Bardzo smaczne i aromatyczne pałki z kurczaka zamarynowane w sosie barbecue, możemy je upiec w piekarniku lub na grillu. Najlepiej smakują podane z frytkami i ulubioną surówką. Składniki: 1 kilogram pałek z kurczaka Marynata: 3/4 szklanki sosu barbecue Fanex 0,5 łyżeczki ostrej papryki 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego Szczypta cynamonu Szczypta goździków mielonych 0,5 łyżeczki soli Sposób przygotowania(...)Pałki z kurczaka myjemy, lekko osuszamy. Do miski wlewamy sos barbecue, dodajemy przyprawy i wszystko dokładnie mieszamy. Pałki nacieramy przygotowana marynatą, przekładamy do miski i wstawiamy na noc do lodówki. Zamarynowane mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy pokrywą. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 przez 50 minut pod przykryciem, kolejne 15 minut pieczemy bez przykrycia
Bajeczna Kuchniapopołudnie dymi się z co drugiego ogrodu. My również grillujemy i co tydzień wymyślamy coś zupełnie nowego. Nie może być nudno. Tym razem yakitori czyli szaszłyki z piersi kurczaka w sosie teriyaki. SKŁADNIKI (na 4 szaszłyki) podwójna pierś z kurczaka 1 papryczka chilli z pestkami 200 ml sosu teriyaki (gotowy lub przygotowany ze składników – 100 ml ciemnego sosu sojowego(...)wina mirin, 4 łyżeczki cukru) łyżeczka oleju rzepakowego biały sezam do posypania WYKONANIE Pierś kroimy w równe kawałki do szaszłyków. Marynujemy w sosie teryiaki, posiekanym chilli i oliwie przez minimum 2 godziny. Po tym czasie nabijamy kurczaka na patyczki do szaszłyków. Możemy również poprzekładać kawałki mięsa kawałkami pora, selera naciowego lub zielonej papryki. Grillujemy aż mięso lekko się zrumieni
OstryKęspopołudnie dymi się z co drugiego ogrodu. My również grillujemy i co tydzień wymyślamy coś zupełnie nowego. Nie może być nudno. Tym razem yakitori czyli szaszłyki z piersi kurczaka w sosie teriyaki. SKŁADNIKI (na 4 szaszłyki) podwójna pierś z kurczaka 1 papryczka chilli z pestkami 200 ml sosu teriyaki (gotowy lub przygotowany ze składników – 100 ml ciemnego sosu sojowego(...)wina mirin, 4 łyżeczki cukru) łyżeczka oleju rzepakowego biały sezam do posypania WYKONANIE Pierś kroimy w równe kawałki do szaszłyków. Marynujemy w sosie teryiaki, posiekanym chilli i oliwie przez minimum 2 godziny. Po tym czasie nabijamy kurczaka na patyczki do szaszłyków. Możemy również poprzekładać kawałki mięsa kawałkami pora, selera naciowego lub zielonej papryki. Grillujemy aż mięso lekko się zrumieni
OstryKęsnajlepiej, dlatego niedzielny obiad jest u nas z jednego dania i to przygotowanego na szybko. Tym razem na naszym stole pojawiły się kieszonki z piersi z kurczaka z sosem kurkowym. Składniki: 1 cała pierś z kurczaka mozarella kilka listków bazylii mała cebula Sos: 100g kurek (bądź innych grzybów) 500ml bulionu 1/2 małej śmietany mąka do zagęszczenia pieprz ziołowy, papryka
My World by Dagmara Rekpyszne naprawdę warte spróbowania. składniki na pulpeciki: 500 g mięsa mielonego z indyka / kurczaka 2 łyżki pikantnego ketchupu łyżeczka oregano szczypta kurkumy łyżeczka papryki słodkiej 4 łyżki tartej bułki sól pieprz Wszystkie składniki wymieszać i uformować małe pulpeciki. Usmażyć na oleju słonecznikowym lub rzepakowym. składniki na sos: 12-13 suszonych pomidorów w oleju ziołowych puszka ananasa w syropie
cukrem pudrem posypaneZaczynam od lekkiego przepisu, który podpatrzyłam na Kwestii Smaku (wielu z Was z pewnością zna tę stronę), a mianowicie kurczaka z satayem truskawkowym, czyli grillowane paski z piersi kurczaka z pikantnym sosem truskawkowym. Jak może już wiecie bardzo lubię połączenie mięsa z owocami, a ten truskawkowy, lekko ostry sos jest po prostu fantastyczny! Polecam. Składniki : Mięso i marynata 500g piersi(...)truskawki, wymieszać i gotować na małym ogniu przez kilkanaście minut, doprawić do smaku solą i pieprzem. Gdy sos będzie gotowy dokładnie go zmiksować i przelać do miseczki. Kurczaka jeść obficie maczając w sosie truskawkowym. Smacznego
Codzienne GotowanieLekkie danie z kurczaka w aksamitnym sosie,pełnego szpinaku i natki i koperku.Szpinak nadaje sosu lekko kwaskowatego smaku co tak bardzo lubię w potrawach. ugotowane mięso z kurczaka np.udka,piersi Sos: ~~~~~~~~~~~~~ 4 dag. masła 2 łyżki płaskie mąki 1.5 szkl. rosołu 0.5 szkl. śmietanki kremówki kilka liści szpinaku pół pęczka natki pietruszki pół pęczka koperku sól sok z cytryny(...)łyżka maggi ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Topimy masło,mieszamy z mąką,rozprowadzamy rosołem z kurczaka i śmietanką kremówką,zagotować.Liście szpinaku (lub użyć mrożony szpinak)włożyć na 3 min.do wrzącej wody,osączyć z wody ,przetrzeć przez sito lub drobno posiekać,dodać do sos,posiekany koperek i natkę, jeszcze raz zagotować.Sos przyprawić do smaku solą,sokiem z cytryny lub kwaskiem cytrynowym,dodać
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiZamarzyło mi się mięso o kokosowym posmaku. Postanowiłam przygotować takie właśnie kąski z kurczaka w kokosowym cieście. Kokos jest tutaj wyraźnie wyczuwalny. Idealnie smakuje z sosem słodko-kwaśnym, bez którego to danie nie byłoby pełne. Ja pokroiłam mięso w dość dużą kostkę, ale myślę, że lepiej sprawdziłyby się jeszcze ciut mniejsze kawałki, takie „na raz”. 2 pojedyncze piersi(...)gęstym cieście (jeśli jest taka potrzeba dosypujemy do niego nieco więcej mąki). Smażymy z obu stron na średnio rozgrzanym tłuszczu. Osączamy z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym. Kurczaka polewamy sosem słodko-kwaśnym, podajemy z ryżem i surówką. Uwagi: Największą trudnością w przygotowaniu tego dania jest dobranie odpowiedniej temperatury smażenia. Ciasto otula mięso dość grubą warstwą, więc potrzebuje ono nieco
Smaki Na TalerzuUDKA KURCZAKA W SOSIE ŚLIWKOWYM. Moja rodzina uwielbia kurczaka w połączeniu z owocami, mogą to być pomarańcze, jabłka, rodzynki lub, tak jak w przepisie, śliwki. Sos śliwkowy niebywale 'podnosi' smak drobiu, więc polecam wypróbować takie połączenie :) Mam nadzieję, że przepis spodoba się Wam :) Polecam na obiad! Inspiracja : "1001 przepisów" Ewa Aszkiewicz SKŁADNIKI: 4 udka kurczaka 3 cebule(...)przyprawami i namoczonymi śliwkami, podlewamy sokiem, w którym się moczyły. Całość dusimy pod przykryciem około 20-30minut, aż mięso będzie miękkie. Krok 3. Porcje układamy na wygrzanym półmisku, sos przecieramy przez sito, gdy jest zbyt esencjonalny, rozprowadzamy łyżką wody lub słodkiej śmietanki. Zalewamy sosem porcje mięsa. Podajemy z grubym makaronem lub drożdżowymi kluskami, gotowanymi na parze. Smacznego
Moja Książka Kucharskarazem garnek z mięsem wstawiłam do piekarnika i pilnowałam aby sos nie wyparował. Metoda okazała się świetna, kurczak (bo za drugim razem był to kurczak) był miękki i aromatyczny a sos smakowity. Bardzo polecam. Składniki (4 -6 porcji): Kurczak a najlepiej kogut o wadze ok1,5 (lub 2 małe) 500 ml czerwonego wina + dodatkowo do podlewania(...)razie potrzeby dolewać wino - sos nie może całkiem wyparować. W międzyczasie na patelni podsmażyć boczek i pieczarki - ok 10 minut, aż ładnie się zrumienią Kiedy kurczak jest już miękki, dodać bekon i pieczarki, wymieszać, sos doprawić solą i pieprzem. Posypać natką pietruszki. Podawać kurczaka z makaronem lub ziemniakami. Smacznego
Stare Garysmaku. Dodajemy sos musztardowo – śmietanowy do kurczaka. Smażymy tak jeszcze przez 5 minut. Dodajmy natkę pietruszki. Podajemy z ryżem ugotowanym w osolonej wodzie. Artykuł Kurczak w sosie śmietanowo – musztardowym pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku
MojaQchnia.plugotowany makaron odcedzam. Następnie na rozgrzanym oleju na patelni podsmażam cukinię z papryczką chili przez około 4 minuty i dodaję do garnka z pozostałymi składnikami sosu. Teraz do garnka z pieczarkami, cebulą, piersią kurczaka, cukinią dodaję bulion drobiowy, doprawiam solą i zagotowuję, od momentu zagotowania całość gotuję(...)jeszcze około 2 minut – sos jest gotowy. Ugotowany makaron można dodać do garnka z sosem i wymieszać lub na łożyć makaron na talerz i na makron położyć sos. Makaron z piersią kurczaka i cukinią jest gotowy, można podawać. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia
Uwaga Babcia Gotujepekińska ok. 3 pomidory ok. 2 ogórki (mogą być kiszone) cebula ponadto: ok. 8 tortilli (gotowych lub z tego przepisu ) olej do smażenia sos czosnkowy sos chilli lub meksykański Tortilla - Kebab (z Kurczakiem) - Sposób przygotowania: Kurczaka kroimy podłużne paski, doprawiamy przyprawami, dokładnie mieszamy, tak aby pokryły one całe mięso i umieszczamy w lodówce (można pozostawić(...)według uznania). Odrobinę solimy warzywa. Na rozgrzany olej (kilka łyżek) wrzucamy kawałki kurczaka i smażymy na niedużym ogniu cięgle mieszając przez ok. 6 minut. Środek każdej tortilli smarujemy sosami, wykładamy warzywa, kurczaka i składamy w rożek (można spiąć wykałaczkami). Moje posty
Słodka StronaMajonez – 4 pełne łyżki Kukurydza konserwowa – 1 puszka Olej do smażenia Sałatka gyros ognista – wykonanie: Piersi kurczaka umyć, oczyścić, pokroić w paseczki, posypać przyprawą do kurczaka i łyżeczką przyprawy chilli. Usmażyć mięso na złoty kolor, na rozgrzanym oleju, pod koniec smażenia przykryć patelnię pokrywką, by mięso dobrze usmażyło się w środku i było soczyste (zbyt długie(...)walory smakowe sosu i całej sałatki). Ogórki i pomidory umyć, pokroić w kostkę. W misce układać sałatkę tworząc warstwy ze składników: pomidory, kukurydza, sos, ogórek, cebula, pikantny kurczak gyros, sos, kapusta pekińska. Smacznego! Więcej inspiracji na sałatki znadziecie tutaj: Sałatki i surówki Przekąski na imprezę znajdziecie tutaj: Przekąski na imprezę Przepisy na dania z kurczakiem znajdziecie tutaj: Kurczak Przepisy
Kulinarne PrzebojeGRILLOWANE FILETY Z KURCZAKA Z TRUSKAWKAMI W SOSIE BALSAMICZNYM Uwielbiam łączyć różne rodzaje mięsa z owocami, dlatego zaszalałam z kurczakiem i truskawkami i wyszło danie znakomite :) Zaskakujące połączenie soczystego kurczaka z słodko-winnym sosem balsamicznym z truskawkami to moja dzisiejsza propozycja dla Was. Filety z kurczaka możecie przygotować na patelni grillowej albo w sezonie na prawdziwym grillu lub poza(...)zwykłej patelni (przez resztę roku i użyć do tego mrożonych truskawek). Ocet balsamiczny, wymieszany z miodem i przyprawami oraz truskawkami składa się genialny sos, który doskonale komponuje się z delikatnym mięsem kurczaka. Mięso możecie zamarynować wcześniej i schłodzić w lodówce, ale nie jest to konieczne. Danie najlepiej smakuje z lekką sałatką, u mnie to roszponka z kozim serem, skropiona oliwą
Słodko-Słony Świat Ilony