dyni kilka pieczarek zielona fasolka szparagowa skórka otarta z cytryny sos rybny do smaku kasza jaglana pasta miso Wykonanie: W pierwszej kolejności przygotowujemy wywar. Ja wykorzystałam duży garnek (ok 8 l), ale oczywiście możecie użyć mniejszego naczynia. Do garnka wkładamy mięso, np. korpus z kurczaka, liście laurowe i ziele angielskie, zalewamy wodą i gotujemy. Gdy zacznie bulgotać zdejmujemy
Taste Of My Dayworchestershire 2 łyżki cukru trzcinowego 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu 1-2 łyżki oleju sezamowego Można przygotować więcej sosu, zapas przechowujemy w lodówce do 3. mscy. Zupa: 200-300 g makaronu jajecznego lub japońskiego ramen 700 ml bulionu drobiowego 1 duża pierś kurczaka pokrojona na cieniutkie, duże plastry 2 ząbki czosnku, posiekane lub starte 2-3 łyżeczki drobno startego imbiru szczypta(...)pytania w komentarzach: "A co to jest zielona cebulka?") siekana zielona papryczka chili (niekoniecznie, zupa powinna być łagodna, ale ja lubię) odrobina kolendry marynowany imbir (jeśli lubicie) 1. Składniki sosu wymieszać. Makaron ugotować, zahartować i odstawić. Bulion zagotować, wrzucić mięso i grzybki mu-err, pozostawić na małym ogniu. 2. Jeżeli mamy pak-choi zamiast kapusty pekińskiej, najlepiej przed
Kuchnia PrezydentowejZazwyczaj do swoich potraw sosy robię sama ale ten sos jest równie dobry jak domowy. Składniki: ciasto na pizzę: 600 g mąki ok 360 ml ciepłej wody 24 g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1,5 łyżki oleju pieczarki duża garść pierś z kurczaka 1 szt. czyli 2 połówki :) cebula 3 średnie knorr(...)miski i na rozgrzaną patelnię z olejem wrzucam pierś kurczaka przyprawioną solą, curry i papryką słodką. Smażę aż będzie chrupiąca (taka najbardziej lubię, bardzo przysmażoną). Dodaję do kurczaka pieczarki z cebulą. Do miski wlewam ok 400 ml zimnej wody, mieszam z fixami i wlewam na patelnię. Całość gotuję przez około 3 minuty. Gdy ciasto już wyrośnie kroję je na kawałki
Kuchnia Vikipewnością słyszeli i świetnie znają GYROS – potrawę, pod nazwą której skrywa się pita z mięsem, sosem cacyki, plastrami pomidora i frytkami. W Kuchni Smaków w wersji spolszczonej, czyli Gyrosowa sałatka przekładana ;) Składniki: Średnia kapusta pekińska Puszka kukurydzy konserwowej 2 filety z kurczaka Przyprawa Gros 2 cebule 2-3 papryki czerwone 6 – 7 ogórków konserwowych Ketchup, majonez, olej do smażenia Sposób(...)Paprykę, cebulę, ogórki i kapustę pekińską kroimy w kosteczkę. 3. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy mięso, aż nie wchłonie całej „gyrosowej zaprawy”. Mięso odstawiamy do wystygnięcia. 4. Robimy sos: mieszamy słoiczek ketchupu z 3 łyżkami majonezu. 5. W naczyniu żaroodpornym układamy kolejno warstwami: mięso, polewamy je ketchupem, paprykę, cebulę, ogórki konserwowe, polewamy ketchupowo-majonezowym sosem*, całość przykrywamy kapustą pekińską
Kuchnia smakówLubię gotowanego kurczaka z rosołu , ale bez przesady- nie za każdym razem kiedy gotuję rosół musi być potem gotowane mięso. Robię panierowane , w sosach, zapiekanki itd. Robię też w takie jak ten tzn. ugotowane mięso pokrywam glazurą ( marynatą ) -zostawiam by ostygło i przeszło smakami a potem podsmażam. Czas z gotowaniem: 2 godziny Składniki: 1 duże udko ( pół kg ) lub górne(...)Przygotować marynatę z 3 łyżek oleju, 1/2 łyżeczki maggi, miodu, szczypty soli, pieprzu czarnego, połowy rozmarynu( oberwać igiełki z gałązki i lekko rozetrzeć w dłoniach). Marynatą posmarować mięso z kurczaka i ziemniaki. Zostawić na 15 minut. Posmarować marynata ziemniaki. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i masło. Wrzucić całą gałązkę rozmarynu. Ułożyć mięso i ziemniaki. Obsmażyć jedno i drugie
Buniabaje w kuchnirównież w Bagdadzie). Podstawą dania jest sos z melasy z owoców granatu oraz prażonych orzechów włoskich. Mimo że połączenie jest dość nietypowe, to smakuje wprost spektakularnie. Ów mieszanka smaków i tekstur wprost eksploduje w buzi, stając się niesamowitym wrażeniem smakowym. Danie oryginalnie przyrządzano z kaczki, jednakże ostatnio na popularności zyskała wersja z kurczaka, którą postanowiłem specjalnie dla Was przyrządzić. Dodatkowo(...)dużą kostkę kurczaka, wrzuć do na patelnię, posyp kurkumą i podpiecz na złoto. Mięso w środku powinno nadal być surowe. Wlej bulion (lub wodę) i zagotuj. Zmniejsz ogień, a następnie dodaj melasy z granatów, uprażone orzechy, pastę tahini i miód. Przypraw odrobiną gałki muszkatołowej i cynamonu. Duś przez 15-25 minut, aż otrzymasz gęsty sosu. Przypraw solą i pieprzem
Food Squaredodają co osobiście mi bardzo smakuje. A Wy jak robicie sałatkę grecką? Dodajecie sałatę? Do sosu winegret dodajecie musztardę? Jednak ile można jeść grecką? Wczoraj postanowiłam spróbować małej odmiany i oto jest wynik kombinacji. Przyznam, że całkiem smaczny Sałatka z kurczakiem curry ok 15 minut dla 3 osób Składniki mała główka sałaty lodowej 1 duży pomidor pół(...)ogórka pół piersi kurczaka 3 łyżki oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku łyżka soku z cytryny sól, pieprz, cukier, curry Do dzieła!!! Sałatę rwiemy na mniejsze części. Pomidora i ogórka dowolnie kroimy. Oliwę, zmiażdżony czosnek, sól, cukier, pieprz i sok z cytryny wlewamy do małego pojemniczka - najlepiej słoika - dokładnie zakręcamy i mieszamy potrząsając aż składniki dobrze się
sierotka maRysia w kuchniwrześnia 2015 roku wraz z producentem sosów Folwark zaprosiłam Was do udziału w pysznym konkursie: "Do pracy, do szkoły, na śniadanie lub obiad - każdy posiłek nabiera smaku z sosami Folwark. Pokażmy jak może być pysznie" Konkurs dobiegł końca 26 września. Przede wszystkim chciałabym serdecznie podziękować wszystkim, którzy brali w nim czynny udział. Zgłoszeń było naprawdę wiele. Każde było oryginalne(...)Wiolety Szczepańskiej) II miejsce i produkty Folwark otrzymuje Pani Małgorzata Wróblewska za przepis na "Pitę z kurczakiem i świeżym ananasem" III miejsce i produkty Folwark otrzymuje Pani Monika Schult za przepis na "Pizzę wiejską na cienkim cieście z sosem do pizzy i ketchupem Folwark" Wszystkie zwyciężczynie proszę o przesłanie na adres matleen@gazeta.pl swoich danych niezbędnych do wysyłki
Słodkie okruszkismakuje wprost genialnie. Już jej nieduży kawałek sprawia, że mamy poczucie najedzenia. Polecam własnoręczne przygotowanie sosu, jeśli zaś go kupujemy – postawmy na teriyaki dobrej jakości. Marynata będzie się też świetnie komponowała z podobnie przyrządzonym łososiem, pstrągiem łososiowym, halibutem czy nawet filetem z kurczaka. Makrela w teriyaki (4 porcje): 2 świeże makrele (lub jeśli się uda kupić – 4 filety(...)żółta papryka 1 czerwona papryka 1 marchewka opcjonalnie: świeże chili do posypania (u mnie kiełki chili) olej do smażenia sól morska świeżo mielony pieprz Domowa marynata teriyaki: 1/4 szklanki sosu sojowego 1/4 szklanki octu ryżowego 1/4 szklanki sake 1/4 szklanki mirinu (japońskie, słodkie wino ryżowe) 2 ząbki czosnku 2 cm kawałek świeżego imbiru 2 łyżki cukru listonic_type='fooddrink';listonic
Poezja smakumarchewką i posiekanym lubczykiem. Gotowana w sous-vide Pierś kurczaka Kukurydzianego z pęczakiem, pasternakiem i kasztanami. Przy okazji tego dania, pierwszy raz zjadłam kasztany, a i frytki z Pasternaka też jadłam po raz pierwszy. Sebastian stwierdził, że bardzo sprawnie mi poszła rozbiórka drobiu. Pieczone dramstiki (pałki) drobiowe z pikantnym sosem BBQ i surówką colesław. Pałki były pyszne, a za surówkę(...)mnie na blogu. Jego sernik podany był ze śliwkowym sosem z dodatkiem kardamonu i obsypany cukrem pudrem. Podczas warsztatów dowiedzieliśmy się od przedstawiciela firmy Drosed, że: W związku z rosnącym spożyciem drobiu i coraz szerszym zainteresowaniem Konsumentów produktami z wartością dodaną, Grupa Drosed zaproponowała nowość na rynku – KURCZAKA KUKURYDZIANEGO, który jest innowacją na rynku świeżego drobiu: Jest karmiony paszą wolną
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmarchewką i posiekanym lubczykiem. Gotowana w sous-vide Pierś kurczaka Kukurydzianego z pęczakiem, pasternakiem i kasztanami. Przy okazji tego dania, pierwszy raz zjadłam kasztany, a i frytki z Pasternaka też jadłam po raz pierwszy. Sebastian stwierdził, że bardzo sprawnie mi poszła rozbiórka drobiu. Pieczone dramstiki (pałki) drobiowe z pikantnym sosem BBQ i surówką colesław. Pałki były pyszne, a za surówkę(...)mnie na blogu. Jego sernik podany był ze śliwkowym sosem z dodatkiem kardamonu i obsypany cukrem pudrem. Podczas warsztatów dowiedzieliśmy się od przedstawiciela firmy Drosed, że: W związku z rosnącym spożyciem drobiu i coraz szerszym zainteresowaniem Konsumentów produktami z wartością dodaną, Grupa Drosed zaproponowała nowość na rynku – KURCZAKA KUKURYDZIANEGO, który jest innowacją na rynku świeżego drobiu: Jest karmiony paszą wolną
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKREMOWE OBIADLOVE! INDYK W GĘSTYM KREMOWYM SOSIE, Z BOCZNIAKAMI I RUKOLĄ, NA WŁOSKIM MAKARONIE! Ten przepis mam nadzieję, że zachęci wszystkich tych, którzy nie lubią
SMYKWKUCHNIŻarłoczek jest w siódmym niebie jak widzi makaron z mięsem i sosem. I nawet już nie narzeka gdy ten makaron jest pełnoziarnisty co jeszcze do niedawna
Smaczna Pyzagarście miksu sałat (u mnie z marchewką) 7 pomidorków cherry około 3-4 łyżki gyrosa (przepis poniżej) sos czosnkowy np. z tego przepisu ( można dodać mniej czosnku, aby był łagodniejszy) lub gotowy Przygotowanie: Gyros: U mnie z obiadu – 2 piersi z kurczaka kroimy w kostkę lub paseczki. Wrzucamy do miseczki. Do mięsa dodajemy 2 łyżki przyprawy do gyrosa(...)zestawem surówek lub przygotować większą ilość sałatki. Sałatka: Do miski wsypujemy mieszankę sałat, dodajemy przygotowanego wcześniej gyrosa, mieszamy. Następnie dodajemy pokrojone na pół pomidorki, znów lekko mieszamy. Całość polewamy sosem czosnkowym (ilość wg uznania). Smacznego
Słodkie okruszkismaku 0.5 szklanki wody 1 łyżka oleju rzepakowego Wstawiamy wodę na makaron, gdy się zagotuję wsypujemy makaron i gotujemy 8 minut ( ma być al’dente). Udka w kurczaka kroimy w drobne kawałki. Cebulę i czosnek obieramy i drobno kroimy. Brokuły gotujemy na parze, ale tak żeby było półtwarde ( inaczej rozpadną się w naszym daniu i nie będą chrupiące(...)mięsa mieszamy, doprawiamy solą i gotowe. Możesz to danie mocniej doprawić np. chili, dodać sos z serem.. ja wolałam takie, delikatne i pyszne, gdzie czuć brokuły :) Smacznego ! Przepis na ten obiad powstał w ramach współpracy z marką Poltino. Udka z kurczaka z makaronem i brokułami, pyszny obiad
Kuchnia na wzgórzu