Klasyka włoskiej kuchni - prosta przekąska z zaledwie kilku składników, która sprawdzi się również na całkiem sycące śniadanie. Jeśli lubicie wątróbkę to danie na pewno przypadnie wam do gustu. Oczywiście tą bazę można wzbogacić o wiele dodatkowych składników, np cebulę, paprykę, pomidory czy pieczarki. Warto jednak spróbować najpierw klasycznej wersji
Milion SmakówCoś na śniadanie lub ciepła kolację czyli kanapka na ciepło. Smaczna i szybka do przygotowania. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchnitylko łamie na kawałki, polewa oliwą i opieka. Istnieje bardzo wiele wersji tego dania, przygotowywanych nie tylko w Libanie, ale także w pozostałych krajach Lewantu. W najprostszej, jadanej na śniadanie, pokruszony flatbread podaje się z ciecierzycą, jogurtem typu greckiego oraz oliwą. Popularny jest również wariant z jagnięciną. Ja oczywiście pokusiłam się na wersję wegetariańską, z pieczonym bakłażanem, pomidorami
Chilli Czosnek i Oliwaprawdziwego białego sera. Pochodzą z kuchni wschodniej - ukraińskiej, białoruskiej i rosyjskiej. Podaje się je na słodko, zwykle z kwaśną śmietana i dżemem owocowym lub owocami. Można je podać na śniadanie, ale zwykle przygotowuje się je na podwieczorek lub po prostu jako deser. Z białego sera możecie też zrobić pyszne placki serowo-cytrynowe - są pyszne! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzacynamonem ~ Najgrubszy z wegańskich omletów jakie kiedykolwiek zrobiłam ♥♥♥ I w zasadzie trzeci omlet z kolei :D Ale co poradzę, że je uwielbiam, a są stosunkowo szybkim i wygodnym śniadaniem :) Jakoś udało mi się przeżyć wczorajszy dzień...Jedną kartkówkę nauczycielka odwołała - z okazji Dnia Chłopaka. Stety-niestety był to przedmiot na który poświęciłam najwięcej czasu... >.< Pozostałe dwie kartkówki
breakfast of dreamsgrzeszymy i robimy obłędnie pyszne domowe drożdżówki z dynią, a dokładnie z konfiturą dyniową i malinami. Drożdżówki ślimaczki do odrywania. Polane różowym malinowym lukrem. Przepyszne połączenie smaków idealne na śniadanie czy podwieczorek! Polecam! Sezon na dynię w pełni, ja ten czas jesienny bardzo lubię. Lubię kiedy na parapecie w kuchni stoi dynia, kiedy słońce świeci jakoś bardziej
SMYKWKUCHNIpotraw, a my dosłownie zjadamy je oczami. Jednym z takich dań są bez wątpienia jaskółcze jaja, znane i bardzo lubiane. Efektowna przystawka z jajek i mięsa, idealna na wielkanocne śniadanie! Składniki: • 1 kg cielęciny na sznycle lub schabu • 6 dużych jajek • 5 plasterków boczku • Olej • Bułka tarta • Sól, pieprz, Mięso kroimy na porcje tak jak na kotlety, zbijamy lekko
Podróż w kulinariaMałe ozdobniki zarówno wielkanocnego stołu jak i koszyczka wywołujące uśmiech i radość. Są delikatne, puszyste i mięciutkie. Idealne na świąteczne śniadanie oraz na lekką przekąskę w ciągu dnia! Składniki: 250 g mąki tortowej 1 jajko 2 łyżki cukru Pół łyżeczki soli 20 g drożdży 1/4 szklanki mleka 50 g margaryny 1 jajo do smarowania ciasta Wykonanie: Mleko podgrzewamy
Podróż w kulinariaUwielbiam oliwki i mogła bym je jeść w każdej postaci , na śniadanie , obiad i kolację . Dzisiaj chciałam Was zaprosić na zieloną Tapenadę , pyszną ,prostą w wykonaniu w sam raz dla smakoszy oliwek :) Przepis znalazłam w książce Pyszne 25 . Pastę podałam na porcelanie Bogucice z kolekcji New Hollis Platin . Składniki : 100 g zielonych oliwek 3 łyżki oliwy
Sama słodycz i szczypta chiliJesienna wersja drożdżowych, cynamonowych bułeczek. Bogato nadziane śliwkami węgierkami, słodkie, lekkie i puszyste. Obłędnie pachnące. Na śniadanie czy deser – idealne. Jeszcze ciepłe smakują najlepiej! Mleko zagotować razem z masłem i ostudzić. Powinno być ciepłe, ale nie gorące. Mąkę pszenną (najpierw tylko 500g) przesiać, wymieszać z drożdżami, dodać cukier, następnie ciepłe mleko z rozpuszczonym masłem. Wbić całe jajka. Wyrobić ciasto
Karo in the KitchenMamy sezon na dynię więc muszą być bułeczki maślane z dynią i powidłami . Pyszne i proste w wykonaniu , w sam raz do kawki jak i na śniadanie
Sama słodycz i szczypta chiliniczego lepszego na śniadanie niż świeże, domowe bułeczki. Zazwyczaj piekę bułki z ziarnami, ale tym razem dodałam do nich suszony czosnek niedźwiedzi. Wyszły znakomite. Skórka chrupiąca a środek mięciutki. Zdecydowanie warto upiec w wolny weekend zwłaszcza, że bułeczki są bardzo proste i dość szybkie w przygotowaniu ;) Składniki na 10 bułek: 300 g mąki pszennej typ 450 250 g mąki
Ze smakiem i z pasjąsoku z limonki. To musi być dobre. Po powrocie do domu pozostało mi tylko zrealizować mój plan.. W rezultacie wyszła świetna przystawka, kolacja, podwieczorek a nawet i drugie śniadanie, taki posiłek zawsze będzie małym świętem. To jest po prostu nieziemskie! Do przygotowania sałatki potrzeba nam: 1 kalarepa biała 1 kalarepa czerwona 1 figa 1/2 awokado 1 limonka
Kuba Gotujenastępnie cukrem trzcinowym. Piec w 170 stopniach przez około 40 minut. Podawać ciepłe z bitą śmietaną lub lodami. A na drugi dzień - jeśli coś zostanie, znakomicie smakuje na drugie śniadanie czy podwieczorek przy herbatce
Karczma Honorietty