić innym) duża cebula marchewka 3 ząbki czosnku sól(...)zmiękną wlewamy do nich przecier pomidorowy i przyprawiamy czubricą, papryką słodką (lub ostra jak kto lubi), solą i pieprzem. Smażymy aby nadmiar wody odparował. Przed podaniem sos mieszamy z tymiankiem i bazylią. Makaron gotujemy al dente i mieszamy z gotowym sosem. Smacznego

sierotka maRysia w kuchni
Makaron penne z pięcioma serami. 134

Dziś jest Światowy Dzień Makaronu. Z tej okazji mam dla Was taki bardzo fajny przepis, który jest nie tylko bardzo smaczny, ale także szybki w wykonaniu. Do makaronu przygotowałam sos oparty na czterech różnych serach: białym, topionym, żółtym i mozzarelli. A piątym, pikantnym posypałam całe danie. Wszystko jest mocno serowe, delikatnie pietruszkowe i wprost rozpływające się w ustach :-) Składniki: makaron(...)jednolitą masę. Doprawić do smaku czosnkiem, pieprzem oraz solą. Wstawić na palnik i podgrzać często mieszając do rozpuszczenia sera. Sos powinien się mocno zagrzać ale nie zagotować.  Makaron połączyć z sosem. Nakładać na talerze, oprószyć posiekaną natką pietruszki oraz drobno startym ostrym serem.  To wszystko! :-) Prawda, że fajne?  Smacznego kochani

Poezja Smaków - blog kulinarny
Makaron rurki w szklance 128

makaron i zapomniałam opublikować. Wczoraj znalazłam ją w moim fajlu ze zdjęciami.  To dobra lunchowa porcja. Na ciepło i zimno.  Na 2 porcje: szklanka makaronu penne  250 g klasycznego sosu pomidorowego szczypta papryczki pereroncino ząbek czosnku 2 sztuki serdeli  łyżka oliwy z oliwek kilka sztuk pomidorków cherry opakowanie sera  mozzarella ( w małych kuleczkach) sól kilka(...)samym czasie przygotowujemy sos. Sardele i czosnek drobno siekamy. Podsmażamy chwilę na oliwie dosypując papryczkę. Wlewamy sos pomidorowy. Dusimy ok 5 minut. Ostawiamy do lekkiego ostygnięcia. Do makaronu wlewamy sos i razem mieszamy.  Kroimy pomidorki na połówki lub ćwiartki i dodajemy do makaronu razem z oliwkami i kuleczkami mozzarelli . Wkładamy do szklanek i dekorujemy świeżymi listkami bazylii

AZgotuj!