Soczyste i zgrabne roladki z kurczaka, otoczone chrupiącą panierką z bułki tartej i parmezanu. Podane na pysznym sosie pomidorowym, z aromatycznym szpinakiem w środku. Całość pełna smaku, pięknie prezentuje się na stole. Aby lepiej zorganizować i ułatwić sobie pracę można przygotować roladki wieczorem i wstawić do lodówki, a następnego dnia lekko ocieplić w temperaturze pokojowej i usmażyć(...)przepisie. Polecam z ryżem lub aksamitnym puree ziemniaczanym. SKŁADNIKI / 2 porcje 2 małe pojedyncze piersi kurczaka ¹⁄₃ szklanki mąki pszennej ¹⁄₃ szklanki bułki tartej 2 łyżko tartego parmezanu / opcjonalnie 1 jajko / roztrzepane sól morska pieprz olej do smażenia FARSZ 150 g świeżego szpinaku lub mrożonego 1 ząbek czosnku starty na tarce sól, pieprz 40 g sera camembert SOS POMIDOROWY 2 łyżki oliwy
cool and mintySPOSÓB PRZYGOTOWANIA Pierś z kurczaka kroimy w niedużą kostkę. Przyprawę curry mieszamy z jogurtem, solą, olejem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Powstałą marynatą zalewamy kurczaka i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 2-3h. Mango obieramy i kroimy w niedużą kostkę, pomidorki koktajlowe kroimy w niedużą kostkę. Cebulę i kolendrę drobno śiekamy. Wszystkie składniki mieszamy i odstawiamy. Kurczaka smażymy(...)niewielkiej ilości oliwy z oliwek lub oleju ryżowego, do momentu aż mięso się zetnie i będzie miękkie i soczyste. Trwa to kilka minut. Chlebki pita podgrzewamy ( jeśli są zimne), przekrajamy do połowy. Do środka nakładamy kolejno : rukolę, pomidory z mango, sos, kurczaka, rukolę, pomidory z mango, sos i kurczaka. Smacznego
DefinicjaSmakuskrapiam go cytryną, wkładam ją również do środka. Mam też swoje inne sposoby by kurczak był soczysty – znajdziecie je na blogu. W tym przypadku nie miałam wątpliwości, że kurczak będzie wilgotny, mięciutki i pyszny. Nie spodziewałam się jednak aż tak ciekawego smaku. Kurczak smakował wszystkimi przyprawami, które umieściłam pod skórą i w środku, ale miał coś jeszcze – niepowtarzalny(...)wędzarni znajdziecie na stronie DobraKiełbasa.pl . To miejsce dla wszystkich miłośników mięsa. Przyrządzanie kurczaka pieczonego w masie solnej zaczęliśmy od przygotowania paleniska. Przygotowanie porządnego żaru, ale warto po to by potem już tylko włożyć pakunki z kurczakiem i czekać na wspaniałą ucztę. SKŁADNIKI 2 kurczaki każdy o wadze 1,5 kg 2 cytryny Kilka gałązek świeżego oregano Kilka gałązek rozmarynu
OstryKęsskrapiam go cytryną, wkładam ją również do środka. Mam też swoje inne sposoby by kurczak był soczysty – znajdziecie je na blogu. W tym przypadku nie miałam wątpliwości, że kurczak będzie wilgotny, mięciutki i pyszny. Nie spodziewałam się jednak aż tak ciekawego smaku. Kurczak smakował wszystkimi przyprawami, które umieściłam pod skórą i w środku, ale miał coś jeszcze – niepowtarzalny(...)wędzarni znajdziecie na stronie DobraKiełbasa.pl . To miejsce dla wszystkich miłośników mięsa. Przyrządzanie kurczaka pieczonego w masie solnej zaczęliśmy od przygotowania paleniska. Przygotowanie porządnego żaru, ale warto po to by potem już tylko włożyć pakunki z kurczakiem i czekać na wspaniałą ucztę. SKŁADNIKI 2 kurczaki każdy o wadze 1,5 kg 2 cytryny Kilka gałązek świeżego oregano Kilka gałązek rozmarynu
OstryKęsWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 20 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 4-6 Składniki: 400 g makaronu (u mnie penne), 2 pojedyncze piersi kurczaka (średniej wielkości), przyprawa kebab-gyros, opakowanie kukurydzy, 6 średniej wielkości ogórków konserwowych, 2 papryki czerwone, 10-15 dag tartego sera żółtego, olej. Składniki sosu: 5 łyżek majonezu, 6 łyżek śmietany, 6 łyżek ketchupu(...)większą kostkę, dobrze obtaczam w oleju (2 łyżki) wymieszanym ze sporą ilością przyprawy gyros, odstawiam na kilkanaście minut. Następnie smażę na rozgrzanej patelni do momentu, aż mięso będzie soczyste, układam na ręczniku papierowym. Makaron gotuję al dente w osolonej wodzie, odcedzam. Kukurydzę osączam na sicie, paprykę i ogórki kroję w kostkę. Ząbki czosnku rozgniatam nożem i drobno siekam, łączę
JejKuchniaindyka średnio w 100 g ma zaledwie 140 kcal i jest najmniej kalorycznym mięsem drobiowym.Dla porównania 100 g piersi z indyka to 107 kcal,a 100 g piersi z kurczaka to już 155 kcal.Ponadto mięso indycze jest doskonałym źródłem witamin z grupy B,w szczególności witaminy B 12,kwasu foliowego i niacyny.W indyku znajdziesz ponadto potas,cynk,magnez,żelazo(...)energii do działania i poprawi humor. Kotleciki mielone przygotowałam z udźca indyczego.Udziec z indyka ma ciemniejszą barwę i bardziej wyrazisty smak w porównaniu np. z piersią.Kotleciki są niezwykle smaczne,bardzo delikatne,aromatyczne i soczyste,nieporównywalnie smaczniejsze niż tradycyjne mielone wieprzowe.Mój domowy fan mielonych wieprzowych stwierdził,że indycze są po prostu lepsze.Zapraszam zatem na zdrowszą wersję mielonych. Składniki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!które nie nadają się do spożycia przez swój skład, czyli antybiotyki, sztuczne barwniki oraz konserwanty. Są jednak miejsca, które oferują nam swojskie wyroby i znajdziemy tam rozmaite wędliny o soczystym smaku i zapachu. Tutaj musimy jednak wziąć pod uwagę ich cenę, która zazwyczaj oscyluje w granicach 50 złotych za kilogram. Najlepszym rozwiązaniem jest własna, domowa produkcja wędlin – jest to najtańszy(...)nawet, że zrobienie domowej wędliny wcale nie jest takie trudne. Przede wszystkim musimy zdecydować, z czego chcemy zrobić naszą wędlinę, najczęściej kupujemy schab wieprzowy, choć może być to również pierś kurczaka, indyka, czy karczek. Ważne, aby mięso było dobrej jakości, pozbawione chemii i dodatkowych substancji. Pamiętajmy, że do zrobienia domowej wędliny niepotrzebne są nam ulepszacze, wystarczy kawałek mięsa, sól oraz
Kuchcik gotujektóre nie nadają się do spożycia przez swój skład, czyli antybiotyki, sztuczne barwniki oraz konserwanty. Są jednak miejsca, które oferują nam swojskie wyroby i znajdziemy tam rozmaite wędliny o soczystym smaku i zapachu. Tutaj musimy jednak wziąć pod uwagę ich cenę, która zazwyczaj oscyluje w granicach 50 złotych za kilogram. Najlepszym rozwiązaniem jest własna, domowa produkcja wędlin – jest to najtańszy(...)nawet, że zrobienie domowej wędliny wcale nie jest takie trudne. Przede wszystkim musimy zdecydować, z czego chcemy zrobić naszą wędlinę, najczęściej kupujemy schab wieprzowy, choć może być to również pierś kurczaka, indyka, czy karczek. Ważne, aby mięso było dobrej jakości, pozbawione chemii i dodatkowych substancji. Pamiętajmy, że do zrobienia domowej wędliny niepotrzebne są nam ulepszacze, wystarczy kawałek mięsa, sól oraz
Kuchcik gotujeminut i spłukuję sól, razem z nią powinna wyjść z niego goryczka). Wszystkie warzywa włożyć do żaroodpornego naczynia. Ułożyć między nimi ząbki czosnku i gałązki rozmarynu. Pierś kurczaka pokroić wzdłuż na mniejsze kawałki (tak aby powstało ich 4). Natrzeć solą, pieprzem, rozgniecionym ząbkiem czosnku i oliwą. Podsmażyć na rumiano na dobrze rozgrzanej patelni - po 2 minuty z każdej strony. Zdjąć(...)folią aluminiową i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20-25 minut. W tym czasie warto jeden lub dwa razy polać pierś sosem, który powstał na dnie naczynia - mięso będzie bardziej soczyste
Kulinarne Inspiracjeprzyjaciółmi, bo wyglądają baaaaaardzo apetycznie i zachęcająco! Burgery usmażyłam z kurczaka, więc są trochę "oszukane" (tak jak pisałam- odchudzone), ale jeśli dobrze je przyprawimy i wysmażymy, będą pyszne i soczyste. Bułki pełnoziarniste także upiekłam sama, ale jeśli komuś bardzo się nie chce to można użyć jakichś kupnych, chociaż bardzo polecam pobawić się w to trochę, spróbować i porównać(...)spróbujcie koniecznie! (zdjęcia niestety dopiero przed samym zjedzeniem, wszystko było tak wciągające, że cieszę się, że zdążyłam zrobić kilka fotek przed ich pochłonięciem!) Burgery z kurczaka Składniki: ok. 500 g mielonego mięsa z piersi kurczaka 1 cebula 3-4 ząbki czosnku 3 łyżeczki ostrej musztardy 1,5 łyżeczki papryki słodkiej sól (wedle uznania) świeżo zmielony pieprz odrobina majeranku 2 łyżki
Symfonia Smakówpiwo – wtedy musicie spróbować marynaty przed dodaniem miodu, żeby nie wyszło zbyt słodkie). Ostrzegamy również, iż marynata nie będzie wyglądała zbyt apetycznie Do gotowej mieszaniny wrzucamy oczyszczone z błonek piersi kurczaka i wstawiamy całość do lodówki na co najmniej 3h. 2. SOS (2 min) Łączymy ze sobą majonez, odrobinę soku z cytryny, drobno posiekaną natkę pietruszki oraz szczyptę soli. Odstawiamy(...)kurczaka, a pozostałą marynatę wlewamy do rondelka. Wstawiamy go na bardzo mocny ogień i gotujemy do zredukowania nadmiaru wody – musi powstać sos o gęstości podobnej do sosu pieczeniowego. Powinno zając to ok. 15 min przy założeniu, że gotujemy go na największej mocy palnika. Następnie gotowym sosem smarujemy kurczaka z jednej strony i przechodzimy do kolejnego kroku, 4. GRILLOWANIE/SMAŻENIE KURCZAKA
Nerds KitchenDziś danie idealne na upały. Wprawdzie jest znacznie chłodniej i co wieczór pada (dobrze, nie trzeba aktywować beczko-taczki) ale wciąż nikt u nas nie ma
les mirabelleswkładamy do środka kurczaka razem z pozostałymi dwoma ząbkami czosnku. W miseczce mamy już przeciśnięty czosnek, sok i skórkę z cytryny. Dodajemy tu jeszcze oliwę, sól, pieprz, tymianek i posiekany świeży albo suszony rozmaryn. Wszystko razem mieszamy. Smarujemy mieszanką kurczaka – w środku i pod skórką, która na kurczaku z wolnego wybiegu spokojnie odchodzi od mięsa. Teraz kurczaka przed smarowaniem(...)zezłocenia. Podajemy ze schłodzonym białym winem, chrupiącą pszenną ciabattą lub bagietką i koniecznie z sosem w którym kurczak się piekł – mocnym, aromatycznym i lekkim jednocześnie sosem z białego wina, cebuli, czosnku i ziół. Kurczak po upieczeniu pozostaje bardzo soczysty, ma chrupiącą cienką skórkę a sos to naprawdę czysta poezja. Obiecuję Wam, że ten smak i to połączenie jest
Karo in the Kitchenjuż wiecie często wolę przygotować wędlinę na kanapki sama. Pierś z indyka często wydaje się być trudnym partnerem do współpracy, ale ta akurat jest przepyszna i bardzo soczysta. Może to że była robiona na parze w Thermomixie miało znaczenie :) Jeśli chodzi o doprawienie to dzieło Misi - nie powiem całkiem udane :) Oczywiście starałam się zapisać ile dokładnie łyżeczek wpadło(...)wyszła przepyszna i czuję, że szybko zniknie, nawet pomimo tego, że R za wędliną drobiową nie przepada. Składniki: ok 1 kg piersi z indyka 2-4 łyżki oleju 1-2 łyżeczki papryki słodkiej 1-2 łyżeczki przyprawy do kurczaka 1-2 łyżeczki papryki ostrej 1-2 łyżeczki przyprawy "gyros" Przygotowanie: pierś z indyka umieścić w misce dodać olej z przyprawami
Gotowanie z pasjąKurczaka moczymy w zimnej wodzie około 2 godzin, aby był bardziej soczysty. Następnie osuszamy go ręcznikiem i nacieramy solą oraz pieprzem. Składniki marynaty mieszamy i smarujemy nimi kurczaka – z zewnątrz i wewnątrz. Odstawiamy na 2-3 godziny do lodówki. Krok 2 Rozgrzewamy piecyk do 200 stopni. Kurczaka nabijamy na rożen, po czym związujemy go nitką/sznurkiem, aby odpowiednio się(...)trzymał. Wkładamy do piecyka. Pieczemy przez godzinę. Następnie podwyższamy temperaturę do 250 stopni i pieczemy również około godziny. Krok 3 Kurczak gotowy! Wystarczy zdjąć go z rożna i podzielić na kawałki Smacznego! Piersi z pieczonego kurczaka możecie użyć do sałatki – doskonała! Artykuł Kurczak z rożna pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl
Kuchnia Bazylii