sos do kurczaka - 9949 przepisów (strona:57/664)

Kurczak w sosie koperkowym 201

Mięsny wtorek   Dziś zapraszam na pysznego kurczaka w sosie koperkowym po szwedzku. W oryginalnym przepisie była to potrawka z jagnięciny z sosem koperkowym, ale ponieważ K. nie przepada za owieczką, a miał to być obiad dla nas obojga dlatego też zdecydowałam się na wersję z kurczakiem. Jednak jestem pewna, że jeszcze kiedyś  wypróbuję przepisu z baraniną. Koperek zwany(...)gazie roztopić masło i dodać mąkę, szybko wymieszać, do powstałej masy stopniowo wlewać wywar z kopru z bulionem. Dokładnie mieszać, aby nie powstały grudki, gdy sos będzie się powoli gotował dodać do niego kurczaka, chwilę gotować, aby mięso się zagrzało.  W niedużej miseczce wymieszać śmietanę z żółtkiem.  Do sosu dodać koperek wymieszać, a pod sam koniec gotowania, najlepiej

Codzienne Gotowanie
Tortilla z grillowanym kurczakiem i sosem pesto 149

Tortilla z grillowanym kurczakiem i sosem pesto Składniki Danie dla czterech osób Sos pesto  Uwaga: przepis na sos pesto można znaleźć na moim blogu pod hasłem „sosy”. 4 placki pszenne. 200 g grillowanego lub smażonego kurczaka ½ główki sałaty 1 papryka czerwona 1 pomidor 2 ogórki gruntowe 12-15 oliwek zielonych(...)pomidora przekrajamy na cząstki. Dodajemy pokrojony szczypior i oliwki, a następnie dolewamy łyżkę oliwy i całość przyprawiamy solą i pieprzem. Składniki mieszamy i dodajemy kurczaka Gotowa tortilla Na każdym placku równo rozsmarowujemy niewielką ilość sosu pesto a następnie należy umieścić na nim sałatkę z kurczakiem  ( placki można uprzednio podgrzać w piekarniku, lecz nie jest to konieczne) i zawinąć tortille

Miód i pieprz
Faszerowany, dłuuugo wędzony kurczak owijany bekonem 203

Farsz, Piwo i Bekon Jest to przepis na super powolne wędzenie całego kurczaka w wędzarni gazowej lub elektrycznej, owijanie go w boczek i szprycowanie specjalnym sosem Beer n Butter. Czas wędzenia zależy od wielkości kurczaka, ale nie powinien być dłuższy niż 4-6 godzin. Cały kurczak około 2-2,5 kg Butelka ulubionego piwa 0,33 ml 100g masła klarowanego(...)zamknąć otwory po faszerowaniu – przygotować sos piwny z masłem – klarowane masło delikatnie podgrzewać i połączyć go z piwem ciągle mieszając – dokładnie nastrzykiwać kurczaka strzykawką do marynat, około połową przygotowanego sosu z masła i piwa – natrzyj kurczaka oliwa z oliwek i posyp mieszanką przypraw, a następnie oregano – zawiń kurczaka w plastry bekonu używając wykałaczek Wędzenie

naRuszcie
Azjatycki kurczak w glazurze z Chow Mein 280

podania kurczaka na pewno zrobi wrażenie na Twoich gościach.  Pamiętaj proste dania mogą wyglądać wykwintnie.   Porcja dla 2 osób  Składniki:  6 pałek kurczaka 2 ząbki posiekanego czosnku 60 ml sosu sojowego 4 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe 0,5 łyżeczki przyprawy 5 smaków 2 łyżki sezamu 0,5 łyżeczki pasty z kolendry 0,5 łyżeczki(...)cukinie kroimy w cienkie paseczki i na oddzielnej patelni podsmażamy na oleju z woka. Do tej mieszanki dodajemy makaron i posiekany szczypior. Przed podaniem dodajemy ok 3 łyżek sosu z kurczaka i mieszamy makaron z warzywami. Tak przygotowany makaron podajemy z kurczakiem.  Smacznego! Wszystkie składniki znajdziecie  tutaj

Niezły Młynek
Roladki z Bekonem w sosie Porzeczkowym 199

kubki wody kilka gałązek świeżej kolendry 1 jajko pęczek szczypiorku z dymką oliwa z oliwek sól pieprz słodki sos chili sos: 0,5 słoiczka dżemu porzeczkowego 1 łyżeczka octu winnego 2 łyżki masła sól pieprz Przygotowanie: filety z piersi kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy na 3-4 części, wrzucamy do miseczki przygotowujemy marynatę- goździki oraz tymianek ucieramy w moździerzu, mieszamy(...)puszysty, jajko mieszamy z posiekaną kolendrą, doprawiamy solą i pieprzem, wlewamy do ryżu, energicznie mieszamy, dosypujemy pokrojony szczypiorek oraz dymkę,  podgrzewamy, na koniec dodajemy kilka kropli sosu chili kawałki kurczaka owijamy boczkiem, smażymy razem z kawałkami limonki na suchej patelni, z obu stron na złoty kolor w międzyczasie przygotowujemy sos: na patelni podgrzewamy drzem, dolewamy ocet winny, ciągle mieszkając

Luźna Kuchnia
Pałki z kurczaka w marynacie barbecue 153

Bardzo smaczne i aromatyczne pałki z kurczaka zamarynowane w sosie barbecue, możemy je upiec w piekarniku lub na grillu. Najlepiej smakują podane z frytkami i ulubioną surówką. Składniki: 1 kilogram pałek z kurczaka Marynata: 3/4 szklanki sosu barbecue Fanex 0,5 łyżeczki ostrej papryki 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego Szczypta cynamonu Szczypta goździków mielonych 0,5 łyżeczki soli Sposób przygotowania(...)Pałki z kurczaka myjemy, lekko osuszamy. Do miski wlewamy sos barbecue, dodajemy przyprawy i wszystko dokładnie mieszamy. Pałki nacieramy przygotowana marynatą, przekładamy do miski i wstawiamy na noc do lodówki. Zamarynowane mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy pokrywą. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 przez 50 minut pod przykryciem, kolejne 15 minut pieczemy bez przykrycia

Bajeczna Kuchnia
Szaszłyki Yakitori 444

popołudnie dymi się z co drugiego ogrodu. My również grillujemy i co tydzień wymyślamy coś zupełnie nowego. Nie może być nudno. Tym razem yakitori czyli szaszłyki z piersi kurczaka w sosie teriyaki. SKŁADNIKI (na 4 szaszłyki) podwójna pierś z kurczaka 1 papryczka chilli z pestkami 200 ml sosu teriyaki (gotowy lub przygotowany ze składników – 100 ml ciemnego sosu sojowego(...)wina mirin, 4 łyżeczki cukru) łyżeczka oleju rzepakowego biały sezam do posypania WYKONANIE Pierś kroimy w równe kawałki do szaszłyków. Marynujemy w sosie teryiaki, posiekanym chilli i oliwie przez minimum 2 godziny. Po tym czasie nabijamy kurczaka na patyczki do szaszłyków. Możemy również poprzekładać kawałki mięsa kawałkami pora, selera naciowego lub zielonej papryki. Grillujemy aż mięso lekko się zrumieni

OstryKęs
Szaszłyki Yakitori 423

popołudnie dymi się z co drugiego ogrodu. My również grillujemy i co tydzień wymyślamy coś zupełnie nowego. Nie może być nudno. Tym razem yakitori czyli szaszłyki z piersi kurczaka w sosie teriyaki. SKŁADNIKI (na 4 szaszłyki) podwójna pierś z kurczaka 1 papryczka chilli z pestkami 200 ml sosu teriyaki (gotowy lub przygotowany ze składników – 100 ml ciemnego sosu sojowego(...)wina mirin, 4 łyżeczki cukru) łyżeczka oleju rzepakowego biały sezam do posypania WYKONANIE Pierś kroimy w równe kawałki do szaszłyków. Marynujemy w sosie teryiaki, posiekanym chilli i oliwie przez minimum 2 godziny. Po tym czasie nabijamy kurczaka na patyczki do szaszłyków. Możemy również poprzekładać kawałki mięsa kawałkami pora, selera naciowego lub zielonej papryki. Grillujemy aż mięso lekko się zrumieni

OstryKęs
Kieszonki z piersi z kurczaka z sosem kurkowym. 128

najlepiej, dlatego niedzielny obiad jest u nas z jednego dania i to przygotowanego na szybko. Tym razem na naszym stole pojawiły się kieszonki z piersi z kurczaka z sosem kurkowym.  Składniki: 1 cała pierś z kurczaka mozarella kilka listków bazylii mała cebula Sos: 100g kurek (bądź innych grzybów) 500ml bulionu 1/2 małej śmietany mąka do zagęszczenia pieprz ziołowy, papryka

My World by Dagmara Rek
pulpeciki drobiowe z suszonymi pomidorami i ananasem 180

pyszne naprawdę warte spróbowania. składniki na pulpeciki: 500 g mięsa mielonego z indyka / kurczaka 2 łyżki pikantnego ketchupu łyżeczka oregano szczypta kurkumy łyżeczka papryki słodkiej 4 łyżki tartej bułki sól pieprz Wszystkie składniki wymieszać i uformować małe pulpeciki. Usmażyć na oleju słonecznikowym lub rzepakowym. składniki na sos: 12-13 suszonych pomidorów w oleju ziołowych puszka ananasa w syropie

cukrem pudrem posypane
Kurczak z satayem truskawkowym 159

Zaczynam od lekkiego przepisu, który podpatrzyłam na Kwestii Smaku (wielu z Was z pewnością zna tę stronę), a mianowicie kurczaka z satayem truskawkowym, czyli grillowane paski z piersi kurczaka z pikantnym sosem truskawkowym. Jak może już wiecie bardzo lubię połączenie mięsa z owocami, a ten truskawkowy, lekko ostry sos jest po prostu fantastyczny! Polecam. Składniki : Mięso i marynata 500g piersi(...)truskawki, wymieszać i gotować na małym ogniu przez kilkanaście minut, doprawić do smaku solą i pieprzem. Gdy sos będzie gotowy dokładnie go zmiksować i przelać do miseczki. Kurczaka jeść obficie maczając w sosie truskawkowym.  Smacznego

Codzienne Gotowanie
KURCZAK W ZIELONYM SOSIE 214

Lekkie danie z kurczaka w aksamitnym sosie,pełnego szpinaku i natki i koperku.Szpinak nadaje sosu lekko kwaskowatego smaku co tak bardzo lubię w potrawach.   ugotowane mięso z kurczaka np.udka,piersi Sos: ~~~~~~~~~~~~~ 4 dag. masła 2 łyżki płaskie mąki 1.5 szkl. rosołu 0.5 szkl. śmietanki kremówki kilka liści szpinaku pół pęczka natki pietruszki pół pęczka koperku sól sok z cytryny(...)łyżka maggi ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Topimy masło,mieszamy z mąką,rozprowadzamy rosołem z kurczaka i śmietanką kremówką,zagotować.Liście szpinaku (lub użyć mrożony szpinak)włożyć na 3 min.do wrzącej wody,osączyć z wody ,przetrzeć przez sito lub drobno posiekać,dodać do sos,posiekany koperek i natkę,  jeszcze raz zagotować.Sos przyprawić do smaku solą,sokiem z cytryny lub kwaskiem cytrynowym,dodać

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Kąski kurczaka w cieście kokosowym 252

Zamarzyło mi się mięso o kokosowym posmaku. Postanowiłam przygotować takie właśnie kąski z kurczaka w kokosowym cieście. Kokos jest tutaj wyraźnie wyczuwalny. Idealnie smakuje z sosem słodko-kwaśnym, bez którego to danie nie byłoby pełne. Ja pokroiłam mięso w dość dużą kostkę, ale myślę, że lepiej sprawdziłyby się jeszcze ciut mniejsze kawałki, takie „na raz”. 2 pojedyncze piersi(...)gęstym cieście (jeśli jest taka potrzeba dosypujemy do niego nieco więcej mąki). Smażymy z obu stron na średnio rozgrzanym tłuszczu. Osączamy z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym. Kurczaka polewamy sosem słodko-kwaśnym, podajemy z ryżem i surówką.   Uwagi: Największą trudnością w przygotowaniu tego dania jest dobranie odpowiedniej temperatury smażenia. Ciasto otula mięso dość grubą warstwą, więc potrzebuje ono nieco

Smaki Na Talerzu
UDKA KURCZAKA Z SOSIE SLIWKOWYM 149

UDKA KURCZAKA W SOSIE ŚLIWKOWYM.   Moja rodzina uwielbia kurczaka w połączeniu z owocami, mogą to być pomarańcze, jabłka, rodzynki lub, tak jak w przepisie, śliwki. Sos śliwkowy niebywale 'podnosi' smak drobiu, więc polecam wypróbować takie połączenie :)  Mam nadzieję, że przepis spodoba się Wam :) Polecam na obiad! Inspiracja : "1001 przepisów" Ewa Aszkiewicz SKŁADNIKI: 4 udka kurczaka 3 cebule(...)przyprawami i namoczonymi śliwkami, podlewamy sokiem, w którym się moczyły. Całość dusimy pod przykryciem około 20-30minut, aż mięso będzie miękkie. Krok 3. Porcje układamy na wygrzanym półmisku, sos przecieramy przez sito, gdy jest zbyt esencjonalny, rozprowadzamy łyżką wody lub słodkiej śmietanki. Zalewamy sosem porcje mięsa.  Podajemy z grubym makaronem lub drożdżowymi kluskami, gotowanymi na parze. Smacznego

Moja Książka Kucharska
Coq au vin czyli kogut w winie 200

razem garnek z mięsem wstawiłam do piekarnika i pilnowałam aby sos nie wyparował. Metoda okazała się świetna, kurczak  (bo za drugim razem był to kurczak) był miękki i aromatyczny a sos smakowity. Bardzo polecam. Składniki (4 -6 porcji): Kurczak a najlepiej kogut o wadze ok1,5  (lub 2 małe) 500 ml czerwonego wina  + dodatkowo do podlewania(...)razie potrzeby dolewać wino - sos nie może całkiem wyparować. W międzyczasie na patelni podsmażyć boczek i pieczarki - ok 10 minut, aż ładnie się zrumienią Kiedy kurczak jest już miękki, dodać bekon i pieczarki, wymieszać, sos doprawić solą i pieprzem. Posypać natką pietruszki. Podawać kurczaka z makaronem lub ziemniakami. Smacznego

Stare Gary

Proponowane wyszukiwania