sos czosnkowy - 6423 przepisów (strona:237/429)

Gofry pizzowe z kurczakiem 379

upieczonym gofrze układamy mięso z pieczarkami i cebulką. Posypujemy kukurydzą i startym drobno żółtym serem. Przykrywamy drugim gofrem. Zapiekamy razem jeszcze kilka minut ( aż ser się roztopi ). Podajmy z sosem czosnkowym i ketchupem. Smacznego

Ostra na Słodko
Kotlety makaronowe z porem 220

solą , pieprzem i tymiankiem, m ieszamy. Z powstałej masy formujemy owalne kotleciki. Obtaczamy w reszcie bułki. Smażymy na mocno rozgrzanym oleju uważając , by się nie przypaliły! Zajadamy np. z sosem czosnkowym

Ostra na Słodko
Kotlety szarpane z kurczaka 338

cebulkę i kukurydzę . Wszystko razem dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą , pieprzem i papryką. Smażymy okrągłe i nie bardzo grube placuszki na mocno rozgrzanym oleju. Odsączamy na papierowym ręczniku. Podajemy z sosem czosnkowym ( jogurt + majonez + czosnek + sól + pieprz ). Smacznego

Ostra na Słodko
Gozleme – turecki przysmak z fetą i szpinakiem 450

Turcji przyrządzają najczęściej w przydrożnych budkach … barach. Farsz można oczywiście dowolnie modyfikować , jednak to właśnie ten z sera i szpinaku jest najbardziej popularny, U mnie podany z sosem czosnkowym – smakuje rewelacyjnie! A do tego niezwykle szybko się go robi ;) SKŁADNIKI: CIASTO: - mąka – 2 szklanki - duże jajko – 1 szt - sól – 1 łyżeczka - jogurt naturalny

Ostra na Słodko
Mini Pizze 301

ulubione dodatki). Mini pizze układamy na blaszce wyłożonej pergaminem i umieszczamy w piecu nagrzanym do temperatury 250 stopni na ok. 4-6 minut (do zrumienienia ciasta).  Podajemy z sosem czosnkowym i ketchupem.  Moje posty

Słodka Strona
Róże z Ciasta Francuskiego i Salami 319

różyczki.  Różyczki przekładamy do formy na muffinki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez ok. 15-20 minut do zrumienienia. Podajemy z ketchupem i sosem czosnkowym.     Moje posty

Słodka Strona
Placki z cukinii 196

resztę składników i smażymy na oleju rzepakowym. Usmażone placki najlepiej wyłożyć na papierowe ręczniki, by pochłonęły nadmiar tłuszczu. Wskazówki: Placki z cukinii można podawać z cukrem, gęstą śmietaną czy sosem czosnkowym

upichcic
Ślimaczki z ciasta francuskiego 177

pieczenia w odległości ok 2 cm.  Ślimaczki pieczemy ok 10-15 minut w temperaturze 220 stopni. Wskazówki: Te przekąski można podawać bez niczego, ale doskonale smakują z sosem czosnkowym. Super przekąska na przyjęcia

upichcic
Tarta z kurczakiem i szpinakiem 1407

wylewamy roztrzepane jajka ze śmietaną oraz ścieramy ser i taką tartę wkładamy z powrotem do piekarnika na kolejne 20 minut. Wskazówki: Tartę można podawać na ciepło lub zimno, z sosem czosnkowym lub bez. Ja mam formę do tarty o średnicy 28 cm, ale jeśli nie macie takiej formy, możecie upiec tartę na przykład w podłużnej formie do pieczenia ciasta, tylko

upichcic
Tortilla wegetariańska z pastą z czerwonej fasoli 299

zawijanie tortilli. Oto moje składniki: sałata lodowa, pomidor, ogórek świeży, czerwona cebula Na placku rozsmarowujemy pastę fasolową, a następnie układamy składniki nadzienia - według smaku i gustu. Na składniki nakładamy sos czosnkowy. Placek z nadzieniem najpierw zakładamy na dole, żeby utworzyć kieszonkę. Mamy wtedy pewność, ze nadzienie nie wypadnie nam dołem. Placek dość ciasno zawijamy. Jeśli zrobicie własnoręcznie placki z przepisu

Codzienna kuchnia niecodzienna
Letnie placki ziemniaczane 307

mąki, wtedy staną się bardziej spójne. Ja jednak wolę mniej mąki, gdyż wolę placki bardziej jarzynowe niż mączne. Takie placki podaję najczęściej z kwaśną śmietaną, czasem z sosem czosnkowym lub mięsnym, albo gulaszem.  Na lato polecam jednak najzwyklejszą śmietanę lub jogurt naturalny, wtedy smakują jak wakacje u babci :) Smacznego! Zapraszam Was do wzięcia udziału w tym konkursie

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kabaczek zapiekany z mięsem i fetą 193

plastry pomidora. Na pomidory resztę mięsa, a na górę pokruszoną fetę. Nafaszerowane kabaczki zapiekać pod przykryciem w temperaturze 160-170 stopni przez około 45 minut. Podawać z sosem czosnkowym przygotowanym ze śmietany, przeciśniętego przez praskę czosnku, soli i pieprzu. Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kotleciki z kaszy jęczmiennej z papryką 248

pokruszoną fetę i wymieszać. Dłońmi zwilżonymi w zimnej wodzie formować kotleciki, obtaczać je w bułce tartej i smażyć na średnio rozgrzanym oleju na rumiany kolor. Ja podałam kotleciki z sosem czosnkowym przygotowanym błyskawicznie z naturalnego jogurtu, przeciśniętego przez praskę czosnku, soli i pieprzu. Kotlety są tak bardzo syty, że nic więcej do nich nie potrzeba. Proporcje możecie dowolnie zmieniać

Codzienna kuchnia niecodzienna
Placki z pieczonej dyni 203

kiedy na placku zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza, wtedy delikatnie przewracać na druga stronę.  Placki są bardzo delikatne w swojej strukturze. Ich smak wspaniale komponuje się z pikantnym sosem czosnkowym, zwyczajną kwaśną śmietaną lub ulubionym dżemem. Ja podałam je na kolację z  powidłami z orzechami z Anielskich Przysmaków , które są niezwykle aromatyczne i intensywne w smaku. Bardzo smacznie

Codzienna kuchnia niecodzienna
Roladki z piersi kurczaka z fasolką szparagową 197

bułce tartej i układamy na patelni z rozgrzanym olejem. Smażymy na niewielkim ogniu, kilka razy obracając aż do zrumienienia.    Idealnym dodatkiem jest pomidor z cebulą oraz sos czosnkowy. Smacznego

Maminek kulinarny