obiadek gotowy. Składniki 200 g piersi z kurczaka 1 papryka 1/2 cukinii 1 czerwona cebula 5 pieczarek 2 brzoskwinie lub nektarynki 1 łyżka ziół prowansalskich 1 łyżka oregano 1 łyżka sosu worcestershire 1 łyżka creme fraiche (tutaj można zobaczyć jak zrobić creme fraiche) 1 lyżka musztardy dijon 1 łyżka mąki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kurczaka kroimy w kostkę. Warzywa myjemy oczyszczamy(...)cebulę w piórka. Brzoskwinie myjemy, kroimy w dość duże kawałki. Wszystko przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy ziołami i zapiekamy około 20 minut w 180 stopniach aż kurczak będzie dobry i soczysty. Z naczynia odsączamy do rondelka powstały płyn, dodajemy musztardę, sos worcestershire, możemy doprawić słodką papryką. W szklance lub słoiku mieszamy śmietanę z mąką i 1/2 szklanki wody
Delusional Trinejedna spora cebula sól, pieprz, papryka słodka Do dzieła!!! Pierś kroimy w dość grubą kostkę. Majonez mieszamy z przyprawami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Na dnie naczynia układamy cebule pokrojoną w grube talarki a na niej układamy kurczaka wymieszanego w marynacie. Odstawiamy na klika godzin a najlepiej na noc. Kawałki kurczaka nabijamy na patyczki do szaszłyków i wersja na grill(...)dnie naczynia do zapiekania układamy cebulę a na niej szaszłyki - polewamy pozostałą marynatą i pieczemy ok 25 minut w 200 stopniach. Tak przyrządzone mięso wychodzi bardzo miękkie i soczyste. Polecam podawać ze świeżymi warzywami podane na plastrach upieczonej cebuli! Smacznego
sierotka maRysia w kuchniPYSZNY OBIAD SKŁADNIKI: DWIE PIERSI Z KURCZAKA 3 ŚREDNIE MARCHEWKI BIAŁA CZĘŚĆ PORA OLIWA Z OLIWEK,ŁYŻKA MASŁA(DO SMAŻENIA) 2 ZĄBKI CZOSNKU VEGETA JAJKO,BUŁKA TARTA I MĄKA(DO PANIEROWANIA) SÓL, PIEPRZ PRZYGOTOWANIE: MARCHEWKI OBRAĆ I POKROIĆ W CIENKIE SŁUPKI,PORĘ RÓWNIEŻ SMAŻYMY NA OLIWIE Z MASŁEM,DOPRAWIAMY VEGETĄ I WYCIŚNIĘTYM CZOSNKIEM PIERŚ ROZKRAJAMY NA DWA KAWAŁKI LEKKO ROZBIJAMY(...)ROLADKĘ,POMAGAMY SOBIE WYKAŁACZKAMI TAK PRZYGOTOWANE ROLADKI PANIERUJEMY JAK NORMALNE SCHABOWE CZYLI MĄKA,JAJKO,BUŁKA TARTA SMAŻYMY NA OLEJU DOKŁADNIE Z KAŻDEJ STRONY I GOTOWE-SĄ NAPRAWDĘ PYSZNE I SOCZYSTE SERDECZNIE POLECAM
Swojskie jedzonkobardzo łagodny, delikatny, ale z wyraźnym charakterem, którego dodają mu azjatyckie przyprawy - trawa cytrynowa, czosnek i liście limonki kaffir, udekorowany akcentami soczystej zieleni cząstek limonki i kolendry oraz jaskrawej czerwieni papryczki chili. Doskonałym uzupełnieniem jest delikatne mięso kurczaka i przezroczysty makaron sojowy. Wykonanie tej wspaniałej potrawy nie jest ani bardzo pracochłonne, ani skomplikowane (choć przepis może się taki wydawać(...)punkt obowiązkowy. Przepis (nieco zmodyfikowany przeze mnie) pochodzi z książki Sri Owen pt.: "Indonesian Fodd and Cookery". Sładniki na 3-4 porcje: Wywar 2 udka z kurczaka (lub 1 ćwiartka) 1 pierś z kurczaka 2 białe części trawy cytrynowej, przekrojone wzdłuż na pół i zmiażdżone trzonkiem noża 4-5 cienkich plastrów imbiru 2 listki limonki kaffir świeże lub suszone
Kuchnia Prezydentowejnutą. Wspaniałe wino z przyjemnym długim finiszem. Bardzo dobre już dziś, ale zyska jeszcze podczas kilku kolejnych lat starzenia. Wspaniale połączy się z sałatką z grillowanym kalmarem, duszoną piersią z kurczaka, pstrągiem w ziołach lub też z małżami w sosie cytrynowym. Herdade de Esporao Verdelho 2006 Średni wiek winorośli to 10 lat rosną na glebach kredowych i łupkowych. Wino fermentowane(...)bardziej treściwym wydaniu. Esporao Private Selection 2007 – w bukiecie intensywne aromaty dojrzałych brzoskwiń i gruszek z dymną pikantną nutą dębu francuskiego. W ustach pełne, skoncentrowane z nutami soczystych moreli i maślanym posmakiem. Wspaniale wyważone z dobrze zbalansowaną kwasowością, gęste i gł kie. Eleganckie z długim finiszem. Dobrze skomponuje się z wędzonym dorszem i curry. Wspaniale podkreśli intensywnie przyprawione dania. Tiara
królestwo garówPierś z kurczaka kroimy w cienkie plastry . Ogórki konserwowe kroimy wzdłuż w cienkie plasterki. Plastry kurczaka doprawiamy solą, pieprzem oraz utartymi w moździerzu i wymieszanymi z oliwą ziarnami kolendry. Na, każdy,doprawiony kawałek mięsa kładziemy plaster ogórka konserwowego i plaster świeżego boczku. Zawijamy ściśle w rulonik. Związujemy w dwóch miejscach sznurkiem. Na patelni, rozgrzewamy(...)oliwę i smażymy roladki z kurczaka na złoty kolor z każdej strony( po 3-4 minuty z każdej strony.) Na talerzu układamy salate rzymska ,a na niej upieczone złociste roladki Dobra rada: ważne jest, aby mięsa nie smażyć zbyt długo, roladki powinny soczyste w środku a nie przesuszone
w mojej kuchniceviche , tak i tutaj kurczak gotuje się w kwasie – widzicie na zdjęciach jak zmienił kolor? Mięso podczas grillowania/smażenia zostaje dzięki temu bardzo soczyste, w niczym nie przypomina suchych, niesmacznych wiórów. Zamarynowanego kurczaka nabijamy na patyczki do szaszłyków lub metalowe szpadki. Jeśli używacie patyczków, pamiętajcie że należy je wcześniej przez około godzinę namoczyć w wodzie. Szaszłyki smażymy na mocno(...)pszennym chlebkiem – pita, tortilla, koniecznie z dodatkiem sosu tzatziki i ze świeżą sałatką z chrupiących, mieszanych sezonowych warzyw. Pyszny sposób na kurczaka – lekki i dietetyczny, ale pełen smaku i aromatu. SKŁADNIKI 500g mięsa z kurczaka – piersi lub wytrybowane udka 3 łyżki oliwy z oliwek 7 łyżek soku z cytryny 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki suszonego oregano 2/3 łyżeczki soli
Karo in the Kitchenkuchni orientalnej. Przepyszny , soczysty kurczak w kremowym sosie z dodatkiem mleka kokosowego , chili i świeżej bazylii z ryżem nasypko jest świetnym pomysłem na szybki , sycący , a zarazem lekki obiad! Gorąco polecam – nie tylko fanom kuchni tajskiej! Ps. Jeśli wolicie coś jeszcze bardziej ostrego zerknijcie na Kurczaka po Kreolsku – mniam! SKŁADNIKI: * filet z kurczaka – 2 szt * oliwa(...)łyżeczka * sos sojowy – 2 łyżki * świeża bazylia – 1 garstka * mleko kokosowe – ok. 250 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Cebulkę drobno siekamy , z chili usuwamy ziarenka i cieniutko kroimy. Piersi z kurczaka oczyszczamy , kroimy na paski / kawałki. W woku podgrzewamy oliwę , obsmażamy cebulę i dodajemy posiekaną chili. Dorzucamy mięso i posypujemy mieszanką przypraw cajun. Przesmażamy ok. 3-4 minuty. Wlewamy
Ostra na Słodkososem czosnkowym. Zapraszam do wypróbowania. Składniki: filety z piersi kurczaka (opcjonalnie indyka) Papirus Winiary (z czosnkiem i ziołami) kukurydza konserwowa pomidorki koktajlowe kapusta pekińska ser sałatkowy- kozi mały por 3 jajka ugotowane na twardo czerwona papryka 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku 2 łyżki majonezu Sposób przygotowania: Kawałki kurczaka smażymy w papirusie wg.instrukcji. Studzimy go i kroimy w kosteczkę(...)siekamy jak najdrobniej i dodajemy do niej pokrojone pomidorki i paprykę. Dodajemy kurczaka, pokrojone jajka i pora. Na samym końcu dodajemy sos (majonez+ jogurt+ posiekany czosnek mieszamy za pomocą blendera) i pokrojony ser. Sałatkę podajemy schłodzoną. Co do samego papirusa: Mięso usmażyło się pięknie,było bardzo soczyste i dobrze przyprawione (do sałatki wręcz idealnie). Jestem pewna, że jeszcze
Wielki apetytjedna z moich ulubionych sałatek, bo jest pożywna, soczysta i pyszna. Idealnie też nadaje się do zapakowania do pracy. Podstawą smakową i zapachową jest odpowiednia mieszanka przypraw, z których u mnie nie może zabraknąć sosu sojowego i bardzo aromatycznej kozieradki, którą czuć już przy wejściu do mieszkania ;) Składniki : podwójna pierś z kurczka średnia kapusta pekińska puszka ananasa puszka kukurydzy(...)sojowego czubata łyżeczka kozieradki pieprz łyżeczka słodkiej papryki w proszku ciut suszonego czosnku ok. 2 łyżek oliwy Pierś pokroić na małe kawałki. Polać oliwą i sosem sojowym oraz posypać przyprawami. Całość dobrze wymieszać i odstawić na ok. dwie godziny do lodówki. Kawałki kurczaka obsmażyć. Dolać ok. 2 łyżek wody i jeszcze chwilę poddusić, odparowując przy tym sos. Kurczaka przełożyć
Weekendy w domu i ogrodzieCalibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 2 szt. pojedyncze filety z piersi kurczaka 1 łyżka majonezu 1 łyżka ketchupu pikantnego 1 łyżeczka kurkumy 1 jajko 4-5 łyżek mąki kukurydzianej pół szklanki tartego na małych oczkach sera żółtego pół szklanki startej(...)dobrze rozgrzany olej, smażyć na złoty kolor. W pierwszej fazie smażenia kotleciki nieco przyklejają się do patelni ale po podważeniu już ładnie się smażą. Kotleciki są aromatyczne i bardzo soczyste
W garach u Gosiziemniaków dodaję pokrojone w paseczki papryki, 3-4 łyżki oleju i wszystkie przyprawy. Całość dokładnie mieszam ( najlepiej przy pomocy rąk ). Odstawiam na chwilkę.W między czasie piersi z kurczaka oczyszczam ze zbędnych błonek czy żyłek, każdą z nich kroję wzdłuż na pół tak aby powstały dwa płaty. Ziemniaki z papryką wyjmuję z naczynia, przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia(...)niej pokrojone mięso i dokładnie każdy kawałek w niej obtaczam. Tak przygotowane piersi układam na blaszce pomiędzy ziemniakami i papryką. Całość wkładam do nagrzanego piekarnika i piekę 40-45 minut w 170 stopniach z termoobiegiem. Kiedy ziemniaki są chrupiace, a mięso zarumienione, ale jeszcze soczyste potrawa jest gotowa. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródKruche, soczyste, smakowite mięsko pod pierzynką z marchewki, cebulki, papryki, pieczarek i sera żółtego. Na prawdę przepyszne! Całość można przygotować dzień wcześniej, a później tylko przełożyć do naczynia żaroodpornego i dalej wszystko robi się samo . Dzięki temu stanowi idealną propozycję na leniwy niedzielny obiad lub jako danie dla gości. SKŁADNIKI (na ok 40-50 dag mięsa - porcja(...)papryka czerwona 2 duże marchewki 1 duża cebula 2 łyżki (czubate) majonezu 2 łyżki (czubate) keczupu 15 dag sera żółtego w kostce * zamiast schabu można użyć szynki lub piersi indyka lub kurczaka, dostosowując tylko czas pieczenia do rodzaju mięsa 1. Schab leciutko rozbić, doprawić według uznania (u mnie Delikat do mięs Knorr). Odstawić do lodówki. 2. Pieczarki pokroić w plastry
Kto ugości moich gości?jest istotne, nie chcemy przecież, by sałatka była mdła. Dodatek odrobiny sera zamyka cały przepis. Przepis na sałatkę Cezar z grillowanym kurczakiem. Składniki: 40 dag filetów piersi z kurczaka marynata : łyżka oleju, szczypta ostrej papryki w proszku, płaska łyżeczka słodkiej papryki w proszku, dwie szczypty soli, płaska łyżeczka kurkumy -> łączymy wszystko ze sobą, główka sałaty rzymskiej, kruchej(...)mniejsze kawałki i otaczamy w marynacie. Wkładamy na patelnię do grillowania, lub na blaszkę grillową i zapiekamy/podsmażamy przez 15 minut, by mięso nie było surowe, a jednocześnie nadal soczyste. Gdy przestygnie, siekamy na mniejsze kawałki. Sałatę myjemy i rwiemy na mniejsze kawałki. Ja zawsze układam tę sałatkę w dwóch warstwach i polecam Wam ten sposób
Poezja Smaków - blog kulinarnykońca. Zestaw obiadowy pierwsza klasa. Może nie na takie upały, ale tym bardziej podziwiam za wykonanie. Sprawdźcie Panie czy jest czego zazdraszczać: Składniki (na solidny obiad): 1 pierś z kurczaka ugotowana kasza gryczana (4-5 łyżek) 2 ogórki kiszone starty ser żółty 2-3 drobno posiekane orzechy włoskie sól, pieprz jajko, bułka tarta Przygotowanie: Mięso dzielimy na kotlety(...)pyszności. Mąż zaserwował mi te fantastyczne zawijańce z ziemniaczkiem i fasolką gotowanymi na parze oraz miksem sałat z vinegretem. No po prostu ŁAŁ, że się tak prostacko wyrażę. Mięsko soczyste, aromatyczne i mięciutkie. Kasza gryczana, która została z wczorajszego obiadu okazała się fantastycznym nadzieniem do kotlecików. Gratuluję Małżonkowi inwencji licząc, że moje pochwały nie sprawią, że osiądzie na laurach. Czekam
Kuchnia po mojemuobiecany wczoraj przepis na grillowane kieszonki z kurczaka nadziewane szpinakiem i serem feta. Składniki na grillowane kieszonki z kurczaka nadziewane szpinakiem i serem feta (4 porcje): dwie podwójne piersi z kurczaka ser feta 100 g szpinak mrożony z czosnkiem 200 g 2 jajka 3 łyżki oleju 2 ząbki czosnku łyżeczka oregano łyżeczka bazylii sól pieprz Filety umyć, rozdzielić i posolić(...)feta w kostkę. Napełniać kieszonki szpinakiem i serem feta, a na koniec spiąć wykałaczkami. Grillować po 8 - 10 minut z każdej strony, tak aby mięso było miękkie i soczyste
Karola gotujeKruche i soczyste płaty z kurczaka wypełnione aromatycznym suszonymi pomidorami, serami i natką pietruszki są świetnym pomysłem na obiad jak i kolację. Atutem tego dania jest maślano śmietankowy sos oraz pieczone ziemniaczki. Danie wyszło rewelacyjne w smaku! 1 podwójny filet z kurczaka Przyprawa do mięsa 4 łyżki natki pietruszki 6 suszonych pomidorów z oleju 100 g sera feta 2 plastry(...)łyżki śmietany 18% Liść lubczyku Sól Pieprz Pieczone ziemniaczki: 5 dużych ziemniaków Przyprawa do ziemniaków Słodka czerwona papryka Sól Liść lubczyku 3 łyżki oliwy z oliwek Mięso: Filet z piersi kurczaka kroimy w taki sposób aby powstała nam kieszonka. Mięso dokładnie doprawiamy przyprawą do mięsa. Do środka dodajemy plastry żółtego sera, pokrojone w kawałki suszone pomidory, kosteczki sera feta
VioletoweKucharzenierewelacyjne.Oczywiście wprowadziłam małe zmiany,następnym razem też dodam więcej papryki ostrej bo dla Nas wcale ta marynata nie była taka mocna.Dla Was podaję przepis oryginalny podwójna filet z kurczaka Marynata: 1 ząbek czosnku(dałam 5 ząbków bo jeden stanowczo za mało) 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżeczka sosu sojowego 1 łyżeczka ostrej(...)marynatę:czosnek obrać,wycisnąć i dokładnie wymieszać z pozostałymi składnikami.Piersi umyć,osuszyć,umieścić w naczyniu,zalać marynatą.Przykryć folią spożywczą,wstawić do lodówki na 2 godz(po godzinie mięso przewrócić). Osobiście polecam mięsko zamarynować na noc,wtedy będzie dużo smaczniejsze.Mięsko rewelacyjnie przeszło przyprawami,było aromatyczne i soczyste. Piersi wyciągnąć z marynaty,zawinąć je osobno w folię aluminiową
Niespełnione zdolności kulinarne