sos do kurczaka - 9949 przepisów (strona:383/664)

Filet z Kurczaka ze Szpinakiem w Szynce Parmeńskiej 244

okazji sprawdziłam patelnię Woll pod kątem zapiekania bez dodatkowego tłuszczu, czy sosu. Dzięki temu, że smażąc na tej patelni nie musimy smażyć w dużej ilości tłuszczu odpuściłam sobie mycie patelni po smażeniu szpinaku, po prostu wyłożyłam szpinak do miski, a na patelnię położyłam zawinięte w szynkę filety z kurczaka, a potem patelnię razem z filetami wstawiłam do piekarnika. Dla mnie

Blondynka Gotuje
Warzywa w pomidorach z mięsną niespodzianką w ramach zdrowej kolacji na ciepło 264

pomidorowego 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1/4 łyżeczki chili solidna szczypta soli 1/2 łyżeczki syropu z mniszka lekarskiego (lub miodu) 1 łyżeczka musztardy francuskiej Na niespodziankę: 1 kotlecik z piersi kurczaka  kilka piór cebuli płatki chili - szczypta sól, pieprz 1/2 kulki mozzarelli 2 łyżki startego żółtego sera Przygotowanie: Umyte warzywa kroję: paprykę w paski, marchewkę - w ćwiartki, a pomidora(...)serem. Zapiekam do rozpuszczenia sera. Wykładam łopatką. Obok wykładam resztę warzyw i polewam powstałym sosem pomidorowo - warzywnym. Zapewniam, że taka kolacja może smakować. Jest się czym najeść, ale bez odczucia ciężkości po spożyciu. Pyszności. W sam raz na ciepłą kolację. Przygotowywałam to danie także z kurczakiem wędzonym - równie pyszne. Polecam

Kuchnia po mojemu
Makaronowa zapiekanka z kurczakiem, brokułem i gorgonzolą 1893

kopiate łyżki mąki 500 ml mleka 150 g sera typu gorgonzola sól, pieprz gałka muszkatołowa 150 g mozzarelli 1 duży brokuł lub dwa mniejsze 300 g piersi z kurczaka 2 łyżki oleju papryka słodka Podzielone na mniejsze różyczki brokuły gotujemy w osolonym wrzątku na półtwardo. Odcedzamy. Mięso kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do zamykanego pojemnika. Polewamy 1-2 łyżkami oleju(...)mleko. Po chwili dodajemy połamaną na kawałki gorgonzolę. Gotujemy, mieszając co jakiś czas, do wyraźnego zgęstnienia sosu i całkowitego rozpuszczenia się sera. Doprawiamy solidną szczyptą soli, pieprzu oraz gałki muszkatołowej. Makaron przekładamy do garnka, w którym się gotował. Mieszamy razem z podsmażonym kurczakiem oraz przygotowanym beszamelem. Przekładamy połowę makaronu do naczynia żaroodpornego. Układamy część brokuła. Przykrywamy resztą makaronu. Wykładamy resztę

Smaki Na Talerzu
Sos pieczarkowo-marchewkowy z kurczakiem 271

Lubię takie właśnie "zwykłe" gotowanie i niewyszukane smaki. Sos pieczarkowy wzbogaciłam o marchewkę i natkę pietruszki, dzięki czemu jest zdrowiej i smaczniej. Świetny obiad do zrobienia w tygodniu, po pracy, do odgrzania na kolejny dzień. Tani i szybki. :-)      500g filetów z kurczaka 2 cebule 500g pieczarek 3-4 marchewki pęczek natki pietruszki  200ml śmietanki 18% olej(...)patelni podsmażamy kolejno: cebulę i filety. Kiedy się podpieką dodajemy marchew i pieczarki, smażymy do odparowania płynów.  3. Dodajemy śmietankę, posiekaną natkę pietruszki. Dusimy aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem

Szefowa kuchni
JAJKA KURCZAKI Z PASTĄ Z TUŃCZYKA 182

Dekoracyjne jajka kurczaki, pięknie się prezentują na stole wielkanocnym i wywołują uśmiech na twarzy. Nafaszerowane pastą z tuńczyka zasmakują nie jednej osobie. Polecam.                                                                  SKŁADNIKI(...)jajek ugotowanych na twardo 170 g tuńczyka w sosie własnym firmy  GRAAL 1 marchew, ugotowana  1 duża łyżka majonezu sól, pieprz do smaku kulki pierzu do dekoracji sałata lodowa, kiełki, brokuł do dekoracji

Kulinarne Fantazje Marioli
Kurczak Tikka Masala 236

Kurczak Tikka Masala Składniki:  mięso:  - podwójny filet z kurczaka marynata: - 1 mały jogurt naturalny - 1 łyżka oliwy z oliwek - 1 łyżeczka cynamonu - 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki - 1 łyżeczka mielonego imbiru - 1 łyżeczka kuminu - 1/2 łyżeczki mieszanki przypraw garam masala sos: - pomidory bez skórki w puszce - 2 ząbki czosnku - 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki - 1 łyżeczka mielonej słodkiej(...)czarny pieprz - 5 łyżek śmietanki kremówki (30%) dodatki - 2 łyżki masła do smażenia - ryż biały Przygotowanie: Wszystkie składniki marynaty łączę ze sobą i dodaję do niej pokrojonego w kostkę kurczaka. Odstawiam do lodówki na minimum 30 minut.  Po tym czasie podsmażam mięso na rumiano. Na czystej patelni rozpuszczam masło, na którym podsmażam przez około minuty posiekany czosnek wraz

Kuchnia co dnia
Przepis # 11 Żytnie pierogi ze szpinakiem i kurczakiem 187

wypróbować. Okazała się strzałem w 10! Nadaje się do wypieków czy zagęszczenia zupy lub sosu. Zrobiłam z niej nawet pierogi a w planach mam jeszcze domowy makaron. Dzisiaj jednak chcę Wam pokazać przepis na domowe pierogi z tej mąki.  Nadzienie to połączenie kurczaka oraz szpinaku. Warto je ostrzej przyprawić by smak nie okazał się za mdły. Mają fajny ciemnobrązowy(...)cebuli - przyprawy: sól, pieprz, czosnek, papryka słodka, papryka wędzona - olej do smażenia Wykonanie Zaczęłam od przygotowania farszu. Cebulę pokroiłam w kostkę i podsmażyłam na oleju. Dodałam zmieloną pierś z kurczaka. Kiedy mięso trochę się podsmażyło dodałam szpinak. Całość dusiłam około 10 minut. Następnie doprawiłam powstały farsz i odłożyłam do wystudzenia. Następnie przygotowałam ciasto na pierogi. Na stolnicę wysypałam mąkę, dodałam

Health-Fit-Life
Ćwiartka! z kurczaka.. ;) malowana gorczycą 223

uwielbiam! Ten chrupiący akcent, podoba mi się nawet w sosie pomidorowym!  Na 6 ćwiartek potrzebujemy: 100 ml oleju rzepakowego dwie łyżeczki słodkiej papryki w proszku łyżeczkę majeranku 2 ząbki czosnku kopiastą łyżeczkę soli 2 szczypty chilli w proszku 3 łyżeczki białej gorczycy i oczywiście te 6 ćwiartek z kurczaka :) Formę z piekarnika wykładamy folią aluminiową, chyba że macie cudowne

MamaOskarka
KURCZAK W SOSIE KREMOWYM Z BRZOSKWINIĄ 191

krążki, dodaję do kurczaka, chwilę razem smażę. Zalewam wodą (około 120 ml) i śmietaną, mieszam, gotuję na małym ogniu około 10 minut. W międzyczasie kroję w kostkę brzoskwinie. Mąką dokładnie łączę z zalewą oraz garścią posiekanych brzoskwiń (najlepiej blenderem), dodaję do mięsa wraz z sokiem z cytryny. Całość doprowadzam do wrzenia, mieszam do momentu zgęstnienia sosu. Danie posypuję świeżą kolendrą

JejKuchnia
Warzywna potrawka z kurczaka 279

przepada za zupami. Ponadto, uwielbiam warzywa, dlatego staram się wplatać je wszędzie. Sałatki, choćby najprostszej, nigdy nie może u mnie zabraknąć. Tym razem przedstawiam Wam warzywa w pysznym sosie. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow(...)domu na obiad, to przyrządzam sobie smaczny sosik z mięsa kurzego. Wg mnie najlepiej pasuje do ziemniaków lub ryżu. Składniki na 3-4 porcje: 2 pałki z kurczaka – ugotowane z rosołu Dowolne warzywa – u mnie mrożonka jarzyn wiosennych hortex (marchewka, kalafior, fasola szparagowa, groszek, brukselka ), brukselki nie dodałam do dania, bo jej nie lubię. Można także wykorzystać sezonowe warzywa

Fabryka pomysłów
Pierś z kurczaka w czerwonym winie z marchewką i zielonym groszkiem 223

mięsa i wyrazistego smaku sosu na bazie czerwonego wina. Danie to doskonale nadaje się na obiad rodzinny czy przyjęcie. Można je przygotować wcześniej (nawet poprzedniego dnia), a przed przyjściem gości tylko odgrzać, będzie wówczas równie smaczne, jak zaraz po przygotowaniu. Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 20 minut + 30 minut gotowania Składniki: 2 piersi z kurczaka 2 marchewki ½ puszka zielonego groszku(...)delikatnie oregano, wrzucamy też liść laurowy. Przykrywamy brytfankę i gotujemy około 30 minut, aż marchewka zmięknie. Do 1/3 szklanki zimnej wody dodajemy mąkę i mieszamy. Dolewamy kilka łyżek sosu i ponownie mieszamy tak, by nie było grudek. Wlewamy do brytfanki i dodajemy odcedzony zielony groszek. Mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z gazu. Podajemy z ziemniakami, kaszą lub pyzami

Kolizje Smaków
Bulion drobiowy na pieczonych skrzydełkach. Kryształowe consomme 344

całość przez sito wyłożone muślinem lub tetrową pieluszką. Warzywa i rozpadający się kurczak z wywaru dla nas już są nie do użycia, ale bez kości możecie go sprezentować Waszemu psu lub kotu. Część bulionu możecie zjeść od razu, a część zamrozić. Zamrożone kostki będą ideale do sosów, zup, gulaszy i wszystkich potraw mięsnych, na jakie przyjdzie Wam ochota. Consomme(...)się przez dodanie do niej surowego mięsa wymieszanego z białkami jaj. Ta mieszanka ma za zadanie wyciągnąć z bulionu wszystkie szumowiny, tłuszcz, drobne resztki jak kawałeczki warzyw czy mikrokawałki kurczaka.   W tym przypadku zamrożone kostki bulionu wyjmujemy na sitko wyłożone muślinem. Płyn, który ścieknie do naczynia, będzie kryształowo przejrzysty, a na sicie zostaną wszystkie niepotrzebne resztki. Po podgrzaniu macie

Karo in the Kitchen
KURCZAK PIECZONY W BIAŁYM WINIE 199

nagrzanego do 200 stopni (180 stopni z termoobiegiem) i zapiekamy ok. 40 minut bez przykrycia. *przebijamy najgrubszy kawałek kurczaka, jeżeli wypływający sok jest przeźroczysty, to znaczy, że mięso jest już gotowe. Rozkładamy porcje na talerzach a do pozostałego w naczyniu sosu wsypujemy natkę pietruszki, mieszamy i polewamy tym mięso. Smacznego

Moja Książka Kucharska
Kotlety z mięsa gotowanego 215

smaczne. Może i Wy skusicie się na kotlety mielone w trochę innej odsłonie. Można podawać ze swoim ulubionym sosem. Ja podałam z ketchupem, ziemniakami i sałatką z pomidorów. Prawda, że pyszny obiad? Składniki: 2 gotowane udka 1 pojedyńcza pierś z kurczaka 300 g gotowanej wołowiny 4-5 ogórków kiszonych 1 duża cebula 1 żabek czosnku 1 jajko sól pieprz słodka

O kuchni z uczuciem