piwo – wtedy musicie spróbować marynaty przed dodaniem miodu, żeby nie wyszło zbyt słodkie). Ostrzegamy również, iż marynata nie będzie wyglądała zbyt apetycznie Do gotowej mieszaniny wrzucamy oczyszczone z błonek piersi kurczaka i wstawiamy całość do lodówki na co najmniej 3h. 2. SOS (2 min) Łączymy ze sobą majonez, odrobinę soku z cytryny, drobno posiekaną natkę pietruszki oraz szczyptę soli. Odstawiamy(...)kurczaka, a pozostałą marynatę wlewamy do rondelka. Wstawiamy go na bardzo mocny ogień i gotujemy do zredukowania nadmiaru wody – musi powstać sos o gęstości podobnej do sosu pieczeniowego. Powinno zając to ok. 15 min przy założeniu, że gotujemy go na największej mocy palnika. Następnie gotowym sosem smarujemy kurczaka z jednej strony i przechodzimy do kolejnego kroku, 4. GRILLOWANIE/SMAŻENIE KURCZAKA
Nerds KitchenDziś danie idealne na upały. Wprawdzie jest znacznie chłodniej i co wieczór pada (dobrze, nie trzeba aktywować beczko-taczki) ale wciąż nikt u nas nie ma
les mirabelleswkładamy do środka kurczaka razem z pozostałymi dwoma ząbkami czosnku. W miseczce mamy już przeciśnięty czosnek, sok i skórkę z cytryny. Dodajemy tu jeszcze oliwę, sól, pieprz, tymianek i posiekany świeży albo suszony rozmaryn. Wszystko razem mieszamy. Smarujemy mieszanką kurczaka – w środku i pod skórką, która na kurczaku z wolnego wybiegu spokojnie odchodzi od mięsa. Teraz kurczaka przed smarowaniem(...)zezłocenia. Podajemy ze schłodzonym białym winem, chrupiącą pszenną ciabattą lub bagietką i koniecznie z sosem w którym kurczak się piekł – mocnym, aromatycznym i lekkim jednocześnie sosem z białego wina, cebuli, czosnku i ziół. Kurczak po upieczeniu pozostaje bardzo soczysty, ma chrupiącą cienką skórkę a sos to naprawdę czysta poezja. Obiecuję Wam, że ten smak i to połączenie jest
Karo in the Kitchenjuż wiecie często wolę przygotować wędlinę na kanapki sama. Pierś z indyka często wydaje się być trudnym partnerem do współpracy, ale ta akurat jest przepyszna i bardzo soczysta. Może to że była robiona na parze w Thermomixie miało znaczenie :) Jeśli chodzi o doprawienie to dzieło Misi - nie powiem całkiem udane :) Oczywiście starałam się zapisać ile dokładnie łyżeczek wpadło(...)wyszła przepyszna i czuję, że szybko zniknie, nawet pomimo tego, że R za wędliną drobiową nie przepada. Składniki: ok 1 kg piersi z indyka 2-4 łyżki oleju 1-2 łyżeczki papryki słodkiej 1-2 łyżeczki przyprawy do kurczaka 1-2 łyżeczki papryki ostrej 1-2 łyżeczki przyprawy "gyros" Przygotowanie: pierś z indyka umieścić w misce dodać olej z przyprawami
Gotowanie z pasjąKurczaka moczymy w zimnej wodzie około 2 godzin, aby był bardziej soczysty. Następnie osuszamy go ręcznikiem i nacieramy solą oraz pieprzem. Składniki marynaty mieszamy i smarujemy nimi kurczaka – z zewnątrz i wewnątrz. Odstawiamy na 2-3 godziny do lodówki. Krok 2 Rozgrzewamy piecyk do 200 stopni. Kurczaka nabijamy na rożen, po czym związujemy go nitką/sznurkiem, aby odpowiednio się(...)trzymał. Wkładamy do piecyka. Pieczemy przez godzinę. Następnie podwyższamy temperaturę do 250 stopni i pieczemy również około godziny. Krok 3 Kurczak gotowy! Wystarczy zdjąć go z rożna i podzielić na kawałki Smacznego! Piersi z pieczonego kurczaka możecie użyć do sałatki – doskonała! Artykuł Kurczak z rożna pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl
Kuchnia Bazyliiobiad z soczystym mięsem z podudzia kurczaka, pieczarkami, pomidorkami koktajlowymi i ziemniakami w wygodnym, jednogarnkowym wydaniu, czyli tzw. eintopf, co z języka niemieckiego oznacza 'jeden garnek'. Dzięki temu, że wszystkie składniki duszą się razem i ich smaki się przenikają, danie jest bardzo esencjonalne i pełne smaku, a mięso przygotowywane w ten sposób soczyste i miękkie. Przepis godny polecenia, szczególnie(...)leniwe weekendy, by mieć więcej czasu dla siebie i dla rodziny :) Ilość składników zależy od tego, dla ilu osób przygotowywany jest posiłek, tu- dla 3 dorosłych: * piersi z podudzia- 10 szt.* * pieczarki- 300 g * pomidorki koktajlowe- 300 g * ziemniaki- 3 duże * cebula- 1 szt. * bulion warzywny- 1 szklanka (ew. mięsny lub woda) * olej- 1/4 szklanki * papryka słodka, zioła prowansalskie
Kraina Miodem Płynącapisać, piersi kurczaka w sosie curry ...nic dodać nic ująć. Połączenie tych dwóch składników jest po prostu idealne. Do zrobienia sosu szykujemy: - 20 g przyprawy curry żółtej - małą cebulkę i niewielki kawałek pora - liść laurowy - sól, pieprz, kolendra sucha - mały banan, mały ząbek(...)czosnku - szklanka śmietany słodkiej 12% - szklanka wody lub wywaru - olej do smażenia Przepis dla 2-3 osób. Jedną pierś podwójną czyścimy i przekrawamy połówki na pół. Wkładamy do zimnej osolonej wody na ok. 30 min. Dzięki temu będzie bardzo soczysta. Por, cebulkę i banana obieramy i kroimy na małe kawałeczki . Rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy w/m składniki,dodajemy
Pasje Jolkikurczaka, 3 łyżki przyprawy chimichurri Royal Brand, 1 sztuka ogórek kiszony, 1 sztuka cebula biała, 4 plastry boczek wędzony, 2 łyżki mąka pszenna, 1/2 szklanki olej rzepakowy, - do smaku maggi, 1 szklanka woda przyprawy chimichurri + 1/2 szklanki oleju rzepakowego dobrze wymieszać - piersi umyte w całości natrzeć przyprawą wymieszaną z olejem i schować do lodówki na noc piersi z przyprawami przełożyć(...)woreczka i dobrze rozbić na duże 2 płaty tak w całości marynowane piersi i potem z tą marynatą rozbite są bardzo soczyste i kruche - nie suche - można tak przygotować np. karkówkę na kotlety z przyprawami jakie się lubi lub schabowe na płacie piersi układać boczek wędzony, cebulę, ogórek kiszony zawinąć jak zrazy i spinać wykałaczkami lub nitką obsypane mąką zrumienić
W Mojej Kuchni Lubięjeszcze nie jedliśmy, chociaż samo miejsce jest nam dobrze znane. Wszystko dopisało, nawet pogoda :) Nie spodziewaliśmy się dań na tak wysokim poziomie, ale zacznijmy od początku. Zamówiliśmy: Grillowana pierś z kurczaka nadziewana orzechami laskowymi podana na szpinaku z zapiekanką ziemniaczaną Polędwiczka wieprzowa na sosie pieprzowo - koniakowym z zapiekanką ziemniaczaną Schab w sosie śliwkowo - grzybowym z młodymi ziemniakami Karta dań jest(...)wielostronnicowych menu. Celowo wybraliśmy różne dania (tylko schab się powtórzył). Nie czekaliśmy zbyt długo, a potrawy były rewelacyjne. Próbowałam każdej z nich. Sosy wyraziste, obłędne. Mięso kruche i soczyste. Bardzo ciekawa zapiekanka ziemniaczana, którą chętnie odtworzymy w domu. Surówki orzeźwiające i świeże. Porcje idealne. Obsługa profesjonalna i miła. Zaryzykowałam ze schabem, ponieważ nie za bardzo lubię słodkie akcenty typu śliwka
Karola gotujePyszna i aromatyczna rolada z kurczaka, soczysta i łatwa w przygotowaniu. Zaraz po upieczeniu możemy ją pokroić w grube plastry i podać jako pieczeń obiadową lub schłodzić i pokroić cieniutko jako wędlinę. Idealna na Święta! Składniki: kurczak ok. 1,5kg 3 łyżki masła 250ml wody konfitura żurawinowa po pół łyżeczki z każdej przyprawy: sól(...)morska, pieprz, kurkuma, papryka słodka, cynamon, gorczyca, imbir, kminek, majeranek nadzienie: 50g żurawiny suszonej 50g śliwek suszonych 4 kostki czekolady deserowej/gorzkiej 1 łyżeczka miodu Kurczaka osuszamy ręcznikiem papierowym, odcinamy skrzydełka, kuper oraz szyję. Przecinamy piersi wzdłuż, rozchylamy kości na boki i wycinamy każdą kostkę. Płat kurczaka formujemy w prostokąt, rozbijamy delikatnie tłuczkiem (piersi rozbijamy dokładnie). W moździerzu łączymy wszystkie przyprawy
Gotowanie i blogowanieprzepisów: na pieczone udka i skrzydełka, na kurczaka zapiekanego z warzywami, czy na piersi z kurczaka w sosie. Brakuje przepisów na kurczaka w całości, gdyż raczej go nie przygotowuję ze względów praktycznych: nie ma szans żebyśmy go zjedli całego naraz, a odgrzewanego nie lubimy. Dania z kurczaka to idealny start dla początkujących w kuchni, gdyż potrawy są bardzo proste(...)dobrze trafiłeś/aś! [/et_pb_text][et_pb_text admin_label="Kurczak pieczony" _builder_version="3.0.82" background_layout="light" border_style="solid" box_shadow_position="outer"] Kurczak pieczony: [/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row][et_pb_column type="1_2"][et_pb_blurb _builder_version="3.0.82" title="Soczyste Udka Z Kurczaka Pieczone W Sosie" url="/2015/06/soczyste-udka-z-kurczaka-pieczone-w-sosie/" url_new_window
e-PrzepisyKulinarnegodzin w lodówce. Kaszę ugotować wg przepisu na opakowaniu. Pierś z kurczaka wyjąć z marynaty i położyć na suchej, rozgrzanej patelni. Zarumienić z obu stron, po czym podlać winem i w razie potrzeby wodą. Dusić ok 15 min. Na ok 3 min przed końcem duszenia piersi posmarować miodem. Czosnek niedźwiedzi dokładnie umyć i pokroić na mniejsze kawałki. W rondelku(...)sporo zmniejszy swoją objętość a łodyżki staną się miękkie ale nie rozgotowane. W razie potrzeby delikatnie oprószyć solą himalajską. To danie bardzo mi posmakowało. Czosnek wyszedł idealny, pierś soczysta, a sosem który został na patelni polałam delikatnie kaszę. Palce lizać
Jemy PijemyPRZYGOTOWANIE : Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w dużą kostkę. Paprykę ( bez gniazd nasiennych ) i cebulę kroimy w małą kostkę. Marchewkę ścieramy na tarce jarzynowej. Do miski przekładamy wszystkie składniki, wbijamy jajka, wsypujemy mąkę, dodajemy jogurt i doprawiamy do smaku. Dokładnie mieszamy. Pozostawiamy mięso na 15 minut aby się przegryzło. Teflonowa patelnie o nieprzywieranym(...)złoto, na małym ogniu, z jednej i drugiej strony. Podajemy z surówką i ulubionymi dodatkami. Kotlety są bardzo smaczne i soczyste, pyszne zjadane na ciepło lub zimno, polecam
Kulinarne Fantazje MarioliLonger - jedna z popularniejszych kanapek z KFC, chrupiącą bułeczka, soczysta polędwiczka, sałata oraz ketchup to to co znajdziemy po otwarciu paczuszki z Longer'em. Niemal identyczną kanapkę możemy przygotować samodzielnie w domu. Proces jego powstawania nie jest bardzo skomplikowany, a z pewnością uradujemy wszystkich domowników, którzy należą do fanów kurczaczków z KFC. Największym plusem takiego przygotowania longerów jest(...)drożdży 2 łyżki cukru 235 ml mleka 120 ml wody 55 g masła 620 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki soli jajko odrobina mleka sezam Stripsy: 2 podwójne piersi z kurczaka przyprawa do kurczaka czosnek w proszku słodka papryka w proszku odrobina chilli w proszku pieprz ok. 1/2 szklanki mąki na panierkę ciasto: jajko 1/2 szklanki mąki odrobina mleka szczypta
Słodka Stronaheight: 1em;" /> Składniki : 4 duże filety z piersi kurczaka 2 duże cebule białe 2 ząbki czosnku mały pęczek lubczyku 2-3 łyżki oleju 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki sól do smaku Filety z kurczaka kroimy w średniej wielkości kostkę . Lubczyk , cebulę i czosnek siekamy drobniutko i dodajemy do kurczaka . Wlewamy olej , wsypujemy paprykę , sól i mieszamy rękami , ugniatając i uklepując(...)dnia , mięso nabijamy na patyki , ściskając dłonią , żeby się skleiło i oblepiło wykałaczkę . Marynowane mięso doskonale się wpasowuje , a kawałeczki cebulki i lubczyku wchodzą w nie, dzięki czemu pozostaje soczyste i pełne smaku . Grillujemy w swój własny, sprawdzony sposób , najlepszy jaki znamy " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Czyli na ogniu " class="wp-smiley" style="height
Ogrodnik w podróżyżurawiną- opcjonalnie ser typu brie; bądź ser hiszpański oraz osobno garść żurawiny ser wędzony ser brie pomidorek koktajlowy olej sezamowy 2 łyżki dodatkowo potrzebne będą: wykałaczki Przygotowanie: Pierś z kurczaka dokładnie umyć. Rozciąć ją wzdłuż tak by powstała sakiewka. Do środka włożyć: świeże liście szpinaku, świeże liście bazylii, plasterki czosnku, dodać sól i pieprz, pokrojony w kosteczkę ser wędzony(...)grillowej (może być zwykła). Polać odrobiną oleju sezamowego i posypać szczyptą soli i pieprzu po obu jej stronach. Dusić pod przykryciem, aż mięso będzie gotowe: złociste, ale mięciutkie i soczyste w środku. Uważać by nie wysuszyć mięsa. Mięso podawać na liściach szpinaku z serem z żurawiną. Liście szpinaku skroplić do smaku olejem sezamowym. Smacznego
KreatywnePiny